Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Strasne moc ti dekuji za radu, ja semted celkem dost ze vseho na mekko moc me mrzi ze to nejde jen tak a ze uz nam neroste brisko. Nejhorsi je to ze kolem me je jedna cekatelka za druhou a skoro nikdo nechape ze mi mame problem(nevi ze manzovi to nejde) strasne me toci ty co vykladaji ze na to nesmim myslet a tak ale ony uz sou vsechny v jinem stavu a na nic nemuseli cekat. ( mame u nas dost velkou bandu decek a v ty je momentalne 6 tehotnych) no strasne me to mrzi a zaroven stve na nic nemam naladu, kazdej se pta a co vi a tak a proc jeste nemame? jestli nechceme … no hruza.Ja uz se vpodstate tesim az se semnou bude neco dit.
Jo a na ty genetice ste byli v ty repromede? Jo a kdyz odebirali tobe vajicka tak ve stejny den byl i manzel na odberu?
Dik moc strasne me moc pomaha a tesi ze se semnou o tom bavis. Moooc moooc dik a at se vam dari i malemu ![]()
Ahoj - omlouvám se, že jsem se Vám sem tak nějak vetřela. Ale byla jsem zvědavá a nakoukla a jelikož mám co říct, tak si dovolím sem vložit svůj příspěvek. My také podstoupili IVF v Repromedě a momentálně jsem v 31.tt a čekáme holčičku. Repromedu můžu doporučit a že jsem si tam pěkně užila! Začala jsem u pana primáře Veselého, pak mě převzala paní doktorka Hromadová. Ale fajn jsou tam všichni. Ale abych odpověděla na tvé otázky, Ilčo, všechny testy si dělají v Repromedě sami, tj. včetně té genetiky a opravdu to tam jde rychle. My se objednali na první konzultaci a hned na druhé asi za týden nám dělali všechna vyšetření - manželovi SPG a mě brali krev na hormonální profil. Pak se rozhodne co dál a když jdeš na odběr vajíček po hormonální stimulaci, tak ve stejný den jde samozřejmě na odběr i tvůj manžel. Přenos embryí je pak 5.den po odběru vajíček. U nás vše trvalo v podstatě asi měsíc a půl - od první schůzky po IVF. A to navíc proto, že jsme mezitím byli dva týdny na dovolené. Jinak u nás měl manžel trochu horší spermiogram, já v pořádku a důvod neplodnosti se v podstatě nezjistil. Ale po odběru vajíček zjistili, že mám asi silnější obal u vajíček, protože se ujaly pouze ty vajíčka, do kterých napíchli spermie přímo - už si nepamatuju ty přesné názvy. Klasické samočinné oplodnění ve zkumavce se nám ani jedno nepodařilo. Nakonec z mých 24 vajíček přežily až k transferu pouze 2 blastocysty a ty mi obě zavedli, takže nic zmrazeného na příště nemáme. Ujaly se obě dvě, ale v 10.tt nám bohužel jedno umřelo. Bylo to smutné, ale asi to tak mělo být. Hlavní je, že teď čekáme naše vytoužené miminko! Tak taky moc držím pěsti, ať to dobře dopadne.
Když jsem psala, že jsem si v Repromedě užila, tak já byla bohužel jeden z mála případů, který trpí hyperstimulačním syndromem - následek hormonální stimulace vaječníků. Ty první tři měsíce byly strašné, ležela jsem i v nemocnici a co tři dny jezdila do Brna na odsávání vody z břicha. Ale i tak ničeho nelituju a hlavně že se zadařilo. V Repromedě byli skvělí, měli se mnou spoustu práce navíc a přitom jsem nic nedoplácela, myslím, že to byla dobrá volba. Všem doporučuju! Kdyby ses chtěla ještě na něco zeptat, klidně!
Diky moc strasne moc me tyhle informace tesi a sem vdecna zacokoli
a jaky sis vybrala ty hormony ja ma zatim otazky jen co se doctu kolem, takze ani nevim jestli se ptam spravne. takze si platila jen hormony? Jo a cosi sem cetla ze se vyrizuje cosi s pojistovnou kvuli penezum za leky tomu moc nerozumim a prej ze to trva dlouho. No asi toho ctu moc a pak sem z toho zmatena.
