Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kallkapa píše:Kůželíná píše:BaraF píše:Ty jsi učitelka? Tvé odpovědi jsou teda fakt síla, zakladatelka se chtěla poradit a ty se do ní budeš navážet takovým stylem? Nepřijde mi, že řeší blbosti, cítí nespravedlnost a chce bránit své dítě, taky to své budu bránit, když to bude potřeba a nemyslím si, že je nutné označovat starostlivé matky pomalu jako hysterky negativně ovlivňující své děti, jestliže nechceš pomoct nebo alespoň vyjádřit nějakou ematii, zkus alespoň neurážet, tvůj názor respektuji, ale nikoli formu, kterou ho vyjadřuješ.Zeleňule píše:Máš poměrně zkreslenou představu o významu poznámek. Máš právo (a my v žákajdě i nadepsaný sloupec Poznámky rodičů) se vyjádřit, zeptat, navrhnout schůzku…prostě sdělit cokoli „k věci“. Prostým podpisem jen potvrdíš, že jsi zprávu četla.
Bohužel to tak nějak funguje. Dvojku nechci a nebudu řešit, ta byla převálcována poznámkou.
Tu vyřeším s paní učitelkou osobně. Docela ráda bych byla, kdyby to uzavřela nějak před třídou. Jako že se poznámka stornuje, že se katka měla ozvat, že nevidí, ať se z toho děti poučí. Poznámku prostě podepisovat nebudu nebyla to chyba Katky, ale paní učitelky (alespoň z větší části).
Stornování pozvánky a omluva před nastoupenou třídou, ha ha ha!!! Ty jsi vážně „rodič za odměnu“. Obávám se, že tvoje infantilní představy o pedagogicko-výchovném procesu mají na problémech dcery lví podíl.Kůželíná, mi názory Bary nepřijdou mimo mísu. Jen to nezaobaluje a píše to co si myslí, abych pravdu řekla vnímám to dost podobně.
A moc pěkně to sepsala HKAC![]()
Každý máme svůj názor a já jsem opravdu ráda, že ho můžeme vyjádřit, toto já neřeším, ale vždy mi bude vadit hrubost a napadání a nebudu to omlouvat narostlým zobákem, možná ona i ty jste zvyklé na tento způsob komunikace, ale mně prostě nevyhovuje a nikdy ho nebudu používat, když k tomu není opravdu závažný důvod, což v tomto případě fakt není
Pravda je, že ani já si servítky neberu. I když tady se snažím krotit.
Právě, že učitel je jenom člověk, může se zmýlit, jenže i uznat svou chybu a svou blbostí neubližovat jiným.
To, že uzná svou chybu mi nepřijde jako snížení autority, naopak jenom to ten učitel musí umět podat.
navíc nemám na mysli omluvu stylem: ,,Omlouvám se........." ale prostě uznat, že tam a tam došlo k nepochopení, protože se ta a ta neozvala.
Mně rozbité brýle a celkový přístup k problému banalita nepřijdou. Je to jen další série problémů, které dceru pronásledují. Chápu, že za značnou část mohu asi svým přístupem, kdy jsem se snažila(protže jsem věděla jaká dcera, jaké má problémy) se školou, co nejvíce komunikovat, jenže to dopadlo úplně jinak. Asi jako do toho nám nekecejte, zaplatťe a my už zvládneme zbytek. Bohužel to dopadlo tak, že v pololetí první třídy jsem se dozvěděla, že dcera je naprostý debil, který nezvládne ani tu první třídu. Už jsem se pak více nebavila a dosla rouvnou vyšetření z poradny, protože vyučující by ho MĚL (ne že musí) měl by ho repektovat. Celá snaha dopadla úplně jinak.
Své dcery se budu zastávat, protže je to moje dítě, vím jaká je, vím, že to s ní není jednoduché, ale jenom proto ji nenechám zesměšňovat.
Ani já jsem za svou školskou praxi toto dítěti nikdy neudělala, snažím se být férová a to samé očekávám od vyučujících své dcery.
