Rodičák od 1. ledna 2008

3432
5.10.07 12:57

Rodičák od 1. ledna 2008

HOlky,
vysvětlete mi, jak to teda bude od toho ledna, když už tu reformu podepsal i prezident.
Když bude mít dcera v květnu 2008 3 roky a já s ní chci zůstat jen ty 3 roky, budu do toho května pobírat těch 7600,–Kč, že? Ale kdy a komu to mám teď nahlásit, že chci být doma jen do těch 3 let? Mám v tom fakt chaos…
Díky za info a mějte se!

Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tattiana
5.10.07 13:44

:D :D ahojky jsem ten podobný případ, malý má v červnu 3 roky. Pochopila jsem, že to ještě musí podepsat prezident (formalita prý) a od ledna začnou reformy platit.

Stávající rodiče dětí jako máme my, pobírají do 3let věku dítěte stávající peníze. Pokud chtějí zůstat déle doma, tak se jim příspěvek sníží na cca polovinu dávky.Tak jsem to teda pochopila. Nikam nic nehlaš, neboj, oni nás obešlou úřady samy, vždyť pro ně není problém ohlásit ti korunové změny přídavků na děti důležitým dopisem …

Jak je to pro ostatní, je už víc složité, protože je to odstupňované právě tou délkou rodičovské dovolené.

• Citovat
  • Upravit
4419
5.10.07 14:10

Reforma také ruší automatické zvyšování životního minima a sociálních dávek, pravidelně se budou zvyšovat jen důchody. Vláda chce zavést také „třírychlostní“ rodičovskou dovolenou. Rodiče budou moci zvolit buď dvouletou dovolenou s příspěvkem 11 400 korun měsíčně, tříletou s příspěvkem 7600 korun měsíčně, nebo čtyřletou s příspěvkem 7600 do 21 měsíců věku dítěte a pak 3800 korun měsíčně. Porodné by nově mělo být 13 000 korun za každé dítě, což je o necelých 5000 méně než v současnosti.

Změnit se má i systém nemocenské. V prvních třech dnech nemoci se přitom dávky vyplácet nebudou.

To jsem našla na netu, víc nevím, nejlepší bude zavolat si na sociálku nebo se tam stavit osobně, tam to vysvětlí nejlíp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.10.07 14:57

A dvouletá rodičovská-znamená do 2 let věku dítětě, nebo dvouletý rodičák(od konce mateřské by to pak bylo do 2,5roku…)

• Citovat
  • Upravit
199
5.10.07 14:58

Zapoměla jsem se přihlásit--- :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1455
5.10.07 15:00

Asi bude nejlepší zavolat na sociálku, malému budou v dubnu 3, takže přepdpokládám, že bych do dubna měla brát těch sedm a něco. Nicméně mamka nedávno poslouchala nějakou paní z ministerstva v rádiu a ta říkala, že kdo si nezažádá, dostane jen tu nejnižší částku, a to od ledna.
Mně se to nezdá, ale je možný, že ani úředníci zatím neví, co a jak.
 Et

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.10.07 15:14

Rodič, pečující o dítě, které bude v době účinnosti zákona starší 21 měsíců a mladší 3 let věku (a tudíž si rodič nemůže ze zákona zvolit možnost čerpání rodičovského příspěvku), bude pobírat rodičovský příspěvek v základní výměře do 3 let věku dítěte a následně rodičovský příspěvek ve snížené výměře do 4 let věku dítěte.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
5.10.07 15:16

Rodičovský příspěvek je koncipován ve vícerychlostní struktuře čerpání a ve třech výměrách stanovených v pevných částkách, a to:

• zvýšená 11 400,– Kč
  • základní 7 600,– Kč
  • snížená 3 800,– Kč

Lila - nepřihlášená, můj je i ten anonym nade mnou :wink:

• Citovat
  • Upravit
3432
7.10.07 18:56

Díky, holky, za odpovědi. Já vím, že bude ten rodičák 3-rychlostní, jen jsem nevěděla, jestli budu muset do toho ledna jít někam na úřad nahlásit, že to chci právě takhle, že chci být doma jen do 3 let a ne až do 4. Bojím se toho, že když nikam nezajdu, tak mi v lednu přijde papír, že se mi dávka automaticky snižuje na 3600,– s tím, že doma budu teda 4 roky, protože úředníci nemůžou přece vědět, jak to chci já.
Takže tak. Doufám, že jste mě dobře pochopily, že jsem to nenapsala nějak nesmyslně. :)

Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
8.10.07 18:55

:D :D ahojky, no myslím, že podanné info jsou vyčerpávající a je třeba nahlásit až při dovršení těch 3let dítěte, že chceš rodičák ukončit, ne??

Teda já alespoň to tak chápu.

• Citovat
  • Upravit
2216
9.10.07 16:29

holky, nevíte náhodou, jestli tam nechali tu podminku, že pokud tedy maminka bude chtít zůstat s miminkem doma 2 roky , tak těch 11400,– bude pobírat pouze v případě, že její výdělek byl vyšší, než 11400,–

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
10.10.07 09:39

karinka- jo, je to tak, na 2 roky za 11400.- mužeš jít, jen pokud i PPM máš aspoň 11400.-

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
19.10.07 14:36

Nevíte jak to bude s rodičovským příspěvkem? Už jsem na RD a malý bude mít 1.1.2008 teprve 14 měsíců. Nevím si rady s tím novým zákonem… Můžete mi někdo poradit prosím???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
29.10.07 12:06

já se na to ptala na sociálce asi před měsícem, jakým způsobem to bude fungovat, a paní mi řekla, že oni sami ještě nic neví, že tam nahoře mají na všechno spoustu času a protože se rodičák vyplácí za měsíc spětně, tak bližší info bude až na konci ledna.

Anina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
11.11.07 12:40

Tady je to pěkně napsané…
http://www.pamservis.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek