Rozdělení financí u mladého páru

Anonymní
31.7.21 09:05

Rozdělení financí u mladého páru

Zdravím. Chtěla bych se zeptat, jestli byl někdo v podobné situaci, jak ji řešil, případně jestli nemáte někdo rady na co nejvhodnější řešení.

Je mi 25 let, jsem studentka VŠ. S penězmi umím zacházet, přes léta jsem dělala vždycky na HPP a se školou na dohody a dlouhodobě pobírám sirotčí důchod. Našetřeno mám dost, k tomu skoro netknuté stavební spoření- jsem finančně nezávislá. S přítelem, byli jsme spolu necelý rok, čekáme miminko. Budeme se tedy stěhovat dohromady.

Přítel 31 let, pracuje má cca 30 tisíc+- hrubou mzdu. Platí si auto cca 5 tisíc měsíčně. Nic našetřeno nemá, na konci měsíce má na účtě max. 2-3tisice. Nepřemýšlí do budoucna nad financemi nic. Do teď bydlel v domě u rodičů, kde přispíval na chod domácnosti.

Společné bydlení vybráno s ohledem na přítele (denní i noční směny) jsme z Prahy, nájem 21 tisíc. Trochu mě štve, že přítel o miminku ví už přes půl roku, ale aby si našel dodatečnou brigádu (když mu samotnému pro něj skoro nic nezbyde) to nic. Není extra pracovitý typ a moc mě během těhotenství nepodporuje (spíš vůbec). Moje rodina chce abychom (přítel) nebyli finančně příliš zatížení (a aby si to kvůli financím s námi nerozmyslel a neutekl) a nabídli placení půlky nájmu. Milé gesto, ale hanbou bych se musela propadnout. Chtěla bych možnost zajistit pro své dítě kompletní rodinné zázemí, které jsem já neměla ale dle mého by se přítel měl sakra víc snažit.

Jak byste navrhli řešení financí a jejich rozdělení v této situaci vy? Komentáře, že jsem si měla dítě/přítele nejdřív rozmyslet a podobně nejsou potřeba. Jsem schopná se o dítě postarat, těším se na něj, už teď je můj celý svět :srdce: a snažím se vymyslet jak na co nejvíce stabilní domácnost. Do sdílení veškerých financí se mi nechce, vzhledem k tomu, že můj majetek mnohonásobně převyšuje ten jeho. S tím, jak to teď neklape chci být „pojištěná“ v případě rozchodu. Děkuji za rady. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2015
31.7.21 09:11

Dokazes vydelat vic jak pritel?

Tak at je na rodicaku on a ty pracuj. Pak budete mit dost penez na najem a dalsi.

Na uspory bych nesahala. Jsou Tvoje a schovej si je kdyby nahodou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35961
31.7.21 09:14

No hodila bych na papíry vsechny výdaje a nějakým poměrem podle vasich prijmu bych rozpocitala kolik bude kdo přispívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12940
31.7.21 09:15

V kvalitním vztahu by mělo být společné hospodaření.
Nemyslím, že by si partner měl nabírat brigádu. Směnování je samo o sobě hodně náročné a člověk by neměl žít živoním stylem, který dlouhodobě zvládne za cenu více prací. Máte příliš drahý nájem, v Praze se dá sehnat 3+kk za 18-19 tisíc včetně energií. Ve vašem případě jsou ty ušetřeneé2000 dost zásadní.
Pokud jde o ty další věci, nevypadá to, že sis vybrala vhodného partnera. Proč tvojí rodině tak záleží na tom, aby neutekl?

