Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych s tím asi neměla problém, když to zvládne s dudlíkem, tak zas tak velký stres nemá. Líbí se mi, že je možnost pro tebe přijít, kdyby ji nezvládli.
ahoj,
tak já tě určitě neodsuzuji,myslím,že je pomalu čas,abys měla chvíli i na svoje aktivity,a pokud nemáš hlídání,je toto určitě varianta.
Já jsem sama taky měla nutkání zkusit tkaévhle hlídání s dcerou v Holmesu na Černém Mostě,ale tam vždycky bývalo docela dost dětí,třeba i 10
. A to nabízejí hlídání od 2měsíců.
Kdybys měla jakžtakž jistotu,že tam nebude narváno,určitě bych to ještě párkrát zkusila,a uvidíš.
Podle mě si malá zvykne,a čím dřív,tím lépe pro tebe.
Já mám ted dceru 1 a 3/4roku,je z ní strašný mamánek,a moc toužím jít cvičit a někde nechat,ale prostě nemám odvahu,vím,že bude srdceryvně plakat-dělá to totiž kdykoliv odcházím,a je třeba s tátou ![]()
Vidím, že se tady rozvinula zajímavá a přínosná diskuse. Chci ještě tento týden udělat jeden pokus a dám pak vědět. Věřím, že v dnešní době není maminek, které by možnosti využití dětských koutků takto naprosto krátkodobě, zato velešikovně uvítaly, ale třeba se ještě kvůli málo diskusím a zkušenostem ostatních neodhodlaly.
KNizska-nepřihlasena píše:
Vidím, že se tady rozvinula zajímavá a přínosná diskuse. Chci ještě tento týden udělat jeden pokus a dám pak vědět. Věřím, že v dnešní době není maminek, které by možnosti využití dětských koutků takto naprosto krátkodobě, zato velešikovně uvítaly, MÁLO, ale třeba se ještě kvůli málo diskusím a zkušenostem ostatních neodhodlaly.
Katrinka píše:
Je mi jasné, že zřejmě nemáš přes den jinou možnost hlídání, aby sis mohla udělat chvilku i sama pro sebe, ale přesto já bych dítko v dětském koutku nenechala
Moje slova já bych dceru taky nenechala hlídat!!! kamarádka dělá tetu na hlídání a pokud bere nové dítko tak jsou společně s mamkou a dítětem minimálně tři až čtyři týdny, aby si dítě zvyko.Pamatuju se,že moje tchýně nějak kolem 9-10 měsíci pojala touhu jít s dcerou ven (poprvé a naposled) s manželem jsme to dlouho probítali horem pádem pok jsem řekla nakonec ano a za 3O min byla spátky,že Verča brečí prostě jí neznala to samé je v tom koutku starší děti si hrajou sami,ale deseti měsíční těžko mě by tam dcera brečelai teď a to jsou jí dva. Jinak je mi divný,že hlédají tak malé děti byla jsem když pršelo v dětském koutku v Tescu a tak jsem dala řeč s tou paní na hlídání a ona říkala,že hlédají až od tří let bez rodičů.
Já nevím, asi je to opravdu dítě od dítěte… Já vím, že svou desetiměsíční dceru na hlídání dát nemůžu. Udělala jsem to dvakrát a hlídala mi sestra u nás doma. Poprvé asi ve 4 měsících a podruhé v necelém půl roce. Zajeli jsme s manželem do kina a pokaždé šlo o max 2 hodiny. Říkala jsem si, že je to pro ni doma známé prostředí a má tam své hračky, tak že to bude vpohodě. S mojí sestrou se vídáme často, stejně jako s rodiči mými i manžela. Taky jsem poslechla rad, ať z ní nemám mamánka a zvykám ji na hlídání. Poprvé jsme odcházeli a vpohodě. Ale asi hodinu před naším návratem probrečela a byla k neutišení, což mi tenkrát sestra neřekla, aby nám nekazila zážitek a nechali jsme ji zase příště hlídat. Podruhé nás taky nechala odejít celkem snadno, ale poté celou dobu probrečela a teď už by nás ani odejít nenechala. Navíc od druhého hlídání kdykoli vidí moji sestru, dostane hysterák, tečou jí slzičky a tiskne mě a nechce pustit. Také od té doby špatně spí. Do té doby byla v noci k nezaplacení. Budila se tak 1 za noc a od toho cca půl roka se budí co hodinu. Možná to s tím nemusí souviset, ale já myslím, že spíš ano. Musím říct, že už jsem z toho unavená… Hrozně mě mrzí, že jsem svoje mimi neodhadla a doufám, že to časem přejde a nezůstanou ji nějaké následky v podobě úzkostí.
Chtěla jsem touto cestou oslovit co nejvíce maminek, proto jsem založila stejnou diskusi i na podobném webu (baby-cafe.cz). Zajímavé je, že tam má většina „reagovatelek“ kladný postoj, tady převažují negativní postoje.
Pro ty, koho to zajímá, zde je odkaz:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Je to těžko říct,ale řekla bych,že je doba kdy jsme všechny nalepené u svých dětí za komoušu to tak nebylo šlo se do práce za roka bylo.Takže já bych k tomu článku mněla snad jen jediné.Počkala bych do 1 roku a začala bych to dělat stejně.Když už jsi to vyzkoušela tak jdi do toho.Ne všechny děti jsou usměvavé,prostě je třeba zvykat,dětský koutek je podobný jako jesle a další zařízení.Krom toho tam je větší pohyb dětí a lidí takže je dítě na dohledu..než u chůvy,která ho může bůhví co.. Pevné nervy přeji a super postavu. ![]()
Nemyslím si, že by postoje byly negativní. Spíš jde jen o osobní pocity a zkušenosti maminek. Stejně je pak rozhodnutí na každém. Možná, kdybych poprvé zkoušela hlídání někde v koutku, kde by pro mě v případě potřeby zaběhli, nebyl by problém. Bohužel z logických důvodů nic takového v případě kina neexistuje. Já bych teď toto nevyužila, protože když už se dcerka nenechá ani pochovat prarodiči (pouze po delší době pobytu a když jsem v místnosti), tak pochybuji, že bych uspěla ![]()
Ale jinak samozřejmě dětské koutky nezavrhuji a naopak to podle mě v některých případech může být lepší varianta než nechat dítě hlídat někým z rodiny bez možnosti rychlého návratu v případě potřeby…
Knizska píše:
Chtěla jsem touto cestou oslovit co nejvíce maminek, proto jsem založila stejnou diskusi i na podobném webu (baby-cafe.cz). Zajímavé je, že tam má většina „reagovatelek“ kladný postoj, tady převažují negativní postoje.
Pro ty, koho to zajímá, zde je odkaz:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Diskusi jsem si prohlédla a připadá mi, že výsledek je na obou fórech v zásadě stejný - většina z nás tady i tam by desetiměsíční dítko (dobře snášející chvilkové odloučení) na hlídání klidně dala, ale prověřené osobě, kterou známe… Starší pak bez problémů do dětského koutku.