Rodičovská jen do 3 let?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
1kocicka111: možnost zkrácenýho úvazku by byla fajn, já mam zas spíš opačný problém, školka by byla ale ta práce… Věřím tomu že RP zkrátí nebo sníží ale nevěřím tomu že zainvestují do školek a do změny systému aby matky s malými dětmi nebyly brány jako postižené…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi mě ukamenujete - ale mě to snížení nevadí. Pracuju doma, takže jdu jen na půl roku na mateřskou a pak budu vesele pracovat dál. ![]()
A navíc náš soc. systém je opravdu nechutně štědrý - hlavně tedy k nezaměstnaným. Já vůbec nechápu, proč je tak velká podpora v nezaměstnanosti - vždyť spousta lidí radši leží doma než aby dojíždeli 15 km do práci a brali o 1500 víc, než když budou ležet doma
![]()
No ale to je asi tou českou mentalitou - chci prachy, ale nechci dělat ![]()
Jen tak mimochodem u nás je jedna z nejdelších mateřských +RP v Evropě.
Mám kamarádku v Anglii a když se bavíme o zdravotnictví a soc. dávkách, tak tady se máme zlatě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sany - no jasne, ze ni neudelaji, kdyz maminky budou akorat brblat na internetu. To chce poradnou petici, promyslet navrh a pak bombardovat poslance a media. Ja to mam vsechno jen ze cteni, ale mam pocit, ze se zamestnavatele o maminky s detma zrovna neperou - a je to urcite dane tou extremni ochranou. Kdyby tam bylo ‚neco za neco‘ - tak by se ta situace mohla zmenit.
Potapko - ja to mam podobne a neni to spatny system - a pak v zivotopise neni dira jak vrata. Co ja vim, tak v Anglii je castecny uvazek dost rozsireny - nechces se zeptat kamosky, jak to tam funguje?
Kimmy
- Citovat
- Upravit
Potápko - ono s tou nezaměstnaností to není zase tak jednoznačný. Já bych teda radši byla doma, než brát v práci o litr a půl víc, protože ve finále si kvůli té práci platíš jízdný, pokud pracuješ někde, kde musíš nějak vypadat, tak investuješ taky do oblečení plus máš další výdaje s tím spojený, takže tohle by se mi určitě nevyplatilo. a je tady jedno velký plus, když zůstanu doma, že budu moct víc času věnovat dítěti. Takže asi tak.
Tomu, aby ten sociální systém byl zneužívaný, nikdo nezabrání. Mně se to taky nelíbí, když někdo takle prvoplánově nemaká a ještě si libuje, jak na to vyzrál. Zároveň si ale nemyslím, že když někdo příde o práci, je na tom tak dobře, že radši zůstane doma a lebedí si na soc. dávkách. (tedy normální zodpovědný člověk).
Bibina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kocicko - v Anglii není s polovičním úvazkem problém. Jenže je tam zase problém se školkou, buď je jen na 2 hodiny(tuším) nebo musíš za školku platit.
Bibino - a to píšu. Kdyby nebyli tak vysoké dávky pro nezaměstnané, tak by člověk vůbec nepřemýšlel, jestli do práce jo nebo ne. Hrozně mě totiž štve, že já makám sama na sebe a makám fakt jak šroub a pak vidím ty lidičky na pracáku ve značkových hadrech, jak brečí, že teda za 10 tis. čistýho dělat nebudou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potápko - no já si myslím, že většina lidí nepřemýšlí, jestli do práce jo, a nebo ne, ale prostě práce není.
Bibina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bibino - nevím kde přesně bydlíš. Jestli přímo v Brně, tak mi neříkej, že se tam nedá sehnat práce. Já bydlím na Vysočině, kde je prý velká nezaměstnanost. Jsou to akorát kecy a výmluvy. Kdo chce makat, tak práci najde. Zrovna od nás můžou lidi jezdit do Kolína do CPA. Nástupní plat je něco kolem 12 tis. hrubého + doprava zadara + obědy za pár kaček + zvýšení platu po 3 měsících. Jenže holt se tam po lidech chce práce a to jim nevoní. Takže radši leží doma, berou dávky a brečí.
A pak mi vypravují, jak je to těžký a jak se mám, že mám práci doma. Ale že makám min. 10 hodin denně to už nikdo nevidí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
tak se přidávám k vám do klubu - i když tak trochu z jiné stránky. Není pravda, že každý raději bude sedět doma, než by makal pro 8 - 9 tisíc. Myslím, že by jste se asi měli trochu krotit, když tady házíte všechny do jednoho pytle
. Než jsem nastoupila na mateřskou, tak jsem celý rok lítala po všelijakých pohovorech - měla jsem i dva- tři pohovory denně, a pokaždé jsem dopadla stejně - nemáte praxi, máte smůlu
. JJ, težko můžu mít praxi, když jsem dokončila školu a nikde mě něchtěli zaměstnat. A to jsem z Prahy, děvčata, takže i když si říkáte, že v Praze musí najít práci každý, tak to vážně není pravda. A za zvýšení přídavků jsem fakt vděčná, manžel maká od rána do noci jako šroub, a ten jeho plat je dost mizerný. I přesto, že pracuje v hodně perspektivním oboru
. Sice se vám nelíbí, že nám stát dává peníze prakticky za nic, tak by jste možná nejdřív našim poslancům měli vysvětlit, aby zajistili práci i lidem bez praxe a maminkám s dětmi a potom nebudeme potřebovat peníze, které dostáváme. Nehledě na to, že oni z našich daní platí všelijaké nesmyslné pokuty, sankce a různé výmysly, tak nevidím nic špatného na tom, že se nám alespoň nějakým způsobem snaží tyto nedostatky vynahradit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
NO doufám že i v našem městě vyřeší školky kapacitu dětí. Mám totiž pocit nebo spíše určitě je to tak že rok 2006-2007 je docela silným rokem co se týče narození dětí. Tak pokuď chtěji aby mateřská trvala 3 roky tak ať s tím něco dělají…
Na slovensku je to tak co mám informace že mateřská trvá 3 roky a pokuď chceš zůstat s dítětem delší dobu doma tak mužeš ale nedostaneš už od statu ani korunu jedine za tebe plati pojištění a socialku… Celé se mi
to zdá kravina ale v ostatních zemích to tak funguje normálně i když naše ČR se nemuže porovnávat s jinými…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tterko - vím, jak je těžké sehnat práci bez praxe. Neboj taky jsem byla kdysi po škole. Ale měla jsem tu výhodu, že jsem každé prázdniny na střední chodila někam na brigádu - např. jsem myla nádobí v hotelu, další rok už jsem tam povýšila a obsluhovala bufet a tak podobně. Ani nevíš, jak se mi pak tohle při hledání práce hodilo. Mám střední ekonomku a po škole jsem dělala prodavačku - prostě nic jiného nebylo. U toho jsem ale na sobě pořád makala a hledala jinou práci. No a povedlo se.
Takže to není o házení do jednoho pytle - já jen razím heslo, že když na sobě člověk celý život nemaká, má h…o
Jo a ještě to k tomu chce kapku drzosti.
Ono ženská to má vůbec blbá - buď je bez praxe, pak jí nikdo nechce, protože uteče na mateřskou a pak jí zase nikdo nechce, protože má malé děti a ve finále už je stará, tak jí zase nikdo nechce.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tterko - tvuj napad "Sice se vám nelíbí, že nám stát dává peníze prakticky za nic, tak by jste možná nejdřív našim poslancům měli vysvětlit, aby zajistili práci i lidem bez praxe a maminkám s dětmi " me docela polozil. Na jedne strane pises, ze jsi se aktivne snazila najit praci a ted bys slozila ruce do klina a cekala, jak to vsechno za tebe vyresi nekdo jiny? Jestli jsi cetla me prispevky, tak si mozna vsimla, ze navrhuju prave zvyhodneni castecnych uvazku - ale aby nekdo prikazal, ze ty jsi maminka tudiz te musi zamestnat - no to je opravdu velke ocekavani. Prekvapuje me, ze i generace, ktera socialsmus nezazila, ma porad predstavu, ze to za ne nekdo musi vyresit, ze se o ne proste nekdo musi postarat. Ano - poslanci penezi plytvaji - a tak vsichni berou dokud muzou, rozciluji se, kdyz jim nahodou chteji dat min a pak se budou divit, az jednou proste nebude z ceho rozdavat. Ja ti verim, ze bez praxe to neni jednoduche - ale - treba hlidani deti, nejaka ta nadstavba nebo rekvalifikacni kurs - no a v nejhorsim i ten uklid - to je vsechno prace. Kdyby stat nerozdaval a proste byste financne nevystacili, taky bys o tom musela uvazovat. Navic to bohuzel vidis zkreslene - poslanci se ti nic nesnazi vynahradit, to byli pouze vyklepani pred volbama a zvyseni bylo nejrychlejsi a nejjednodussi. Kdyby se snazili, vypadalo by to jinak.
Reo - zajimalo by me, proc se CR nemuze srovnavat s jinymi? Co je na CR tak extra specialniho a nesrovnatelneho?
Potapko - souhlasim s tebou. Podle me kdyby nebyla takova stedra materska, tak by se zamestnavatele min bali zenske zamestnat.
Ja nevim, porad ctu, jak nejsou skolky - vzdyt to je skvela prilezitost si privydelat - postarate se nekomu o dite za rozumnou cenu, jedna maminka muze do prace a druha je doma s ditetem a privyela si… Ale jinak rozhodne porad tvrdim, ze dostatek skolek by mel zajistit stat.
Kimmy
- Citovat
- Upravit
Kočičko - mluvíš mi z duše. Bydlíme na vesnici a babičky rozhodně fungovat nebudou. A hlídací služba tady samozřejmě žádná nefunguje. Nejbližší větší město je 20 km. ![]()
Takže já bych byla jedině ráda, kdybych sehnala někoho na občasné hlídání nebo pomoc s úklidem apod. Jenže čím dál víc se mi zdá, že je to nadlidský výkon.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Potapko - to je presne ono - lidi jsou rozmazleni a uklid a hlidani povazuji za praci, ktera jich neni hodna. Co by se taky snazili, kdyz dostanou penize na drevo na urade, ze. Mne fakt zlobi, kdyz ctu tyhle stiznosti, ze si nekdo dovoli jim snizit davky… Kdo chce, ten si praci najde i kdyz to nebude presne podle jeho predstav. A kdo spoleha na stat, tak by nemel kousat stedrou ruku, ktera ho krmi a kdyz zmeny, tak taky neco udelat a ne jen plakat, jak je to nespravedlive…
Kimmy
- Citovat
- Upravit
Potápko s většinou tvých názorů souhlasím (délka mateřské či rodičovské oproti zahraničí, sociální dávky pro ty co nechtějí pracovat apod.), ale také jeden příklad z naší rodiny, máme dva syny, kteří jsou po škole jeden pracoval, druhý byl na úřadu práce jako absolvent obchodní akademie, snažil se denně hledat práci (noviny, internet, však to každý zná). Když jej pozvali na pohovor, tak z toho vylezlo asi v 8-10 případech napsali asistent či fakturant a byl to podomní prodejce od O2 či T mobile. Když si přišel na úřad práce pro rozhodnutí, znělo, že nesplňuje kritéria atd, tak se mu podpora zamítá, šel na sociálku a tam se ho stroze úřednice zeptala, kde a s kým bydlí řekl, že s rodiči a kdo tam ještě bydlí a jestli rodiče pracují ano rodiče i bratr pracují, tak se paní usmála a řekla, no tak vaši rodiče včetně bratra mají dostatečný příjem, aby vás uživili, takže není to s podporou až tak veselé. Takže rodiče jsou povinni živit zdravé dítě, ale i to, že pracovat by chtěl, teď má obvolávat firmy, jezdit na pohovory a rodiče mu jsou povinni platit telefon či jízdné ( z pracáku dostane potvrzení na slevu, ale za co ji koupit). No dopadlo to tak, že asi školu, kterou studoval, tím, že nemá praxi má na nic, tak pracuje na benzince a navíc je tam zaučen i jako obsluha myčky. Práce se nebojí, ale je skeptický a říká sám nač studovat, kdy praxi člověk nemá a bez praxe jej nechtějí. Každý navíc nemá povahu chodit dveře od dveří a nabízet produkty či dělat obchodní zástupce (nic proti nim), ale chce tato práce i určitou dávku zdravé drzosti. Jo mimo těch dvou synů máme ještě skoro 17.letého studujícího a 4,5. letou cácorku. Takže situace je taková, že pokud bydlí např. dospělý jedinec u rodičů důchodců a jejich důchod je dostatečný, aby jej uživili, tak taktéž nedostane ani korunu (tento zákon je platný od letošního ledna. Tak sláva všem kdo na tuto "ptákovinu " přišel. Možná je to motivací, aby někteří jedinci si našli dříve práci, ale kde v rodině nepracuje nikdo, tak stejně dávky dostanou. Navíc již více známých se shoduje, že fy, které nabízejí místa již zmiňovaných zástupců, nejsou natolik solidní, že to řeknou na rovinu o jakou práci se jedná, atak se stalo, že syn tak strávil s takový zástupcem (tři dny -pokaždé jiná společnost) a nikdo mu nedal za cestu či strávený čas ani korunu (naposledy doslova utekl. Je pravda, že kdo má zájem pracovat, práci si najde ( já jsem nastoupila, když malá měla necelé dva roky), ale také jsou lidé např. má sousedka evidována na ÚP, manžel pracuje u známého samozřejmě za min. mzdu (zbytek na ruku 3.000,– každý týden), syn na VŠ nejvyšší přídavky, sociální stipendium, rodina taktéž, nejvyšší přídavky, příspěvky na bydlení. A jak to člověk vidí, tak je mu z toho zle.
No nějak jsem se rozpovídala, ale nedalo mi to nereagovat. Pěkný den všem Anny
- Citovat
- Upravit
Bibino - dekuju, konecne nekdo, kdo vicemene souhlasi se mnou. Naprosto souhlasim, ze poslanci vymysleji kraviny, protoze tam neni zadna zenska. Ted by podle me byl ten spravny cas odpoved na jejich navrh protinavrhem - ano zmeny, ale vytvorte podminky pro pracujici matky siti skolek a podporou castecnych uvazku!
Sany - ja jsem asi kombinaci dvou tvych skupin - protoze rikam, ze by se ty penize mely lepe investovat a zaroven rikam, ze CR ma vyjimecne stedry system. Co ale nerikam, je RP zrusit - ja rikam zkratit a penize investovat na podporu castecnych uvazku a siroke site skolek.
Holky - ja vim, ze kazdy nejvic kouka na sebe - ale vzdyt vam vsem by se hodilo privydelavat si treba 4 hodiny denne a deti nechat v prijemne skolce, ne? Nebo vas opravdu tak laka ze dne na den plny uvazek pripadne pracak?
Kimmy