Příspěvek upraven 31.07.21 v 09:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
31.7.21 09:16

My to děláme tak, že věci, které se týkají obou, platíme napůl. Tedy hypotéku, energie, pojištění, jídlo (vezmu účtenku, vydělim dvěma - nepočítám kdo sněd kolik rajčat a čí byla ta čokoláda), věci pro dítě, benzín, dovolené. Trvalé příkazy máme rozdělené tak, aby každej platil cca stejně, dodatečné výdaje (jídlo, dítě atd) se platí z mojí karty, já to jednou měsíčně spočtu a manžel mi pošle půlku. Co každému zbyde po zaplacení těchto výdajů, je jeho (právně ne, máme SJM, ale neplánujem se rozvádět :mrgreen: ). Samozřejmě cca víme, kolik ten druhej má, kolik utratí a ušetří, finančně plánujem společně.
Při MD a RD jsme se vystřídali, takže chvíli platil víc manžel a chvíli já, teď při druhé RD budu pracovat, takže příjem nevypadne.
Vyhneš se tímhle dohadům „ale já platím víc!“, protože prostě víš, že každej platí svou půlku. A nemusí tě stresovat, že partner nic neušetří, protože dokud platí svou půlku, tak to co mu (ne)zbyde je jeho věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3258
31.7.21 09:18

Budete mít dítě, měli byste hospodařit společně. Sedněte si spolu, sepište si všechny příjmy a výdaje a uvidíte, co Vám z toho vyjde. Sehnala bych si levnější nájem. Nemůžete přece dát většinu jeho platu jen za nájem. 8o

Edit: Teď to čtu znovu. Přítel splácí 5 000,– auto. Takže vlastně v podstatě celou jeho výplatu dáte za nájem a auto. Kde budete mít na zbytek? Ty budeš na RD taky vydělávat?

Příspěvek upraven 31.07.21 v 09:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2015
31.7.21 09:20

No mam par otazek..

1. Kolik pritel dava rodicum? Hadam, ze vic do najmu davat asi nebude..

2. Muze si najit lepsi praci? Jake ma vlastne vzdelani? Ty mas VS, ale co on? Ze by misto brigady nasel lip placenou praci.

3. Cis o necem, kam padaji jeho penize? Nakladny konicek?

Aby bylo jasno, ja proti konickum nic nemam, ale ne na ukor rozpoctu rodiny..

No jestli vydelava okolo 33 hrubeho, tak ma na Prahu fakt malo.. Obzast na zivitele rodiny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
31.7.21 09:27
@Anonymní píše:
Zdravím. Chtěla bych se zeptat, jestli byl někdo v podobné situaci, jak ji řešil, případně jestli nemáte někdo rady na co nejvhodnější řešení.

Je mi 25 let, jsem studentka VŠ. S penězmi umím zacházet, přes léta jsem dělala vždycky na HPP a se školou na dohody a dlouhodobě pobírám sirotčí důchod. Našetřeno mám dost, k tomu skoro netknuté stavební spoření- jsem finančně nezávislá. S přítelem, byli jsme spolu necelý rok, čekáme miminko. Budeme se tedy stěhovat dohromady.

Přítel 31 let, pracuje má cca 30 tisíc+- hrubou mzdu. Platí si auto cca 5 tisíc měsíčně. Nic našetřeno nemá, na konci měsíce má na účtě max. 2-3tisice. Nepřemýšlí do budoucna nad financemi nic. Do teď bydlel v domě u rodičů, kde přispíval na chod domácnosti.

Společné bydlení vybráno s ohledem na přítele (denní i noční směny) jsme z Prahy, nájem 21 tisíc. Trochu mě štve, že přítel o miminku ví už přes půl roku, ale aby si našel dodatečnou brigádu (když mu samotnému pro něj skoro nic nezbyde) to nic. Není extra pracovitý typ a moc mě během těhotenství nepodporuje (spíš vůbec). Moje rodina chce abychom (přítel) nebyli finančně příliš zatížení (a aby si to kvůli financím s námi nerozmyslel a neutekl) a nabídli placení půlky nájmu. Milé gesto, ale hanbou bych se musela propadnout. Chtěla bych možnost zajistit pro své dítě kompletní rodinné zázemí, které jsem já neměla ale dle mého by se přítel měl sakra víc snažit.

