Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
EvaOstrava píše:
Máma nutí dítě umýt si před jídlem ruce, necpat se sladkostmi, jít v čas spinkat, uklízet po sobě hračky, nekoukat stále na tv/dvd/pc…Víkendový táta dítko většinou nacpe sladkostmi, mytí rukou - sám to nedělá
, a spinkání po večerníčku - proč, když se ti nechce… Má dítě jen na víkend a to jen občas. Takže nějaký režim je mu ukradený. A nové přítelkyně jsou rády, že mají od cizího dítěte klid. (Samozřejmě jsou vyjímky, ale těch moc není. Tátové jsou na srandu a mamky na zadnice.)
Kdopak asi u malého dítka vyhraje?
Anonymní, je skvělé
Myslím si, že toto by naštvalo každou dobrou maminku, protože dítko miluje, že děti tvého přítele našly náhradní mámu, když jejich stojí za prd. Ale tu to jistě netrápí a je ráda, že má volno. Jak by jsi se cítila ty, kdyby jsi byla skvělá máma a tvé dítě by tak začalo říkat jiné ženě. Asi moc dobře ne.
Máma je jen jedna, ať biologická, nebo adoptovaná
Myslím, že kdyby měl dítě v péči otec a u mámy by bylo na víkendy, bude ho rozmazlovat úplně stejně. Dítě se na druhého rodiče těší, je u něj hodné a i ten rodič mu pak více povolí, ať už je to máma nebo táta. Nechci teď zakladatelku nijak podezírat či shazovat, ale když někdo napíše- já jsem dobrá matka atd.atd., jak víte, že to je pravda? Když vám napíšu, že mě opustil chlap a já jsem sama s dítětem, pro každou z vás, bude chlap automaticky hajzl. Ale nikdo se nepozastaví nad tím,že jsem třeba jenom vynechala to, jaké jsem mu dělala scény, měla x milenců atd.
Chci tím říct to, že zakladatelka má samozřejmě nezáviděníhodnou situaci a přeju, aby to dopadlo podle jejích představ, na druhou stranu by taky mohla být aspoň trochu ráda, že si kluk hezky rozumí s novou tátovou rodinou, kolik je případů, kdy nevlastní otec zneužívá dceru, nevlastní matka mlátí syna. Důležité je, že kluk má svojí pravou mámu rád, byť té nové paní říká taky mami.no a co, jsou horší věci, radši ať jí říká mami, než aby jezdil domů uplakaný, že už k tátovi nikdy nechce ![]()
A ještě jsem chtěla napsat, že zrovna my malého vychováváme. Musí si mýt ruce, sladký může jen občas a to pokud sní normální jídlo, musí uklízet a dostane na zadek pokud zlobí. Takže naprosto normální přístup, žádné „kupování“ citů!
A takových nás je určitě víc, co chtějí pravou lásku dítěte a ne koupenou ![]()
já se teda přidám.. mě osobně by asi taky mrzelo,kdyby syn říkal jiný mámo,ale já třeba taťky přítelkyni mami říkám (jsou spolu už 8 let a chová se jako máma víc,než moje opravdová) a syn jí bude říkat babičko… ale třeba manželovi od mamky říkám jménem,protože mi prostě tak nesedí aby byl táta
zuzouš píše:EvaOstrava píše:Myslím, že kdyby měl dítě v péči otec a u mámy by bylo na víkendy, bude ho rozmazlovat úplně stejně. Dítě se na druhého rodiče těší, je u něj hodné a i ten rodič mu pak více povolí, ať už je to máma nebo táta. Nechci teď zakladatelku nijak podezírat či shazovat, ale když někdo napíše- já jsem dobrá matka atd.atd., jak víte, že to je pravda? Když vám napíšu, že mě opustil chlap a já jsem sama s dítětem, pro každou z vás, bude chlap automaticky hajzl. Ale nikdo se nepozastaví nad tím,že jsem třeba jenom vynechala to, jaké jsem mu dělala scény, měla x milenců atd.
Máma nutí dítě umýt si před jídlem ruce, necpat se sladkostmi, jít v čas spinkat, uklízet po sobě hračky, nekoukat stále na tv/dvd/pc…Víkendový táta dítko většinou nacpe sladkostmi, mytí rukou - sám to nedělá
, a spinkání po večerníčku - proč, když se ti nechce… Má dítě jen na víkend a to jen občas. Takže nějaký režim je mu ukradený. A nové přítelkyně jsou rády, že mají od cizího dítěte klid. (Samozřejmě jsou vyjímky, ale těch moc není. Tátové jsou na srandu a mamky na zadnice.)
Kdopak asi u malého dítka vyhraje?
