Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,mam na vas takovou prosbu.Myslim,ze nejsem jedina komu se to deje a nevi si rady.Takze mam 3mesicni holcicku a ta mi pravidelne ve dne pred spanim silene rve.Je cela ruda,zpocena a tecou ji slzy,jak hrachy,takhle treba rve 20minut,pak najednou prestane a usne.Podotykam,ze ji chovam,kdyz usina.Jinak proste uz vubec neusne.Ale je to jen pres den.Vecer vykoupeme,masaz,nakojime a jde spinkat sama a dobrovolne,staci chvilku pohoupat a je to
Jako mne to nejak nevadi,ale je mi spise Adelky lito a ja nevim,jak ji pomoct.Treba mate nektera zkusenost.Dekuju za odpovedi…
jo tak malá to měla taky nejvíc ve 3.měsíci, pak to bylo lepší a lepší,ale ještě i ted se to občas bez toho revu neobejde, miminka jsou malý rychle se unaví a pak neví jak zabrat a jsou přetažený,časem se to spraví až se s miminkem víc sehraješ
Tak u nás to stejný,ale i večer. Dneska byla vzhůru od 15:30 a ve 20hodin plakala asi tak 5 minut.
Třeba není tolik unavená,když pláče. Možná jí vyndat z postýlky a zkusit pozdějji
.
Sara no nevím, jestli Tě uklidním…spíše se těším, jaké rady tu najdu…my jsme asi dost šílený případ…malej začal plakat před spaním myslím už někdy ve druhém měsíci a pořád to trvá a trvá a trvá. Od té doby, co mi odmítl dudlík (v roce), tak se to ještě zhoršilo…jsem z toho už docela na dně ![]()
Ale je pravda, že když byl úplně malinkatý (tak ty 3 měsíce až půl roku), tak usnul jedině v náručí (i tam někdy plakal), od půl roku se občas stalo, že usnul i někde jinde (s pláčem samozřejmě), teď tedy usíná sám v postýlce či v kočárku, ale vždy s řevem ![]()
wape píše:
Sara no nevím, jestli Tě uklidním…spíše se těším, jaké rady tu najdu…my jsme asi dost šílený případ…malej začal plakat před spaním myslím už někdy ve druhém měsíci a pořád to trvá a trvá a trvá. Od té doby, co mi odmítl dudlík (v roce), tak se to ještě zhoršilo…jsem z toho už docela na dně
Ale je pravda, že když byl úplně malinkatý (tak ty 3 měsíce až půl roku), tak usnul jedině v náručí (i tam někdy plakal), od půl roku se občas stalo, že usnul i někde jinde (s pláčem samozřejmě), teď tedy usíná sám v postýlce či v kočárku, ale vždy s řevem
já jsem někde četla,že to tak některé děti mají,že se jako potřebují vyventilovat, některé si před spaním cucají palec jiné zase řvou
Jako u Wape, náš řve od narození, ještě ho to nepřešlo, samotné usínání je nemožné, ve stresu přestává i dýchat, takže fakt super.
Jinak u nás je i probuzení s řevem, takže ani nepotřebujem chůvičky. On je celkem dost hysterickej, když nemá svůj den. A není nad to být 6× za noc vzhůru, vlasně si ani nepamatuju, že by ze spaní někdy neječel ![]()
No tak mě malá taky řve před spaním, ale pravidelně večer a začne už u kojení. Začne chudinka tak strašně plakat, řvát, až se zalyká, je rudá, že mám strach, že jí něco praskne v hlavičce
, nejsem schopna ji ani uklidnit, někdy zabere dudel nebo prostě najednou usne vyčerpáním. Taky nevím, čím to může být, ale neděje se nám to přes den, ale večer po koupání a u kojení.
Náš Maty také řval, okolo toho třetího měsíce strašně řval před usnutím (třeba i půlhodinu čistého nefalšovaného hysterického řevu, někdy i 3/4 až hoďku). Postupně se to zmenšovalo, a teď řve před spaním jen občas. Prostě mu tak nějak rok a půl trvalo, než se naučil před spaním neřvat a většinou usíná sám. Ale musím se mu samozřejmě před usnutím dostatečně věnovat (pohádka, chvíli povídání, masáž nožiček apod…
).
S řevem se občas budí i teď, do roka a půl to bylo ale pravidlem. Teď už sem tam se probudí i s úsměvem a povídáním, což je moc krásné.
