Roční dítě a jídlo - přeháním to?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zakladatelko, evidentně vybočuješ ze stáda a to halt není pro jiné dobré. Krm si dítě jak uznáš sama za vhodné a jak si myslíš, že je pro něj dobře. Ostatním nech jejich chlebíčky a přeslazené pudingy.
![]()
Ale zas není dobře lítat od extrému do extrému. I zdravá strava se dá občas „obohatit“ o něco nezdravého…
.
Jo, moje švagrovka mi taky občas nadává (ale opravdu nadává) do dokonalých matek, že si dovoluji vybočit a řídit si svou výchovu po svém u svých dětí. Se třeba podivila, že děti mi chodí spát v určitou hodinu (do 20:00 jsou v posteli), protože mimo jiné vstávají do školy na bus (dcera dojíždí) a druhá do školky.
Její syn (má 10) chodí spát v týdnu kolem půlnoci a přes víkend klidně čumákuje u PC do tří do rána. Což jsem nevěděla, jen se mi chlubila v návalu zlosti, když jsem jí řekla, že holky mi chodí spát takhle (u mně) normálně. Juj, já si to ale vyžrala
.
Takže taky vybočuju a taky jsem špatná
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chlebíčky moc dobré nejsou, hlavně ten majonézový salát
ale kolikrát za týden je oslava?
![]()
Když je to výjimečně
tak mi to tak nepřekonatelné nepřipadá ![]()
Zaráží mně, že když věděli, že na oslavě bude spousta malých dětí, proč tam neměli něco vhodného?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja myslim, ze je to kazdeho vec.. a rodina by te mela respektovat, moje rodina me naprosto respektuje a vsichni se napred zeptaji, kdyz chteji mym detem neco dat.. nekde jsem cetla, jak jsou dnesni deti presolovany, staci jeden rohlik a maji soli dost na cely den.. ja se tim ridim a moji dvouletaci maji porad jidlo malo slane a korenene, pouzivam bylinky, cerstve, porad jim varim i jina jidla nez nam.. oni mi snedi v pohode zeleninovou polevku, jahlovy nakyp se zeleninou, ja polevky moc nejim a manzel by zase asi jahlovy nakyp nemusel.. neco jime spolecne, treba rajskou, kure pecene, vyvary.. kazdopadne kolem druheho roku uz poznali lizatko a bombony, tak obcas dostanou jako odmenu po jidle, susenky jedi, poprve ochutnali piskot v deviti mesicich, milujou ovoce a zeleninu a v roce jsem jim parkrat pudink udelala, ale z UM, moc jim nejel a nejede doted.. nemyslim si, ze bych je sidila, dam jim i Pribinak, Lipanek, ale casteji maji bily jogurt s necim.. na hruzy jako salat maji casu dost.. to bych jim nedala ani na oslave, ostatni trochu ochutnat, na svych prvnich narozeninach taky odloupli kus marcipanu a nekdy v roce a pul meli kousicek parku, k druhym narozeninam dostali malou nozicku kvalitniho.. syn vcera snidal vajicka se slaninou s tatou..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za názory. Jsem opatrná, protože měl syn silný reflux a pořád, když se přejí, tak blije, proto chci mít kontrolu nad tím, co jí. Asi trošku zmírním. Možná mi to nepřijde, protože moje mamka byla stejná. Dodnes skoro nesladím a nesolím ![]()
Vedle nich působím jako extrém extrémů snad ve všech aspektech
, protože dávají od 8 měsíců jídlo z hospody a nejí se u nich ovoce a zelenina… A já vařím doma i pro nás a snažím se o vyvážený jídelníček. Proto jsem chtěla i další názory.
Pro upřesnění: pudink jsem nedala, ne kvůli tomu, že by to byl pudink, ale z důvodu, že byl prcek těsně po svačině, o oslavě jsem se dozvěděla dost pozdě, byla to improvizovaná akce. Později bych ho dala, ale snědlo ho jiné dítě (dalo 2 pudinky
)
- Citovat
- Upravit
Tak chlebíček malá doteď neochutnala (26 měsíců), puding nerada, takže to je v klidu, první tyčinku (a to tu nejmíň slanou měla asi někdy v létě (takže tak 23 m), sušenku už dřív, ale maličko… když doma vařím, tak vůbec nesolím, jen někdy použiju koření již se solí, ale to jen málo, dospělí si dosolujeme na talíři… když jíme někdy jinde, třeba i v restauraci už jí dám i jídlo osolené, ale vybírám rozumně a je to jen vyjímka… jo, taky jsem byla v rodině za hysterku, když jsem odmítala pro malou čokolády a v 10 měsících punčovej dort (teda podle vzhledu jsem to tak tipla), protože ostatní maminy to neřešily… moje malá by se utloukla třeba po cherry rajčátkách, tak proč nedat na chuť to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tessy vhodný byl (podle nich) ten přeslazený pudink (přeslazený, aby dětem chutnal), sušenky a slané tyčinky ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:Čím svoje dítě krmíš, je čistě jenom na tobě a z toho, co říkají druzí, si nic nedělej, je to tvoje dítě. Mám ve svém okolí spousty maminek, které to dělají stejně jako ty, a také spoustu těch, které roční dítě nacpou opravdu i těma nejnevhodnějšíma potravinama. A žádná z nich mi nepřijde, že by přeháněla. Prostě to dělá po svém. Těch názorů na stravu je totiž strašně moc - někdo říká vyhýbat se soli, sladkostem, salámům atd. nejraději až do tří let, na druhou stranu mám známého lékaře, který je toho názoru, že dítě od jednoho roku by mělo jíst úplně (ale opravdu úplně) vše, a hezky si zvykalo. Můj názor je takový, že co se jí v rodině, tomu se děcko stejně nevyhne a sní to dřív nebo později, tak i tak. Pokud vím, že něco vyloženě škodí, snažím se to svému dítěti nedávat dokud to jde, jenomže ono to až tak úplně nejde
Předem se omlouvám za anonym, ale chodí sem rodina, tak nechci, aby poznali mě i sebe.
