Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Niemeyer Ale on se má ráno probudit v sedm. ![]()
Ač nejsem zastáncem časování dne s miminem podle hodinek, tady bych jela tvrdě:
Ráno budíček v sedm (nebo pro tebe jinou přijatelnou hodinu)
Jídlo, dvě hodiny na zemi na koberci - zacvičit, hrát si, mazlit se.
Pak dát dítě spát.
Po probuizení jídlo a zase dvě hodiny aktivity.
Takhle až do večera, vykoupat, najíst a dát spát.
Na procházku pouze v době, kdy je čas na spaní.
Já teda ač se zatím taky jen učím co s miminkem, tak souhlasím. My jsme malýho napřed budili na kojení, měl žloutenku, tak aby se jí zbavil, i v noci. Což teda byl vopruz. Ale teď můžu říct, že ve třech měsících taky vydrží tak ty dvě max dvě a půl hodinky a potřebuje si dáchnout. Večer sice usíná kolem 22, ale pak se budí až kolem 3-4 na jídlo, hned jdeme spát a budí se o půl 8. Byly doby, kdy v tu noc prostě spát nechtěl, tak jsem ho nechala na gauči, mírné světýlko, abych na něj viděla, na radu své mamky jsem na něj skoro nemluvila (žádné hraní) a po půl hodině zkusila uspat. A šlo to. Dnes už ho hned dávám spát a jde to
..taky jsou dny, kdy ne, ale už naštěstí ne tak často..Takže bych ho klidně ve dne „budila“ a v noci ne..ale samozřejmě chápu, že jsi ráda, když usne a spí, ať je to v noci nebo přes den..postupně si myslím, že se vám to podaří. Držím palce ![]()
Ahojky. Mame dvouměsíčního křiklouna. Že začátku jsem ho budila co tři hodiny, vyhlášena z porodnice, aby prospíval. Pak mi doktorka říkala v noci nebudit, ale nepřesáhnout 6 hodin. Tak ho po šesti hodkachc prostě vezmu a nakojim. Problémje v tom, že se celou noc rrůzně krouti a vvydává různé zvuky, takže bych vlastně ani nevěděla kdy se budí na jídlo? Myslíte, že to tak dělám správně? Nebo ho nechat až se zbudi úplně pláčem, nebo jak poznáte, že se budí na jídlo? No a pak přes den dodržujeme, co 3 hodiny. Nakojim, to u toho usíná, tak vlastně ani nevím kolik vypil? Pak ponosim na tygřika, pak položíme a ukazují hračky, až ho to přestane bavit- řev, tak uhušat na rukách nebo v kočárů a spí tak hoďku a tak dokola. No a modlim se aby přibíral, připadá mi, že si u prsu jen hraje. Myslíte, že dokáže za pět minut u každého prsu vypit dost? A kolik by měl ve dvou měsících přibirat? Napište!!!
Já jsem taky asi ještě před týdnem budila v noci, ale už to nechávám na něm. Má tři měsíce. TAky jsem si myslela, že se nevzbudí, nebo jak to poznám. Ale to spaní je pro matku takové jemnější. Myslím, že to matka vycítí. Náš se teda zase tolik nevrtí (nebo to zaspím), ale když se vrtěl brzy, okolo půlnoci, tak jsem čekala co z toho bude. Ale když se začne vrtět později, tak ho taky už vytahuju a nakojim. No ze začátku mají miminka přibírat 150-200g týdně, ale pomalu se to snižuje. Oni se taky pak začínají víc hýbat, kopat nožičkama a nějakou tu energii spálí tímto. Já stále doufám, že kdyby měl málo, tak bude řvát. Ikdyž během dne taky víceméně zatím dodržuji ty 3 hodiny a defacto mu to prso nutím
. Když saje měla by se mu hýbat brada a čelistní kosti až k uším, které se taky hýbou. Jinak pokud se pohybují tváře a ne ty kosti s bradou, tak jen dudlá. Ale asi by řval hned po kojení, pokud by měl málo. Ale během kojení budit. Podrbkat pod bradou, přitláčet hlavičku k prsu, nebo třeba nechat odříhnout a pak znovu přiložit. A myslím, že může vypít dost i za pět minut. Některé děti jsou jedlíci
Náš teda dává po 10 minutách zhruba, ale mám kloboučky a to jim prý jde hůř..