Držím palce, ať se to buď brzy spraví, nebo se vám upevní nervy a nevadí vám to tolik. Protože si myslím, že většinou se s tím prostě nedá nic dělat … ![]()
jo tak to taky znám,občas se to obejde večer bez řevu,ale většinou je to s ním a to zrovna i dnes…to začne u kaše a pokračuje až k mlíku,to ho jako uklidní a pak to celkem jde,pak ho dám do postýlky,chvilku e tam převaluje,knourá,hledá polohu a usne..ale když náhodou tu polohu nenajde,tak začne znova a to až do vyčerpání a pak usne…já to teda přičítám únavě,neumějí říct,ž jsou unaveni a pláčou a nebo teda řvou..to přejde neboj ![]()
Ahoj, tak to my taky známe,moje skoro 6m dcerka, usne v klidu jen u prsu
, nemám nervy na to nechat jí křičet, a absoulutně nehrozí aby jí dával spát manžel, to ječí neskutečně, až to nevydržíme a jdu za ní zase já, někdy se nemám podaří vyměnit prso za dudlík a pak usne, no jsem zvědavá jak budu uspávat až přestanu kojit ![]()
Fufina hmmm tak asi tu potřebu prostě má, ale je to docela zničující
ovšem teď jsme ho dva dny tak utahali, že plakal asi minutu dvě a to dost silně a pak najednou, jako když utne (jako když vypneš chůvičku) a spal…
Janinkacumacek tedy ty mě děsíš
já furt doufám, že to přejde…nejvíc se děsím, co bude, až bude druhé, jestli bude pořád takto řvát a budit to druhé
No a probouzení s řevem je u nás tak ze 2/3 taktéž
docela humus a někdy pobrekává ještě půl hodky po probuzení
VerčaS a jak je malá malá?
Nemůže ji jen bolet bříško nebo nebojí se naopak tmy?
Zdenkak já se to pořád snažila řešit a najít řešení, ale máš pravdu, on je prostě takový a já s tím opravdu nic nenadělám…asi jsem možná krutá, že ho položím do postýlky a jdu…vím, že kdybych si tam lehla vedle něho, tak by usnul bez pláče, ale to ej pro mě dost nevyhovující…no i když uvažuji, že bych mu začala číst pohádky…možná by mohl usnout u toho..nevím…
Ankasz v 6 měsících jsme také ještě usínali u prsu…to byla pohoda ![]()
Kecačka je dobré, že brečí jen někdy… ![]()
Holky a můžu se ještě zeptat, jak jste rodily? Já to dost přikládám své sekci, ale možná je to blbost…
Já to beru tak, že je prostě uřvanej, pevně doufám, že ho to do 3 let přejde, páč plánujem i to druhé mimčo ![]()
Co se týče porodu, tak já sice nerodila sekcí, ale zato 36 h, konec s EPI, ztráta krve, tranfůze a další šílenosti. Ale porodu to nepřikládej, holt je to v povaze a citlivosti dítěte.
I když upřímně, jak ráda bych se konečně vyspala podle svých představ, začínám už být i dost alergická na ten jekot. A myslím, že bude ještě hůř, čeká nás období toho pravého vzdoru, teď je to jen začátek, ale hlavu vzhůru, mi to přece zvládnem ![]()
Omluovam se,ze pisi az ted,ale byla jsem na dovolene.Kazdopadne dekuji za nazory.Mala rve jen pres den,vecer je zlata.To dame koupel,masaz nakojim,pusu,malicek na cucani a do 10 minut je tuha a spi skoro celou noc,ale ty dny stoji za to.Ja slysela prave nazor,ze se to male ditko tim revem unavuje ke spanoi.Protoze jeste nevybije toliko energie,kdyz prevazne jen lezi a kouka na hracky ![]()
No,uvidime.Jsou to nase zlaticka hystericky. ![]()
@janinkacumacek píše:
Jako u Wape, náš řve od narození, ještě ho to nepřešlo, samotné usínání je nemožné, ve stresu přestává i dýchat, takže fakt super.Jinak u nás je i probuzení s řevem, takže ani nepotřebujem chůvičky. On je celkem dost hysterickej, když nemá svůj den. A není nad to být 6× za noc vzhůru, vlasně si ani nepamatuju, že by ze spaní někdy neječel
Ahoj, jak to s vaším vzteklounkem vypadá teď? Zlepšil se? My máme takovou vzteklinu!!
Už jsem z ní někdy dost na nervy. Vzteká se, když jí už nemůžu chovat a pokládám jí, vzteká se před spaním… Teď řvala hodinu před usnutím. Přitom byla urvaná jak kotě, pořád zívala, mnula si očka, ale stejně je nezavřela a neusla. Jako obvykle to doprovázel pláč a křik. Nechci, aby takhle byla vzteklá pořád, ale pochybuju, že z toho vyroste. ![]()
Já mám vztekliny dvě. První, ta jako takhle malinká taky řvala furt, koliky, prořvala víceméně první tři měsíce snad v kuse. Večer před spaním taky, to jí bolelo břicho, nic nepomáhalo, tak třeba 3 hodiny jsme drželi an tygříka, pak se nakojila a usnula…ted ta druhá to samé, včera mi spala přes den hodinu, večer zase řev, kolika to ale nebyla, to byl „jiný“ řev, nemohla zabrat, tak jen ječela. Vzala jsem jí do náruče a usnula snad ve vteřině, položím, řev. Tak jsme jí nechali v postýlce, kde hejkala 15 minut a pak usnula a spala 4 hodiny…máme už ruce jak orangutan, prostě furt nosit nejde, o zádech nemluvím. Když mi usnula v rukou, nic jí nebolelo…přes den to samé, to bych jí musela skutečně nosit furt.
Už aby si začala hrát se ségrou ![]()