Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ted sem před celim emiminem jak přenašeč všech parazitu
![]()
Měla sem ale jen roupáka ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Ted sem před celim emiminem jak přenašeč všech parazitu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Měla sem ale jen roupáka
a tu psi nemuzu chytit? ![]()
careynka píše:Kamča.dalmatinka píše:a tu psi nemuzu chytit?
Ted sem před celim emiminem jak přenašeč všech parazitu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Měla sem ale jen roupáka
zkus použít vyhledavač
Člověk Člověk jakožto paratenický hostitel se může nakazit pozřením vajíček T. canis s infekčními larvami L3 z prostředí nebo přímo larvami od jiného paratenického hostitele (konzumace tepelně neupraveného masa a orgánů zvířat). Podobně jako u ostatních paratenických hostitelů škrkavky v lidském těle migrují různými tkáněmi, ale nikdy nedospějí. Onemocnění, které takto migrující larvy vyvolávají se nazývá larvální toxokaróza.[8] V odborné literatuře se pro označení migrujících larev v organismu užívá pojem larva migrans. Larvy T. canis jsou krevním oběhem roznášeny do různých orgánů, kde vyvolávají zánětlivou reakci a vznik granulomů. Larvy u člověka se mohou lokalizovat v játrech, plicích nebo v mozku. V tomto případě se užívá pojem larva migrans visceralis. Larvy Toxocara sp. mají rovněž vysokou afinitu k oku (larva migrans ocularis).[8] Přítomnost larev L3 v oku může narušit sítnici a vede ke ztrátě zraku.[8][16] Na základě epidemiologických dat je patrné, že larvální toxokaróza u lidí je vždy ve formě orgánové, oční anebo bezpříznakové.[8] Zatímco u dětí do pěti let je typická orgánová forma, u starších dětí (nad pět let) a dospělých převažuje forma oční.[8] Při epidemiologickém hodnocení je třeba odlišit skutečný počet nemocných od tzv. séroprevalence, což je počet jedinců v dané populaci, u nichž byly zjištěny protilátky proti T. canis. Ne u všech séropozitivních jedinců přitom muselo dojít ke klinickému onemocnění. Například v Česku se uvádí séroprevalence okolo 18–20 %, ale skutečný počet pacientů nemocných toxokarózou je daleko nižší a většina onemocnění probíhá bez příznaků.[19] Séroprevalence u dětí ve věku od 1 do 11 let z různých států USA v letech 1971-1973 se pohybovala od 4,6 do 7,3 %.[20] V tropických oblastech, zejména v rozvojových zemích, dosahuje séroprevalence daleko vyšších hodnot. V některých zemědělských oblastech Taiwanu činila séroprevalence u lidí 46 %,[21] na ostrově Bali až 63,2 %.[22] Ve francouzské ostrovní kolonii Réunion v Indickém oceánu byly zjištěny protilátky proti T. canis dokonce u 92,8 % tamních obyvatel.[22]
Kamca, ja jen ze jsi tak sectela, tak jestli to nevis, ale dik ![]()
Kamca, ja jen ze jsi tak sectela, tak jestli to nevis, ale dik ![]()
careynka píše:
Kamca, ja jen ze jsi tak sectela, tak jestli to nevis, ale dik
Kamča.dalmatinka píše:careynka píše:
Kamca, ja jen ze jsi tak sectela, tak jestli to nevis, ale dikkdepak já si jen všechno vyhledávám
![]()
takže kromě přenášení všech parazitů další užitečný koníček ![]()
xxZuzana píše:Kamča.dalmatinka píše:takže kromě přenášení všech parazitů další užitečný koníčekcareynka píše:
Kamca, ja jen ze jsi tak sectela, tak jestli to nevis, ale dikkdepak já si jen všechno vyhledávám
![]()
jo
![]()
Holky, nic si z toho nedělejte! Třeba já mám roupy celý život a když jsem na emiminu, tak se mi ještě o to více množí! :mrgree: Ale ziji s tím docela v pohodě !
Brouk pytlík píše:
Holky, nic si z toho nedělejte! Třeba já mám roupy celý život a když jsem na emiminu, tak se mi ještě o to více množí! :mrgree: Ale ziji s tím docela v pohodě !
jo, hlavně o Vánocích by měl člověk žít s okolím v míru a symbioze ![]()
Brouk pytlík píše:
Budulínku nezlob ![]()
docela zakladatelce závidím, roup je věrné zvířátko, nenechá tě doma samotnou a nejde si do hospody, zatímco ty šůruješ a pečeš štolu… ![]()
xxZuzana píše:
docela zakladatelce závidím, roup je věrné zvířátko, nenechá tě doma samotnou a nejde si do hospody, zatímco ty šůruješ a pečeš štolu…
a povedla se?
Musíš ho víc doma zaměstnat a at peče s tebou
.Já jen sedim u pc a chlap né a né někam jít
![]()
můj má asi roupy a pořád by někam chodil ![]()
štola zatím jen voní, tak uvidíme, snad se povede
rozhodně se mi povede spíš štola, než přinutit chlapa pomáhat… je děsně unavenej z práce, jo, těžká práce úředníka…
sem sice jen hloupá žena na mateřské dovolené, ale představuji si to živě z vyprávění … je to něco mezi prací v dole a prací stěhováka klavírů… je to zkrátka dřina, o které se mi doma ani ve snu nezdá ![]()
škrkavka dětská a zvířecí jde chytit i od zvířete, ta zvířecí je cca 10 cm dlouhá, vypadá jako hubený hádek(kus drátu) když vyjde svine se do klubíčka. Fuj je to pěkný humus, odčervovali jsme nedávno tabletami pro kočky, přitom naše číči myši nežerou. Škrkavka dětská se zjišťuje u doktorky pouze stěrem z řiť. otvoru na sklíčko-naštěstí jsme nikdy neměli tu čest se s tím setkat, takže zakladatelko, neboj se, není to ostuda, dělá se stěr a na základě vyhodnocení z laborky dostaneš léky na předpis. Ještě jsou i ty odčervovací tablety pro kočky, ale to je příliš drahá záležitost když si spočítáš váhu svou a jejich v gramech, vyšlo by to pomalu na sumu s třema nulama. bezpečné pro lidi jinak jsou podle složení, ale stojí to za to?