Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
chtela bych se zeptat (nez budu konkretneji resit hypoteku s fin. poradcem), jestli nevite, jak je osetreno toto: pokud si koupim byt, ktery se momentalne stavim a potrebuji na nej hypoteku, je nejak osetreno to, ze developer zkrachuje, byt se nedostavi a banka po me bude chtit cast uvolenene hypoteky zpet? Ja vim, zaruky v dnesni situaci asi nejsou na nic, ale treba je to nejak pravne osetrene a nekdo s tim mate zkusenost. Jakoukoliv zkusenost ocenim, jsem na materske s rocni dcerou a cekame dalsi miminko, manzel je sluzben casto pryc a tak nemam moc moznosti pobihat po fianncich ustavech a zatim hledat ty informace, dokud to nebude aktualnejsi. Vyse uvedeny dotaz je pro me dulezityv rozhodovani, jestli vubec kupovat byt, ktery se stavi nebo se spis orientovat jiz na neco dostaveneho.
Dekuju predem za vase rady a postrehy, Fialka.
Fialko , s hypotékou zkušenoti nemám.
Ale bydlím v novostavbě, můj táta vlastní několik bytů v novostavbách. Ty byty byly kupované před 10-3lety, tudíž v době, kdy trh jel dobře, nebyla krize. I přes to už tehdy chtěli developři chytračit, napálili ceny, prodali jen část bytů, začali docházet peníze… Snad žádný byt nebyl dokončený v termínu.
Naše řadovka měla být hotová v září 2006, předaná leden 2007, je od Orca.
Co se děje teď, občas zachytím nějaké zprávy o velkých developerech, kteří nemají na dostavění bytů, konrétně Orco už je jen vykuchaná mršina.
V současné době bych rozestavěný byt na hypotéku nebrala. Je opravdu velké riziko, že se něco zvrtne.
Samozřejmě chápu, že je rozdíl, jestli člověk zaplatí za metr čtvereční třeba i o 5000,– jinou cenu, pokud je rozestavěno nebo dostavěno. Naopak někteří developeři mají dostavěno, ale nemají komu prodat, tak bych se asi orientovala tímhle směrem, někeří už zkouší dělat „výprodeje“.
A ještě praktická na závěr, když si něco vyberete, pořádně se podívejte okolo, kolik je tam volných pozemků, kde se dá případně stavět. Aby vám příštích deset let nejezdili pod okny denně náklaďáky, to musí být fakt chuťovka, octnout se na místě jako 1.fáze výstavby.
držím palce, ať jste brzo ve svém ![]()
Jojo Fialko je to presne jak pises,
pokud si kupujes jeste nepostaveny byt, tak neni tvuj. Tvuj bude az bude zkolaudovany a pak pripsany na katastru.
Takze je to presne jak pises pokud firma v prubehu stavby zkrachuje, tak jsi o ty penizep roste prisla ![]()
Takze pokud takto kupovat byt, tak je velice dulezi¨te si zjistit co nejvice informaci o te firme co to stavi. Obcas se take stava, ze investorem se vlastne banka a ta dana firma to stavi pro ne.
Takze to chce opravdu dobre promyslet.
Hele a opravdu by neslo koupit jiz hotovy byt. Tedy ja se o to moc nezajimam - mame domecek - ale porad slylsim, ze ted se vyprodavaji byty. Co vim tak Skanska ci Central Group dokonce k nekterym bytum davaji zdarma i auto jen aby se jich zbavily.
Fialko dá se to ošetřit - existuje bankovní produkt = Bankovní záruka, kterou poskytuje banka - za poplatek obvykle 2% z částky. Ta banka pak garantuje, je pokud developer nedostaví vrátí ti celou investovanou částku zpět. Je to v podstatě takové pojištění.
Ahoj,
dekuju moc za odpoved a Zaneth za tip na pojisteni, o tom jsem teda jeste nikdy neslysela, ale v dane situace se mi to zda vic nez rozumne.
No ja jsem taky laicky usoudila, ze asi nejbezpecnejsi je koupit neco hotoveho,ze to je riziko, jen me zajimalo, jestli se to da nejak osetrit.
Divala jsem se na hotove byty,co developeri nabizi i za snizenou cenu,ale zas to takova slava neni, vetsina je opravdu prodana a zbyvaji bud hodne velke ci zase dost male byty.
Ano, zjistit si o te firme muzu hodne, ale jak samy piste, i velke developerske firmy maji problemy, tak opravdu nevim, podle ceho to posoudit.
Jasne, ze se musim podivat na uzemni plan, kdyz neco kupuji, ale zase- i ten se da klidne zmeni (priklad je ted plocha vedle naseho domu- mel to byt park ale protoze proste radnice cachruje s pozemky, tak nam tady vyroste obludarium se 106 byty a obchody. Proste jen tak zmenili ci preklasifikovali uzemni plan, no. ![]()
Mam z te koupe byty fakt hruzu, kdyz vezmu do uvahu i to,ze vam treba realitka muze prodat byt, ktery jina realitka jiz prodala jinemu kupci,ale jeste neni zanesen do katastru, tak si rikam, ze se snad do te koupe neodvazim… ![]()
Bydlení v novostavbě asi nebude žádná výhra, když je dělaná ze železobetonu a tudíž je slyšet i močení od sousedů?
![]()
Tak mě napadá proč to proboha vůbec vyrábí, když je to k ničemu a je to hezké jenom pro oko ale bydlet se v tom prakticky nedá? ![]()
Osobní zkušenost nemám, sbírám informace. ![]()