Ritalin a ADHD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
4091
11.8.12 14:08

@ivana-domca ADHD (zkratka anglického „Attention Deficit Hyperactivity Disorder“ – hyperkinetická porucha (HKP) patří mezi neurovývojové poruchy. Tato porucha se projevuje již od raného dětství, nejvíce však ve školním věku, kdy postihuje 3–7 % dětí. Ve 40-50 % případů přetrvává do dospělosti a vyskytuje se u 4-5 % dospělých. Spíše než hyperaktivita se v tomto období objevují pocity vnitřního neklidu, převládá impulzivita a poruchy pozornosti.
Pro ADHD se dříve používaly diagnózy LDE (lehká dětská encefalopatie) či LMD (lehká mozková dysfunkce), které se snažily vystihnout etiologii, aktuálně používané označení syndromu vychází z popisu projevů této poruchy.
Na vzniku ADHD se přibližně z 80 % podílí dědičnost. Prozatím bylo objeveno již několik genů spojených s poruchou. V ostatních případech při vzniku poruchy přispívá různou měrou problémové těhotenství, prenatální vystavení alkoholu a tabákovému kouři, předčasný porod s výrazně nižší vahou novorozeněte, extrémní množství olova v těle a poranění prefrontální kůry v mozku po porodu. Výzkum neprokázal často zastávané názory o vlivu nadměrného užívání cukru, přídatných látek do jídla, nadměrného sledování televize nebo špatného zvládání dítěte rodiči. Symptomy ADHD se mohou prohloubit u dětí používajících léky na epilepsii v důsledku jejich vedlejších účinků, které jsou však napravitelné. ADHD je porucha typická neurovývojovým opožděním s odchylkami ve vývoji centrální nervové soustavy a porušenou regulací na úrovni neurotransmiterových systémů (noradrenergního a dopaminergního). Tímto jsou pak ovlivněny prakticky všechny kognitivní funkce. Vyšetření MRI prokazuje zmenšený objem mozku, mozečku, bazálních ganglií vpravo a corpus callosum vpravo. ADHD jsou také vysoce rizikovým faktorem pro vznik dalších psychiatrických poruch.
ADHD patří mezi nejprobádanější duševní a emociální poruchy. Existuje pro ni více léčebních postupů účinnějších pro větší počet lidí než v kterékoliv jiné oblasti psychiatrie.

• načítám...
47759
11.8.12 14:15

Jesenko děkuju, ty první 2 odstavce už jsem někde četla, ten zbytek už ne :kytka:

• načítám...
4091
11.8.12 14:22

@ivana-domca V pohodě..věř mi že já o tom zjištuju fakt všecho…děsím se toho co bude dál..mám strach!!!

• načítám...
3278
11.8.12 14:56
@ivana-domca píše:
Vanesanko, nevim, takže neporadim, ale adhd může být způsobeno více faktory např: výchova, strava, očkování, málokdy se dohleda odůvodnění :kytka:

My už to odůvodnění právě máme. Malá je autista- Většinou autíci mají vždy k diagnóze vázanou ještě nějakou jinou- ale nemusí. Rozhodně to nemá nic společného (ADHD) s tím, jak jsme např. vychovávali své dítě. Malá je ajdehaďák snad od narození- akorát nejsilnněji se to viditelně projevila až nástupem ve 3 letech do MŠ. Díky včasnému odhalení můžeme s ní nějak pracovat a od září nastupuje do speciální MŠ pro děti s PAS(poruchy autistického spektra) a ADHD. ;) Jelikož má těžké poruchy pozornosti a chování, musíme ji podávat léky, bez kterých by normálně nemohla existovat. Takhle je to pro všechny lepší, jinak bysme se všichni z toho sesypali a trpěli stresem natolik, že nakonec bysme se mi psychicky odrovnali…bohužel záleží i na tom, jak moc je to pro ostatní kolem přínosné. Funguje nám po uklidňujicích lécích docela parádně, spolupracuje více a hlavně, nedostává záchvaty apod…to by nemohla ani do speciální školky, kdyby byla agresivní na děti apod… :nevim: :mavam:

• načítám...
4091
11.8.12 15:10

@Vanesanka krásně napsané…držte se :hug:

• načítám...
47759
11.8.12 15:33
@jesenka33 píše:
@ivana-domca V pohodě..věř mi že já o tom zjištuju fakt všecho…děsím se toho co bude dál..mám strach!!!
@jesenka33 píše:

můžu se zeptat, kolik je dítěti a jestli je vylozene něco konkrétního z čeho máš strach?