Já mívam v noci špatný pocit z toho, že ho ještě nechává vrtět a čekám, nebo si říkám ještě hodinou, ale kdyby měl šílený hlad, tak by se přece vzbudil úplně né? Manžel říkal, že to moc prožívam, že jsem citlivá. Pry to tak neřešit? To já neumím! A nakonec z toho zblbnu!
@sisa03 Děti jsem nebudila v noci od té doby, co mi bylo jasné, že přibírají. Takže tak po tprvním převážení u dr., které bylo po cca týdnu od propuštění. Vážit jsem chodila těch prvních cca 6 týdnů každý týden, takže jsem měla kontrolu, že váha jde stabilně nahoru.
Dvouměsíční mimino by mělo přibírat víc jak 120g/týden. 100-120 g/týden je hraničních.
Pokud se vrtí, tak ho nech vrtět, ať se s tím popere sám. Nenarušuj mu zbytečně spánkový cyklus. Až bude mít lv podobě hladu, pokaděné plíny nebo prdů, tak se určitě ozve sám a rozhodně to nepřeslechneš. Mimina jsou malý, ale ne blbý. Matka příroda to vymyslela dobře.
Dítě se může najíst za 5 minut, proč ne. Jen bych až tak striktně nelpěla přes den na těch 3 hodinách mezi jídly. Pokud se vyskytně růstový spurt, tak kojit podle potřeby dítěte.
@sisa03 TAky to moc prožívám
neboj, nejsi sama. Pořád řeším, jestli teda nemá hlad, nebo jestli ho nemám nechat už spát, nebo ho budit a pod
nevěřila jsem tomu, ale opravdu se přihlásí, když bude mít velký hlad. Já četla, že spavá miminka dokážou hlad zaspat, toho jsem se bála, protože náš měl žloutenku a spal dost. Ale když se vrtí, tak není úplně v tom nejhlubším spánku a to by se ozval. A křik je to velký ![]()
@Svistice píše:
@Niemeyer Ale on se má ráno probudit v sedm.
Ač nejsem zastáncem časování dne s miminem podle hodinek, tady bych jela tvrdě:
Ráno budíček v sedm (nebo pro tebe jinou přijatelnou hodinu)
Jídlo, dvě hodiny na zemi na koberci - zacvičit, hrát si, mazlit se.
Pak dát dítě spát.
Po probuizení jídlo a zase dvě hodiny aktivity.
Takhle až do večera, vykoupat, najíst a dát spát.
Na procházku pouze v době, kdy je čas na spaní.
Zkusim…nevim.
Dnes jsem dala spat o hodinu driv nez vcera - v jedenact. Ted se vzbudil, ale nez odsaju, vypada, ze to zase zalomil, no nevim. Kazdopadne ted ho nakrmim, aby se nebudil hlady…to budou dve rano a kdyz vydrzi spat do os i, bude to uzasny. Ale nevimzdato tak dopadne.
Jinak jsme ho pres den budili, treba kolem ctvrte az seste byl nevzbuditelnej…
Ale ono to nejspis pujde, jen ja nevim jak dlouho ma pres den bdit, aby nebyl pretazenej a jak dlouho ho nechat spat, aby toho nenaspal zas moc…zkusim tvuj navod…
On jako malej celkem spi, tak si myslim, ze kdyz se do toho dame, pujde s tim hybat:)
Jinak jemu je vazne jedno kde spi, proste musi byt unaveny, aby spal a usne kdekoli.
Ed. Tak usnul ve dve rano a spal do ted, do sedmi a mozna bude spat do osmi, to pak ho vzbudim na jidlo a uz definitivne…
Akorat ja v noci asi ctyrikrat vstavala, protoze se budil, ze mu vypadl dudlik.
Ale stacilo nandat a bylo to v pohode! Tak nevim zda se to pocita jako spal celou noc…ale opravdu jsem ho ani nevyndala z postylky, jen ten dudlik a stacilo to.