Teda holky abych pravdu rekla tak se vpodstate tesim az se zacne neco dit ![]()
Ja sem posledni dobou strasne litostiva, vsechno me rozbreci. Ted sme byli u nas na jedne akci(bydlime v male dedine 1000 obyvatel) no a tam bylo 6 tehotnych, strasne me to mrzelo ze ja nejsem. Kbyby nam to slo tak jak ma tak sem z tech 6 s nejvetsim briskem ![]()
musim koncit ahoj holky
Ilčo - samozřejmě bude lepší, až se něco bude dít! Hlavně se toho vůbec neboj. Já jsem tam šla s absolutně pozitivním přístupem, že horší to prostě nebude. Víš co je zvláštní? Ještě to není tak dlouho a já toho strašně moc zapomněla. prostě člověk pak tak nějak to všechno horší úplně vypustí z hlavy. Já si píchala Puregon a bylo to úplně v pohodě, fakt jsem s tím byla spokojená. Bylo to takové to pero. A za co se doplácelo, to už přesně nevím, vím, že na nějaké léky. A že nás to přišlo cca na 25tis.
A to tvoje smutnění chápu, taky jsem špatně nesla každé zprávy o něčím těhotenství a vždycky to obrečela. Nejhorší to bylo u švagrové, ti už mají dvě děti a vždycky se jim zadařilo hned první měsíc, těhotenství bez problémů a i porody do 3 hodin. To si člověk řekne, jak je to nespravedlivé! Hlavně musíš věřit, že se to podaří. 50% úspěšnost, co uvádějí, je hodně! I když to nevyjde napoprvé, tak někdy určitě jo. A hlavně tam mezi tím už nejsou moc dlouhé lhůty. Tak držím pěsti! A kdyžtak klidně piš…
Ahojky Perulka: no moc me tesi kdyz si muzu s nekym takle pokecat, ja sem trosinku takova na rozpacich sou chvilky kdy se na to desne tesim a pak sou chvilky kdy se zacnu strachovat a premyslet co a jak no ale sem plne rozhodnu ta ze doho du a ze na nic nebudu cekat.
muzu se zeptat kolik ti je ?
me je 25 a mimu nazelovi 32 tak uz jen kvuli nemu nechci moc cekat. Taky ted trosku zkousime treba kdyby nahodou se zadarilo normal, manza prestal pit veskerej alkohol i pivo a vino ( za co ho obdivuju, protoze ted chodime po vselijakych akcich kde se hodne pije) a ja se snazim aby nas jidelnicek mel hodne vitaminu a manza jeste zacal brat multivitamin a vitemin E.
(sestrenice byla v Heliosu, ale to sem se dozvedela az potom co sme byli v Repromede. Ma odtam kluka a pak 2 holcicky.)
Jak moc si vydrzela nikomu nerict ze ste byli na umelim nebo si to rekla ve svym okoli?
My sme to zatim rekli jen rodicum a svagrove a pak ja jeste kamosce a kolegini v praci. Jinak nikomu, manza si to nepral a to ho chapu.
tak zatim ahojky ja du zase trochu pracovat ![]()
Holky, vy jste mi dodaly aspoň trochu optimismu.
U nás dopadl špatně SPG a manža má tímto „jasno“, že děti mít nebudeme. A nechce vůbec slyšet o tom, že by s tím šlo něco dělat. Když to tady čtu, třeba by i pro nás bylo IVF řešením. Budu ho muset přesvědčit o návštěvě nějakého CAR. Ale jak? Nutit ho nemůžu ![]()
ahoj Martesko: tak to je blby ale urcite se ti to nejak povede. hele a jak si ho donutila k tomu aby sel na spermiogram? A kde ste na nem byli a jestli ti to nevadi muzes mi ric jaky ste meli vysledky?
Muj manzel deti chce a moc o to to mam snazsi. Jo a stejnak to IVF co sem tak cetla tak jediny co chlap musi tak dat svoji „kapku“ a tim to vpodstate pro nej hasne tak treba tak ho presvedcis.
Jo a ty si v poradku?
Ahoj ilco, my děti chceme oba a moc, jenže ten můj chlap je tvrdohlavej a já nevím jak na něj. U nás je „vina“ svým způsobem u obou. Já jsem měla zvýšený prolaktin, sice jen mírně, ale dr. mi pro jistotu na:,–(ila léky (hormony, jak jinak
). Žádná další vyšetření jsem nepodstoupila, protože nejdřív měl jít manža na SPG a pak podle výsledků se uvidí dál. Manža na SPG šel až když jsem mu řekla, že já mám zobat hormony a on pro to neudělá nic? Ale … po sdělení výsledků s ním na téma děti a jejich početí není žádná řeč, případně řekne, že je k ničemu. A na žádné další vyšetření, že už nejde. Výsledky SPG: počet spermií na spodní hranici, to by ještě šlo, ale špatná pohyblivost a špatná morfologie. Vlastně ani nevím, jestli by bylo nějaký řešení, protože na konzultaci do CAR už jsme nedošli a vlastně ani nevím, jestli já jsem v rámci možností v pořádku. Kromě toho, že prolaktin je teď v normě, ale prášky mám zobat i nadále. A čas běží .....
Nesmutni, hele takovejch chlapu je co maji malej problem. Ja teda mam stesti ze se muj manzel na tohle tema bavit chce a ja se snazim mu zjistovat samy pouitiva aby to slo i treba prirozene. Treba napr moje setrenice ma touhle cestou kluka a holky dvojcata, sice sem se sni jeste nezvladla na tohle tema moc bavit ale rekla me ze je dulezity aby manzel nepil alkohol ani pivo a zdrave se stravoval a doporucila vitamin E400 denne no a prej jejimu manzelovi se to zlepsilo z 5% na 12% takze asi na tom neco bude. No tak sem to rekla manzovi a posilam mu na netu sami clanky jak to de a sami pozitivni abych ho nijak vic netrapila ( ja sama sem jeste na zadny prohlidce nebo testech nebyla krome beznejch u gyn. takze ja ani nevim jak na tom sem)
Jo a ktem vysledku muj manzel jich ma malo a pomali tzv. rychle se hybajici 0% a pomalu 25% zadna slava a morfologii tak to ma jen 13% normalnich takze taky zadna hytparada.
Ja sem rekla manzovi ze pro mimco klidne podstoupim cokoli takze to stejny ocekavam od nej protoze vim ze on mimco chce taky. Zezacatku se na me moc netvaril kdyz sem mu to rekla o tom piti piva ( pil asi tak zhruba skoro denne 1 pivo) Rekla sem mu ze on muze pro to udelat max ted a pak sem na rade ja (nebo soucasne
) takze ted nepije ani kapku co ma spolecnyho s alkoholem ( zaco ho obdivuju)
No a ted jedeme pristi tyden na hory a pak se obedname do Repromedy a bude ![]()
Jejda to sem se to rozepsala ![]()
jo ale i tak skousime normalne prijit k miminku ( jo taky manza praktikuje studenou kratkou sprsku)
Jo a neboj tvuj manaza neni jediny kdo tak reaguje od kamaradky pritel asi raguje dost podobne.Mrzi me to ale snad je to prejde.
Mam pocit ze nam to trvalo tak asi mesic se z toho tak nejak vylizat jako z toho soku ze to nepude normalne a ted uz jen zjistujeme a zjistujeme a tesime se az budeme mit mimco ![]()
Mej se hezky zachvilku du dom z prace ale zitra se tu urco obevim ![]()
No jo, když on si to pivo dá tak akorát ve vedrech v létě, já mu ani nemám co zakázat ![]()
Je fakt, že se z toho špatnýho výsledku dostával docela dlouho. Já pořád doufám, že se nějak umoudří.
Měj se a zkusím se tu zítra taky objevit
Ahoj no a kdy ste byli na tom SPG? a jak uz ste se dlouho snazili o mimco mi skoro 9mesicu a ja byla poslednic par mesicu jak sama sebou posedla a desne sem se sledovala a ted po tech vyslecich sem se uklidnila a uz to tak nehroti a sem kldnejsi a myslim ze i muj manza to na mé vidi. Sice je pravda ze porad tak nejak doufam ze se zadari treba prirozene ![]()
Jo ted sem tu jen nahodou protoze mi manza donesl dom notas.
