Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny!
Mohl by se někdo prosím podělit o svou zkušenost? Dnes jsem zjistila, že jsem s největší pravděpodobností těhotná. Asi před 14 dny jsem měla úraz zad, po němž jsem absolvovala rentgen spodní části zad, pánve a kyčle. Retngen následoval pravděpodobně 2 dny po ovulaci. Mám strašný strach že bude plod poškozený. Snažili jsme se s partnerem celkem dlouho. Doktorka mi řekla, že mám přijít až za 14 dní na ultrazvuk a případné podrobnější vyšetření.
Kikino, chápu tvoje obavy. Četla jsem na bc podobný případ, dokonce taky autonehoda, tak jsem ti ho pohledala:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Všechno dopadlo dobře, takže doufám, že i tvoje miminko je v pořádku.
Genetik pravil, že jeden RTG je OK, samozřejmě RTG pracoviště se jistí, a že ta rizika se spíše načítají (RTG, léky, …) + že takhle brzy je to „všechno nebo nic“. Přeju, ať je všecko v pořádku. Za těch 14 dní, pokud dobře počítám, budeš cca v 6. tt, to už by mohlo být vidět srdíčko.
Ahoj. Taky jsem byla na počátku těhotenství dvakrát na rentgenu, bederní páteře a kostrče. Když jsem se pak dověděla, že jsem těhotná, měla jsem hrozný strach. Genetik mi dal papíry, které na rentgenu museli vypsat a ty se poslaly do Prahy na posouzení možného rizika podle množství dávky ozáření. Odepsali mi, že dávka byla malá a nemá vliv na plod. Podobně mě genetik uklidnil, že by neměly vadit ani léky proti bolesti, které jsem na počátku kvůli šíleným bolestem zad brala. Taky mi říkal, že v prvních týdnech je to podle hesla-všechno nebo nic. Pokud by byl plod poškozený, neudržel by se při životě. Malý se naštěstí narodil úplně zdravý. Určitě to dobře dopadne i tobě.
Ahoj. Taky jsem byla na počátku těhotenství dvakrát na rentgenu, bederní páteře a kostrče. Když jsem se pak dověděla, že jsem těhotná, měla jsem hrozný strach. Genetik mi dal papíry, které na rentgenu museli vypsat a ty se poslaly do Prahy na posouzení možného rizika podle množství dávky ozáření. Odepsali mi, že dávka byla malá a nemá vliv na plod. Podobně mě genetik uklidnil, že by neměly vadit ani léky proti bolesti, které jsem na počátku kvůli šíleným bolestem zad brala. Taky mi říkal, že v prvních týdnech je to podle hesla-všechno nebo nic. Pokud by byl plod poškozený, neudržel by se při životě. Malý se naštěstí narodil úplně zdravý. Určitě to dobře dopadne i tobě.
ahojte všichni
dnes jsem si přečetla vaše příběhy s rentgenem
v pátek jsem si udělala těhotenský test který vyšel pozitivní
snažíme se s manželem už půl roku tak jsem byla moc šťastná
jenže před týdnem jsem byla na rentgenu poraněné nohy aniž bych tušila že jsem těhotná,neměla jsem žádnou ochrannou zástěru a od pátku kdy vím že jsem těhotná nemyslím na nic jiného než na to jestli bude naše miminko v pořádku ![]()
@Jeny7 píše:
Já dělám na rentgenu praxe, studuju na radiologa, tohle se tam stane každou chvíli, že se dělá snímek u někoho, u koho se později prokáže těhotenství a ty dávky jsou tak minimální, že to snad nemůže mít vliv. Třeba CT by bylo daleko horší
Děkuji, takové zprávy teď potřebuji slyšet.
@floralife píše:
Já dělám na rentgenu praxe, studuju na radiologa, tohle se tam stane každou chvíli, že se dělá snímek u někoho, u koho se později prokáže těhotenství a ty dávky jsou tak minimální, že to snad nemůže mít vliv. Třeba CT by bylo daleko horší
11.8.2012
Dávky na plod při radiodiagnostických vyšetřeních (1)
Tisíce těhotných žen jsou každoročně ozářeny při radiodiagnostických vyšetřeních, ačkoliv někteří tvrdí, že by u nich tyto výkony neměly být prováděny z důvodu možného poškození plodu, není-li vyšetření nezbytně nutné. Při jednoduchých diagnostických vyšetřeních je zvýšení rizika vzniku účinků ozáření na plod neprokazatelné (tak nízké dávky, že u nich nelze prokázat, že by zvyšovaly riziko vzniku různých poškození plodu). U náročnějších výkonů, hlavně terapeutických, se může vliv ozáření projevit [1].
Samotný plod však není po celou dobu svého vývoje stejně citlivý na ionizující záření.
V prvních třech týdnech po početí se poškození z ozáření projeví ve formě „všechno nebo nic“, tzn. dojde buď k zániku oplozeného vajíčka nebo se nic nestane.
Nejcitlivější fází vývoje plodu na ionizující záření je období velké organogeneze, tj. období mezi 3. a 8. týdnem po početí. Zde existuje vyšší riziko vzniku poškození orgánů. Jedná se o prahový jev, který se projevuje od prahové dávky 100 mGy [2].
Mezi 8. a 25. týdnem od početí je zárodek citlivý na vyvolání mentální retardace, prahem pro tyto účinky je opět dávka 100 mGy [2], [1] uvádí práh mezi 100 a 200 mGy.
Výše zmíněné účinky ozáření (3.-8. týden, 8.-25. týden) patří mezi tzv. účinky deterministické, které jsou prahové, tj. ke vzniku poškození dojde, je-li překročena prahová dávka. Závažnost poškození roste s rostoucí dávkou. Důvodem je smrt části ozářené buněčné populace nebo neschopnost se dále dělit [2].
