Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, je mi 15 let a uz několik dni mě trápí nehorázné svědění konecniku, především v večerních hodinách. Ve stolici jsem našla malé cerviky a taktéž i když jsem se divala v zrcadleNacpala jsem se česnekem a snědla nějaké tabletky. Dnes je třetí den a stale pociťuji svědění. Ale teď k problému. Mí rodiče mi nevěří. Tvrdí, že to svědění zapříčinilo zarudnutí konecniku. Vůbec nevim, co mam dělat. V nouzi jsem jim i ukázala řitní otvor, avšak zrovna, jak na potvoru, tam nic nebylo. Jednoho červíka jsem i vytáhla, ale oni mi tvrdili, že to není roup, jenom nějaký,,prach". Vidím je tam stále, i ve stolici a opravdu je to pro mě velice nepříjemné. Opravdu si nevim rady a nic mi nezabírá. Prosím o pomoc.
Jdi k dr, napise ti Vermox a bude klid.Uz muzes jit k lekari sama.
Ahoj. Je mi 17 let a jsem čistotná dívka. Sprchuju se klidně i 2× denne.Asi před týdnem mě zacal pálit konečník. Myslela jsem si ze to přejde ale včera jsem našla ve stolici 2 červíky. Hrozně mě to znepokojilo. Jsem čistotný clověk a tohle? Bojím se jít na záchod. Poradte mi co mám dělat, jsem zoufala. ![]()
@viktorie9 zajít k dr, dá vám na to tabletky a bude po problému
@kavulenka píše:
Úplně stačí zajít do lékárny a koupit si Vermophyt, je bez předpisu.
Neboj to není nic šíleného, a že jsi dostatečné čistotná je super, ale roupy můžeš chytit kdekoliv stačí aby je měl někdo třeba v mhd v obchodě nedodržuje hygienu a ty aniž máš šanci si všimnout chytneš madlo dostanese roupík třeba za nehem a už to jede. Léčba je snadná, dr ti napíše vermox, vezmeš tabletku další za 14 a pak ještě za měsíc. Už po první budeš mít klid, ty zbylé jsou aby se pozabíjeli i mini zárodky které tam mohly zůstat, malé děti to mívají celkem často
: A jako akutní pomoc aby tě v noci moc nelechtali, je dobré namazat konečník a co nejvíc dovniř třeba stolní olej, nebo nějakou mastičku aviril a pod, udusíje to a dají pokoj aspoň než je přeléčíš ![]()
Dobrý den, někdy v květnu jsem tady psala, ze mám roupy a rodiče mi nevěří a podobně. Tentokrat se to zase opakuje. Vůbec netuším co dělám špatně
Denně se umyvam, dodržují hygienu ale ony stejně přišly zase.
Dala jsem si Vermox a cesnek, snad to zabere. Zítra převleču postele a nechám vyprat ručníky a podobně.. Avšak k veci. Myslíte, ze roupy muzu opakovaně dostávat kvůli tomu, ze hodně konzumuju sladké a jsem dost často - i v posteli - s kočkou a psem?
Odcervujeme zvířata, avšak nevim, co se děje, že je dostávám stále takhle opakovaně. Jsem jediná v rodině která kdy roupy měla - vim, ze by se měla vždycky odcervit cela rodina ale naši, ani mladší bratr to nikdy nedostali. Už jsem fakt zoufalá, nevim co mám dělat, aby ty mrchy nadobro zmizely
dekuju za rady
Sladky rozhodne omez, nejlip vynech uplne.To je presne to, co jim dela dobře. Hodne cesneku a dynova semínka. Zvirata na ne nemaji vliv.
Dobry den, již dva roky mam roupy. Je mi sedmnact a neuveritelne se za to stydim
. Pokazde si dam vermox, vyperu lozni pradlo a prosteradlo - po tydnu zase znovu vse vymenim, myju vse kazdy den, prach utiram kazdou sobotu. Sladke jsem driv jedla v kopach, ted se snazim omezovat, myslim si, ze prave ta nadmerna konzumace mi je neustale zpusobuje. Kazdopadne, chtela jsem se zeptat - na par otazek. Jestlize mam roupy, ma se prelecit i rodina? zadny z nich roupy nikdy nemel, pouze muj bratr, ktery se lecil pred par mesici a to on, je dle meho nazoru prinesl ze skoly. Popripade pritel? a mohla jsem roupy chytnout treba ze zachodu v baru, nebo treba kdyz si neumyju ruce po kontaktu s kockou? Pomevadz nechapu, proc se mi vzdy vraci v intervalu 6-8 tydnu po podani prasku. Jsem uz vazne zoufala a doufam, ze jednou tohle utrpeni uz ustane, ponevadz je to porad dokola a vazne nechci cely svuj zivot resit parazity ![]()
@Anonymní píše:
Dobry den, již dva roky mam roupy. Je mi sedmnact a neuveritelne se za to stydim. Pokazde si dam vermox, vyperu lozni pradlo a prosteradlo - po tydnu zase znovu vse vymenim, myju vse kazdy den, prach utiram kazdou sobotu. Sladke jsem driv jedla v kopach, ted se snazim omezovat, myslim si, ze prave ta nadmerna konzumace mi je neustale zpusobuje. Kazdopadne, chtela jsem se zeptat - na par otazek. Jestlize mam roupy, ma se prelecit i rodina? zadny z nich roupy nikdy nemel, pouze muj bratr, ktery se lecil pred par mesici a to on, je dle meho nazoru prinesl ze skoly. Popripade pritel? a mohla jsem roupy chytnout treba ze zachodu v baru, nebo treba kdyz si neumyju ruce po kontaktu s kockou? Pomevadz nechapu, proc se mi vzdy vraci v intervalu 6-8 tydnu po podani prasku. Jsem uz vazne zoufala a doufam, ze jednou tohle utrpeni uz ustane, ponevadz je to porad dokola a vazne nechci cely svuj zivot resit parazity
A co Ti na to rekl doktor.? Pokud vim , tak se to vetsinou tyka malickych deti , protize si strkaji ruce do pusy bez toho aniz by si je umyly… Mozna trochu vic dodorzovat hygienu? Myt si ruce po kontaktu s kockou by snad melo byt orvni co udelas , este ke vsemu kdyz mas takovy problem .
@kavulenka píše:
přesně !!!!! ![]()
@B.Bee píše:
A co Ti na to rekl doktor.? Pokud vim , tak se to vetsinou tyka malickych deti , protize si strkaji ruce do pusy bez toho aniz by si je umyly… Mozna trochu vic dodorzovat hygienu? Myt si ruce po kontaktu s kockou by snad melo byt orvni co udelas , este ke vsemu kdyz mas takovy problem .
Roupy jsou lidská nemoc, ne kočičí. I když samozřejmě ruce si mýt je samozřejmost..Ale jako svádět vše na dodržování hygieny nelze, ta vajíčka poletují i vzduchem, pootevřeš pusu a můžeš je mít..a když je třeba přinese dítě do rodiny, většinou to chytnou všichni členové, ač hygienu dodržují, protože prostě to ulpívání a poletování vajíček nelze uhlídat, ani kdyby se člověk rozkrájel. Obě dcery nyní roupy mají, je to tedy poprvé, co s tím mám osobní zkušenost. Dostali jsme Vermox a vyžádala jsem si ho pro všechny členy rodiny, takže se odčervujeme všichni. Vyměňuju ložní prádlo obden, vyvařuju, myju pořád zadky, chodím s luxem, hadrem, už mi hrabe a stejně si myslím, že se to uhlídat tímhle až tak 100% nedá.
Důležité u Vermoxu je po první tabletě užít po 14 dnech další a po dalších 14 dnech ještě třetí. Pokud se užije jen jedna tableta jednorázově, je to na houby, protože to hubí jenom vylíhlé červy, ale nikoli vajíčka, ty jsou v těle dál a ty se právě zas za další cca 2 týdny vylíhnou a pokud se nevezme druhá tableta, je to v háji a člověk se toho nezbaví. Třetí tableta je pojišťovací.
Jinak si myslím, že se téma parazitů u lidí hrubě podceňuje. Komunisti byli jací byli, ale v tomhle měli řád - naklusali do škol a všechno povinně naočkovali (no, tam neříkám, že bych s tím souhlasila), všechno povinně na rentgen plic, všechno povinně k zubaři a všechno povinně i odčervit. Dřív byl volně prodejný sirup Pyrvinium, byl prý výborný, říkala to i naše pediatra, ale lze ho nyní sehnat jenom v Německu (nebo něco s pyrviniem volně prodejného).
Nyní mám plán, uvidíme, jestli to bude k něčemu..Až se přeléčíme nyní všichni tím Vermoxem, tak pak už budu dodržovat půlroční odčervovací programy - budeme zkoušet Wurm-ex, Vermophyt a Clarkiu, příp. tinktury od Podhorné. Nebo aspoň pelyňkový čaj..Myslím si, hlavně už teď po téhle roupové zkušenosti, že pravidelná odčervování lidí mají velký smysl, stejně, jako u zvířat.
@B.Bee píše:
Ano, ja vim, ze se to tyka predevsim malych deti a proto nechapu z jakeho duvodu , se mi to porad vraci. Snazim se dodrzovat hygienu, jak to jen jde. Myji se kazdy den, rucniky menim , lozni pradlo budu tedy menit casteji a vytirat prach ale uz si vazne nevim rady. S malymi detmi do kontaktu nechodim takze netusim ![]()
@Anonymní píše:
Ano, ja vim, ze se to tyka predevsim malych deti a proto nechapu z jakeho duvodu , se mi to porad vraci. Snazim se dodrzovat hygienu, jak to jen jde. Myji se kazdy den, rucniky menim , lozni pradlo budu tedy menit casteji a vytirat prach ale uz si vazne nevim rady. S malymi detmi do kontaktu nechodim takze netusim
Tak se urcite porad s doktorem … Paraziti jsou svinstvo … Jak zminivala Evulina , mizna potrebujes poradne “odcerveni” tema tabletkaˇa . Verim , ze to musi neprijemne.
Prelecit vsechny 3× po sobe, vse vyprat a vytrit opakovane. Jsou i off label schemata parazitologu… vermox denne tyden tusim, ale tohle sama bez posveceni doktora nezkousej. Spis si to totiz doma vesele predavate.
@Anonymní píše:
Ano, ja vim, ze se to tyka predevsim malych deti a proto nechapu z jakeho duvodu , se mi to porad vraci. Snazim se dodrzovat hygienu, jak to jen jde. Myji se kazdy den, rucniky menim , lozni pradlo budu tedy menit casteji a vytirat prach ale uz si vazne nevim rady. S malymi detmi do kontaktu nechodim takze netusim
Já to teď dělám tak, že ten, kdo se po sprše utře, tak se utře celý krom zadku, pak zadek a ručník ihned putuje do pračky. Peru jak blázen neustále, pračka stále běží a sušička taky..to bude účet
Muž brblá kvůli tomu a má mě za cvoka, ale nevím, jestli dělám dobře nebo to už přeháním, nicméně mít ty potvory doma opakovaně kvůli reinfekci fakt nechci. S dvouletou je to těžký, ruce má pořád v puse..