Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky mi to přijde, jako přehnané uklizeni. Denně vytrit a vysat? Pomáhat by měl, ale nepochopím, proč tolik řešit úklid.
@Lucy75 prave ze mam doma dva velky psy s podsadou a v tomhle obdobi i linaj. A v obyvaku krbova kamna, takze taky prach z popele a ze dreva bordel. Proto uklizim denne.
@Anonymní píše:
@Lucy75 prave ze mam doma dva velky psy s podsadou a v tomhle obdobi i linaj. A v obyvaku krbova kamna, takze taky prach z popele a ze dreva bordel. Proto uklizim denne.
Chápu, jsem na tvoji straně. Ale každý den vytírat nooo…jinak rozumím tomu, že je ti protivný že jakmile máš chvili volné ruce, už máš na sobě chlapa
me to dělal můj taky a v době, kdy jsem kojila mi to taky vadilo.
Zkus mu to vysvětlit, v klidu, myslíš tě to nepochopí?
Ahoj zeny, mozem sa votriet s mojim problemom s partnerom? Mame jedno dvojmesacne miminko a partner sa o nas krasne stara. Vari iba on, uprace, aj maleho zvladne obstarat (aj ked to nerobi casto). Maleho velmi lubi a aj maly na neho reaguje krasne. Potialto vsetko dobre, ale moj problem je, ze kym ja citlivo vnimam potreby maleho a uprednostnujem jeho pred sebou, priatel to takto nema. Napr. maleho uspavam, uz spi, len sa obcas preberie, necham ho s priatelom a ten ho dovlecie do obyvacky, ze sa idu hrat… alebo pri hre zbesilo hrkoce hrackou nad hlavou maleho, az je z toho chudak maly cely v krci. pritom je maly hypotonicky a aj doktorka nam hovorila, ze s nim mame zachadzat jemne a pomaly.
podobne situacie sa deju bezne a dost ma vytacaju. v horsom pripade ho zastavim hned,
inak sa snazim riesit to v klude a vysvetlit. priatel mi to vsetko odkyve, ale za 10 minut urobi dalsiu podobnu hlupost a ja by som vrazdila ![]()
a teraz, holky, poradte. mam si stat za svojim a doraznejsie zatlacit na partnera? zase nechcem, aby sa urazil alebo bal maleho dotknut. takisto to nerobi v zlom. alebo ako sa mam vnutorne presvedcit, ze vlastne o nic nejde? mam toho vela nastudovaneho, ale tiez nemam stopercentnu pravdu vo vsetkom…
To co pisete mi prijde jako takove drobnosti. Necemu by slo treba predchazet. Rict treba ted si maly musi odpocinout, kdyz ho nechavate s pritelem, aby mu bylo jasne, ze si s nim nema hrat. Pak jit prikladem, jak si s nim hrat. Jestli s nim nejak necitlive manipuluje, tak treba nejaka knizka, jestli by si precetl nebo naucna videa. Hrkani hrackou nad hlavou mi prijde trochu usmevne, kdyz si predstavim, co vse me divoke batole provedlo miminku a kolikrat se mu podarilo maleho vzbudit
.Nevypada to, ze by to na druhem synovi zanechalo nasledky.
@Oriseka vidite, vam to pride usmevne a ja som to sla predychavat do vedlajsej miestnosti
ale pomoze vediet, ze ine deti si presli horsimi vecami a su v pohode ![]()
s tym uspavanim som to priatelovi povedala, ale po piatich neuspesnych minutach sa rozhodol, ze maly este unaveny nie je.
no bol… ![]()
mne pride, ze bud zavediem fyzicke tresty na priatelovi (berte s rezervou) alebo sa s tym proste musim zmierit. vzdelavanie ohladom starostlivosti zlyhava…
@jaia00
Manzela teda spoustu veci napadlo samo od sebe nebo jsem mu to patkrat ukazala a dobry, ale zase nevari. Ono to prvni dite na zacatku clovek resi strasne moc a jeste nam hormony radi to dite hrozne chranit. Taky jsem spoustu veci resila a casem me to dost preslo. Jeden vtip: prvnimu diteti dudlik sterilizujete, druhemu oplachnete vodou a tretimu ho poda pes. Mimco prezilo treba kdyz si na nej pri paseni konicku starsi sedlo. Jinak treba pohazovani/treseni miminkem bych urcite taky nedovolila. Jo a taky byl druhy syn hypotonicky, cvicite vojtovku?
Hodne chranit… to je presne ono. v hlave viem, ze maly prezije vsetko, co na nom priatel „pacha“, nejake zivotu nebezpecne sialenosti ho este nenapadli. ale tie negativne pocity, ze toto je spatne, zastavit nedokazem.
vojtovku nam inak zatial nekazali. boli sme na rehabilitacii, aj tam zdoraznili zasady spravnej manipulacie. ale ak sa to nezlepsi, neminie nas. aj za to sa snazim a vyzadujem to aj od priatela.
@Oriseka, dakujem za podporu. aj za to, ze sa necitim ako trafena matka
vtip o dudliku pobavil ![]()
@jaia00 pokud dítětem netřese, je to pořád dobré. Vypadá to, že miminko má hodně rád. A i jinak to bude super muž, gratuluji k výběru ![]()
něco, co se ti nelíbí, mu říct můžeš, ale opatrně a s taktem
@jaia00 píše:
Hodne chranit… to je presne ono. v hlave viem, ze maly prezije vsetko, co na nom priatel „pacha“, nejake zivotu nebezpecne sialenosti ho este nenapadli. ale tie negativne pocity, ze toto je spatne, zastavit nedokazem.vojtovku nam inak zatial nekazali. boli sme na rehabilitacii, aj tam zdoraznili zasady spravnej manipulacie. ale ak sa to nezlepsi, neminie nas. aj za to sa snazim a vyzadujem to aj od priatela.
@Oriseka, dakujem za podporu. aj za to, ze sa necitim ako trafena matkavtip o dudliku pobavil
Tak jestli dostanete tu vojtovku, tak tam se otrkate. My ji cvicili od 3 mesicu. Uz si to uplne nepamatuji, ale pri jednom cviku se tlacil prst nekam do hrudniku. Kdyz vydrzi clovek 4krat denne takovy rev, ktery jeste zpusobuje sam, tak uz ho to otuzi. Ale pomohlo to cviceni dost a rychle.