Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
dobrý ráno..mám skoro 3 letýho prcka,jeho táta si ho bere o víkendu a nastal problém
.má novou přítelkyni,vlastně ted už manželku,a když jede za prckem,bere jí sebou.to mi vůbec nevadí,ale…prcek jí začal oslovovat „mami“
docela mi to vadí.jeho máma jsem přeci já a uvítala bych kdyby jí říkal jinak,třeba „teto“ nebo jménem…dnes ráno si pro něj přijel a už u vchodu začal prcek volat „máma máma“ po té paní co čekala u auta a táta prcka se jen usmíval a odsouhlasoval mu to
mám v plánu si o tom s ním promluvit až mi ho bude večer vracet,že se mi to nelíbí a at ho to neučí ..co si o tom myslíte?
Mno tohle by se mi taky nelíbilo. Jediný případ, kdy by mohlo moje dítě říkat mami cizí osobě je ten, kdybych nedejbože umřela a můj muž si našel novou ženu, která by mě zastala v lásce k dítěti natolik, že by si zasloužila, aby jí dítě oslovovalo mami.
Mě by to hrozně rozhořčilo.
Určitě si s ním promluv nebo si najdi nového přítele, kterému syn začne říkat tatínku a uvidíme jak se na to bude otec tvářit!!!!!
Ahojky
Mně by to vadilo taky…bolelo by mně,že tak oslovuje cizí ženskou…nevíš co mu hustí do hlavičky…
Jednou se zeptali přítelovi děti jestli mě můžou říkat MAMI…přítel nadšený,ale já už méně…nevím z jakého důvodu jsem nesdílela stejné nadšení ![]()
Promluvit zkus,ale nevím co to bude platné ![]()
No tedy mě by se to asi nesmírně dotklo
.Beru to z vlastní situace..že malý žije s tebou a k tátovi jezdí jen někdy.
Na druhou stranu..můj malý má táty dva.Malého bio-otec se o něj nezajímal rok a půl a můj přítel malého se mnou vychovává od sedmi měsců.Momentálně začal jezdit,ale nechci malému motat hlavu..takže má dva tatínky a až tomu bude rozumět,tak mu to vysvětlíme.
Jiné rozumné řešení mě nenapadlo
.
Určitě by se mi to nelíbilo a rázně byhc jako jeho otci řekla že tkahle teda ne.Jeho máma jsi ty a tečka!Rozhodně bych byla proti tomu kdo ví čím ho očkujou
![]()
tak koukám,že na to máte všechny stejný názor jako já.to by asi vadilo každé mamince .večer mu to řeknu a napíšu vám sem jeho reakci ![]()
Zkusím se na to podívat z druhé strany. Je docela dost možné, že toto oslovování nevyplynulo z tátovy hlavy, ale od samotného syna. Třeba ji tak prostě zkusil oslovit a otec nevěděl honem co mu na to říct, tak ji tak malý oslovil znova a pak už se těžko vysvětluje, že jí tak nesmí říkat. Rozhodně bych si o tom s bývalým promluvila, ale v klidu. Aspoň dokud nezjistíš, od koho ten nápad vzešel. Pak bych si taky promluvila s malým. Vysvětlila mu, že každý chlapeček má jen jednu maminku a jednoho tatínka a ostatní jsou prostě jen teta, strejda, Karla nebo Karel, i když ji má rád a je to v pořádku, že ji má rád.
Mám něco podobného. Můj bývalý má spolubydlící - holku, která není jeho přítelkyní. Naše malá jí říkala teto. Jenže jí sama z ničeho nic začala říkat Markéto. Mě to taky vadí, protože to značí, že si k ní vytvořila jakýsi vztah. A později, až se odstěhuje, tak nebude chápat proč a bude jí chybět
Jenže tohle jí vysvětlit ani přikázat nemůže ani jeden z nás.. ![]()
Omlouvám se,že se tu zeptám na svůj dotaz
,ale jak by jste řešili mou situaci
.
S malým jsem byla sama do jeho sedmi měsíců..pak jsem se seznámila s přítelem a ten chtěl a také je tatínek se vším všudy.
Nyní 4 měsíce jezdí ex,ale jako táta se nechová..nic ho nezajímá..pouze plní misi své matky..a to je že jezdí na návštěvu.
I přesto jsem si řekla,že malý bude mít dva tatínky..
No příjemné to není ![]()
Bohužel to musíte vyřešit vy jako rodiče, tj. dohodnout se mezi sebou, že to není správné a vysvětlit to synovi. Tak jsme to udělali my, když mi přítelův syn začal sám od sebe občas říkat mami (a nijak jsme ho neočkovali, opravdu).
Na druhou stranu, buď ráda, že má exovu přítelkyni rád. Kamarádky dcera brečí, když jde k tátovi… Tím neříkám, že říkat mami cizí osobě je dobře, jen že by mohlo být i hůř
Asi to vidím …jako každá máma… sobecky. Podle mě je slovo „MÁMA“ slovem svatým, nedotknutelným, vyjímečným. A nikdo nemá právo ho užívat, dokud pravá máma, která dítě porodila a POZOR, a která se o něj i stará, žije. (Samozřejmě zde nepatří ženy, které porodí a dítě odloží, tohle nejsou matky, ale hyeny.)
Osobně bych si s oběma promluvila, jak s ex tak s jeho ženou. Je sice fajn, že jí dítě přijalo, ale od počátku musí být dané hranice…kdo je maminka a kdo teta. A ve vašem případě jsi maminkou jen a jen TY. Ona na toto oslovení nemá právo. A tvůj ex by si taky tak měl s klukem promluvit a vysvětlit mu to, že maminka je jen jedna. ![]()
Od bráchy dcera říkala teta, žije u své mámy a máma je snad jen jedna-ponejsou okolnosti, že by se s mámou nestýkala.
monapupp píše:
Omlouvám se,že se tu zeptám na svůj dotaz,ale jak by jste řešili mou situaci
![]()
.
S malým jsem byla sama do jeho sedmi měsíců..pak jsem se seznámila s přítelem a ten chtěl a také je tatínek se vším všudy.
Nyní 4 měsíce jezdí ex,ale jako táta se nechová..nic ho nezajímá..pouze plní misi své matky..a to je že jezdí na návštěvu.
Asi bych to tak nechala. Ať jim oběma říká tati a později, až bude větší, sám uvidí, jestli jeho bio otec s ním bude trávit dostatek času na to, aby mu říkal tati celý život. Zatím bych to neřešila, jednoho dne se tě na to zeptá, pak bych mu to vysvětlila, jak se věci mají.
Tak to tě úplně chápu. Vadilo by mi to také. Určitě si s bývalým promluv, měl by to pochopit. ![]()
monapupp píše:
Omlouvám se,že se tu zeptám na svůj dotaz,ale jak by jste řešili mou situaci
![]()
.
Myslím, že to děláš dobře. Zatím je maličkej, až začne brát rozum a ptát se, tak mu můžeš začít postupně vysvětlovat. Díky bio otci se narodil, nebýt jeho, tak tady malej není - no a druhej táta si ho potom našel, když bio nebyl, má ho rád, stará se. Až povyroste ještě víc, srovná si to v hlavě sám. Myslím, že jít od malička s pravdou ven je ta nejlepší cesta jak se s tím popasovat a jak minimalizovat škody.