Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám dvoutýdenního chlapečka. Už krásně kojíme a já věřím, že nám to vydrží (ťuky ťuk). Ale objevily se nám problémy - myslím, že se tomu říká reflux. Po jídle si krásně odříhne, tak ho položím, za pár minut znovu zvednu a čekáme, zda-li nebude ještě něco v bříšku na odříhnutí.
ak ho položím a on usne. ALe třeba až za hodinu, hodinu a půl se mu začne vracet jídlo zpět do pusinky - je nespokojený, pláče.
Tak nevím co s tím, co třeba dělám pšatně, jak na to prostě vyzrát a taky jestli ho můžu nakojit, když se tento problém objeví třeba půl hodiny před dobou, kdy je zvyklý jíst.
Budu ráda za rady. Moc předem děkuju Desty
Ahoj Desty,
já mám sedmitýdenní holčičku a taky máme reflux. Normální mičo si většinou ublinkne hned po jídle, když se přejí nebo si nedostatečně odkrkne nebo když se moc mele. Děti s refluxem blinkají skoro pořád - třeba těsně před dalším kojením, kdy už žaludek rozhodně přeplněný není a hlavně blinkají větší množství.
Doporučuje se udržovat dítě v trochu zvednuté poloze - např. celou postýlku nebo matraci nahnout do úhlu 30 stupňů. Bacha ale na to, že pak děti při spaní zklouzávají dolů pod peřinku, takže my jsme to vyřešili zavinovačkou. Někdy prý pomůže nehcat odkrknout v půlce kojení, nechávat odkrnout i mezi kojeními… Nám to teda nepomáhá. Upřímně řečeno na reflux nepomáhá skoro nic - prostě se musí čekat, až se záklopka dovyvine. Prý se to kolem 3-4 měsíce spraví - tak budeme doufat.
Pro hodně blijící mimina, co málo přibývají, existuje jedna možnost a to Nutriton - je to nějaký gel nebo tak něco, co se lžičkou vpraví do mimča těsně před kojením a ono to mlíčko zahustí, aby se tak snadno nedostávalo nahoru. My to zatím zvládáme bez toho. Prostě jsme všichni pořád poblinkaní
Hodně mi pomohly brindáky (s igelitem na spodní straně), které zachytí největší katastrofu. I tak pořád převlíkám a přepírám oblečky.
Moc jsem tě moc nepotěšila, ale nejste v tom sami
.
Ahoj, nase holcicka iblinkava dodnes a to je ji 5,5m. Tak do trech mesicu blinkala praven obloukem a dr nam doporucula taky ten Nutrilon.. Ale ten jsme kvuli chemii navic nedavali a pak to ustalo samo.
Maji to vice miminka, ktera se narodila predcasne. Nase je o mesic drive. A u nich je to pry normalni, protoze nemaji dozraly jeste tolik jednotlive organy..
Tak jestli se narodil v terminu, tak se neboj a zajdi za svym pediatrem, urcite ti rekne vice. ![]()
Iri
Ahoj Desty,
nezoufej, to se spraví. My měli do 3 měsíců ublinkávání taky kritický. Dr mi doporučovala taky Nutriton (je to moučka ze svatojánského chleba), ale nedávala jsem ho. Upravilo se to samo. Nejkritičtější jsme to měli kolem 6-ti týdnů. Ještě teď (skoro 9m) se stane, že ublinkne, ale spíš proto, že se pořádně nacpe.
Sendy a Mišák 9m
Ještě jsem si uvědomila, že jsem nenapsala, že to nesmí být zvacení obloukem. Pokud vyzvrací víc jak 2 kojení za sebou.V tom případě bych určitě za Dr. zašla, může dojít k dehydrataci, která je nebezpečná. To ale poznáš podle plen.
