Recepty - dieta mononukleóza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6806
20.10.14 09:19

U mononukleosy neni treba zadne drama, vynechat alkohol a hodne tucne a smazene jidla. Jinak volne. Totez u zlucniku vlastne, kazdy ale snese v jidle neco jineho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
1.11.14 21:03

@reliska Právě s tím bojujeme taky, ale mononukleózu má 6letý syn. Dozvěděli jsme se totéž: najděte si na internetu… Každá stránka tvrdí něco jiného, začali jsme radikálně - vyřadila jsem mu totálně živočišné tuky a samozřejmě i smažené. Jenže některé stránky jdou do extrémů, vlastně zakazují téměř všechno. Tři různí doktoři na můj dotaz, jaká má být dieta, řekli „nic smaženého a vynechat tučná jídla“. Jeden k tomu přidal ještě zákaz čokolády. To opravdu stačí?? Strýček google totiž našel omezení mnohem víc :think: Samozřejmě, že věřím víc doktorům než internetu, ale přece jenom bych byla fakt ráda, kdybychom dali játra do pořádku co nejdřív… Jenže udržet ho pořád na vařeném libovém mase prostě nejde. Kuřecí už nemůže ani cítit a bojím se, že mu brzo vyraší peří. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
1.11.14 22:19

@Nsoci Tak manžel byl teď na konzultaci u primáře chirurgie, ohl. operace toho žlučníkového kamene a ten mu řekl, ať neřeší žádnou drastickou dietu, že je to pro tělo daleko větší šok a zátěž, než když bude jíst „normálně“ s tím, že vynechá hodně kořeněná a tučná jídla.. A doslova řekl:„Tím myslím, aby jste třeba nejedl pořád jen gyros apod.“ Takže už jsem dělala normální rajskou s těstovinami a hovězím masem, bramborák na plechu v troubě se šunkou a kysaným zelím, tresku na olivovém oleji s bramborem, krůtí stehna pečená v troubě (sůl, kmín, trošku česneku) atp. Má rád taky krupicovou kaši, takže tu má skoro každý den k večeři. Snažím se vynechat vepřové a nepoužívám kořenící směsi. Jinak mu trošinku mastím máslem přílohy - nechám ho rozpustit až na teplých bramborách. Z koření je dobrá kurkuma, ta pomáhá čistit játra. Dále ještě bere 2× denně ostropeřcec v tabletách a dr. mu napsal ještě Essentiale forte N, což je výtažek ze sojových bobů, který také napomáhá regeneraci jater (nehradí to ovšem pojišťovna, dopláceli jsme přes 300,–Kč), ale byl teď na krvi a po 14 dnech má výsledky mnohem lepší. Akorát nevím, jak to je, když to má malé dítě a zda lze také brát něco na podporu regenerace.
Internet mne také dost vyděsil, protože i normálně už jsem měla problém, co pořád vymýšlet a vařit a s tím omezením, co jsem si tam přečetla jsem si říkala, že asi umřeme hladem :-) Manžel je masožravec, miluje smažený sýr apod. Syrovou zeleninu a ovoce nejedl skoro nikdy, jen v létě občas salátovku a na podzim jablko.. :-) Tak se mi dost ulevilo, že mu doktor řekl, ať to tak nehrotí.. Taky jsem mu doma plácala mandlovku, protože má rád sladké a čokoládu by teď neměl :-) Jo a ještě taky jí bílý jogurt s medem a skořicí (ta také čistí krev).
Tak držím palce, ať jste brzy v pořádku. Myslím, že mu můžeš trošku povolit a vylepšit mu aktuální jídelníček. Říkám si, že kdyby to měl manžel nějak hrozné, doktor by byl asi daleko striktnější v zákazech. A totéž platí asi i o vašem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
1.11.14 22:27

@Nsoci Normálně mu upeč krůtí, kuře nebo králíka apod. v troubě. Je to chutnější než vařené. Manžel pak akorát nejí kůži. Pekla jsem to už i na kořenové zelenině s dýní, přidala jsem bobek, nové koření a pak jsem to rozmixovala, přisladila a bylo to skoro jak svíčková. K tomu „hop do vody“: mouka, voda sůl a lžičkou nasázet do vroucí slané vody a byla to docela mňamka. Ale záleží, co má váš malej rád.. Ještě jsem dělala krůtí maso v rajčatech (oloupaná a bez jadýrek) s bazalkou a těstovinami a to taky šlo. Na to normálně eidam buď 20% nebo i 30%. Na netu psali do 30% a manželovi nic z těch nízkotučných nechutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí