Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj pěstitelky, máte zkušenosti s roubovanou zeleninou?
Něco o tom mám načteno, ale většinou se jedná o povídání od prodejců roubovaných sazenic. Případně se najdou návody, jak roubovat.
Mě by ale zajímaly recenze od toho, kdo to už vyzkoušel - jestli jsou deklarované vlastnostni roubované zeleniny skutečně pravdivé. Jak to roste, zda je výnos znatelně větší, rostliny více vydrží.
Ráda bych letos zkusila okurky a rajčata. Bohužel nejsem na takové úrovni, abych si sazeničky dokázala sama vypěstovat a ještě k tomu naroubovat.
Roubované sazenice jsou několikrát dražší než obyč, tak jestli se ta investice skutečně vyplatí.
Taky bych řekla, že se vyplatí hlavně u těch okurek, tam je ten rozdíl v množství plodu fakt výrazný.
Já jsem třeba nezaregistrovala žádný zásadní rozdíl ani u hadovek ve skleníku. Neroubovaná rostlina na tom byla stejně jako roubovaná.
Jediné, kde mi to přijde, že to má fakt význam, jsou melouny… ale ty @moentt pěstovat nechce ![]()
Okurky jsou většinou roubované na tykev fíkolistou a odolnost proti plísním je nesrovnatelná.
Rajské mají teď obrovský problém . Tam zatím nic nezabírá.
Okurková plíseň na tykví nebývá často, takže tady je to perfektní. Ale na klasických hadovkách hned trham spatne listy které jen trochu žloutnou a taky to jde s plísní bez postřiku, ale rostlina samozřejmě s méně listy nevyzivý tolik plodů, tak dělám probírkou. Ale o to rostou hned nové mladé listy rychleji a rostlina stíhá velmi dobře. Roubovánou kupují ráda papriku, protože tady jsem rozdíl zaznamenala. Koupím si 2 a Oto více místa na rajčata:) kde je roubování zbytečně pokud máte možnost si zasadit aspoň 10 kousků. Kdybych bydlela v bytě a měla 2 květináče, tak si zase roubované koupím všechno.