Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud dítě zdravotně nestrádá, je to čistě na tobě, jak to budeš doma dělat
Já osobně bych změnila to honění dítěte se lžičkou, u jídla se má sedět a mělo by se to naučit hned na začátku. Pokud budeš pokaždé, když odmítne jídlo kojit, tak nebude mít motivaci k jídlu, prso je pohodlnější (případně flaška v případě UM), takže já bych to osobně trochu ořezala, mohlo by to pak zlepšit to jídlo (v roce už má být pro dítě hlavní normální jídlo, kojení/UM je jen doplněk).
@astoret
A co chceš slyšet? Sama uvádíš, jak tě rozčiluje, když ti do toho někdo kecá. Takže chceš slyšet jen podobné případy.
Kojení - řeš si jak chceš, ale myslím, že dítě, které má zuby má jíst a ne se kojit tak často. Rozhodně ne místo jídla. Pak se divíš, že ti nechce jíst nic jinýho. Proč by, když ví, že jí dáš prso.
To samý s pobíháním a krmením, mám hyperaktivní starší dítě a to fakt dost. Ale když neseděl (a nesedí), tak není jídlo. A přes to vlak nejede. Pokud se v židličce nudí, dej jí do ruky druhou lžičku a její mističku. Ať to zkouší sama.
Pití jsme řešili ředěným jablečným džusem (jiný nechtěl) a postupně ubírali džus a přidávali vodu.
Doktorka toho mohla mít plný kecky, ročnímu dítěti něco zakážeš a chce to najust dělat. Ale my jsme tam nebyly, takže nemůžeme hodnotit, jestli chování malé (a hlavně asi tvá reakce na to) bylo úměrné chování aktivního dítěte nebo už přes čáru.
Holky, ona ale nezlobila u doktorky nen aspon dle meho tohle neni zlobeni. prisly jsme tam, mala se smala od ucha k uchu, zvatlala na doktorku. akorat nechtela sedet dlouho na tom pultiku. furt z nrj slezala, ja ji v tom furt branila, nervala, neplakala. kdyz ji doktorka poslouchala, tak se obracela na brisko, nechtela lezet na zadech, tak jsem ji pridrzovala, opet neplakala nic, jen nechtela byt na zadech..jak videla hracky, sapala se po nich, rozhlizela se kolem, kdyz ji neco zaujalo, chtela slezt a jit za tim. tak proste nesedi 10 min v kuse na pultu jak pecka no. pak jsem ji oblikla, doktorka mi neco povidala, ja ji vzala na ruku, to nechtela, laskovala se sestrou, chtela si s ni hrat, natahovala se po ni..smala se..to je zlibeni a ma neduslednost?
@astoret Protože mít radost z něčeho, co mi chutná, je normální. Mimochodem sladká je třeba i petržel a dost.
Protože jídlo nejsou jen amarouny a sejít se s přáteli u něčeho dobrého a pochutnat si je normální a brát dítě ve stravě jako laboratorní krysu je nešvar dnešní doby?
A aby tady někdo zas nevytahoval extrémy, které jsem neřekla, tak tím nemyslím, cpát dítěti knedlo, vepřo, zelo a pálivý guláš.
Ale brát to tak, že to děcku vůbec neochutím, to je druhý extrém a ono ty děti nejsou tak debilní v chuti, jak si myslíme.
Ochutnala jsi někdy mateřské mléko? Je dost sladké, takže fakt netuším, jak neučit kojené dítě na sladké, když je naučené prakticky od narození.
@astoret píše:
Holky, ona ale nezlobila u doktorky nen aspon dle meho tohle neni zlobeni. prisly jsme tam, mala se smala od ucha k uchu, zvatlala na doktorku. akorat nechtela sedet dlouho na tom pultiku. furt z nrj slezala, ja ji v tom furt branila, nervala, neplakala. kdyz ji doktorka poslouchala, tak se obracela na brisko, nechtela lezet na zadech, tak jsem ji pridrzovala, opet neplakala nic, jen nechtela byt na zadech..jak videla hracky, sapala se po nich, rozhlizela se kolem, kdyz ji neco zaujalo, chtela slezt a jit za tim. tak proste nesedi 10 min v kuse na pultu jak pecka no. pak jsem ji oblikla, doktorka mi neco povidala, ja ji vzala na ruku, to nechtela, laskovala se sestrou, chtela si s ni hrat, natahovala se po ni..smala se..to je zlibeni a ma neduslednost?
