Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jinak ano, dávky RTG jsou v dnešní době naprosto zanedbatelné. Při použití ochranných pomůcek ( např..olověná vesta) je navíc záření „rozptýleno“ a nedopadá přímo na tělo ![]()
@Ballnejka měla jsi štěstí, ja byla na RTG a bohužel to dopadlo tak, že malé zjistili ve 20. týdnu rozštěp páteře a těhotenství jsem musela ukončit
u RTG zubu je to ok, tam je to záření minimální, ale mě dělali 3× RTG pánve a to už průser být může, sice mě každej dr. řekl něco jinýho, ale podle mě to tím RTG bylo, mám známýho radiologa a ten to potrvdil.
Luci1986 jojo prvni byl 7 dc ovulace byla 11 dc a druhy rtg 13 dc.. ted me jeste budou cekat rehabilitace. V 9tt? Tak pak pisni jak jsi dopadla
urcite dobre ![]()
Me na tom druhem rtg rikala ta sestra: Deti mate? A ja ano a ona jen vemte si tu desku pres bricho a drzte si ji..ani mi ji nezapla nic… a jen jeste dodala: treba jeste chtit budete.. jen my se snazili dlouho behem ovulace ted jsme se plodnym dnum vyhnuli a jak jsem videla dve carky tak jsem nechapala a doted nechapu ![]()
@Luci1986 Mě se třeba taky při tom úraze ptali, zda není možnost těhotenství. jednoznačně jsem odpověděla NE, vzhledem k negativnímu testu, který byl předchozí den a samozřejmě pravidelné používání antikoncepce ( i když nehormonální-pharmatex), ovšem chyba lávky..Těhotná jsem byla..Někdy prostě nevíš a já hlavně byla v situaci kdy se čekat nemohlo
..
@lucyyyy píše:
@Luci1986 při RTG zubu ti nedávali vestu a chránič na krk???tak to teda čučím!!!
Já jsem to taky nevěděla. Tušila jsem, že bych mohla být na začátku těh., ale moc jsem tomu nevěřila a nějak mi necvaklo, abych to pro jistotu řekla. já se nestresuju, co se má stát se stane.
Ballnejka: no taky si rikam jestli jsem ovulku nemela zaroven s tim rtg snimkem.. pozdeji..to uz bohuzel nezjistim to by taky vadit nemelo?
@lucyyyy Tak pánev je přímá oblast v okolí břicha. Měla jsi vestu? Mě rentgenovali nohu..Ono, ale taky záleží v jakém týdnu jsi byla. Pokud to bylo v úplném začátku (jako u mě) tak je dle Primáře gynekologie u nás v nemocnici se kterým jsem taky mluvila nereálné, aby se zárodek udržel. To RTG záření by ho buď úplně zabilo a nebo natolik poškodilo, že by nebylo schopno dalšího vývoje a následoval by potrat, a nebo by vše běželo bez problému..Zkrátka buď a nebo! Ovšem v pozdějším týdnu je nějaké poškození samozřejmě možné..Taky záleží kolikrát RTG proběhlo atd..
@Andy2102 píše:
Luci1986 jojo prvni byl 7 dc ovulace byla 11 dc a druhy rtg 13 dc.. ted me jeste budou cekat rehabilitace. V 9tt? Tak pak pisni jak jsi dopadlaurcite dobre
Me na tom druhem rtg rikala ta sestra: Deti mate? A ja ano a ona jen vemte si tu desku pres bricho a drzte si ji..ani mi ji nezapla nic… a jen jeste dodala: treba jeste chtit budete.. jen my se snazili dlouho behem ovulace ted jsme se plodnym dnum vyhnuli a jak jsem videla dve carky tak jsem nechapala a doted nechapu
Tak to jsi asi plodný dny počítala. To se nedá, každý cyklus to může být jinak. Já měřím bazální teplotu.
Luci..ja se merila taky a ovulka mi vzdy vysla plus..minus. 11-12-13 den.. merila jsem az nekdy kolem 15 dc a 20 a 21 dc jsem spinila a pak to preslo. Proto vlastne nevim presny termin ovulace.. predpokladam podle bolesti ze byla 11 dc.. ![]()
Luci: styk byl 8 dc.. proto si myslim ze spermie do 13 dc ani prezit nemohli a byla jsem uz bez bolesti
@Ballnejka právěže vestu mi nedali
bylo to hned v začátku, dr řekla, že vše nebo nic a pak říkala, že je to silnej jedinec, když to přežil…no bohužel né bez následků, takže já už se RTG vyhýbám obloukem ![]()
@Andy2102 píše:
Luci..ja se merila taky a ovulka mi vzdy vysla plus..minus. 11-12-13 den.. merila jsem az nekdy kolem 15 dc a 20 a 21 dc jsem spinila a pak to preslo. Proto vlastne nevim presny termin ovulace.. predpokladam podle bolesti ze byla 11 dc..
Aha, tak to promiň, jo podle bolesti to by tak mělo být.
Luci v pohode ![]()
ja si ted delala clearblue test digitalni a ukazal mi 3+ nechapu protoze tim padem mam byt vic jak v 5 tt.. takze na rtg tim padem po uhnizdeni
myslite ze to vadi vic?
Čau holky, já jsem taky prodělala rtg a to z důvodu toho, že mě chytla ledvinová kolika
… kvůli kamenům primář rozhodl, že mi musí zavést stent do ledviny přes močovod do močáku, aby se kamínky udržely a nepadaly, že se rozdrtěj až po porodu. a právě zavedení stentu obsahovala i kontrola rtg, zda tam ta hadička v ledvině drží či nikoliv. na břicho mi dali olověnou desku, aby mimčo neozářili. Samozřejmě vše konzultoval s doktory s gyn. oddělní, kteří řekli, že riziko po 4. měsíci je nyní minimální, samozřejmě při nepřímém ozáření a ne při silných dávkách… tak se taky nervuju, co teď?
![]()