Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lutonka píše:
Teda to máte dobrýho spavce!! Náš kluk byl takovej taky, ale jen asi první měsíc (žloutenka) a byl to boj. I laktační nad námi kroutila hlavou, že takhle „nevzbuditelný“ miminko ještě neviděla. Váš je ale starší, nečekala bych, že to bude takovej bojBudeš muset sama přijít na to, co na něj nejvíc platí.
on je nedonošený, tak možná proto…
jinak včera šel spát o půlnoci, spal fajn, ve tři se vzbdil na kojení, ale hned zase opadl a pak spal až do osmi…
co, svistice…dobrý, ne? ![]()
@Niemeyer Omlouvám se, že nereaguji. Ale jsme celá rodina nějak zdravotně na hromadě, takže nestíhám být na netu.
Myslím, že je to fajn. Mě by teda zabilo chodit spát o půlnoci, ale hlavně ten režim ak musí vyhovovat vám. ![]()
A neboj, až bude větší, rozdíl mezi dnem a noscí se mu zažije a bude se mu zmenšovat potřeba spánku přes den, tak už to s tím buzením nebude tak horké. ![]()
@sisa03 píše:
@marketak5 Ahojky, tak Kubík přibral za 10 dní 200g, Dr. říkala, že by mohl přibrat více. Ptala se kolikrát kojime a tak. Ale jinak nic. Že když neřve hlady, tak dobré. Tak přibírá pomalu, ale hlavně, že aspoň něco né? A to že dává u pasení koniku trochu nalevo, tak se na něho dívala a říkala, že zvedá krásně, jen ty krční svaly musí ještě trochu zesílit. Že má do tří měsíců čas. Tak snad dobrý!?
Vůbec se nenech doktorkou vystresovat. Ne všechna miminka musí být vyžraná, jak barokní andělíček. Velkou rokli hraje i genetika.
Důležité je, že přibírá, roste a je spokojený. Víc bych neřešila.
Moje holčička přibírala až do půl roku konstantně 170g/týden, po půl roce má přírůstekzatím tak 100g/týden. Je celkově drobná, takže doktorka neřeší, že má v 8 měsících necelých 7 kg a 66 cm. Naopka ji vždycky pochválila, jak pěkně nabírá. ![]()
@Svistice píše:
@Niemeyer Omlouvám se, že nereaguji. Ale jsme celá rodina nějak zdravotně na hromadě, takže nestíhám být na netu.Myslím, že je to fajn. Mě by teda zabilo chodit spát o půlnoci, ale hlavně ten režim ak musí vyhovovat vám.
A neboj, až bude větší, rozdíl mezi dnem a noscí se mu zažije a bude se mu zmenšovat potřeba spánku přes den, tak už to s tím buzením nebude tak horké.
jo, díky. Brzy se uzdravte! Ted to všude řádí… ![]()
spát o půlnoci a vstávat v osm je pro mě takový ideální čas na mateřské..i pro partnera..jsme sovy..
(pak má malej po kom bejt, že)
Tak to asi vzdávám, včera a převčírem v noci totální řev, kopal si nožičkama, nespal a usilovně dudlal dudlíka, až to mlaskalo…neusínal, neusínal…samozřejmě dudlík občas spadl, chodiila jsem mu co deset minut dudlíka vracet do pusy, jinak řev. začalo to po krmení kolem desáté a skončilo to v šest ráno, na hodinku mě nechal vyspat - toť můj spánek, teď se vzbudil na jídlo a i bez odříhnutí tu spokojene spí a spát bude ještě dlouho, ale já se musím najíst, jsem totálně hladová a zkusím se vyspat, až bude kolem poledne spát tak, že nepůjde vzbudit ani po třech hodinách spánku.
@Niemeyer Tak to je úplně naprd
a máš na něj nějakou uspávací techniku? Já třeba učila kluka usínat večer dřív (do půl roka usínal až po půlnoci) a dělala jsem to tak, že prostě od desíti jsem ho měla v náručí, houpala, dělala ššš a dávala dudlík. Byli jsme potmě a když usnul, sesula jsem se jen do pololehu na sedačku a spala s ním na prsou, protože při přesunu do postýlky byl okamžitě vzhůru. Trvalo sice pár týdnů, než se to naučil, ale pak jsem měla nadobro klid.
@Lutonka je to blbý. Když spát chce, tak ho nemusím ani uspávat, přes den ho normálně po jídle a po hraní a po masáži uložím do postýlky, přikreju, na chvíli dám dudlíka a jdu pryč, zachvilku je v limbu ![]()
úderem desáté večer se všechno změní… (a skončí to kolem páté ráno, kdy zas klidně usne)
Nejlépe se uklidní, když ho v zavinovačce houpám, chodím s ním nebo sedím na gauči a zavinovačku mám na klíně a houpu ho a do toho si dudlá dudlík. Jenže tohle můžu v noci dělat třeba půl hodiny, on sebou šije a neusne… jako možná by teoreticky zahodinu a půl, za dvě, usnul, jenže v tu dobu už pociťuje opět hlad, takže začíná krmení, pak zase tři hodiny bdí a pak zase krmení.
Naposledy krmím v šest ráno a tehdy se stane opět to, co jsem psala - nakrmím ho (a nemusí toho ani dostat mnoho) položím a on bez říhnutí, bez uspání, prostě sám od sebe spí.
Zkusím to, co říkáš, po posledním krmení ho po té desété prostě uhoupat, ušuišlat k spánku…pokud se mi to podaří. Pokud jo, vzbudí se za tři hodiny, pokud ne, bude si naštvaně cumlat dvě hodiny a pak bude rovnou čas na další jídlo, tak začne bečet hlady. Tak uvidíme.
No ale na vás je desátá asi moc brzo, pokud má „den“ až do pěti do rána..To asi budeš muset víc postupně. Třeba v jednu bych začala ten noční režim. A až si na to zvykne, pak postupně ukládat čím dál tím dřív. A vyprdni se na krmení po třech hodinách, pokud usne.Mezi půlnocí a řekněme tou 5:00 bych nekrmila, pokud nebude vyloženě řvát hlady.
Jojo, tak ono je to blbé v tom, že on se v noci 100% po třech hodinách vzbudí sám.
Jako na potvoru tohle je jisté. A o to právě jde…
Takže jakoby ho učit, že v noci nic nedostane? Nechat ho a snažit se ho uspat bez jídla, když se vzbudí?
Naopak teď chrní už tři a půl hodiny, nebudu ho budit a asi se vzbudí za půl hodiny až za hodinu. Teď, od odpoledne na večer.
V noci se prostě vzbudí, to nejsem blázen a nebudím ho.
Nebo jako myslíš nebudit ho v žádnou hodinu, ani přes den(to občas udělám, když něco potřebuju) a on si to sám nějak nastaví na noc? Nebo nerozumím..
@Niemeyer No, jestli teď chrní už 4 hodiny, tak celkem chápu, že je v noci vysmátý…
@Niemeyer Přes den bych se do něj snažila narvat jídlo po těch třech hodinách pravidelně. Když bude najedený ze dne, neměl by mít tendenci dožírat se v noci.
No já bych ho hlavně přes den prostě nenechala tak vyspávat. Neříkej, že je tak nevzbuditelnej, není to už novorozenec. Udělej mu nepohodlí, rámus, přebal ho, převlékni, pošimrej atd.-prostě nenech v odpoledních hodinách tak moc spát, maximálně hodinku v podvečer. Nějak to jít musí. Protože pokud spí většinu dne, tak je zcestné snažit se ho dát spát v noci…Pokud je vzhůru a dáš ho na deku, koberec, to snad sám neusne nebo ano?
Hrajeme si pořád, co je vzhůru, vydrží tak hodinu a půl až dvě vzhůru, pak e mu klíží očička a usíná mi pod rukama ať s ním dělám co chci. Takže klidně i sám na dece ![]()
Holky, ale asi to bude něco jiného.
to řvaní se totiž stupňuje, začne po půlnoci, vrchol je ve dvě a končí ve čtyři ráno..je to nelidský řev
, kope nožičkama a není mu pomoci. nošení, dudlík, všechno jedno. Asi kolika, trávení? Něco od bříška. Kolem čtvrté ráno se trošku uklidní a z toho je pravděpodobně tak utahanej, že pak spí od pěti do jedenácti dopoledne!
Vypozorovala jsem to, protože jsem si začla po hodině jeho chování zaznamenávat.
Takže asi jen vydržet…?
Holt mezi pátou ráno a jedenátou dopoledne se prostě vyspím.
ed. a to, že „chtěl pít“, pravděpodobně nebylo z hladu, ale z toho, že se mu nejspíš nastartuje peristaltika a trošku se mu uleví..
@Niemeyer Nemyslím, že by to bylo od bříška, na to je to moc pravidelné, spíš bych řekla, že je to zpracovávání podnětů z celého dne, některé děti si řevem pomáhají k uklidnění, naše to dělala taky, akorát jak to tvoje má posunutý režim, tak to vychází na noc, u nás to vycházelo tak na sedmou, osmou - jedenáctou.
Myslíš? To je zajmavé, tato alternativa by mě vůbec nenapadla! ![]()
já nevím jak to poznat..prostě sedím nad ním, řve nefňukavě - spíš opravdu vydatně od plic, až se občas zakuckává…rudne, kope nožičkama… no nevim jak mu pomoct.
respektive, jak poznám, že to určitě nejsou prdíky? myslela jsem, že ty se právě vyznačují nástupem v pravidelnou večerní hodinu a kopáním nožičkama… ![]()