Ahoj,
Můj chlapeček taky pořád blinkal, fakt dost, a to i dlouho po kojení,dětský lékař nás poslal na gastro na ultrazvuk, to bylo v pohodě, a taky mu šahali do zadečku a zjistili že má zúžený konečník, špatně se vyprazdňoval a proto se mu to mlíčko vracelo. Po léčbě už to bylo o moc lepší. M.
Ne není to zvracení obloukem, fakt jen ublinknutí a je vidět, že jde ven natravené (sražené) mlíčko.
Jí dobře, na jídlo je jako dráček
jen mě tohle trápí, protože třeba spinká a najednou ho slyším - takovej divnej zvuk, tak letím a honem ho vytáhnu aby neležel rovně, a on pláče…
do poradny jdeme po neděli, tak se poptám. Děkuju Vám za rady
Ahoj Desty,
my jsme byli taky blinkací asi do 5.ti měs.,NUTRITON jsme vyzkoušeli -neblinkali jsme,ale za to se během chvilky pokadila až na palce u noh.Tak jsme přestali s Nutritonem a raději blinkali,protože mimo domov bych ji absolutně neumyla.Vše přejde ,neboj.Rada to sice není ,ale alespoň uklidnění.
Tak kojení a blinkání zdar.
Anna+ Eli
Ahoj Desty,
my měli taky teto problém,pořídila jsem i Nutriton,ale nakonec jsem volila raději praní,než cpát dítěti cosi takového…ani jsem si nedokázala představit,jak to budu připravovat při kojení(do teplého odstříkaného mléka???).prostě jsme podložili postýlku,aby malý neležel rovně,vytáhli jsme bryndáčky(ty hodně zachránily,taky jsem měla nastříhanou plenu na čtyři díly a malý měl občas „pirátský šátek“ na krku).Po třech měsících se to upravilo.je to ale trošku průšvih,protože mimís to vždycky vyhodil v nejméně vhodné chvíli.nejlepší je mimino nosit zádíčky k nám,zachráníme víc svoje oblečení.Měla jsem obavy,aby se nedusil,ale když se nám jednou stalo,že ležel na zádíčkách,spal a mlíko z něho vyletělo( po dvou hodinách od kojení) takovým obloukem,že mě strach přešel.Stejně jsme ale pořídili hlídačku dechu.Člověku to chvilku trvá,než si na stálé blinkání zvykne,hlavně s sebou nosit všude patero náhradní oblečení (i pro mámu).Ať vám to brzo skončí.Katty
Ahoj,
mam osmitydenniho clapecka a ublinkavani nas taky trapi, taky treba az dve hodiny po jidle. Kdyz si ublinkne a place a jeste neni cas na dalsi kojeni, dam mu jenom drobne cucnout mlicka, aby si splachnul neprijemnou chut v pusince po blinkani, asi mu to dost vadilo, protoze po blinkani hodne plakal a takhle hned prestane a je spokojeny. Doufam, ze nas to ve trech mesicich taky prejde. Zatim jinak nez s bryndakem a plinou pres moje rameno nemuzeme fungovat.
Jana
Ahojky,
mám 4.5 m chlapečka a taky blinkáme. Pořád a rádi. Vždycky, když blinkne je vysmátý. Jak se začne bez přičiny řehnit, vím, že je poblinkaný. Byla jsem s ním na vyšetření a neměl (v 1m) tu přepážku vyvinutou. Pomalu se to lepší, ale zatím nic moc. Teď si začal strkat nožičky do pusinky, jak si zmáčkne bříško zvrací ještě více. Pořád převlíkám, peru a žehlím. Je to nikdy nekončící kolotoč. Hlad, kojení, blinkání, hlad, kojení.......
Lékaři mi doporučili velmi jemnou manipulaci, podložit postýlku, a Nutrilon AR (dávám ho jenom na noc).
Už aby to přešlo.