• načítám...
47759
11.8.12 15:45
@Vanesanka píše:
My už to odůvodnění právě máme. Malá je autista- Většinou autíci mají vždy k diagnóze vázanou ještě nějakou jinou- ale nemusí. Rozhodně to nemá nic společného (ADHD) s tím, jak jsme např. vychovávali své dítě. Malá je ajdehaďák snad od narození- akorát nejsilnněji se to viditelně projevila až nástupem ve 3 letech do MŠ. Díky včasnému odhalení můžeme s ní nějak pracovat a od září nastupuje do speciální MŠ pro děti s PAS(poruchy autistického spektra) a ADHD. ;) Jelikož má těžké poruchy pozornosti a chování, musíme ji podávat léky, bez kterých by normálně nemohla existovat. Takhle je to pro všechny lepší, jinak bysme se všichni z toho sesypali a trpěli stresem natolik, že nakonec bysme se mi psychicky odrovnali…bohužel záleží i na tom, jak moc je to pro ostatní kolem přínosné. Funguje nám po uklidňujicích lécích docela parádně, spolupracuje více a hlavně, nedostává záchvaty apod…to by nemohla ani do speciální školky, kdyby byla agresivní na děti apod… :nevim: :mavam:

Vanesanko, klobouk dolů, před tebou, to musí být pořádný zaprah. Posílám hodně síly, ať to zvládnete a čím bude starší, tím by to mělo být lepší :kytka:

• načítám...
4091
11.8.12 16:30

@ivana-domca jak už jsem psala má záchvaty od sebepoškozování po útoků na nás…už šel i ze židlí na mně…bojím se puberty jestli ho zvládnem…

• načítám...
47759
11.8.12 16:41
@jesenka33 píše:
@ivana-domca jak už jsem psala má záchvaty od sebepoškozování po útoků na nás…už šel i ze židlí na mně…bojím se puberty jestli ho zvládnem…

jo vidíš, jsem úplně zapomela :zed: :zed: Se musím vrátit pár stránek a dočíst to :kytka:

• načítám...
47759
11.8.12 18:17

Tak diskusi jsem celou prelouskala uf. Já se lékům branim zuby nehty a dokud jsem si nepřečetla, co ty vaši milackove dokážou, tak jsem taky odsuzovala matky, které to do dítěte cpou. Jak už jsem psala, kluka učím samostatnosti a do školy a že školy jezdí sám, není s tím žádný problém. Co se týká učení, no drzkuje, ale jde a udělá to a trojka na vysvědčení priletla až teď na konci 3 třídy. Občas je malinko vztekly, ale max. hodí s nějakou hračkou, ale není žádná pecka, takže neresim. Divím se, že vás ještě nedovezli do blázince. Držím Vám palce, ať to všechno ve zdraví prezijete :hug: :hug:

• načítám...
3278
11.8.12 19:03

@ivana-domca No vidíš…také jsem zpočátku nechápala, ale jak jsem zažila na vlastní kůži, bylo to pro nás všechny vysvobození- hlavně pro malou :kytka: :mavam: Oni mě už jednou málem do toho blázince vezli :lol: …Nej jen mě, ale manžela, sourozence…ještě že existujou léky. My jedeme Concertu( jednu dobu Ritalin ) a Rorendo pravidelně 9 měsíců a ohromné pokroky jsme udělaly s malou : Bez nich by bylo ještě hůř a já možná v tom blázinci :lol:

• načítám...
47759
11.8.12 19:28
@Vanesanka píše:
@ivana-domca No vidíš…také jsem zpočátku nechápala, ale jak jsem zažila na vlastní kůži, bylo to pro nás všechny vysvobození- hlavně pro malou :kytka: :mavam: Oni mě už jednou málem do toho blázince vezli :lol: …Nej jen mě, ale manžela, sourozence…ještě že existujou léky. My jedeme Concertu( jednu dobu Ritalin ) a Rorendo pravidelně 9 měsíců a ohromné pokroky jsme udělaly s malou : Bez nich by bylo ještě hůř a já možná v tom blázinci :lol:

věřím, tohle musí být šílené bez léků. Hlavně že jste to nějak vyřešili a malá je klidnější :kytka:

• načítám...
12009
11.8.12 19:36

Puberty se desim taky, mudra rikala ze pokud ji budeme bit vystupnujeme v ni agresi a puberte nas muze napadnout. Navic prej to nebude za chvili fungovat, ze deti pritvrdej a my musime taky a ma pripad kdy rodice dite prizabili.

• načítám...
4091
11.8.12 19:53

@ivana-domca Tak vidíš co mi tady máme zastarosti…já mám z Vás nejstarší dítě tak vím o čem mluvím…Kluk je taky velice samostatnej a chytrej jen do té doby než se má učit, to je potom jak když je posedlej čertem..ale dnešní opáčko vzal celkem v poho..taky jsme na Concertě ale ted o prázdninách máme Ritalin…k tomu Medorisper a když má záchvaty tak Lamotrix…
Taky se mi to do něj fakt nechce cpát ale prostě bez toho by nebyl schopnej fungovat…
Snažím se mít hodně trpělivosti, přítel mi říká kolik jí mám jak pro naši dceru tak i pro kluka ale občas mi ty nervy ujedou a kluka proplesknu nebo mu řeknu něco šklaredého-ale je to akt zoufalství. Pak si to vyčítám. :zed: Malého moc miluju, pořád ho vidím na ÁRU na NEU jak tam ležel malinkatej, jak mi málem umřel..brouček. :hug: :hug: :hug: :hug: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
12009
11.8.12 20:26

Jasenko, ja stale nachazim cestu k dceri, ale jsou chvile, kdy ji uplne nesnasim a stydim se za to.
Rozhodla jsem se ze budu jen s ni jednou za dva mesice jezdit nekam na vikend na hotel s bazene, konma atd a chodime spolu o vikendech do kina a to si uzivame

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA

• (4.5) + 41 recenzí

Poradna pediatra