Poradna duly
Jana Čurdová
@lilas moc gratuluji a držím pěsti, ať je brzo lépe
můžu se zeptat, co bereš za těhu vitamíny?
@Térouš právě všude čtu, že femibion obsahuje listovku v naštěpené formě, protože část budoucích maminek prý není schopna tu nenaštěpenou listovku využít
Mudr. se mě jen zeptala, jestli beru listovku nebo ne, o různých formách nemluvila
tak teď nevím, jestli to nějak řešit nebo ne..
@Mehani koupila jsem si od elasti-q vitaminy a mineraly pro tehotne a kojici. Nechtela jsem nic extra draheho, protože v minulem tehu sem vitaminy nesnesla, bylo mi po nich zle a palila zaha. A s těmito mam zkusenost, po minulem porodu sem je chvili brala kdyz me zacaly padat vlasy a taky pomohly. ![]()
Já začala femibion brát už v létě před těhotenstvím a beru ho stále. Nevím jestli má vliv na nevolnosti, já mám zatím jen lehké (snad to tak zůstane) , ale jestli je to vlivem femibion to fakt netuším. Každopádně jsem si ho vybrala hlavně kvůli tomu že má štěpenou tu listovku. Ale ještě jsem na pochybách, zda ho budu brát pořád, protoze jsou pak mimca přej moc velký..
Ahoj,
tak já dnes končím 10 tt. Ve středu jsem si šla vyřídit nemocenskou od praktické aspoň na těch 14 dní. Nicméně zákon schválnosti celkem funguje, takže od toho 10tt je mi už celkem fajn (pokud pominu včerejší odpolední náběh na migrénu s večerními nevolnostmi a půlnočním objímáním mísy). Do práce už si s tím umím představit jít. Nicméně stejně pracuju z domu, takže krom toho, že budu mít dost tenkou výplatu, tak se vlastně nic nemění, takže na ní těch 14 dnů pro pohodlí nedojíždění asi zůstanu.
V pondělí mám krev pro 1. screening, který samotný mám až 25.1. Přijde mi to za hrozně dlouho a přijde mi šílená představa že jsem naposledy byla 7tt na srdci a od té doby bůhví co se stalo a rovnou až screening.
Tak bojuju s myšlenkou si zajít ke své dr v příštím týdnu na placený utz, ale nechci zas být za hysterku
Pořád se tu dočítám jak při kontrolách v 10, 11. tt se přišlo na ZT tak nechápu, jestli to jsou běžné kontroly, nebo co..
@Tetefka U minuleho tehu sem taky pred a pak prvni trimestr brala femibion. Pak uz sem jen sem tam zobla obyc listovku. Uz ne pravidelne prave kvuli tomu, ze sou pak udajne ty deti větší. Ted ty vitaminy taky asi budu brat prvni trimestr a pak zkusim vysadit a uvidim.
Holky, pijete kavu? Já na ni u prvniho tehu nemela vubec chut, ted si obcas dam…
A nemate tip na nejaky dobry caj? Mám ráda zeleny, ten ted taky není ideální… ovocné nesnáším, bylinky taky moc ne, nektere se ani nedoporucuji, tak nevim co pit ![]()
Řešila jsem podobný problém s pitím. Na kafe nejsem, ale potrpím si na kvalitní zelený a černý čaj a to není dobrý v těhotenství. Bylinek jsem se bála sama, tak jsem zašla do bylinkovo-cajového krámku, je tam paní co tomu fakt rozumí a dala mi nějaký sypaný ovocný čaje se složenim co není kyselé a pak nějaký bylinkove smesi vhodné pro první půlku těhotenství. A musím říct, že je to chuťově dobrý.
@lilas Kafe jsem nepila ani předtím, takže ani teď. Co do čajů, tak jsem zjistila, že povolený je víceméně jen ovocný nebo rooibos.
Ten rooibos je fajn! Neni nijak výrazný, může se údajně v jakékoliv množství. Piju nějaký s vanilkou od teekane (vanilka se údajně v mnoha zemích dává proti těhotenským nevolnostem) a ještě mají kamaramelový. Pak jsou i obyč bez příchuti.
@lilas ja piju, když mám chuť, ale jen max jedno denně a slabší..jinak piju hodně vody, magnesii, sem tam mátový nebo meduňkový čaj. Rooibos jsem ještě nezkoušela
zkusit můžeš i různé šťávy třeba s vodou nebo džusy ![]()
@Mehani jestli ji dokážeš stepit nebo ne, to jen tak nezjistis. Musela bys na testy, takže je určitě lepší brát preventivně tu nastepenou. Můj známý dr mi vždy říkal, ať kupuji raději zahraniční preparáty. Mají mnohem přísnější kontrolu, když jdou k nám přes hranice, než ty, co se vyrábí zde. Samozřejmě ne ty z Ali nebo Ebay
@lilas piju Rooibos. A nejen v těhotenství je úžasná věc. Můžou ho i děti. Akorát jelikož to piju denně, dávam si pozor na kvalitu. Ideálně bio, od Sonnentoru třeba. V těch cajich dost zůstávají rezidua postřiku, jelikož se sklízí a suši přesně ta část, na kterou se postřik aplikuje.
Diky holky, vyzkousim rooibos pripadne taky zajdu do nejakeho specialniho kramku si nechat neco namichat ![]()