V úvodním příspěvku tvrdíš, že dělala něco jiného.
Ja zkusila ji nedat prso, aby mela hlad a stejne mi jidlo plivala, to zas byl problem u doktorky, ze hubla, tak jsem ji zacala dokojovat, aby mela neco a pribrala. ted nastesti uz docela ji, ikdyz extra jedlik neni no..v tomhle uplne nevim no. to bylo kolem 10. mesice a domtorka rikala. ze kdyz nechce jist, at dokojim..je fakt, ze ted mame jinou, stehovali jsme se. je to o naziru lekare, nebo to, ze ted uz ji je rok je takova zmena?
@Sany80s píše:
V úvodním příspěvku tvrdíš, že dělala něco jiného.
Včera jsme byla u doktorky a malá prostě nechtěla sedět na přebalováku, furt z nj chtěla slézt, brala každou hračku a chtěla si hrát, smála se tam, když jsme ji vzala na ruku nechtěla se chovat, chtěla na zem a chodit, tohle jsrm psala, to same, jem jsem tam nepopsala, ze reagovala na sestricku, ted jsem to vic rozepsala, jinak je to to same
@Sany80s píše:
@astoret Protože mít radost z něčeho, co mi chutná, je normální. Mimochodem sladká je třeba i petržel a dost.
Protože jídlo nejsou jen amarouny a sejít se s přáteli u něčeho dobrého a pochutnat si je normální a brát dítě ve stravě jako laboratorní krysu je nešvar dnešní doby?
A aby tady někdo zas nevytahoval extrémy, které jsem neřekla, tak tím nemyslím, cpát dítěti knedlo, vepřo, zelo a pálivý guláš.
Ale brát to tak, že to děcku vůbec neochutím, to je druhý extrém a ono ty děti nejsou tak debilní v chuti, jak si myslíme.
Ochutnala jsi někdy mateřské mléko? Je dost sladké, takže fakt netuším, jak neučit kojené dítě na sladké, když je naučené prakticky od narození.
ochucuji korenim - cerstve bylinky, korenova zelenina, cas od casu pouziju batatu, je nasladla. ona ale rikala doslafit cukrem lekarka
@astoret Tvoje dítě se chová naprosto normálně, je živá, zajímá se o věci kolem sebe, všechno chce do ruky, nechápu co se na tom doktorce nezdá
Kojení třeba naše doktorka velice podporuje a není pravda, že ročnímu dítěti nic nedává, rozhodně dává víc než um, mlíko z krabice, nebo nějaký jiný mléčný výrobek. Moje dcera byla v roce na95% kojena, příkrmy odmítala a prospívala velice dobře, dokonce byla spíš baculatá než hubenà, naprosto bez nemocí. Společné spaní taky považuju za ideální, noční kojení jsem nikdy neřešila, upravilo se samo asi kolem 1,5roku. Dělej jak to cítíš ![]()
@astoret píše:
ochucuji korenim - cerstve bylinky, korenova zelenina, cas od casu pouziju batatu, je nasladla. ona ale rikala doslafit cukrem lekarka
Tak je ohledně toho debil.
Ale to neznamená, že nemá v něčem pravdu.
Pokud jde o to jídlo, tak se ji snaž dát jídlo jen pokud je v klidu, to její nejezení je zčásti dané i tímhle.
Nenech se doktorkou rozhodit.
