Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já jsem rodila před 3 rokama. Ležela jsem v porodnici už tři dny předtím, kde se ve mě několikrát denně „hrabali“ (omlouvám se za to slovo), abych se rozrodila sama. Když nic, tak jsem šla na vyvolání. Začali mi vyvolávat porod asi v jednu, bolesti jsem postupem času měla, ale vůbec jsem se neotvírala. Až v půl sedmé mi bylo řečeno, že udějí akutní císař, že malý nepostupuje.
Byl venku ve 20:22. Manžel si ho vyfotil a i na JIPku ho za mnou pustili podívat. Z JIPky mě převezli druhý den v 9 hodin ráno, pak jsem se osprchovala za asistence sestřičky a vyndali mi cévku. Ten den nic moc, hodně to bolelo, ale i přesto jsem už sama chodila. Druhý den jsem si už ani nevzala prášky na bolest, hodně jsem po nich byla mimo. A bolest? Jo trochu to bolelo, ale nic hrozného. Po slepáku jsem se nemohla hýbat týden a po císaři jsem už druhý den byla relativně v pohodě. Malého jsem měla už od druhého dne u sebe a třetí den jsem se rozkojila.
Nyní jsem v 25tt a čeká mě další porod. Kdybych se mohla rozhodnout, jdu do císaře znovu. Vím, co mě už čeká a že to není nic hrozného. Přirozeného porodu se hodně bojím. Bála jsem se i při prvním, ale tak nějak jsem si postupem času řekla, že to bude ok. Nyní to je ale jinak. Čím víc se mi porod blíží, tím větší strach mám.
Nevím, jak se toho zbavit. Hlavně mám teď dost bolesti v podbříšku v místě spoje jizev slepáku a císaře a tak mám strach, aby to tam nějak neprasklo nebo co, až budu rodit přirozeně.
Tak asi tak za mě.
Vím, že bych měla preferovat přirozený porod, ale mám kamarádky, které se z přirozeného porodu dostávaly třeba i měsíc, než se pořádně posadily nebo si došly normálně na záchod. A to nemluvím o bolestech a komplikacích při porodu.
ahoj Habebe.
Já mám přesně tu zkušenost po normálním porodu. Tedy, byla jsem skoro tři měsíce téměř mimo provoz. Porod dobrý ale ty poporodní úrazy…nic horšího co do bolesti jsem neprožila. Každý má ale jinou zkušenost. Někdo rodí takzvaně za housku. J8 se zas bojím, aby mi doktor císařský řez napsal.
Jen se bojím toho, jak se neustále všude píše, že je rozikovější , než normální. Tedy tím, že je to velká operace.
zdravím, já taky rodila CS pro KP, teď se taky bojím přirozeného porodu (nevěřím si, nebo nevěřím té štupované děloze), na druhou stranu, bych chtěla mít možnost to porovnat, CS bolel, ale jeho hlavní nevýhodu vidím, v dlouhé rekonvalescenci a nutnosti šetření se …6 měsíců, což se může stát i u přirozeného, ale je to spíš vyjímečné. Takže nemám jednoznačný názor, myslím si, že je to věc náhody, jak komu co sedne…
Já jsem rodila syna císařem a dceru přirozeně a jsem určitě pro přirozený - nechápu, že by šel někdo dobrovolně na operaci, když nemusí. Byla jsem po CS úplně neschopná a děsně to bolelo. Po normálním to bylo mnohem lepší - i když mi neodešla placenta (to se prý po CS stává, že se nějak „přilepí“ k jizvě), dělali mi hned po porodu revizi. Ale i tak to bylo o dost lepší a rodila bych přirozeně klidně znovu
![]()
ruby: tak to je přesně z čeho mám strach. A nejhorší je, že mám ve svém okolí právě hodně takových, co měli po normálním porodu hodně velké komplikace.
tatu: To já po císaři byla fakt fit. A šla bych do toho znovu, protože vím, co mě čeká. A vím, že když by mi doktor řekl, že budu mít císaře, tak se naprosto uklidním. Ale doktor ti to asi jen tak nenapíše. to by musel vidět fakt nějakou komplikaci.
Vím, že mě tu kupa lidí odsoudí, ale já to prostě tak cítím. Ale mě čím víc se porod blíží, tím se zvětšuje i můj strach a nemůžu to ničím zaplašit. ![]()
Holky tak ja mam cerstvou zkusenost, ze mohu porovnat spontanni porod x cisar
Ja prave zase musim rict, ze po zkusenosti ted s cisarem nedam na normalni porod dopustit…
Proste zacaly bolesti, ktere byly sice desne, ale po vytlaceni dcerky byly pryc, byla jsem nastrizena a to pak bolelo, jasne, ale mohla jsem alespon v pohode vstat z postele, chodit atd. akorat sedet moc neslo nooo ![]()
ale cisar? no jako pro me des, manzel byl u me jen asi 2 minuty, me to bolelo i pres epidural, takze mi pak davali jeste neco po cem jsem na chvilku na sale usnula kdyz me zasivali, den na jipce se dal sice prezit, ale nemohla jsem mit u sebe hned malou, to nemluvim o tom, kdyz jsem pak mela vstat - bolest desna, vubec cela rekonvalescence - mam 3 tydny po porodu a stale me to poboliva, pod jizvou se mi hromadi nejaka tekutina, kterou musim vymackavat, stihla jsem i zanet delohy a bricho od pupiku k jizve stale jeste necitim na dotek … nebo proste je to takove neprijemne … (jinak cisare jsem mela planovaneho)
habebe: no ty už to máš opravdu za pár …, já se teprve „začala“ bát, Myslím, že když budeš trochu simulovat a řekneš, že máš bolesti v jizvě, což je dost obvyklé a je to jedna z indikací pro druhý CS, tak císaře dostaneš. Ale musí to být „jako“ pravidelně se opakující bolesti (několikrát do týdne), ne jenom jednorázové …
tatu: tak co se týká bolestí, tak to ani simulovat nemusím.
Už tak cca 2 měsíce zpátky si doktorovi vždycky stěžuju na bolesti na pravé straně ve spoji jizvy po slepáku a císaři. Teď se to vyostřuje i tak, že kolikrát ležím a pak se chci otočit a nemůžu ani zvednout nohu, tak mě tam píchá - kolikrát až do kyčle a boku. Tak mi na to doktor dal magnesium (které mi vůbec nezabírá) a řekl, že tam budu mít určitě srůsty. Ale jestli to vadí nebo ne, to neřekl. Jen, že kdyby mě prý chystali na císaře, tak abych jim to řekla a oni aby mi tam na ty srůsty koukli.
Taky jsem minulý týden začala krvácet, ale během chvíle to přešlo a ani doktor nezjistil, z čeho. A dělal mi celkový UTZ a napsal, že jizva se jeví v pořádku. Ale mě bolí kolikrát i ta jizva. Tak nevím.
A hlavně mi tuhle doktor řekl, že zase vypadám na to, že určitě neporodím nějakého prcka. Tak to mě teda potěšil. Tím se ten můj strach akorát ještě zhoršil. ![]()
ahoj.zažila jsem obojí.z hlediska strachu o dítě a jeho bezpečí-vybrala bych si císaře.taky milionkrát méně bolí.taky po porodu jsem byla za pár dnu uplně fit.
přirozený porod-je to takové prostě přirozené.představa že mi jdou rozříznout břicho pro mě moc lákavá není.normální porod jo.
krásné je když máte hned to miminko po porodu u sebe.po císaři jsem ho viděla až druhý den.ale normální porod mě o hodně více bolel.poi porodu jsem měla hodně dlouho bolesti.šití …no hruza.daleko dýl jsem krvácela v 6 nedělí…no prostě adaptace horší než po císaři.mužu porovnávat.císař 2008,normální porod 2009.takže vše v živé paměti.
habebe:já myslím, že císaře dostaneš, zvláš´t jestli bude Anetka „macík“
jakmile je odhadovaná hmotnost (v termínu)okolo 4 kg, tak je to indikace na císaře …
tatu - na jednu stranu bych byla fakt ráda. Byla by to taková úleva od toho mého strachu z porodu. Tak ti pak budu referovat, jak jsem dopadla. ![]()
Za 2 týdny jdu do poradny a budeme prý dělat i UTZ, tak se dozvím třeba něco víc.
Jinak jsem koukala, tobě se to už taky krátí. Už jsi v půlce ![]()
Habebe:no to budu moc ráda, když napíšeš jak to s Vámi vypadá, já se snažím to neřešit a spoléhat se, že to osud vyřeší za mě
Třeba bude mimi zase koncem pánevním a bude to jasné, to bych byla asi fakt nejraději, kdybych se nemusela rozhodovat já, ale rozhodly by okolnosti, já bych časem „možná“ chtěla ještě třetí dítko, a i když vím, že i 3 císaři ještě u nás jdou udělat, tak přece jenom určité riziko, že se (po druhém CS)jizva nebude hojit dobře, bude slabá atp. existuje a to bych nerada, znemožnit si cestu ke třetímu dítěti…
Máme to holt těžký ![]()
Tatu: ono by to bylo nejlepší, když to rozhodne osud. Tak jak to píšeš. Protože si myslím, že stejně moje slovo nebude mít nijakou váhu, když řeknu, že mám z přirozeného hrozný strach, určitě mi odpoví, že to má každá. To my třetí neplánujeme. Třeba jednou možná, ale zatím si tak říkáme, že dvě dětičky nám budou stačit.
A už vůbec, jestli to dopadne tak, že teď to skutečně bude holčička.
Jo jo, není to jednoduché
![]()
Já mám celý těhu rizikový, už jsem několikrát potratila (i v 2. trim), takže si myslím, že kdybych chtěla, že mi toho císaře udělají … ale jak říkám nejsem si jistá jestli ho chci
, uvidíme necháme to koňovi ![]()
Mám 2 letou holčičku a teď to bude asi druhá holčička, ještě to nevím jistě, na velký uz jdu až 12.7. Já vždycky chtěla 3 děti, ale osud byl dost proti. Možná mám jen „velký oči“ a až uvidím jaký to je zvládnout dvě dračice, ještě to přehodnotím ![]()
Ahoj,
tak já první porod vyvolávaný, nakonec po 4 dnech se malá narodila vaginálně, bolelo to dost, ale ten okamžik, kdy ze mě vyšla, je neopakovatelný a nesdělitelný.
Poruhé akutní císař v celkové narkoze, jizva se hojí bez problémů, po 24 hodinách na JIP mě převezli na šestinedělí, rozhýbala jsem se celkem bez problémů a už po 4 dnech jsem nevěděla, že se mi někdo hrabal v břiše
Ale o ten pocit těsně po porodu jsem přišla, dodnes mě to mrzí
Jestli jednou budu mít 3. dítě, doufám, že zase vaginálně.