Rodičovský příspěvěk 2013, co a jak
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Maminky které nemají babičky čí tety na hlídání tak logicky si nemohou vzít rodičovku na dva roky. Nevím jak je to ve velkých městech, ale u nás berou do školek až od třech let a jesle tu nemáme. Tk logicky asi mamky nebudou ten třetí rok bez peněz. nevim co na tom nechápeš. A asi každý by chtěl více peněz, kdyby mě školka vzala prcka od 2 let, jdu automaticky na dvouletou variantu. @j.a.n.i1
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jediný andílek To je celkem pochopitelné, ale pořád nevidím důvod, proč by měl ten kdo tu možnost hlídání má a zvolil 2 roky od státu dostat cca 216 000,– a ten kdo zvolí 3 roky, tak cca 2356 000,–, když ten s tou 2 letou nastoupí dříve do práce a bude tudíž platit daně. Teď mají všichni 220 000,– tak jak na tom je někdo bit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No z tohohle hlediska ano, já to brala z hlediska roku 2013.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jediný andílek něco už tu holky psaly, ale jinde už jsem sepisovala postup, tak ti to sem zkopíruju celé ![]()
Nejdřív půjdeš na ČSSZ potvrdit si výši mateřské, je na to formulář. Adresu najdeš na papíru, co ti přišel k mateřské.
Pak půjdeš na ÚP, odd. sociální podpory (najdeš to, kam spadáš, podle trvalého bydliště).
Tam si vem občanku svoji i partnera, rodný list dítěte, potvrzení o té mateřské a žádost o rodičák spolu s volbou výšky rodičáku.
Všechny formuláře najdeš tu: https://formulare.mpsv.cz/…y/cs/welcome.
Konkrétně:
mateřská: https://formulare.mpsv.cz/…30401215.jsp,
žádost o RP: https://formulare.mpsv.cz/…30401101.jsp
a volba výšky: https://formulare.mpsv.cz/…30401119.jsp
Bacha, kdesi na těch formulářích je nutný podpis i partnera, tak ať ti to nechybí ![]()
Není to už tak, že by se volil RP na roky. Volí se výška RP a ta vyjde na určitý počet měsíců. Výška RP se odvíjí od vyměřovacího základu, je to popsané tu: http://portal.mpsv.cz/…covsky_prisp.
@luthy půjdeš na ÚP k přepážce pro občany EU, ne tam, kam spadáte podle trvalého bydliště, a tam ti dají všechny informace. I jestli to půjde dát na tebe nebo na manžela. Pravděpodobně budou chtít navíc vyplnit jeden formulář a vaše pracovní smlouvy ![]()
Příspěvek upraven 22.07.13 v 10:58
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@luthy držím palce, ať to máte jednodušší než my. My už o rodičák bojujeme 8 měsíců. Přítel je cizinec. Musel doložit pracovní smlouvu, pojištění, to že tu má účet, pak jsme vyplňovali 10 stránkový formulář, proč tu bydlí, kde má doktory, jak dlouho tu chce pobývat, kdo z rodiny tu ještě žije, kde bydlí a od kdy.. docela mazec. Pak ještě nějaký potvrzení od zaměstnavatele… teď tam letim znovu, protože to prostě trvá dlouho a chtěl ty papíry mít aktuální, takže znovu pojištění, to že nadále je zaměstnanej apod. Mám z toho hroznou radost. Nevim jak to bude u tebe, když jsi matka, ale asi podobně. Přítel tu trv. pobyt nemá. Porodné jsme dostali, ale po půl roce, ale ten rodičák, to je teda zážitek…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a jak je to, když chci rodičák na 4 roky s tím, že prvních 9 měsíců chci těch 7600 a pak 3800? Jak to tam mám napsat, když musim napsat částku?
když napíšu 7600, tak mi to hned zkrouhnou míň jak na 3 roky, ne? Asi jsem ojedinělej případ, mám nárok i na tříletej, ale chtěla bych ten 4letej a v budoucnu to popřípadě zkrátit..
- Citovat
- Upravit
@Acinore No, napíšeš 7600,– a za 9 měsíců tam dojdeš znovu a napíšeš 3800,–
akorát tedy tím, že teď bereš mateřskou, tak by tahle varianta vyšla na déle než do 4 let, takže to budeš muset spočítt a zvolit o něco víc než 3800,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 aha,tak super, to mě nenapadlo, děkuju
a jinak mám právě nemocenskou v souvislosti s porodem, takže ta částka vyjde, možná jen pár kaček navíc tam bude díky těm 6 týdnům po porodu.
- Citovat
- Upravit
@Acinore Jojo, tak to moc velký rozdíl nebude… hele, jen tak mimochodem, řešila si nějak vycházky s OSSZ nebo ne a prostě je nedodržuješ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 teď čtu, jak jsi psala v jiné diskuzi, že si můžu zažádat o neomezené, to mi nikdo neřekl
takže jsem to neřešila, ale vycházky dodržuju, fakt neriskuju. A zatím dobrý, všechno tak stíhám úplně v pohodě. Má to cenu si žádat ještě teď?
osobně se tam nedostanu a mejlem to asi nepůjde co?
- Citovat
- Upravit
@Acinore Já právě chtěla zjistit, zda to někdo opravdu řešil, jako dle zákona je možné požádat a z logiky věci myslím, že by mělo být v tomhle případě vyhověno, ale prakticky jsem to neřešila, protože jsem nárok na mateřskou měla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 mně právě bylo řečeno, že vycházky mám pořád, ani doktor se nezmínil, že bych si mohla zažádat…tak to neřeším, na vycházky jsem si zvykla a vše upravila podle nich…ty dva týdny to už vydržím, stejně nikam nechodím a když už, tak se vejdu do vycházek ![]()
- Citovat
- Upravit
@Acinore Tak faktem je, že já v tomhle počasí taky sedím doma a když nemusím, tak nikam necourám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 ještě se vás zeptám, vy se v tom vyznáte…asi nejde zažádat o mateřskou zpětně, že?
při mém TP jsem se nevešla do té ochranné lhůty 180 dní, ale nakonec jsem porodila o tři týdny dřív, takže bych se do ní krásně vešla…ale to mám asi smůlu a můžu to brát leda jako zákon schválnosti, co? ![]()
- Citovat
- Upravit