Potřebuju nezávislý názor, jestli to přeháním s přístupem k dítěti a jídlu. Mám roční dítě, před pár dny probíhala rodinná oslava, kde se sešlo několik dalších podobně starých dětí a já tam působila jako pěst na oko. Všechny děti dlabaly chlebíčky se salátem, což jsem svému dítěti nedovolila, pak jsem nedovolila, aby ho cpali slanými tyčinkami, máslovými sušenkami a nedovolila jsem ani pudink, protože bylo těsně po svačině, tak jsem nechtěla, aby se přecpalo. Tak jsem se dozvěděla, že pudink není svačina, ale jen mlska (300 ml pudinku) a že to přeháním, protože dítěti pořád vařím zvláštní jídlo, vyhýbám se soli a cukru a trvám na pravidelnosti. Dávám mu jíst 5× denně, snažím se o zdravé jídlo, mezi jídly dostává ovoce a křupky.
Opravdu si myslíte, že to tolik přeháním?
- Citovat
- Upravit
Ahoj, tak nase mala chlebicek nechce ani ve 3 letech, a bramborovy salat uz vubec ne.Na Vanoce ji udelam bramborovou kasi misto salatu.Jsem docela rada…jinak ja jsem ji nedavala snad ani cokoladu v roce, to jsem byla krkavci matka…samozrejme, ze ted uz ji dlabe a nekdy az moc
ja si vzdycky rikala, ze na takove veci casu dost…myslim, ze deti nejsou sizene nicim, kdyz jim neco odmitame dat…naopak, dokud jedi ty zdravou stravu, tak super (i kdyz vim, ze zdrava strava je nudna
). Mala mi treba pila cibulovy caj, kdyz mela kasel, pila ho dva dny, treti uz nechtela a ja se jen divila, ze ho pije, protoze me se z toho zvedal zaludek.
- Citovat
- Upravit
@tessy jo, kukuřičné křupky a jinak jsem mu dávala věci z chlebíčků - vejce, rajče, okurku, kousek šunky bez salátu (ozobala jsem moje, manželovy a babiččiny chlebíčky). A vlastně tam měli ještě piškoty, tak dostal pár těch.
- Citovat
- Upravit
Moje deti maji 8, 5 a 2 roky ale odmala maji stejna pravidla, kdyz je party tak jim dovolim stlaskat kdeco, nekdy jim je blbe, ale pak se nauci. Normalne veci jako chipsy, popcorn, chlebicky, colu atd nekupuju, proto jim obcas dovolim. Podotykam ze fakt tak jednou za 3-4 mesice. Naproti tomu bezne varim zdrava vyvazena jidla, zeleninu maji kazdy den, nekterou maji radi (brokolici, kedlubny) jinou radi nemaji, jako cervenou repu, ale pokazde z ni museji aspon jedno sousto snist.
Za me rikam, rocnimu diteti chlebicek na oslave neublizi, ale nikdo nema pravo rikat ti ze jsi spatna matka a ze diteti nedoprejes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já malymu 16m taky nekorenim, nesolim, jen bylinky. Když někde jsme mám pro něj jídlo s sebou. mě zase dostává kamarádka, své dceři od 12m solí, dokorenuje všemožnými hnusy a když jsme u nich na návštěvě, tak se mě ptá, jestli raději nechci dát malému pořádné domácí jídlo(jí uvařené, osolené, kořeněné atd.)než tu umělotinu(rozumějte kupovaný příkrm)
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Předem se omlouvám za anonym, ale chodí sem rodina, tak nechci, aby poznali mě i sebe.
Potřebuju nezávislý názor, jestli to přeháním s přístupem k dítěti a jídlu. Mám roční dítě, před pár dny probíhala rodinná oslava, kde se sešlo několik dalších podobně starých dětí a já tam působila jako pěst na oko. Všechny děti dlabaly chlebíčky se salátem, což jsem svému dítěti nedovolila, pak jsem nedovolila, aby ho cpali slanými tyčinkami, máslovými sušenkami a nedovolila jsem ani pudink, protože bylo těsně po svačině, tak jsem nechtěla, aby se přecpalo. Tak jsem se dozvěděla, že pudink není svačina, ale jen mlska (300 ml pudinku) a že to přeháním, protože dítěti pořád vařím zvláštní jídlo, vyhýbám se soli a cukru a trvám na pravidelnosti. Dávám mu jíst 5× denně, snažím se o zdravé jídlo, mezi jídly dostává ovoce a křupky.
Opravdu si myslíte, že to tolik přeháním?
he he, a si predstav ako sa divaju na mna, ked toto vsetko tiez dodrziavam a maly ma rok a pol
![]()
puding a podobne blbosti nikdy nemal. kazdy den mu varim zdrave dobroty. ![]()
podla mna je strava zaklad zdravia, ale velmi vela ludi to nechape. ich chyba. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@luciezesvetic no ono zalezi cim korenis, neco jineho je glutamat sodny, a neco jineho petrzelka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Muna presne. este by som dodala, ze „sklenicky“ prave glutamat casto obsahuju schovany pod elegantnym nazvom sojovy extrakt a podobne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit