Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@jahuhudka jak kde, bavíme se o lepších restauracích a kde si dávám vývar já ten je hodně silný, vařený táhnutím mnoho hodin
nebavíme se o hospodě kde všichni kuchaři mají žluté kapsy od podravky ![]()
@Markéta80 píše:
@jahuhudka jak kde, bavíme se o lepších restauracích a kde si dávám vývar já ten je hodně silný, vařený táhnutím mnoho hodinnebavíme se o hospodě kde všichni kuchaři mají žluté kapsy od podravky
Tak to musí být talíř polívky minimálně za 200,–Kč…
![]()
Mám manžela šéfkuchaře. 1.kvalitni maso, kosti. Špikove atd. Celá cibule, celý česnek, kus čerstvého libecku, petržel. Není třeba ho péct, či táhnout celou noc.
@bse.pedro píše:
Tak to musí být talíř polívky minimálně za 200,–Kč…![]()
No ten náš dnešní u Pohlreicha stál 115,–
@bse.pedro Mám štěstí. Driv jsem kupovala kosti za min. 100,– Kč/kg (v akci, po sleve), spis vic. Co jsme se prestehovali z velkoměsta, pořídim u našeho řezníka velmi levné, hodně masite hovězí kosti, takže na jeden vývar padnou bezne 3 velké, a to se pak sulc jen třepe, z pokrajeneho masa se dá normalne najist. A polévka pro celou rodinu je záležitost par desetikorun. Ale jaka! ![]()
@bse.pedro to není ale pár korun taky nestojí ale ta chut za to stojí ![]()
@robinka Ale to maso z kostí předtím okrajis a přidáš později, ne? Já dělám vývar v pomaláči, ale po 15 hodinách je z masa i zeleniny šlichta…
@Ba-stet Nn. Maso je krasne mekkoucke a vše ostatní vyhodim.
@Ba-stet píše:
@MartinaCV Tak jedine zkus fakt delší dobu (v troubě přes noc, nebo pak v pomaláči třeba 12-15 hodin) a případně ještě zredukovat. Pak si můžeš pohrát s poměry zeleniny (já mám nějakou obsesi na mrkev a pak ho mám vždycky sladký, tak se snažím krotit).Ještě mě napadá, jestli máš zeleninu opečenou fakt dohněda a zarestováváš do ní protlak nebo Passatu?
Ne ne, protlak nezarestovávám. A jinak peču dohněda. Četla jsem, že dávají i rajče, to jediné jsem nezkoušela. Nebude to pak jak základ na gulášovku? ![]()
@Ba-stet Ale je pravda, že pokud tam prihodim i nějaké od začátku mekke maso typu kuřecí odrezky, protoze nemam jine vyuziti, jsou tyto rozvarene. To si pak pochutnáva kočička. Ale zaklad jsou vždy ty úžasné kosti, to fakt nema chybu, kvalita i cena.
![]()
@MartinaCV píše:
Ne ne, protlak nezarestovávám. A jinak peču dohněda. Četla jsem, že dávají i rajče, to jediné jsem nezkoušela. Nebude to pak jak základ na gulášovku?
Stačí lžička nebo dvě. To můžeš ještě zkusit. Jako guláš to není, ten je hlavně o cibuli a když se to opeče, tak zkaramelizovaná cibule a kořenovka jsou úplně odlišné chutě. Jinak rajče jsem dávala jednou a nepozorovala jsem zásadní rozdíl s a bez.
K tý restauraci mě ještě napadlo, jestli by eventuálně porci nedotunili trochou demi-glace, jako to dělají u omáček (i když se mi to zdá trochu nadbytečné). To se koupit dá, případně se dá udělat doma (to je ale jen pro největší srdcaře, je to fakt opruz). Případně se domá dá udělat zeleninové demi-glace. Není to stejné, ale lepší než kupovaný bujon. Ale je to taky práce na dost hodin…
@robinka píše:
Nemám čas pročítat diskuzi, takže nevím, co už tu padlo. Tady je moje know-how:To jen ve zkratce. A opravdu, kdo ochutnal tenhle „můj“ vývar, říká, že lepší nikdy nejedl, a to i příznivci spíš zahuštěných polévek, které by si jej jen tak sami od sebe spíš nedali.
- Hovězí kosti, příp. i odřezky z masa (občas mi zbydou z přípravy jiného jídla), studená voda, sůl, cibule se slupkou, kousek čerstvého libečku, kousek celerové natě, nové koření, bobkový list, celý pepř, může a nemusí být i kousek mrkve, celeru, petržele (poslední dobou se mi osvědčilo spíš bez), příp. kousek pórku, jeden stroužek česneku (vůbec nemusí být).
- Pomalý hrnec zapnutý na režim low, vařím 10 i více hodin (skoro žádná spotřeba energie, minimum času, žádná starost, může jet přes noc, nebo i když odejdeme z domu).
- Hotový vývar scedit, povařit v něm nahrubo postrouhanou kořenovou zeleninu, osmaženou na troše oleje, jednak lépe chutná a taky chytne takovou příjemnou oranžovou barvu.
- Přidat bylinky - najemno nasekaný libeček, celerovou nať, pažitku, petrželku - co je.
- Pokud opravdu chceš trochu ten „hospodský“ (restaurační vývar), přidat kostku masoxu od Vitany (dítěti předtím porci oddělat).
- Nudle vložit do polévky až na talíři, nikdy nevařit ve vývaru!!!
- Jde zavařit i s játrovými a jinými knedličky.
Díky, dala jsi si s tím práci
Až na celerovou nať a pomalý hrnec to děláme stejně. Ale nedávám Masox, no. Vypadá to, že to bude fakt tou kostkou nebo jiným dochucovadlem a do toho se mi nechce. My i méně solíme, spíš dávám koření a bylinky.
@skorotehotna píše:
Já dělám vývar třeba 20 hodin a je lepší než z restaurace. Dělám hi bez jakýchkoliv dochucovadel.
Já bych s čímkoliv zapnutým doma neusnula natož SE hnula z baráku. Takový to pečení kachny 8 hodin a ty elektřiny
![]()
@Bubla Bůčková píše:
Já bych s čímkoliv zapnutým doma neusnula natož SE hnula z baráku. Takový to pečení kachny 8 hodin a ty elektřiny![]()
Tak těm osm hodin je ta trouba taková zapnutá, nezapnutá. Já to dělám běžně a účty nemáme horentní. Ten pomaláč je úplně najistotu. Tady to skoro nikdo nezná, ale v USA ho má snad každá domácnost od 60. let a nikdy tam nebyla žaloba za vyhoření. Je to asi tak bezpečné/rizikové, jako nepřetržitě zapnutá lednice.
Ahoj, delala jsem v kuchyni. Vyvar jsme varili kolem 15 hodin, behem toho kdyz nam zelenina uplne zmekla tak jsme ji vytahli, nahazeli novou a tak… Aspon 4×…maso jen ze zacatku, ale masa a kosti jsme davali fakt hoooodne