Rodičák a mateřská
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
orlynka píše:
A ještě jestli chápu správně… ten výměr mateřské se počítá z 12pracovních měsíců mého platu- není to třeba jakože teď dostávám nemocenskou jen 60%, ale budu dostávat normálně 100% jako bych dělala z toho základu co vypočítají? Asi jo, že? Jsem z toho jelen
mateřská se počítá z 12cti předchozích měsíců, pokud jsi na nemocenský z těch 12cti měsíců 5 měsíců, tak ti to vypočítají z těch zbývajících 7mi měsíců, do toho se nemocenská nepočítá, ta se z toho vyškrtává. Když jsi na nemocenský 6 měsíců, tak z předchozích 6m. Já byla na nemocenský 7 měsíců, takže mi to počítali z předchozích 5m.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže když v létě budu už skoro dva roky na RD, můžu si přivydělat u svého - už deset let - zaměstnavatele, u kterého mi trvá smouva na dobu neurčitou??
- Citovat
- Upravit
A ještě jedna věc - sice to není úplně k tomuto tématu, ale zkusím se tu pozeptat. V nějakých diskusích jsem vyčetla nějaký info o dovolené. A vyplynulo mi z toho ( a nejsem si jistá, jestli jsem to dobře pochopila ) že: Pracuji u zaměstnavatele, otěhotnela jsem, povybírala jsem si dovolenou, 19.5. šla na nemocenskou, 26.7. na PPM. Následně pak někdy 6.2. dalšího roku na RP. A někde jsem tu právě četla, že PPM se počítá vůči dovolené jako odpracovaný čas. Takže bych měla nárok na proplacený poměru z celkové roční dovolené od ledna do toho 6.2., dky mi končilo PPM? A čistě teoreticky, kdybych hned následně otěhotněla a z RP šla opět na PPM, tak opět z toho PPM by mi měla být proplacená dovolená?
- Citovat
- Upravit
jo to je fakt, taky mi přišlo proplacení dovolený, nejprv jsem si ji musela po MD vybrat a nějaký čas potom mi přišly peníze za další dovolenou. Jak by to bylo s další dovolenou následně po RD to nevim, ale taky by mě to zajímalo. Myslim si ale, že by se měla opět proplatit, když se mateřská do toho počítá.
- Citovat
- Upravit
Ahaaaa, už to chápu ![]()
Takže je to jisté, že při rodičáku si můžu přivydělávat. Ale s chozením do školky? Tak malé dítě do školky nevemou
Já bych ho měla na hlídání u babičky ty dny co bych byla v práci, to můžu ne?
A s tou dovolenou mě to taky zajimá. Páč ji nemám vyčerpanou celou, když jsem vlastně na nemocenské od srpna, nějáká dovolená mi z práce nejspíše ještě zbyla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aja27 píše:j.a.n.i1 píše:Pri mateřské se nesmí pracovat vůbec, je to jako nemocenská, při rodičáku neomezeně!
Malinko to opravím a shrnu:
- pro nárok na 2 letý rodičák musíš mít denní dávku PPM alespoň 380,– (což odpovídá těm cca 16500,–)
- při mateřské nesmíš pracovat na tu smlouvu, ze které čerpáš PPM
- při rodičáku můžeš pracovat neomezeně
- PPM vyplácí příslušná pobočka ČSSZ, počítá se podle tvého platu za posledních 12 měsíců (doba neschopenky se z výpočtu vyhodí)
- 2 letý rodičák je 11400,–, 3 letý 7600,– obojí po celou dobu
To enni pravda muzes ale nesmis u toho zamestnavatele kde pracujes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
orlynka píše:
Ahaaaa, už to chápu
Takže je to jisté, že při rodičáku si můžu přivydělávat. Ale s chozením do školky? Tak malé dítě do školky nevemouJá bych ho měla na hlídání u babičky ty dny co bych byla v práci, to můžu ne?
A s tou dovolenou mě to taky zajimá. Páč ji nemám vyčerpanou celou, když jsem vlastně na nemocenské od srpna, nějáká dovolená mi z práce nejspíše ještě zbyla
ta ti bude proplacená - vlastně si ji jakoby vybereš hned po mateřský, v práci se to vyplňuje do papírů jestli ji chceš vybrat po MD nebo až po rodičáku a ještě ti pak přijde vyplacení dovolený za tu dobu co jsi byla na mateřský, takže až půjdeš do zaměstnání nahlásit mateřskou, tak si to nahlásíš s tim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, super.
No a jak je to tedy s tím pracováním? Když Katka píše, že nemůžu pracovat u stejného zaměstnavatele na přivýdělek?
A s tím hlídáním mimča v pracovní době?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
orlynka píše:
Aha, super.
No a jak je to tedy s tím pracováním? Když Katka píše, že nemůžu pracovat u stejného zaměstnavatele na přivýdělek?A s tím hlídáním mimča v pracovní době?
Nemuzes pracovat na MD u ktereho jis zamestnana.jineho muzes.Po skonceni MD nastupujes na RD tam uz muzes pracovat.
DIte nesmi byt v jeslich,statni skolce.Takze babicky,chuvy a soukrome tam muzes dat dite.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mag píše:
Proč myslíš, že dítě může do soukromé školky??
Proc myslim nemyslim vim
.Jo a pozor nektere soukrome skolky jsou nekdy dotovane statem tak ty taky ne.vim protoze se to tu resi porad dokola vis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mag píše:
Proč myslíš, že dítě může do soukromé školky??
Protože většina soukromých školek není registrována jako školky, ale jako mateřské centrum nebo zařízení pro hlídání
Jinak pokud by byla oficiálně registrovaná jako školka, tak taky nesmí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobře jinak, z čeho vycházíš??
V zákoně to je psaný takhle
(2) Rodičovský příspěvek náleží, jestliže
a) dítě, které nedosáhlo 3 let věku, navštěvuje jesle, mateřskou školu
nebo jiné obdobné zařízení pro děti nejvýše 5 kalendářních dnů v
kalendářním měsíci, není-li dále stanoveno jinak; návštěvou dítěte v
jeslích, mateřské škole nebo v obdobném zařízení pro děti v kalendářním
dnu se rozumí každý den, kdy dítě v jeslích nebo jiném uvedeném
zařízení pro děti pobývá, bez ohledu na délku tohoto pobytu,
b) dítě, které dosáhlo 3 let věku, navštěvuje v tomtéž kalendářním
měsíci mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního
věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5
kalendářních dnů; pro návštěvu dítěte v mateřské škole nebo jiném
obdobném zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu 5 kalendářních
dnů platí písmeno a) část věty za středníkem obdobně
Mateřská škola, jesle= i soukromá mateřská škola nebo soukromé jesle, nebo MPSV to vykládá jinak?
Řekla bych, že nemůže být v žádném zařízení poskytující celodenní péči ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:mag píše:Protože většina soukromých školek není registrována jako školky, ale jako mateřské centrum nebo zařízení pro hlídání
Proč myslíš, že dítě může do soukromé školky??Jinak pokud by byla oficiálně registrovaná jako školka, tak taky nesmí…
A co teda znamená obdobné zařízení??? Podle mě to, co poskytuje celodenní péči
- načítám...
- Citovat
- Zmínit