To co se jí stalo není spravedlivé a proto to chci řešit, proto se ptám na radu, aˇjsem označena třeba za hysterku.
Zeleňule píše:
Právě, že učitel je jenom člověk, může se zmýlit, jenže i uznat svou chybu a svou blbostí neubližovat jiným.
To, že uzná svou chybu mi nepřijde jako snížení autority, naopak jenom to ten učitel musí umět podat.
navíc nemám na mysli omluvu stylem: ,,Omlouvám se........." ale prostě uznat, že tam a tam došlo k nepochopení, protože se ta a ta neozvala.
Mně rozbité brýle a celkový přístup k problému banalita nepřijdou. Je to jen další série problémů, které dceru pronásledují. Chápu, že za značnou část mohu asi svým přístupem, kdy jsem se snažila(protže jsem věděla jaká dcera, jaké má problémy) se školou, co nejvíce komunikovat, jenže to dopadlo úplně jinak. Asi jako do toho nám nekecejte, zaplatťe a my už zvládneme zbytek. Bohužel to dopadlo tak, že v pololetí první třídy jsem se dozvěděla, že dcera je naprostý debil, který nezvládne ani tu první třídu. Už jsem se pak více nebavila a dosla rouvnou vyšetření z poradny, protože vyučující by ho MĚL (ne že musí) měl by ho repektovat. Celá snaha dopadla úplně jinak.
Své dcery se budu zastávat, protže je to moje dítě, vím jaká je, vím, že to s ní není jednoduché, ale jenom proto ji nenechám zesměšňovat.
Ani já jsem za svou školskou praxi toto dítěti nikdy neudělala, snažím se být férová a to samé očekávám od vyučujících své dcery.
To co se jí stalo není spravedlivé a proto to chci řešit, proto se ptám na radu, aˇjsem označena třeba za hysterku.
Víš, mě by zajímalo., kdo tu má dítě školou povinné, že to dokáže tak krásně posoudit???
Já sama mám, porblémy nemáme, tohle ale bych už řešila.
Já teda dceři říkám, že se musí umět sama sebe zastat, musí se naučit argumentovat, ale někdy to nejde.Jsou malé a potřebují naši pomoc. Učitelé nejsou vždy férový, bohužel… Chce to porzumění na obou stranách, někdy to bohužel ale nejde- ze strany učitelky např.
Jsem zvědavá tady na některé, jak budou ony řešit spory se školou ![]()
byron píše:Zeleňule píše:
To co se jí stalo není spravedlivé a proto to chci řešit, proto se ptám na radu, aˇjsem označena třeba za hysterku.Víš, mě by zajímalo., kdo tu má dítě školou povinné, že to dokáže tak krásně posoudit???
Jsem zvědavá tady na některé, jak budou ony řešit spory se školou
Já sama mám, porblémy nemáme, tohle ale bych už řešila.
Já teda dceři říkám, že se musí umět sama sebe zastat, musí se naučit argumentovat, ale někdy to nejde.Jsou malé a potřebují naši pomoc. Učitelé nejsou vždy férový, bohužel… Chce to porzumění na obou stranách, někdy to bohužel ale nejde- ze strany učitelky např.
Sama jsem učitelka, prošla jsem si učitelstvím na druhém stupni, na prvním stupni a teď jsem ve speciálce. 5eším to z pohledu matky a dívám se z pohledu učitele. Učitele, kterému nejsou děti jen materiálem potřebným k výplatě. ten je takový a ta maková, každý potřebuje něco jiného. Při diktátu se řídím tempem pomalého, ale při jiných činnostech dám možnost těm rychlým a také to patřičně zdůvodním.
A ne že se já jako rodič dozvím, že mojedítě zdržuje sedm dalších ve třídě, protže počítá pomalu? No tak těm rychlým dám další nejlépe nějakou zábavnou práci a tu pomalou nechám úkol dodělat.
