Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych být podle ms v 7 tt, ale miminko se přestalo vyvíjet v 5 tt. Podle těhotenských testů mi klesá i hcg. Byla jsem v pátek na utz, řekli mi, ať přijdu za týden (kdyby náhodou šlo jen o mladší těhotenství, ale to není možné). Včera jsem začala špinit a krvácet. Mám běžné menstruační bolesti, možná jen o kousek silnější, odchází ze mě normální množství krve s velkým množstvím sliznice. Máte některá podobnou zkušenost? Myslím, že pokud budu ok, je naděje, že do pátku vše odejde samo, ne? A. (Prosím anonymně, osobní informace.)
Takhle na začátku by vše mělo odejít, pokud už krvácíš a není to jen malinko. Do pátku času dost. Na revizi se nežeň, také jsem tenkrát nešla (6tt, ani mi to nenavrhli). Sledujte hCG dokud nebude negativní. Drž se. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych být podle ms v 7 tt, ale miminko se přestalo vyvíjet v 5 tt. Podle těhotenských testů mi klesá i hcg. Byla jsem v pátek na utz, řekli mi, ať přijdu za týden (kdyby náhodou šlo jen o mladší těhotenství, ale to není možné). Včera jsem začala špinit a krvácet. Mám běžné menstruační bolesti, možná jen o kousek silnější, odchází ze mě normální množství krve s velkým množstvím sliznice. Máte některá podobnou zkušenost? Myslím, že pokud budu ok, je naděje, že do pátku vše odejde samo, ne? A. (Prosím anonymně, osobní informace.)
Ano, mám zkušenost. Krvácela jsem takhle celkem 7 dní, z toho první 3 dny opravdu hodně a s kousky sliznice. Po těch 3 dnech se to zmírnilo a už to bylo jako jen klasické MS krvácení. Na kontrolním UTZ. jsem byla za týden, tedy 14 dní po potratu a děloha byla úplně prázdná, dokonce už tam rostla sliznice v dalším cyklu. Takže u mě to bylo rychlé a příroda si poradila úplně sama. Hned ten cyklus po potratu jsem dokonce znovu otěhotněla.
Ja krvacela od potratu cca 3 tydny a pro me to bylo psychicky dost tezky, ze to trvá tak dlouho.
Já jsem samovolně potratila v 10. tt, vše odešlo samo do několika hodin, revize nebyla třeba. Pak jsem krvácela ještě týden.
@Litta Díky, už jsem celkem smířená
. Intuice mě varovala už dřív, že je něco v nepořádku. Ale nechci podstupovat zbytečnou revizi, kterou, zdá se, považuje i má gynekoložka i doktorka z nemocnice za automatickou
.
Trochu mě vyděsilo, jak se všude píše, že při bolestech se má jít na kontrolu - já mám ale i běžně velmi silné ms bolesti, tak by mě bezbolestné potrácení udivilo.
Ahoj, začátkem listopadu jsem začala krvácet v 6tt. 6. listopadu jsem byla na kontrole, kdy mi doktor řekl, že plod zanikl a chtěl mě hned poslat na revizi. Přemluvila jsem ho, že chci počkat, jestli to nepůjde přirozeně. 8. listopadu jsem prodělala potrat, kdy jsem začala opravdu hodně krvácet a vyšly ze mě různě velké kusy tkáně a myslím si, že i plod se vším všudy. Do 24 h krvácení ustalo, ale pořád ze mě něco vycházelo. Potom jsem ještě pár hodin krvácela a krvácení potom zase zesláblo. 9. listopadu jsem byla na další kontrole, ale na ultrazvuku pořád něco bylo, nevyčistila jsem se celá, přesto jsem ale doktora znovu přemluvila, ať počkáme do středy (zítřka). Od té poslední kontroly krvácím jen malinko, poslední 2 dny skoro vůbec, vyšlo ze mě ještě něco málo, ale teď mi to slábne skoro jako konec ms. Zítra jdu tedy na kontrolu a pokud doktor na ultrazvuku ještě něco najde, požene mě na revizi a já přemýšlím, jestli už opravdu jít a nebo ještě počkat. Zítra to bude týden od potratu. Máte s tím holky zkušenosti? Šly byste radši na revizi nebo věřily tělu, že se s tím vypořádá samo? Bojím se infekce, ale více se bojím revize. Poraďte, díky. ![]()
@BaraRed Pockala bych jeste. Tak rychle se ti zanet nevytvori.