Anonymní, je skvělé
Myslím si, že toto by naštvalo každou dobrou maminku, protože dítko miluje, že děti tvého přítele našly náhradní mámu, když jejich stojí za prd. Ale tu to jistě netrápí a je ráda, že má volno. Jak by jsi se cítila ty, kdyby jsi byla skvělá máma a tvé dítě by tak začalo říkat jiné ženě. Asi moc dobře ne.
Máma je jen jedna, ať biologická, nebo adoptovaná
Chci tím říct to, že zakladatelka má samozřejmě nezáviděníhodnou situaci a přeju, aby to dopadlo podle jejích představ, na druhou stranu by taky mohla být aspoň trochu ráda, že si kluk hezky rozumí s novou tátovou rodinou, kolik je případů, kdy nevlastní otec zneužívá dceru, nevlastní matka mlátí syna. Důležité je, že kluk má svojí pravou mámu rád, byť té nové paní říká taky mami.no a co, jsou horší věci, radši ať jí říká mami, než aby jezdil domů uplakaný, že už k tátovi nikdy nechce
Zuzouš, u druhých se to lehce říká, že to není žádný problém, ale jsem si jistá, že pokud by se to stalo kterékoliv z nás ( a to i včetně tebe), tak by nás to hodně mrzelo a která tady tvrdíte, že by vám to nevadilo, tak lžete samy sobě. Zkuste si tu situaci představit se svým dítětem (Zuzouš, až tvoje malá začne mluvit, tak to taky pochopíš)
Kari- ale nee, já neříkám, že by mi to nevadilo, jasně že vadilo, ale snažila bych se v tom vidět i to dobrý. Mně je zas líto malýho, který to tím oslovováním nemyslí nijak zle, určitě nechce pravé mámě ublížit, jakej paik musí mít v hlavince hokej a proč nemá říkat tak a tak aproč má říkat onak..Můj děda si našek novou paní, když jsem byla malá a jenom díky tomu, že jsem jí nesměla říkat jinak než Paní Alena, tak jsem si k ní nikdy nevytvořila vztah, dodnes jí nemusím. A to mi bylo víc, než tři roky, já to nechápala, byla to paní, co chodila k nám s mým dědou, tak proč to nemohla být babička? Tak si říkám, že by byla škoda, kdyby klučina hledal k „nové“ mamince hůř cestu jenom proto, že jí má říkat teta.
Taky mám názor z druhé strany. S přítelem máme v péči jeho 3,5 letou dceru, její matka se jí vzdala, protože to nezvládala. Malá mi říká teto nebo mě oslovuje jménem, já jí mám ráda jako by byla moje vlastní a v některých situacích mě dost mrzí, že jsem jen její teta a ne máma. Několikrát mi mami řekla a dost mě to hřálo u srdíčka. Nedávno jsme měli takovou příhodu v obchodě - prodavačka řekla něco ve smyslu, to je maminka hodná, že ti to koupila a malá hned nene to není mami to je teta. Tak to mě bolelo dost.
Spíš se třeba bojím toho, až budeme mít s přítelem naše společné miminko (snažení plánujeme na příští rok) a malá mi bude říkat teto a mimi v tom asi bude mít zmatek ![]()
A ještě jeden postřeh - když ještě bývalka měla malou v péči a toho přítele, tak malá o něm mluvila jako o tátovi a mého přítele to dost bolelo, takže vás určitě chápu, že se vám to zrovna moc nelíbí.
S.
tak to dopadlo tak,že jsme se s ex pohádali..vlastně sem nic jiného ani nečekala a od něj žádnou pomoc čekat nemůžu
zdělil mi,že to není jeho věc,že na tom nevidí nic špatnýho..
tak netuším co stím provedu
když to malému budu vysvětlovat,že to není máma ale jen teta nebo Daniela..tak pak přijede opět tatínek a bude mu tlouct do hlavy zase to svoje a malej v tom bude mít akorát tak guláš ![]()
když sem to zdělila i mojí mamině,ta vykulila oči,že to snad už neni možný
a také usoudila že to správné není,že máma je jen jedna…
a kdo si tu o mě myslí že sem zřejmě ŠPATNÁ máma…já si to o sobě nemyslím.neříkám,že jsem nějaká přebornice na medaily,ale myslím že výchovu svýho syna zvládám dobře a to že mu občas musím plácnout přes zadek či ručičku když udělá něco se nesmí,tak to přece neznamená že ho nemám ráda ne?
někdo to tu už psal..a je to fakt.jakmile si přijede tatínek,vrací se mi domů ďáblík..a to proto,že tatínek mu vše dovoluje,za nic ho nenapomíná a malej je pak jako utržený ze řetězu a neposlouchá..
