Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Jen by mě-čistě teoreticky-zajímalo, jak je to s placením RP u těhotných? Všude se dočítám, že jsou od placení osvobozené, ale… Uvedu konkrétní případ:
Asi od 12.týdne těhotenství jsem sledována na hematologii ve FN v Ostravě, na kontroly chdím cca. co 2měsíce( pokaždé proveden odběr krve). Pokaždé po mě dosti nepříjemná sestra vyžaduje lístek se zaplacením 30,–
Za 2 týdny jsem tam objednaná s tím, že se tam stavím pouze pro recept na Fraxiparin a doporučení k porodu, na krev už nejdu… Zajímá mě tedy-bude mě zas chtít „obrat“ o 30,–?! Příjde mi, že bych tentokrát už platit neměla, ale do krve se tam s ní hádat nebudu, protože ta fakt zabíjí pohledem ![]()
Díky za odpovědi, případné rady…
@luccretia pokud tě nevyšetřuje lékař tak nic neplatíš takže příště 100% platit nebudeš, ale jako hádala bych se i o ty předchozí poplatky, protože jestli to jsou prohlídky spojené s těhotenství taky by si nic platit neměla navíc pokud jde o kontroly tak tuplem ne.
zkus napsat dotaz na svojí pojišťovnu a ministerstvo zdravotnictví. oni ti to upřesní, ale podle mě chce peníze neoprávněně.
@luccretia Jé tak to nevím, jak je s RP, ale mě fraxiparin předepisuje gynekoložka a mám to bez poplatků… ![]()
@luccretia ahojda hele já jsem nikde v těhu RP neplatila dokonce ajni u zubařky a to jsem tam byla co tejden takže si myslím že se platit nemaj ![]()
Jakmile mi na hematologii brali krev )vyšetření),tak jsem platila. Když jsem šla jen pro recept, tak ne.
@luccretia
tehotna nebo ne - u poplatku je podstatne, ze musi jit o „klinicke vysetreni“ anebo o vydej prvniho receptu na hrazeny lek.
pokud ti ten samy predepisuji stale, tak bys nic platit nemela.
Díky za odpovědi holky,
příště to teda zkusím bez lístku(platí se hned u vchodu nemocnice, hematologii mám až ve 4.patře přes půl nemocnice)tak doufám, že mě ta kravka nepožene zptátky, ať nejdříve zaplatím…To už mi bohužel jednou udělala, jsem myslela, že bude po mně ![]()
@Ali-Ali aha…takže asi platit budu! Jelikož ten Fraxiparin mi teď předepisuje poprvé, a počítám, že hrazený pojišťovnou asi je… ![]()
Ja v tom mela celkem zmatek a nejak se mi nechtelo dohadovat, takze jsem zubarce na kontrole v tehotenstvi zaplatila a pak extremne neprijemne sestre na endokrinologii nekdy v 28tt take, ale v druhem pripade mi doktorka sama sestru zavolala a ta mi to musela vysolit zpet…v cekarne se pak na me oborila „To jste mela rict, ze jste gravidni!!!“
No ja bych skoro myslela, ze ten muj tehotensky pupek neslo prehlednout
a mimo jine ve zprave, kterou si cetla a zakladala to bylo take ![]()
@luccretia na portálu MZ jsem našla toto:
ODPOVĚĎ:
Do 31.3.2009 byly osvobozeny od placení regulačního poplatku ve výši 30 Kč při návštěvě u dispenzarizujícího lékaře, při které bylo provedeno klinické vyšetření, jednak děti od jednoho roku do 18 let a dále těhotné ženy ode dne zjištění těhotenství. Od 1.4.2009 spadají do této kategorie pouze těhotné ženy. Osvobození od placení regulačních poplatků platí jen u dispenzarizujícího lékaře v souvislosti s dispenzarizací těhotné ženy jen v souvislosti s těhotenstvím. Pokud tedy bude těhotná žena např. ošetřena na chirurgii se zlomenou nohou nebo navštíví zubního lékaře a nebude se jednat o preventivní prohlídku, a nepůjde o osobu pobírající dávky v hmotné nouzi, bude regulační poplatky v těchto případech hradit. Těhotná žena poslaná na pracoviště lékařské genetiky regulační poplatek na lékařské genetice hradí, pokud jí bylo provedeno klinické vyšetření. Těhotná žena u gynekologa, dostaví-li se zdravotním problémem, který nelze považovat za související s těhotenstvím, regulační poplatek hradí. Těhotná žena rovněž hradí regulační poplatky 30 Kč za položku na receptu, 90 Kč za pohotovostní službu (LSPP i ÚPS) stejně jako 100 Kč při hospitalizaci - a to i v případě, že má zdravotní problémy související s těhotenstvím.
@luccretia
Těhotné ženy jsou osvobozeny od regulačních poplatků ve výši 30 Kč za klinické vyšetření v případě, že jde o tzv. dispenzární péči. Těhotná žena je ode dne zjištění těhotenství dispenzarizována (tj. aktivně a dlouhodobě sledována) u svého gynekologa. Pojištěnec však může být dispenzarizován jen pro jednu diagnózu pouze u jednoho ošetřujícího lékaře. „Těhotná tedy platí regulační poplatky za klinické vyšetření u všech ostatních lékařů, včetně svého praktického lékaře, a to i kdyby přišla s problémem týkajícím se těhotenství,“ vysvětlil Jiří Rod, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.
A naopak musí těhotná platit regulační poplatky za klinické vyšetření u gynekologa, pokud se k němu dostaví s problémem, který nelze spojovat s těhotenstvím a nešlo by tak o dispenzární péči. „Rovněž hradí třicetikorunové poplatky za další vyšetření v těhotenství tam, kde není dispenzarizovaná – např. těhotná žena poslaná na pracoviště lékařské genetiky hradí 30 Kč, pokud jí zde bylo provedeno klinické vyšetření,“ doplnil Rod.
Osvobození těhotných žen se vztahuje pouze na regulační poplatky ve výši 30 Kč za klinické vyšetření. I přes své těhotenství tedy ženy musí dál hradit 30korunové poplatky za recept, 90korunové poplatky za pohotovost a 100korunové poplatky za každý den lůžkové péče i v případě, že zdravotní problémy souvisejí s těhotenstvím.
@lucillee
Vidíš to, asi ji taky nabonzuju přímo doktorce! Ona si tam ty lístky totiž vybírá jak do kina ![]()
Ale nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, až dneska mi to prolítlo hlavou ![]()
@luccretia on to totiž nikam neodevzdávají, ale zůstává jim to do kapsy tak jestli to nešulí
(i když si psala, že je to v nemocnici)
@luccretia píše:
Díky za odpovědi holky,
příště to teda zkusím bez lístku(platí se hned u vchodu nemocnice, hematologii mám až ve 4.patře přes půl nemocnice)tak doufám, že mě ta kravka nepožene zptátky, ať nejdříve zaplatím…To už mi bohužel jednou udělala, jsem myslela, že bude po mně
byt tebou, tak zaplatim predem, at tam nelitas. a pak se zeptej rovnou doktorky, ona ti muze dat razitko na zaklade, ktereho ti to vrati.
ja takhle platila na chirurgii, ale kdyz se doktorce zdalo, ze na me jenom koukla, tak mi dala stempl, at mi vrati poplatek (bez poplatku by me sestra vubec nevzala na vedomi)
@Ali-Ali Rozumné
Udělám to takhle, díky-mě už to totiž vůbec nemyslí
Ono čert aby se v tom vyznal…