Asi kdybych bouchala formičky u lisubylo by mě i Katce lépe, nebyla bych tak nešťastná z toho, že ji ve škole nechápou a nesnažila bych se to řešit, ale na to bych musela být asi méně všímavá matka. Protože takhle vím, že to řešit jde, jenom paní učitelka nechce.
A ještě mě napadl jeden příklad, že nejsem snad takový magor jak by snad vypadalo a dcera není nijak hloupá.
Na podzim mi paní učitelka říkala, že Katka musí dělat vše podle sebe Protože se opovážila ve slovní úloze napsat hned tři možnosti řešení. No co si to jako dovoluje, když je tam kolonka jenom na jedno! Ona provokuje.
Takže v podání paní učitelky provokatér (asi po mamince, že) a jinak bych asi řekla, že dítě přemýšlí.
Záleží na úhlu pohledu.
Ano, přemýšlení je opravdu provokace. A vůbec jakékoliv vyočování z průměru. Děti jsou jak stádo, látky hodně a času málo. Já mám taky ráda individuální přístup a taky jsem učila na základce. Jenže když učím 12ti členou třídu tak je to prostě radost ke každému se můžu věnovat individuálně. Pokud je to třída o 25ti dětech tak to podle mého názoru prostě nejde. Není na to čas. Musí se látka vysvětlit, procvičit, prozkoušet a jedeme dál. A většina učitelek je plná nadšení ze začátku a pak dojde k vyhoření a jdou si to tam jen odsedět. Je to smutné ale je to tak.
Lynette píše:
Ano, přemýšlení je opravdu provokace. A vůbec jakékoliv vyočování z průměru. Děti jsou jak stádo, látky hodně a času málo. Já mám taky ráda individuální přístup a taky jsem učila na základce. Jenže když učím 12ti členou třídu tak je to prostě radost ke každému se můžu věnovat individuálně. Pokud je to třída o 25ti dětech tak to podle mého názoru prostě nejde. Není na to čas. Musí se látka vysvětlit, procvičit, prozkoušet a jedeme dál. A většina učitelek je plná nadšení ze začátku a pak dojde k vyhoření a jdou si to tam jen odsedět. Je to smutné ale je to tak.
To ení pravda, my tu máme spoustu fajn učitelek, se kterými s eporstě dá vyjít. Naopak takové kachny jsou výjimky! Naštěstí jsou učitelky lepší, než byly z anás!!
byron: Je to škola od školy. Dá se vyjít s každým, když se chce a člověk je trochu taktik. Ale to co někteří učitelé předvádí ve škole z toho se mi protáčí panenky - ty děti neumí nic. Čtyři roky se učí angličtinu a neumí ani přítomný prostý čas a přesto mají samé jedničky.
Zeleňule píše:
A ještě mě napadl jeden příklad, že nejsem snad takový magor jak by snad vypadalo a dcera není nijak hloupá.
Na podzim mi paní učitelka říkala, že Katka musí dělat vše podle sebe Protože se opovážila ve slovní úloze napsat hned tři možnosti řešení. No co si to jako dovoluje, když je tam kolonka jenom na jedno! Ona provokuje.
Takže v podání paní učitelky provokatér (asi po mamince, že) a jinak bych asi řekla, že dítě přemýšlí.
Záleží na úhlu pohledu.
Nikdo tady nepíše, že jsi magor. Jenže pravda často bývá někde uprostřed a konkrétně v tvém případě soudíš učitelku a o konkrétním problému jsi s ní nemluvila (aspoň jsem to tak pochopila). Evidentně máš s učitelkou problém a nejspíš i ona s tebou), který rozhodně nevyřešíš tak, že na ni budeš nadávat a někdo jiný ti bude přikyvovat, že máš pravdu. V těch dvou případech, které jsi hned v úvodu popsala, jsi v právu. Teď je jen otázka, jestli cílem pro tebe je to, že pravdu někdo uzná nebo se situace vyřeší co nejlíp pro tvoji dceru. Ono jde i obojí, ale obávám se, že bez tvého vstřícného kroku to nepůjde. Tím neříkám, že nemáš pravdu nebo že učitelka je bez viny a dělá vše správně. Pokud s ní jednáš ve stejném duchu jako tady píšeš příspěvky, tak v ní akorát averzi vůči tobě rozdmýcháváš (zvlášť pokud je taková, jak o ní tady píšeš) a odnese to jen tvoje dítě. Pokud jsi zkoušela s ní něco řešit a nepovedlo se, máš tři možnosti - nechat to být, stěžovat si u nadřízených nebo změnit školu či třídu.