@Niemeyer Tak to je náhodou super ne? Ja myslim, že se to počítá, že spal celou noc. Dudlíky holt musí mámy dodávat
My zase dnes dali peřinu místo zavinovačky a taky jsem byla vzhůru asi 3× a vstal o hodinu dřív..no uvidíme ![]()
Uvidime
kazdopadne uspech to je… Ted tu chrni a nevzbudil by sesam, takzeho vzbudim, proste je rano, budeme bdit, jak rika svistice. S pauzama tedy na spanek a uvidime jak tohle ranejsi vstavani se odrazi nebo neodrazi na spani vecer ![]()
@Niemeyer Super-už jsou vidět pokroky, paráda
jinak v tomto věku děti většinou vydrží tak zhruba ty 2 hodiny vzhůru, nejčastěji mají 3 denní spánky. No-uvidíš ![]()
@marketak5 t
To jsem ráda, že nejsem sama. Pořad mi připadá, že pije nějak málo. Zkusila jsem ho zvážit před a po kojení. Ale vváha trochu skakala, tak nevím. Vyšlo mi něco přes 100 ml. Kdyby tak pil celý den, tak by to bylo kolem 700 ml. Myslíte, že je to dost. Váží 5020g. Zítra jdeme na poradnu, tak se modlim, aby měl krásný přírůstek.
@sisa03 píše:
@marketak5 t
To jsem ráda, že nejsem sama. Pořad mi připadá, že pije nějak málo. Zkusila jsem ho zvážit před a po kojení. Ale vváha trochu skakala, tak nevím. Vyšlo mi něco přes 100 ml. Kdyby tak pil celý den, tak by to bylo kolem 700 ml. Myslíte, že je to dost. Váží 5020g. Zítra jdeme na poradnu, tak se modlim, aby měl krásný přírůstek.
Já myslím, že to je krásný. Váha skáče jak se mimi vrtí, bylo to hrozný ho vážit. Já na to nerada vzpomínám. Leda by spal, tak to šlo..jinak ne. A ty rozdíly byly docela velký..Jinak mám dojem, že jsem někde četla, že by měly vypít 150×váha v kg, a to si myslím, máte akorát
. Mimčo vypije pokaždý jinak. Někdy víc, někdy míň. Ale mě malej nevypil nikdy víc jak 120 a to bylo jen vyjímečně. Jinak já teda dávám na kojení z obou prsu na radu LP. Dám jedno a až se odpojí, dám odříhnout a pak nabídnu druhé. Někdy nechce, někdy pije chvilinku a někdy docela dlouho. A na další kojení začínám tím prsem, kterým jsem skončila. Prý se tím i předchází zánětům, když mimi vždy něco odsaje.
@marketak5
Taky kojime z obou prsů, přesně jako ty. Snad si vezme kolik potřebuje. Manžel říká, že kdyby měl málo tak by přece řval. A on řve před sspaním než zabere a to je tak hodinu a půl po kojení, tak z hladu to není, když pak usne né? Mamka říká ať to pořad neřeším, nevíš jak vypnout mozek, aby pořad nejel na 100%. Bože ať už mluví a řekne si sám papat.
@sisa03 Né taky si myslím, že to nebude z hladu, kdyby bylo, tak by se vzbudil třeba za dvě hodiny nebo tak. Náš řve taky před usnutím. Už ani nevím, jak ho uspat, řve v postýlce, řve se mnou v posteli, řve v náručí..a pak teda usne no..je to děs. Hele řekni si, že už má pět kilo, kdyby něco, tak hlady „neumře“ (je to hnusný slovo já vím), ale já si to tak řekla, když vidím ty jeho faldíky, tak už neřeším, když se třeba jednou dvakrát přisaje blbě a vypadá to, že nejí. POkud má dost počůraných plín (6-8 prý) tak je to ok. Kdyby měl málo, tak bych to začala řešit. A fakt neboj, neříkám to jen tak, taky řeším každou pi..vinu
já zas třeba teď kontroluju jestli nemá teplotu
no magor..už ať je fakt velkej jak píšeš a řekne si
![]()