Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Chtěla bych poprosit, jestli nemáte nějaké zavedené recepty na bezmasé jídla? Už mi dochází inspirace, u nás je to stále to stejé. Jíme hodně maso, a chtěla bych trochu odlehčit jídelníček, tak něco bezmasého a nesmaženého by bodlo. Klasiku dělám, např. zeleninové rizoto, bramboráčky, zeleninový kuskus, zapečená brokolice, víc mě teď nenapadá. Chtěla bych poprosit o nějaké recepty. Děkuji
Koprovka s bramborem a vejcem, rajska s testovinou a cervenymi fazolemi, palacinky/livance se spenatem, dusena mrkev s hraskem a bramborem, lilkove kari s ryzi, do rizota misto ryze treba bulgur.
Fazolky nakyselo, zapečené brambory - s jakoukoliv zeleninou, taky špagety jen s kečupem a sýrem:)
Palačinky plněné špenátem, bramborové šišky s povidly - případně s jahodovou marmeládou. A nemusí být nutně marmeláda uvnitř…
Pirohy, květákový mozeček, fazole nakyselo, bramborový guláš (uzeninu nedávám)
Bramborové noky se špnátem, smetanou a parmazánem, palačinky na sladko i slano, brokolicový krém, rajská s kolínky, kus kus se zeleninou. Je toho hodně
My se masu docela vyhýbáme a máme ho tak jednou týdně, takže pro mě je někdy problém spíš co udělat masa ![]()
Brokolici se sýrovou omáčkou a těstoviny, Zapečenou bramborovou kaši s brokolicí v bešamelu, luštěniny (polévka s červenou čočkou, fazolky na kyselo, hrachová či hrášková). Cokoli z cukety, dýně, patizonu… Jejda, bezmasých jídel je mraky
Bramborové placicky a k tomu tvaroh s pazitkou.
Pak třeba květák, luštěniny s vajíčkem
Čočka, hrách, fazole, cizrna, špenát, zelené fazolky, sladká jídla
masové, ale lehké třeba ryby
Přidám můj oblíbený recept, od prababičky z první republiky: Uvařit balíček špaget, až budou, scedit (neproplachovat!), na oleji opražit stroužek nebo dva česneku, a po minutě vyndat- jde o to, udělat česnekový olej, potom přidáme rajčatový protlak, zamícháme, a přidáme ještě trošku drceného česneku, promícháme se špagetami, můžeme dosolit. Hotové sypeme strouhaným sýrem, můžeme dochutit oregánem. Sýr není nutný, já si ho třeba nedávám, a i tak mi to moc chutná.
Je to recept, který si prý vařili studentíci na Sorboně- ale za to fakt neručím
. Za chuť se ovšem zaručím klidně! ![]()
Děkuji za recepty, většinu co jste tady napsaly, tak jsem si uvědomila, že je taky děláme
. Asi jsem se špatně vyjádřila…
. Klasiku znám, ale chtěla jsem něco nového, osvědčeného. Když hledám na netu, tak něco najdu, ale nevím zda je to dobré. Smažené nemůžu a sladké jídla nám moc nejedou. Třeba ty palačinky na slano moc neznám, to je dobrý nápad. A jak třeba připravit jinak luštěniny než klasicky vařené? děkuji