Revize ma taky rizika, tto „vycisteni“ zni tak jednoduse, ale mne i v porodnici rikali, ze dobre, ze jsem pockala na potrat, ze mi nemuseli nasilim roztahovat cipek atd., nemluvim o tom, ze se dela naslepo, takhe riziko opakovani, poraneni. Je tam i riziko srustu v deloze…
@BaraRed - „sledovala“ jsem Tě ve skupině - termín porodu červen 2019. Četla jsem, jen bohužel min. týden 7+3 taky zamlklé těhotenství. Včera mi mudr nechala píchnout jakousi injekci a ještě kapy driák Ergotamin, aby to samovolně odešlo, ale pokud ne, budu muset v pátek podstoupit revizi. Já tedy věřím mudr., a kdyby mi ona doporučila revizi, podstoupila bych jí, bohužel. Taky mi říkala, že by raději, aby se s tím tělo vypořádalo samo, i když zatím nic moc
. Ve čtvtek jdu na kontrolní UTZ a tak padne rezimé. Uvítala bych samovolný potrat. Nicméně uvidíš zítra na UTZ, zda je to v pořádku nebo ne. Ale po týdnu by děloha měla být již vyčištěna. Držím palce, ať je to v pořádku. Lucka
@Anonymní píše:
@BaraRed - „sledovala“ jsem Tě ve skupině - termín porodu červen 2019. Četla jsem, jen bohužel min. týden 7+3 taky zamlklé těhotenství. Včera mi mudr nechala píchnout jakousi injekci a ještě kapy driák Ergotamin, aby to samovolně odešlo, ale pokud ne, budu muset v pátek podstoupit revizi. Já tedy věřím mudr., a kdyby mi ona doporučila revizi, podstoupila bych jí, bohužel. Taky mi říkala, že by raději, aby se s tím tělo vypořádalo samo, i když zatím nic moc![]()
. Ve čtvtek jdu na kontrolní UTZ a tak padne rezimé. Uvítala bych samovolný potrat. Nicméně uvidíš zítra na UTZ, zda je to v pořádku nebo ne. Ale po týdnu by děloha měla být již vyčištěna. Držím palce, ať je to v pořádku. Lucka
Děkuji a já budu držet palce tobě. Děj vědět, jak jsi dopadla. ![]()
@Celina píše:
Pokud je to už týden a krvácení takhle ustává , asi bych zvážila, ač nerada, revizi .
Po utz bude doktor vědět víc, taky by ti měl několikrát nabrat hcg, aby poznal, že klesá. Nevím, jak dlouho se může tělo bez revize čistit bez rizika infekce, na to bych se asi zeptalaJo a krev mi po potratu nevzal ani jednou.
Mě přijde, že doktor posílá vždy hned každou na revizi. Vypadal překvapeně, když na minulé kontrole srovnal fotky z ultrazvuku a byl tam vidět rozdíl (že to začalo odcházet). Na všechno mi řekne, že je to 50/50. Ani to není můj doktor. Moje paní doktorka se odstěhovala a já jsem někoho potřebovala na určení těhotenství a nějak jsem u něho zůstala. Asi se začnu připravovat na revizi, ať to mám z krku. ![]()
@rozand píše:
Revize ma taky rizika, tto „vycisteni“ zni tak jednoduse, ale mne i v porodnici rikali, ze dobre, ze jsem pockala na potrat, ze mi nemuseli nasilim roztahovat cipek atd., nemluvim o tom, ze se dela naslepo, takhe riziko opakovani, poraneni. Je tam i riziko srustu v deloze…
Já to právě vím, ale nevím, co mám dělat. ![]()
Ahoj, nevím jestli pomůžu, ale měla jsem SP loni touto dobou. Začala jsem krvácet a 4 dny na to ze mne vše vyšlo. Další den jsem byla na gyn a vše bylo pryč. Krvácela jsem pak ještě týden. Záleží jak je na tom tvůj gynekolog jestli možná neprehani, že tam něco vidí, občas se také může stát, moje gyn mi také říkala, že všichni ženou na revizi, ona říkala, že je lepší když se toho tělo zbaví samo. Ještě můžeš udělat jednu věc, zajet si na pohotovost. Říct, že máš potvrzené tehu a začala jsi krvácet, oni ti udělají utz a uvidíš co ti řeknou oni… Moje kamarádka takhle byla a ji řekli, že už tam nic není a dali ji nějaké léky, aby ji odešly poslední zbytky. Revizi ti tam případně mohou nabídnout ale můžeš ji odmítnout. Já ji odmítla a v pohodě. Začala jsem krvácet v pátek, v sobotu pohotovost s tím, že plod se nevyvíjí a že to vypadá na SP. Nabídli revizi řekla jsem ne, tak říkala ať počkám zda to vyjde samo. V neděli hotovo a pak v po kontrola u doktorky.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.