Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Myslim, ze to tady cele ode mne vyzniva daleko hure, nez to je. Tatu ma opravdu rada a nikdy bych ho k nicemu nenutila. Jen je jasne, ze to tam brzy spadne a on s tim nic neudela. Hodnota majetku je cca 1mil. Neni to o tom, ze by nam nechtel pomoci, vim, ze me miluje. Kdyby ty penize mel odjinud, tak je nam da. Zkratka se zeptam a uvidim. Taky mu reknu, ze ho nenutim, to je jasne. Proste mu reknu, jak to je.
A proč to neopravíte? Neseženete tam práci nebo proč?? Mě prostě přijde, že ty peníze chceš a je ti to jedno jak se cítí, promin, ale napsat že kdyby je měl odjinud tak mi je dá. Já si myslím, že když jste dospělí máte se starat sami a ne spoléhat na to co mi daj rodiče. Já osobně bych si tohle nikdy nedovolila, to bych musela na tom bejt hodně špatně, ale říct našim prodejte to já potřebuju na hypotéku city necity.. Ne to by mi svědomí nedovolilo, promin.
@Anonymní píše:
Myslim, ze to tady cele ode mne vyzniva daleko hure, nez to je. Tatu ma opravdu rada a nikdy bych ho k nicemu nenutila. Jen je jasne, ze to tam brzy spadne a on s tim nic neudela. Hodnota majetku je cca 1mil. Neni to o tom, ze by nam nechtel pomoci, vim, ze me miluje. Kdyby ty penize mel odjinud, tak je nam da. Zkratka se zeptam a uvidim. Taky mu reknu, ze ho nenutim, to je jasne. Proste mu reknu, jak to je.
Myslím si, že máš k tomu správný přístup. Jsi jediné dítě, otec se o dům nestará. Citový vztah k majetku je sice hezký, ale mělo by se to někde projevit. Když ničím jiným, tak alespoň pravidelnou údržbou. Jestli je dům v dezolátním stavu, tak se může stát, že ho obec zbourá a otec dostane fakturu na úhradu nákladů s tím spojených. Taky se mi nelíbí rozdělování majetku za života rodičů, ale tady nevzniká žádný spor s případnými dědici. Jak říkáš, normálně s ním promluv, co by na to říkal a nech mu čas na rozmyšlenou. Nechtěj rozhodnutí hned. Podle mě mu nemovitost k ničemu není. Na druhé straně se nenech tlačit přítelem, že když jeho rodiče, tak tvoji rodiče taky musí přispět. Každý může pocházet z různých poměrů a tohle by se mi taky nelíbilo. Hlavně taťku nikam netlač, ale ty sama nejlépe víš jak na něj a myslím, že to máš v hlavě srovnané. Zároveň se nikam nenech tlačit přítelem a jeho rodinou.
A nenech se odradit některými diskutujícími tady. Nežijou tvůj život.
Kobliha51: Dekuju za rozumny nazor. Pritel to nejdrive moc nechapal, ale uz je to lepsi.
@Natálka26 píše:
A proč to neopravíte? Neseženete tam práci nebo proč?? Mě prostě přijde, že ty peníze chceš a je ti to jedno jak se cítí, promin, ale napsat že kdyby je měl odjinud tak mi je dá. Já si myslím, že když jste dospělí máte se starat sami a ne spoléhat na to co mi daj rodiče. Já osobně bych si tohle nikdy nedovolila, to bych musela na tom bejt hodně špatně, ale říct našim prodejte to já potřebuju na hypotéku city necity.. Ne to by mi svědomí nedovolilo, promin.
Já to beru z pohledu rodiče, nač majetek, který chátrá, když by moje dítě uvítalo mojí pomoc ![]()
@araw
Já to v tomhle smyslu taky chápu, k čemu když mi to padá na hlavu. Ale brát to tak, že táta prodá a já vyinkasuju to je mi proti srsti. Jsou dospělí tak se mají starat sami, ne se spoléhat na rodiče. Já ze zkušenosti vím, že to není jednoduchý, ale takhle smýšlet mi prostě vadí. Táta k tomu má jinej vztah než dcera, takže si myslím, že tohle dost dobře nechápe, že on v tý ruině vidí třeba to dětství apod.
Copak rodiče, prarodiče na to nemuseli vydělat aby na to měli? Museli.
@Anonymní píše:
Nemovitost chatra, protoze otec je nemocny, takze se o ni nemuze starat. My si dum neopravime, protoze mame praci tady, nemuzeme se tam prestehovat. Dum neni k rekonstrukci, ale ke zbourani. Je to stary dum kdo vi z ceho, trubky popraskane, bez topeni. Levnejsi postavit novy. Taky je mi to hloupe, chtit po nem prodej, ale zase opravdu to tam stoji a brzo spadne, nikdo s tim nic neudela. Tatu mam moc rada a soucitim s nim, proto se radim, jak postupovat.Asi ho slusne pozadam, zda, pokud s tim nic nezamysli (coz nezamysli), tak by byl ochotny premyslet nad tim, ze to proda nebo jestli vubec, tak at mi to narovinu rekne a my s tim proste nebudeme vubec pocitat a smitec. Nutit ho urcite nikdo nebude, to je jasne.
Trochu na me tlaci taky partner, protoze jeho rodice nam taky pomuzou, dobrovolne dokonce na ukor jejich pohodli, coz se mi prici, ale oni to tak chteji. Takze pak muj tata vypada vedle nich jako sobec, ze ma neco, co nepotrebuje a presto to za kazdou cenu chce,… Je to tezke. Partner rika, ze mu to mam rict narovinu a razne, jak se veci doopravdy maji a nemalovat si neco, co nenastane. Ale nechci otci ublizit,…
Zakladatelka
Tak v tom případě to vidím na ten prodej. Jestli to otec prodat nechce, tak to můžete prodat poté, co to zdědíš, ceny pozemků jdou furt nahoru. Na otce bych netlačila, pak se naštve a budete mít prd.
@ynax píše:
To zakladatelka. Tím, že se slušně otce zeptáš, nic neztratíš, ale aby tvůj manžel na 100% počítal s tím, že by to měl prodat a peníze vám dát, tak to už je fakt přes čáru. Kdo chce peníze dá a pomůže, kdo nechce nedá a rozhodně byste ho neměli brát jako sobce. Rodiče nemusí svým dětem dát nic i kdyby vlastnili polovinu Prahy. Problémem je ovšem, když si dítě umane, že by mu rodiče měli něco dát, nebo že mu dali málo…
Když vaše rodiče začínali, taky se museli postarat sami o sebe, ne? Resp. většina na tom tak byla a tak byste se měli postarat o sebe i vy… přeci nemůžete čekat, že vám obojí rodiče dají peníze a vy si nebudete muset brát hypotéku…
Souhlas ![]()
Souhlasím s @Melody @Cuddy a @Natálka26 .....můj táta má taky dům pomalu na spadnutí (jelikož nejsou peníze na opravu a zadlužovat se nechce) a nikdy ho neprodá, jelikož má k tomu citovej vztah a já taky a nikdy by mě ani nenapadlo to po něm chtít, abych já něco měla a ještě argumentovala tim, že si pak nemůžu založit rodinu ![]()
@Kobliha51 nežijeme v komunismu, aby ti obec mohla tvůj majetek zbourat jenom proto, že si někdo myslí, že je k ničemu
…
@brumdinka
Přesně tak, jsem ráda že to vidíte stejně. Myslím, že my to nikdy nepochopíme, proč ten otec miluje ten barák natolik, že ho neprodá, ale to samý je třeba u mě a u robátek - ty třeba taky nebudou chápat, proč si na chatě tolik zakládám. (pokud nebudou mít podobný, nebo stejný vzpomínky jako já).
jediný co mě „štve“, je to že jsem se zakladatelky už 3× ptala proč si ho neopraví a nejdou tam bydlet? Jestli je to kvůli práci nebo kvůli čemu. Protože nevěřím tomu, že by rekonstrukce stála víc než koupě nového. Nás rekonstrukce vyšla na 1,5mil - a to jsme šli až na základ tzn. všechno omlátit a nechali se jenom obvodové zdi, a máme všechno rozvod el., vody, odpady, střechu, okna..a vybavení. Za tenhle barák bysme dali daleko větší raketu kdybysme ho měli koupit(lokalita, rozloha zahrady, rozloha domu, zrekonstruováno..)
Prostě mi to ještě nikdo nevysvětlil proč tam nechce žít
![]()
@Natálka26 jo tak nějak…my tedy bydlíme v rodinným domě spolu s tchánovci, kdy polovina domu je naše…ale stejně, když sme se bavili o tom, že bysme někdy třeba šli jinam…což možná stejně časem budeme muset kvůli práci, tak sme se shodli na tom, že radši koupíme někde nějakej starej barák a upravíme si ho k obrazu svému než stavět od základů novej, jelikož to ve výsledku vyjde levněji, zvlášt´pokud si manžel udělá většinu věcí sám, což si dělal, jak na tomto domě, kde bydlíme, tak na tom, co dříve pronajímal a vzhledem k neustálým problémům s neplatícími nájemníky raději prodal…a i tak mu trvalo měsíc, než se vůbec rozhodl, že to prodá, když dostal konkrétní nabídku a stejně jezdí dost často okolo a kouká co s tím nový majitelé udělali a to prostě a jednoduše proto, že tam nechal spoustu let, spoustu svých peněz a svojí práce včetně i vzpomínek jako třeba, že sme se tam my dva poprvé milovali atd…, takže já tohleto svým způsobem i chápu…
@brumdinka
Nás to taky vyšlo levněji.. (tatínek je elektrikář- veškerý rozvody, kabely, světla apod jsme měli od něj a to za nákupku co má on u velkoskladů, dědeček přítele má zednickou firmu - takže to nám dělali taky za jinou cenu i s naší pomocí), podlahu jsme si dokázali položit sami - kromě dlaždic, malování, uklízení apod. jsme také dělali sami, takže rozhodně pokud není přítel levej dokáže si spoustu věcí udělat sám. Rozhodně za mě je lepší koupit starší barák než novostavbu - ty jsou šitý horkou jehlou a po první zimě to tak i vypadá.
Naši taky po svatbě prodali jeden dům a dodneška tam v létě jedou se podívat jak vypadá, jsou tam vzpomínky, vyprávěj co tam zažili apod. tohle je prostě hrozně těžký, já když si představím, že bych něco měla prodat tak jen ta představa mi rve srdce..
Byla jsem a jsem ve stejné situaci cca před 5 lety. Prosila jsem svého tatu at to proda, stejně tam nikdo nebydli a dům chatra… (Tehdy jsem s manželem bydlela u tchyni a situace byla tak vyhrocená, že už jsme se nemohli ani pozdravit, chtěla jsem odejit a koupit barak na hypoteku) Táta ten dům prodat odmitl (2008, prej až bude v důchodu tak se tam vrati a bude bydlet, že se můžu rozvest a penize z rod. majetku propadnou… atd prostě 10 vymluv. Byla jsem tehdy na něho naštvaná, pohadali jsme se… Nakonec jsme s manželem vzali hypoteku, odstěhovali se od jeho rodičů, zatim to zvladame a vše je v pořadku.
Na tatu už se nezlobim, ani mu do rozhodnuti nic neřikam… ale ted chce ten barak prodat, ale nemá kupce! Tata zjistil, že po 20 letech ( co děda zemřel) barak dost schatral, on je ted před důchodem, ale nema zdravi ani dost peněz aby to tam dál do kupy. Takže dům byl 20 let prazdny, nepřinesl užitek vlastně ani jemu ani mě. Prodava to, ale ta cena je někde úplně jinde.
@little-foxi Moc dlouho ti ta anonymita nevydržela, viď?
Cože se to říká o liškách? Na tebe platí jen ta jedna půlka
![]()
@brumdinka píše:
Souhlasím s @Melody @Cuddy a @Natálka26 .....můj táta má taky dům pomalu na spadnutí (jelikož nejsou peníze na opravu a zadlužovat se nechce) a nikdy ho neprodá, jelikož má k tomu citovej vztah a já taky a nikdy by mě ani nenapadlo to po něm chtít, abych já něco měla a ještě argumentovala tim, že si pak nemůžu založit rodinu@Kobliha51 nežijeme v komunismu, aby ti obec mohla tvůj majetek zbourat jenom proto, že si někdo myslí, že je k ničemu
…
Pokud neudržovaný majetek ohrožuje někoho na životě nebo jeho nemovitost, dá ho obec na náklady majitele zbourat. S komunismem to nemá nic společného.
A tvůj otec v té zbořenině bydlí? Pokud bydlí, tak ať si bydlí. Pokud v ní nebydlí a jen se k ní chodí citově vztahovat, tak to je jeho věc. Ale myslím, že je to lepší prodat, než to spadne.