Je zcela v pořádku, že hájíš svoje dítě, ale někdy ten způsob, jakým to děláme, může situaci jen zhoršit (třeba pokud narazíš na někoho, koho popudí jakýkoliv náznak obrany, byť v právu). Nevím, jak ostatní, ale já svoje příspěvky nepíšu proto, abych někoho provokovala nebo soudila. Snažím se to tu popsat, jak to působí na mě, nezaujatou
.
Ve třídě je jich od první třídy osm, alespoň na ty hlavní předměty, na výchovy jsou spojováni s druháky. Tady není problém individuálního přístupu.
Potom s manželem říkáme takový vtip, událos e to u nás na dceřiny narozeniny krátce po Vánocích.
Dcera přijde domů a hlásí: ,,Dneska jsem jako jediná věděla jaké y se píše ve slově splývat, protže je příbuzné se slovem plynout" Já na to:,, A pochválila tě paní učitelka?" ,,Ne, dala mi čtyřku."
,,Protože jsem neuměla vyjmenovaná slova po L vyjmenovat za sebou." ,, A, co dostaly ostatní děti?" ,,Jedničku."
Takže dětičky, které netuší nic o tvorbě slov příbuzných ale memorují nazpaměť jsou super a mají za jedna.
Moudrá paní profesorka, co nás vedla k maturitěnám tvrdila, že kdo nám chce dokázat, že jsme blbci, tak nám to čistě z pozice moci dokáže.
je mi jedno jestli má paní učitelka před důchodem, pracuje s dětmi, ty se mění a je třeba také býti pružným. Nebo alespoň nedokazovat si vlastní inteligenci tím, že shazuji malé bezbranné dítě.
Já říkám, že vyhořelí pedagogové, doktoři, pacovníci v soc. sféře, necht jdou pracovat jinam.
Někam do fabriky, tam to nikoho poškozovat nebude
hkac píše:Zeleňule píše:
Záleží na úhlu pohledu.Nikdo tady nepíše, že jsi magor. Jenže pravda často bývá někde uprostřed a konkrétně v tvém případě soudíš učitelku a o konkrétním problému jsi s ní nemluvila (aspoň jsem to tak pochopila). Evidentně máš s učitelkou problém a nejspíš i ona s tebou), který rozhodně nevyřešíš tak, že na ni budeš nadávat a někdo jiný ti bude přikyvovat, že máš pravdu. V těch dvou případech, které jsi hned v úvodu popsala, jsi v právu. Teď je jen otázka, jestli cílem pro tebe je to, že pravdu někdo uzná nebo se situace vyřeší co nejlíp pro tvoji dceru. Ono jde i obojí, ale obávám se, že bez tvého vstřícného kroku to nepůjde. Tím neříkám, že nemáš pravdu nebo že učitelka je bez viny a dělá vše správně. Pokud s ní jednáš ve stejném duchu jako tady píšeš příspěvky, tak v ní akorát averzi vůči tobě rozdmýcháváš (zvlášť pokud je taková, jak o ní tady píšeš) a odnese to jen tvoje dítě. Pokud jsi zkoušela s ní něco řešit a nepovedlo se, máš tři možnosti - nechat to být, stěžovat si u nadřízených nebo změnit školu či třídu.
Je zcela v pořádku, že hájíš svoje dítě, ale někdy ten způsob, jakým to děláme, může situaci jen zhoršit (třeba pokud narazíš na někoho, koho popudí jakýkoliv náznak obrany, byť v právu). Nevím, jak ostatní, ale já svoje příspěvky nepíšu proto, abych někoho provokovala nebo soudila. Snažím se to tu popsat, jak to působí na mě, nezaujatou.