Tak se mej hezky a snad si brzo manza uvedomi ze vpodstate o nic nejde a ze mit dite je dulezitejsi nez to co je kolem ![]()
Ja se tesim na dovcu a ted se tesim a zaroven bojim az se obedname do repromedy.
Pride me to takovy zvlasni ze vpodstate vis kdy presne si prisla do jineho stavu ale co hlavne ze bude miminko moooc se na to tesim, jen sem si myslela ze to bude tak ze vy:,–(im prasky a nejakej mesic na to zjistim ze sem to nedostala udelam si test a cela stastna ho ukazu manzovi a pak me to dr potvrdi. No scenar bude jiny ale vysledek bude jasnej v to doufam.
tak ahoj a rada pokecam ![]()
Ahoj holky!
Ilčo - mně bude 27 a manželovi 29. A pokud se tam chystáš za dva týdny, tak bych se objednala už teď, nemusí mít hned volno, víš?
A holky pro vás obě - chlapi tohle obecně zvládají psychicky hůř, mají pocit osobního selhání a dost se za to stydí, proto je těžké o tom i s nima mluvit. Ale všechno chce čas. Já to řešila taky posíláním různých pozitivních informačních mailů do práce a pak se doma pokoušela o tom logicky mluvit. Ono totiž pokud doktor neřekne, že je chlap na 100procent sterilní, tak s tím vždycky jde něco dělat. Oni si tu správnou spermii už vyberou! A máte pravdu v tom, že chlapa tohle nic nestojí. prostě přijde jednou na SPG a pak na odběr spermií v den odběru vašich vajíček. A nic víc, takže není důvod, aby se toho báli.
Jo a ptali jste se, jestli jsme to řekli. Ne, ví to jen dva naši nejlepší přátelé, jinak nikdo. Manžel si to nepřál a já koneckonců taky ne. Prostě je to intimní záležitost a nechtělo se mi dnekonečna odpovídat na otázky a být předmětem mohutných drbů. Nikomu po tom nic není. většinou tohle nechtějí říkat chlapi, tak pokud je tohle blok, tak mu Martesko slib, že to zůstane mezi vámi. Držím Vám oběma pěsti! Vlastně všem čtyřem
…
ahoj Perulko: no ja se tam budu obednavat az dvacatyho podle vysledku ze svy gyndy (kdybych nahodou mela nejaky kvasinky nebo tak at se to prvne preleci) nechci se obednat pak zase rusit a tak
i dr mi to tak poradil.
No ale jinak uz sem natesena vpodstate hlavne na to ze se konecne zacne neco dit
.
Ja sem vsude mozne cetla ze se cosi schvaluje od pojistovny, tobe taky neco schvalovali nebo jak si to mela?
Dik a mej se ![]()
Ahoj ve spolek, všechny vás moc zdravím a jestli se můžu u vás zastavit byla bych moc ráda. Že bych si jako odskočila od svýho tématu taky o Repromedě sem k vám, protože jste to tady pěkně rozjeli a mě je tam smutno. Jo, a děkuji Ilči za pozvání ![]()
Ahoj Slaveno cim nas bude vic tim vic zazitku a tim vic zkusenosti ![]()
dneska uz se tesim dom z prace, celej den si myslim ze je patek a zatim je jen ctvrtek
no nic tak jeste jednou a uz je vikend a pak mam dofcu moooc se tesim a pak velikonoce jeste nevim jak je prozijem jestli doma a nebo nejakej vyletek, ja bych brala vyletek kdyby bylo hezky ![]()
Dneska se tu v Brne doslova certi zeni ![]()
Hele holky jak jinak ste na tom, co podnikate aby ste meli mimi? nebo ted nic nedelate? a davate si oddych? Mi si davame tak nejak oddych ale nicim neplytvame
no a ted uz jen doufam ze brzo budu vedet vysledky a brzi uz budu v Repromede obednana no a pak uz to poleti. dyt tyhle 2 tydny mi ubehli jako nic ![]()