Radka a blinkátko Kubátko
Moc dobře to znám…a to dcera byla pěkně donošená, nebo spíš přenešená. Narodila se v 41 týdnu a reflux nás taky neminul. PAní doktorka nás ani neposlala na důkladnější vyšetření s tím, že bychom si tam jen počkali ve frontě a dozvěděli se stejně jen to, že to časem přejde. A měla pravdu. Trvalo to sice cca 5 měsíců…nebo spíš do doby než trochu seděla. Měli jsme snad tisíc bryndáků…ale opravdu se to spravilo. Pokud pribývá je to v pohodě.Možná když je tak dobrý jedlík, že se taky dost přepije…nám doporučovali kratší kojení. No nevím blinkala prostě furt
Kolikrát jsme vyjeli na prochajdu a pěkně si nab… do kapucy u kombinézy. Teď už to vidím jako docela vtipné, ale tehdy mi taky moc do smíchu nebylo
Neboj, ono se to spraví a bude dobře.
Pa Blanka
Nas Lukasek ma 4,5 m a blinka porad. Bez plinky na ramenu ho nemuzu nechat odrihnout, nekdy se stane, ze tu plinku mam na rameni preventivne cely den. A taky ublinkava skoro na minutu presne hodinu po usnuti. Tak ho vzdycky ponosim a on se zas uklidni. O samostatnem usinani v postylce si muzem nechat jen zdat, kdyz ho tam polozim a on zacne kopat nozickama, tak se hned cely poblinka. Takze nosime.
Kdyz jdem ven, taham sebou batoh nahradniho obleceni.
Jo a az skoncime kojeni, budem muset koupit novy potah na kreslo, to mliko je uplne vsude…
Pry to prejde, tak cekame.
Pepsi
Ahoj maminky,chtela jsem vas poprosit o rady tykajici se blinkajicich miminek. Moje holcicka ma prave deset dni. Zajimalo by me, jestli treba staci kojit jen deset minut z jednoho prsu po dvou az trech hodinach pres den a v noci treba po ctyrech.Kdyz ji nevzbudim, tak spinka, takze tenhle rezim by zavest sel. Otazka je, jestli je to dostatecne. Myslim tech deset minut. Pripada mi, ze kdyz pije dele, tak pak skoro vsechno vyzvraci..:-(( Zacne velice hlasite brecet a nejde utisit, treba i nekolik hodin…Docetla jsem se, ze je lepsi miminkum trpicim refluxem, davat pit spis z jednoho prsu, protoze predni mleko je jeste vic drazdi.Pak je taky polohovat v postylce.Jsem z toho nestastna, protoze se bojim, ze neco zanedbam..:-( Mate nekdo podobne zkusenosti? Jak dlouho je potreba kojit a po jake dobe, aby detatko prospivalo?Dekuju za jekokoli rady a tipy.
Ahoj, je hezké sledovat, jak diskuse se může vrátit po několika letech, kdy mám už 2 holky 4+7let ![]()
Prosím tě, vůbec se ničeho neboj, pro mě už máš „hezké starosti“, hlavně, že ti krásně papá. Jednej podle svých pocitů, pokud vidíš, že je ji lépe, když pije z 1 prsu, tak druhé už nedávej. Jen ty sama poznáš, co ji dělá dobře. Má to 1 nevýhodu, že se ti bude nalívat to 2 prso, tak bych ho asi odstříkala, hned po kojení. Je to důležité, aby se ti tam neudělal zánět. Pak už bych to nechala na malé, jak dostane hlad, tak ji dej. Může to být min 2-4hod.
Ještě můžeš zkusit to přední - hladové mlíčko odstříkat a dát ji to syté. Počítej ale s tím, že bude mít brzy hladík ![]()
Záleží jestli bude spinkat, nebo bude vzhůru. ![]()
V noci je určitě nebuď, buď ráda, že ti spí ![]()
Vytváří si tím svůj rytmus, tak ji ho nenaruš. Spaním krásně prospívá, tak se neboj
Kdyby si cokoliv potřebovala, napiš. Určitě to zvládneš
![]()