Jak byste navrhli řešení financí a jejich rozdělení v této situaci vy? Komentáře, že jsem si měla dítě/přítele nejdřív rozmyslet a podobně nejsou potřeba. Jsem schopná se o dítě postarat, těším se na něj, už teď je můj celý svět :srdce: a snažím se vymyslet jak na co nejvíce stabilní domácnost. Do sdílení veškerých financí se mi nechce, vzhledem k tomu, že můj majetek mnohonásobně převyšuje ten jeho. S tím, jak to teď neklape chci být „pojištěná“ v případě rozchodu. Děkuji za rady. :kytka:

Měli byste sepsat příjmy a výdaje a dohodnout se na nějakém uspořádání, kdo dá kolik, komu kolik zbyde atd.
Ale z toho, co píšeš - na Prahu, na to, že má i noční, 30 hrubého mi přijde celkem málo, nenašel by práci nějakou vhodnější, lépe placenou?
I když pokud není moc pracovitý typ, jak sama píšeš, možná by mu bylo líp na rodičáku s tím, že bys to táhla finančně spíš ty.
I když - zcela upřímně - asi bych se moc nesnažila si ho udržet a bát se, aby neutekl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2846
31.7.21 09:28

30 hrubého, to má cca 25 čistého a mate platit 21 nájem? Něco mi tam nesedí… Navic je to dost mizerný plat, zvlast na Prahu, cena bydlení naopak dost vysoká. Pokud přítel bydlel u rodičů a neměl k tomu si něco nasetrit, tak nebude moc finančně gramotny. No hodně štěstí, dítě už je na cestě, tak se s tím budete muset poprat vy dva, je dobre, že na rodinu nespolehas. Peníze urcite na hromádku nedávej, stavebko si šetří na horší časy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.7.21 09:29

Mate strasne drahy najem…

Sepiste vydaje a podelte je pomerove podle prijmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.7.21 09:31

Jinak dokud chlapek nebude mit opravdu nouzi, tak ho to ke zmene (jina prace apod) nenakopne.
Zadne placeni pulky najmu.

Akorat aby ta zmena nebyl odchod od rodiny k rodicum…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59398
31.7.21 09:37

Na ty příjmy+ splátku na auto to bydlení našel kdo? Vždyt je to šílenost. Měli jste hledat prostě levnější bydlení. Rok vztahu a půl roku těhotná byl taky nerozum. Ani se neznáte, že on zdrhne je velice pravděpodobné. Navíc jestli ho tlačíš ještě do brigády. Jemu nezůstane víceméně nic a kde máš jídlo, potřeby pro dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56138
31.7.21 09:38

Tvá rodina ať ti spoří bokem. Sečtěte náklady a promluvte si. Kdo platí nájem? Kolik bude tvá mateřská?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.21 09:38
@kyticka86 píše:

Tak at je na rodicaku on a ty pracuj. Pak budete mit dost penez na najem a dalsi.

Teď už jako těhotná na rizikovém i kvůli covidu nepracuji. Nevydělávala jsem o tolik víc jak on. O prázdninách ano, při studiu na dohodu samozřejmě ne. Ale spíš jsem si víc vědoma peněz, tolik neutrácím a dávám si vždycky něco bokem. Doma s miminkem budu určitě já. Nejde o to, že bychom nevyšli. Nájem jsem schopná platit sama třeba i rok. Spíš by to tak být podle mě nemělo, když on má možnost pracovat ale nechce se mu :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.7.21 09:40
@kyticka86 píše:

Teď už jako těhotná na rizikovém i kvůli covidu nepracuji. Nevydělávala jsem o tolik víc jak on. O prázdninách ano, při studiu na dohodu samozřejmě ne. Ale spíš jsem si víc vědoma peněz, tolik neutrácím a dávám si vždycky něco bokem. Doma s miminkem budu určitě já. Nejde o to, že bychom nevyšli. Nájem jsem schopná platit sama třeba i rok. Spíš by to tak být podle mě nemělo, když on má možnost pracovat ale nechce se mu :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný