Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, co máte už starší dítka - jak dlouho vám spávala děcka přes den? Myslím tím, do jakého věku? Protože už ted 2 dny bojujeme s naším klukem, ještě minulý týden chodil spát po obědě kolem poledne, usínal bez problémů, ale v sobotu zničehonic začal protestovat, že spinkat néééé a řval a řval…po hodině a půl jsem to vzdala, spát ho nedala a on v pohodě vydržel do večera, nebyl protivný, řádil jak poděs
, večer jsem ho dala spinkat už v 7, chodíval až kolem 8. a usnul v momentě. Ráno vstáváme tak o půl 8.
Tak ted nevím, jestli je normální, aby skoro rok a půl staré dítě už nespalo odpoledne, nebo je to jen přechodné, je trošku nachlazený, nebo je to jeho rozmar, že nechce přijít o žádnou zábavu, když bude spát a prostě na tom trvat, za cenu toho, že ho budu uspávat i 2 hodiny, možná dýl, s nejistým výsledkem..?
Starší dcera mi v pohodě chodila spát až do 3 let, tak jsem ted z toho vykulená, proč ten malý nechce, lumpajs jeden.. ![]()
Díky za rady, A.
ahojky..buď naprosto v klidu..kamarádky holka nespí už od roku…je 19 hodin a malá už má půlnoc a vstává ji kolem 8 hodiny…za to ta moje štěbetalka vstává v 6 někdy i dříve,po obídku spinká max.1,5 a v 20 hodin má půlnoc…každý prdeček je jiný..
Jeste neni nic ztraceno, nezoufej, hleda treba jen novy rezim, jak mu klesa potreba spanku. Dej mu tak tyden, deset dni, pak uz to bude jasny jak se rozhodl..
tak naše terča je spáč už od malička, takže po o si dává i 2,5 hodiny, ale malá od švagrové už od roku a čtvrt před den nespí vůbec, když ji spávala přes den a to jak píšeš ty, se strašným přemáháním a řevem, tak večer usínala až kolem desáté, tak ji přestala dávat spát a v poho vydrží a večer jde v osm a kamarádce malý nespal před den už v roce. takže to ten tvůj brouček už asi taky nepotřebuje, holt některé děti jsou nespáči ![]()
O jéé..
Tak teda doufám, že to bude jen přechodné, protože by mi teda strašně chyběla ta hodinka a půl klidu po obědě, kdy nabírám sílu na zbytek dne! ![]()
Taky to může být jenom přechodné období - my to měli s malou kolem dvou let, pak to přešlo. Ale měli jsme zavedené, že po obědě se bez výjimky chodí do postele - když usne, bezva, když ne, nevadí, stačí hodinku odpočívat… Vždycky jsme spolu přečetly knížku, vybraly hračku, kterou si vezme do postele a pak někdy usnula, jindy si tam třeba hodinku povídala a věděla, že z postele se nevylézá… a má to tak zažité dodnes, i když už má velkou postel, nikdy z ní neutíká, dokud pro ni nepřijdu a nepomazlím se.
Uvidíš časem, třeba až bude tepleji, bude dlouho venku, vylítá se, unaví a zase začne spinkat…
Dcerka (5 let) nespává od dvou let, nespí ani ve školce, není ochotá si tam ani lehnout, takže si kreslí, zatímco ostatní spí. Malej má tři a spává přes den dvě hoďky, jsou každý úplně jiný.
Bohunko, tak to máte moc hezky naučené, to by se mi do budoucna líbilo, hlavně je to pak asi dobré i do školky, v té naší chodí spávat všechny děti a pokud nespí, tak právě musí aspon ležet a opočívat, ale neteř je nezmar a i švagrová se děsí toho, že tam jen tak ležet nebude
a já si právě zase říkám, že až nastolíme velkou postel , tak aby mi malá z ní neutíkala, tak asi budu už pomalu pracovat na tom vašem bezva zvyku
![]()
Ondra už od necelých 11 měsíců spí jen jednou denně, tak hodinu. a některý den nespí vůbec. Večer usíná kolem 20:30 a ráno vstává v 6.
Tak jen, že může být i hůř
![]()
Ahojky, Terka přestala naráz přes poledne spát taky v roce a půl. V 11 dopoledne šla do postýlky a ještě ve 13 řádila.Když třeba přece jen usnula tak se to samé opakovalo večer, v 19 do postýlky a usínala tak kolem 21:30. Tak jsem spaní zrušila a usíná během chvilky v 19. Je pravda, že někdy mi usne v kočárku, když jdem odpoledne z nákupu, nebo když třeba chvilku kouká na pohádku, ale já ji budím. Vím, že by jsme se pak „trápily“ obě u večerního uspávání.
Ahoj,
Matyáš přestal spát přes den ve dvou letech a ségřiny děti jedno v roce a půl a druhé v roce.
U nás bohužel vynechání spánku přes den nikterak nezkrátilo večerní usínání
Aby Matyáš dneska usnul před 9, to musí být opravdu vyřízený… a to ještě pouze o víkendu, když jedem třeba na nějaký výlet a hodně ho utaháme. Protože ve školce po obědě spí (ale začal opravdu až ve školce) a to máme vystaráno klidně až do 11.
Bedru, docela se to hodí
- já mám 1,5-2 hodinky klidu a času na Marečka a Helenka si odpočine, i když neusne. Začala jsem to praktikovat strašně brzo, vlastně hned po zavedení příkrmu v poledne - vždycky jsem ji po obědě dala do postýlky, třeba jsem si tam vedle ní půl hodinky četla a nevšímala si jí (teda, pokud neplakala) - a ona si pomaloučku zvykla, že po obědě máma nefunguje
a od ní že se očekává totéž… ![]()
Ahoj,
dcera od roka a půl přes den taky nespí. Taky jsem pořád doufala, že je to přechodné, ale nebylo…
Ahojky,
Taky s malou už nějakou dobu bojuju, někdy spát nechce, někdy jo, nevypozorovala jsem, čím to může být
V noci si dává 12 hodin. Taky mi ten denní spánek někdy chybí, nemám ten klid na vaření a jiný věci, teď stejně když už přes den usne, tak to bývá na průměrně 40 minut…
Kluci mi po obědě „spí“ ještě teď - starší 4,5 a mladší 3roky. Spí je v uvozovkách bo usnou teda fakt výjmečně,ale stejně jak Bohunka po obědě jdou do postýlek, já jim přečtu pohádku, pak jim pustím pohádkové CD a dohoda je, dokud CD nezkončí tak se nestává. Podle únavy mamnky volím délku CD většinou tak hodinku.
Tohle praktikujem od Honzíkového 1,5roku (jak se narodil Tom).