Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Maminky, chtela bych od vas poradit, k Vanocum jsme detem koupili, krome jinych hracek, taky mluviciho Mickeyho a Minnie, za dva tisice jsem čekala kvalitu, nicmene Minnie nefungovala hned po vytazeni z krabice a Mickey se pokazil hned na druhy den, dala jsem je tedy reklamovat, v pohode vzali a ze na to maji mesic, ale urcite to bude drive
Samozrejme, ze uz mesic utekl a nic, tak jsem tam dneska volala a pani se trikrat omlouvala, ze to je jeste v rizeni, ze budou kontaktovat dodavatele a daji mi vedet
Domluvili jsme se, ze v pondeli znovu zavolám, tak se chci zeptat, nemeli to nahodou resit tak, aby to do toho mesice stihli? A mam narok na vraceni penez, nebo na vymenu zbozi za nove? A to stejne, nebo jine zbozi v te hodnote? Nevyznam se v tom a nerada se dohaduju, jen me to docela stve, ze to trva a taky, ze je to takovy smejd za docela velke penize, i kdyz za to oni nemuzou, nejradeji bych vymenila za uplne jine hracky
dekuju za rady ![]()
Taky jsem reklamovala hračku a ještě jim pár dní zbývá, pak taky budu volat. Mám dojem, že máš nárok na opravu nebo výměnu za stejné hračky, když se ti to rozbije i potřetí máš nárok na vrácení peněz. Peníze ti samozřejmě můžou vrátit i při první reklamaci, ale ze své vůle.
@Ewinkazakr Pokud to do 30 nestihnou, resp. když tam po těch 30 dnech přijdeš a nemají to, tak máš nárok na vrácení peněz.
My máme od Vánoc Minnie a trnu hrůzou, jak dlouho bude ještě fungovat. Víc jak 30dní? Požadovala bych peníze, máš na to nárok
Dekuju, dnes jsem to resila v klidu, ale teda v pondeli tam rovnou zajdu a budu chtit vratit penize, ale oni maji i na zarucaku a na uctenkach, ze penize nevraceji
asi se budeme dohadovat, muzu pripadne vymenit za neco uplne jineho?
@Ewinkazakr Na účtenkách mohou mít co chtějí, jak není reklamace vyřízena do 30 dnů, tak máš nárok na vrácení peněz ze zákona.
Do 30 dnů to měli stihnout, pokud nestihli a že nestihli, máš nárok na vrácení peněz, já osobně bych na tom trvala.
@Kotatko03 Tak teoreticky když to stihnou do pondělka, tak bude mít smůlu, protože neprokáže, že to nestihli. Jasně, že prakticky to těžko do pondělka stihnou ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Kotatko03 Tak teoreticky když to stihnou do pondělka, tak bude mít smůlu, protože neprokáže, že to nestihli. Jasně, že prakticky to těžko do pondělka stihnou
@zoy Kalendářních, s tím, že myslím, že když konec padne na nepracovní (neotevřený) den, tak že se to snad taky prodlužuje do prvního otevřeného, ale to nevím jistě.
Dekuju, v pondeli rano tam vbehnu
doufam tedy, ze penize vrati ![]()
Při reklamaci v prvních 6 měsících je na zákazníkovi, aby zvolil způsob vyřešení- vrácení peněz/ opravu/ výměnu.
Přesně tak, pokud reklamuješ do 6 měsíců můžeš si vybrat i výměnu za jiný kus - oni to můžou teda poslat na posouzení zda je tam chyba a je to na reklamaci. Pokud nestihnou vyreklamovat do 30 dnů, tak musí vrátit peníze. My tahle získali novou pekárnu, nestihli do 30 dnů dodat nové metly.
@Ewinkazakr 1) na úctence mohou mit co chtějí, zákon je ale směrodatný. Myslim, ze info z uctenky se spíše týká vracení zboží,,jen tak", to si obchod muze určit jakékoliv podmínky. Reklamace pro vadu výrobku je věc druha.
na vyřízení reklamace je zákonná lhůta 30 dni (kalendářních, pokud připadne poslední den na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem reklamace nejbližší pracovní den). A originál uctenka MUSI zůstat tobe - oni si ji mohou max ofotit.
Kdyby si jeste cokoli potrebovala, klidne napis.
Edit: a v žádném případě ti nemohou vnutit alternativu odběru zboží v dané hodnotě. Proste to nestihli, musi vrátit peníze. Nenech se zastrašit, bohužel nepoctivi prodejci to zkouší na lidi, kteří sami netuší co mohou a co uz ne.