Kromě toho nahánění dítěte se lžičkou po bytě tam nevidím nic, co bys dělala špatně. A tuhle jednu věc uznáváš i sama, že není ideální, tak ji zkus změnit, zavést pravidlo, že se jí u stolu. Pokud tam nehodlá zůstat, jíst nebude. Nenabízela bych pak místo oběda prso. Ale musíš to pravidlo pak dodržovat i ty a jíst jen u stolu, nebrat si svačinky k televizi/počítači, neukusovat za pochodu při úklidu, ale hezky si s každým jídlem sednout k tomu stolu.
Jinak se tvoje dítě podle popisu chová naprosto přiměřeně věku. Očekávat od ročního dítěte, které se právě naučilo chodit, že bude čtvrt hodiny sedět na zadku, navíc v cizím prostředí, které láká k prozkoumání, to je čirá utopie. Dítě v tomhle věku je naprogramované, aby zkoumalo a objevovalo, je to jeho hlavní úkol a brzdit ho v tom nad rámec zajištění bezpečnosti a základních pravidel lidského soužití je nesmysl. Navíc doktorka nemá co hodnotit výchovu. To není její kompetence ani její odbornost.
Co se týče kojení, naprosto souhlasím s tvým přístupem. Přirozené je kojit do samoodstavu, klidně do dvou let nebo i déle. Na kojení ročního dítěte mi nepřijde vůbec nic divného. To je jen předsudek „sunarové“ generace.
A mimochodem, co je to ta „důslednost“ ve výchově? Mně přijde, že to je poslední dobou takové zaklínadlo. Když chce někdo obhájit, že dítě vychovává dobře, zdůrazní, že je důsledný. Když chce někdo něčí výchovu zkritizovat, tak naopak poukáže na nedostatek důslednosti. Ale nikdo už neřekne, co konkrétně ta důslednost znamená, jak přesně se ve vztahu a přístupu k dítěti projevuje nebo má projevovat. A každý si pod tím představuje něco jiného. Kdyby ti doktorka řekla, že ti viditělně dělá problém být ve výchově puntíkatá, mělo by to asi tak stejnou výpovědní hodnotu. Takto použito je to bezobsažný pojem.
Edit: Překlepy.
Příspěvek upraven 30.12.16 v 11:16
Vyhoda kojeni deti v tomhle veku je, ze mas dobrou paku, jak je uklidnit… neni to nutny, ale pokud je zajem na obou stranach(a nekomplikuje to maky spani), proc ne… jinak maly jsou dva roky a je to holt divoke dite, kdyz jsem s ni byla na pohotovosti(uz je to dyl) tak mi(teda on mluvil jakoby na malou) doktor k tomu akorat rekl, ze je to artistka a maminka si jeste uzije…pediatr i sestra, oba pres padesat, to vidi podobne…
@Sany80s píše:
A uvědom si, že ty nerozhoduješ, co na veřejnosti nesmí. Když se doktorce nelíbí, jak všude leze, tak prostě bude u tebe, i kdyby se jí to mělo nelíbit.
Jo jsi měkká.
Pokud se doktorce nelíbí, jak dítě všude leze, tak má jeho matku slušně požádat, aby mu to nedovolila. Třeba větou „prosím vás, pro děti je určen přebalovací pult, zkuste ji tam udržet, nechci, aby mi děti lezly mezi skříněmi s léky“. Nebo podobně. Nemá co hodnotit způsob výchovy, navíc z jedné pro dítě poměrně nestandardní situace. To je neomalenost a překračování kompetencí.
@astoret píše:
Tak asi je doktorka zvyklá na zaražené ustrašené děti, které sedí jak pecky, protože je cizí lidé a cizí prostředí děsí
Buď ráda, že tvoje dítě je komunikativní a má takovou důvěru ve svět a v tebe, že se i v cizím prostředí chová přirozeně, směje se a zkoumá. To je známka DOBRÉ výchovy ![]()
@astoret píše:
Mne doktorka na to same v 18m rekla, ze to je v tomto veku normalni, tak si vyber. To ja z toho byla nestastna
uvodni prospevek jsem ale cely necetla. Po jidle bych uz nedokojovala, ale to je Tva vec.