Mimo deterministické účinky však existují i účinky stochastické, které jsou bezprahové, pravděpodobnost jejich výskytu roste s rostoucí dávkou. Důvodem je pozměněná buněčná informace. Mezi tyto účinky patří pozdní nádorové projevy a genetické změny. Na vznik stochastických účinků je plod citlivý od 4. týdne po početí [1]. Podrobněji budou deterministické a stochastické účinky probrány v některém z dalších článků.
Nyní tedy přímo k dávkám na plod při jednotlivých vyšetřeních. Při prostém snímku břišní dutiny je dávka na plod maximálně (opravdu v krajním případě) cca 4 mGy, stejně tak při snímku pánve. Při snímku hrudníku je dávka na plod menší než 0,01 mGy, stejně tak při snímku lebky [1].
Při CT vyšetřeních jsou dávky na plod vyšší. Následně uvedené dávky jsou průměrné dávky na plod, v závorce je uvedena hodnota maximální. Pro CT hlavy je dávka na plod menší než 0,01 mGy, pro CT hrudníku je dávka na plod 0,06 mGy (1,0 mGy), pro CT břicha 8 mGy (50 mGy), pro CT pánve 25 mGy (80 mGy) [1].
Z uvedených hodnot vyplývá, že dosažení prahové dávky není pravděpodobné při prostých vyšetřeních a dokonce ani u mnohých CT vyšetření. Mezi výkony, u kterých může být prahová hodnota dosažena, patří skiaskopicky vedené intervenční terapeutické výkony prováděné v oblasti pánve [1]. Tyto výkony trvají několik desítek minut až hodiny a je při nich prováděno velké množství expozic (chemoembolizace, drenáže…).
Obecně platí, že umělé ukončení těhotenství není zdůvodněné pro dávky na plod menší než 100 mGy. V případě dávky na plod vyšší než 100 mGy by mělo být přihlédnuto k dalším okolnostem, jako je doba od početí a hodnota dávky na plod [1].
A co z toho vyplývá? Že riziko vzniku poškození plodu v důsledku ozáření při radiodiagnostickém vyšetření je velmi nízké (s výjimkou skiaskopicky vedených terapeutických výkonů v pánvi). Ženy, u nichž bylo provedeno rentgenové vyšetření, aniž by tušily, že jsou těhotné, nemusí mít obavy o plod.
Ještě jednou pro uklidnění těhotných žen. Při téměř všech rentgenových vyšetřeních (týká se to všech vyšetření provedených mimo oblast plodu, tj. hlava, zuby, hrudník, horní a dolní končetiny, a velké většiny vyšetření i v oblasti pánve) je dávka na plod tak nízká, že o poškození plodu ani nepřemýšlejte Každopádně i tak platí, jestliže jste těhotná, je nutné to oznámit obsluhujícímu personálu před výkonem!
Já jsem rtg podstoupila když jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná nebo, že budu, minulo se to o pár dní a nakonec jsme o malou přišli ve 20. týdnu těhotenství, kůvli rozštěpu páteře. Doktoři se v názorech míjeli, někdo řekl, že je to RTG někdo, že ne. Každopádně mi nedali ani olověnou zástěnu ani se mě neptali na poslední MS, takže podle mě chybu udělala Bohunická nemocnice, bohužel, to nám malou nevrátí
, ikdybych je žalovala, ale zase na durhou stranu, aspon by tam začali pracovat jinak a možná by se tyhle tragédie už neopakovaly!!!
@ornelka ahojky radiační zátěž v případě rtg nohy je minimální. navíc u dnešních přístrojů je svazek záření již velmi dobře usměrňován a ohraničen pouze na oblast zájmu. v tomto případě bych neměla velký strach že bude mimčo zářením poškozeno, to neomlouvá radiologa že se nezeptal jestli je možné těhu a nevykryl pánev. sama pracuji na rtg. a myslím že než jsem zjistila že jsem těhu. tak jsem pár týdnů také normálně pracovala v rtg kontrolovaném pásmu. teď jsem 24tt a vše je ok ![]()
@Kikinaa jiné je to s rtg centrovaným na oblast dolní páteře v reprodukční orgány se nacházejí přímo v centrálním paprsku svazku záření dávka na tyto části těla je také vyšší. nicméně i při rtg kyčle pánve a LS páteře je možné reprodukční orgány přikrýt alespoň částečně pak se samozřejmně dávka na ně dosti snižuje. píšeš také že k rtg došlo cca 2dny po ovu.to také snižuje riziko poškození plodu nejcitlivější je plod v době vývoje orgánových systémů cca4-8tt.jak píše Jeny 7 je možné ze záznamů na rtg vypočítat dávku pro plod.ale pokud bude v následujících týdnech vše ok byla bych vklidu. ![]()
Ahoj holky.. muzetei poradit? Mela jsem vykloubene rameno a 7 dc jsem podstoupila rtg ramene se zasterou. 13dc jmi rameno opet rentgenovali v nemocnici ale drzela jsem si jen desku pres bricho. 11 dc byla ovulka a ja pred par dny zjistila ze jsem tehotna. Snazili jsme se dlouho a ted jsme meli jen jeden styk v mesici po ms a ja otehotnela. Mam se obavat? Dekuji
Ahoj holky.. muzetei poradit? Mela jsem vykloubene rameno a 7 dc jsem podstoupila rtg ramene se zasterou. 13dc jmi rameno opet rentgenovali v nemocnici ale drzela jsem si jen desku pres bricho. 11 dc byla ovulka a ja pred par dny zjistila ze jsem tehotna. Snazili jsme se dlouho a ted jsme meli jen jeden styk v mesici po ms a ja otehotnela. Mam se obavat? Dekuji