a také se divím jeho manželce,že to taky podporuje.ona sama má tři děti a nevím jak jí by se líbilo kdyby oni říkali máma nějaké jiné … ![]()
Mamina87 píše:
tak to dopadlo tak,že jsme se s ex pohádali..vlastně sem nic jiného ani nečekala a od něj žádnou pomoc čekat nemůžuzdělil mi,že to není jeho věc,že na tom nevidí nic špatnýho..
tak netuším co stím provedu
když to malému budu vysvětlovat,že to není máma ale jen teta nebo Daniela..tak pak přijede opět tatínek a bude mu tlouct do hlavy zase to svoje a malej v tom bude mít akorát tak guláš
když sem to zdělila i mojí mamině,ta vykulila oči,že to snad už neni možnýa také usoudila že to správné není,že máma je jen jedna…
a kdo si tu o mě myslí že sem zřejmě ŠPATNÁ máma…já si to o sobě nemyslím.neříkám,že jsem nějaká přebornice na medaily,ale myslím že výchovu svýho syna zvládám dobře a to že mu občas musím plácnout přes zadek či ručičku když udělá něco se nesmí,tak to přece neznamená že ho nemám ráda ne?někdo to tu už psal..a je to fakt.jakmile si přijede tatínek,vrací se mi domů ďáblík..a to proto,že tatínek mu vše dovoluje,za nic ho nenapomíná a malej je pak jako utržený ze řetězu a neposlouchá..
a také se divím jeho manželce,že to taky podporuje.ona sama má tři děti a nevím jak jí by se líbilo kdyby oni říkali máma nějaké jiné …
Už nevidím jinou možnost, než si sednout se synkem a hezky mu vysvětlit, že maminka jsi ty a nikdo jiný. Že paní od tatínka je teta, nebo teta Danka (vhodné oslovení určitě vymyslíš). A že když říká mami tetě, tak je ti to líto. Řekni mu, jak moc pro tebe znamená, jak ho miluješ a budeš vždy jeho maminkou.
No je to hrozná situace. Prostě máma a táta jsou jen vždy opravdu jedni, jsou to ti, co se starají, prožívají každou radost i starost (a vůbec nechci polemizovat o tom, jestli jsou to rodiče biologičtí nebo ne- to není rozhodující), rozhodující je, že oslovení „máma“ je pro mne skoro posvátné a má ho jen jeden člověk a to ten, který se dokáže obětovat (tím myslím své koníčky, pohodlí, někdy i sny) ![]()
Mamino87 a co zkusit se poradit s psychologem..co a jak říci malému
.Nejdříve sama a pak třeba ať jde i ex.Tedy jestli bude o to stát
.Můj by asi nešel
.
Ahoj holky, sice příspěvky jsou z loňska ale určitě je pročítáte jako já z různých roků.
Nevím jak to nakonec dopadlo u tebe. Unás byla nebo je trochu opačná situace. Přítel má syna (5).Vídáme ho sice jen jednou za 14 dni na víken a prázdniny klasika podle soudu. Maminka má od jeho narození asi už třetího chlapa teda s těmito má s každým dítě kolik měla jinde to už nevím. Ale každému znich tati říkal také teď už jen tomu nynějšímu naštěstí je s ním už asi 3 roky a hrajou si na velkou šťastnou rodinu (sice dětem motá hlavu ale to jí nevadí) hlavně že má velkou rodinu. Mému příteli pravému tatínkovi to strašně leží v žaludku páč mu život skazila ona a syna chtěl strašně a vychovávat taky ale ona podváděla a nevěděla čí je. Takže měl smůlu a teď to odnáší. A když na tohle téma přišlo (syn doma řek že partner maminky není táta ale strejda, unás o něm tak mluvíme jako o strejdovi) tak hysterycky volala že klukovy motáme hlavu, že to táta je a vác než on který se stará platí alimenty syna miluje když může tak si ho veme i víc když dovolí teda jen málo ale jsou i takové světlé dny. To pak bolí taky hodně. Mě říka teto a určitě bych to neměnila. Jeho maminka nejsem, ale vím že mě má rád a je unás rád. Samozřejmě pro něj vždy máme vymyšlenej program a užíváme si ho ale zároveň musí po době uklízet v čas chodí spát i kolikrát dřív jak doma. Sladkosti nepřeháníme. Prostě vychováváme tak jak si myslíme že by dítě mělo být vychované a určitě tak budu vychovávat i jednou své děti. Určitě tyto situace nejsou jednoduché páč to bolí obě strany a je jedno jestli je to maminka která pečuje furt nebo tatínek který jednou za čtrnáct dní ale i kdyz bych chtěl třeba i víc ale nikdo mu nedá příležitost stačí když platí. Ve finále vám to ti děti jednou vrátěj. ( v dobrým a nebo ve zlím)