Provokovat rozhodně nechci. Soudit ano, vzhledem k tomu že se nás chování paní učitelky silně dotýká, proto ji soudím. a ano nepíší o ní zrovna lichotivě.napsala jsem i dost dalších příkladů, kde si myslím, že jsme v právu.
V době, kdy jsem se ní snažila věci řešit se chovala stejně, jako když jsem věci nerešila. myslím, že s paní učitelkou jednám slušně, jenom mě bohužel neopije rohlíkem.
problém s poznámkou s ní budu řešit hned v pondělí a samozřejmě mám obavy po oředešlých zkušenostech, jak se to vyvrbí.
E minino slouží spoustě lidí jako vrba, tak jsem proto sem problém napsala a požádala o nějaký nadhled, pro upřesnění problému jsem další a další situace z naší školy. Jsem ráda, když se mnou někdo souhlasí a naopak se ohradím, pokud mě bude někdo nazývat hysterkou a ,,rodičem za odměnu" páč to beru jako urážku.
cože??? Ono jich je ve třídě jen 8?
Tak to pak nechápu! Při osmi dětech to může být individuální přístup raz dva. S takovou pidi třídou to nemůže být problém. To dost mění situaci.
Jen se mi pořád nezdá to shazování. Dcera by si to neměla tak brát. Jestli je citlivější asi bych se z ní snažila udělat trochu většího flegmouše a pohodáře, jinak fakt bude uzlík nervů.
Zeleňule píše:
Provokovat rozhodně nechci. Soudit ano, vzhledem k tomu že se nás chování paní učitelky silně dotýká, proto ji soudím. a ano nepíší o ní zrovna lichotivě.napsala jsem i dost dalších příkladů, kde si myslím, že jsme v právu.
V době, kdy jsem se ní snažila věci řešit se chovala stejně, jako když jsem věci nerešila. myslím, že s paní učitelkou jednám slušně, jenom mě bohužel neopije rohlíkem.
problém s poznámkou s ní budu řešit hned v pondělí a samozřejmě mám obavy po oředešlých zkušenostech, jak se to vyvrbí.
E minino slouží spoustě lidí jako vrba, tak jsem proto sem problém napsala a požádala o nějaký nadhled, pro upřesnění problému jsem další a další situace z naší školy. Jsem ráda, když se mnou někdo souhlasí a naopak se ohradím, pokud mě bude někdo nazývat hysterkou a ,,rodičem za odměnu" páč to beru jako urážku.
Myslím, že mi nerozumíš a moje příspěvky bereš jako útok na tebe. Tak to ale není, naopak jsem psala víceméně to, že máš pravdu. A tím ostatním jsem spíš myslela to, že chápu, že by učitelka mohla reagovat tak jak reaguje. Ovšem v žádném případě netvrdím, že má pravdu nebo že je to tak správné.
Pokud se rodič nemůže dohodnout s učitelem, může zajít výš (třeba k řediteli) nebo změnit školu. Nevím, jak to chodí u vás na škole (na té, kam chodí tvoje dítě), ale myslím, že dneska už velká část vedení škol hodně dbá na to, aby rodiče byli spokojení. Pokud by ve vašem případě nebyla řeč ani s vedením, asi bych to dál už nehnala a raději uvažovala o změně školy. Vím, pro dceru by to příjemné nebylo, ale chodit denně ještě několik let někam, kde nejsou spravedliví a nemají ji rádi, moc příjemné taky není.
Sice nemám ještě dítě školou povinné, ale mám dítě ve školce a už jsem pár „problémů“ s učitelkami nebo ředitelkou taky řešila. Ovšem na rozdíl od tebe jsem měla štěstí na rozumné učitelky
. Není nic důležitějšího než spokojené dítě. Třetí třída mi přijde dost brzy na to, aby dítě přestalo chodit do školky rádo
.