Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj zajímalo by mě srovnání mezi normálním klasickým porodem a porodem císařským řezem. Který je podle vás lepší?
hlasovala bych pro přirozený ,protože je" přirozený",takže určitě pro tělo lepší
nemám sice zkušenosti s přirozeným porodem, jenom s císařem, ale když jsem viděla maminky v porodnici jak byly druhý den po porodu v pohodě, maximálně se jim hůř sedělo a já druhý den málem vypustila duši jen když jsem se chtěla otočit, tak bych radši volila přirozený.
Ať mě třeba ukamenujete
já chválím císaře.První dítě přirozeně,druhé císařem a ačkoliv s komplikacemi (krevní nedostatečnost,přirostlá placenta..) prostě byl pro mě daleko snesitelnější císař.Dokonce i dítě jsem u sebě měla dřív po císaři,chodila jsem už po 8 hod..O tom se mi po přirozeném mohlo jenom zdát,dceru jsem viděla až na druhý den,poštupovaná až na zadku,s cévkou..zkrátka všechno bylo tenkrát na pytel..
dokonce ani to čůrání mi nefungovalo
Takže ani přirozený není vždy ideální… ![]()
Mám obě zkušenosti a u mě vede přirozený, ale je to případ o případu. Po císaři jsem byla na JIPce, neměla jsem malou u sebe, pořád mi brali krev, něco se jim nezdálo v pupečníkové krvi a sestry na JIPu mi nic neřekly, protože nic nevěděly, malou jsem měla tak 2× denně na kojení a hrozně mi vadilo, že ležím, nemůžu vstát a jít za svojí holčičkou. Po přirozeném porodu jsem za dvě hodiny běhala jako laňka.
Bolí oba porody, přirozený před tím, císař potom. Ale psychicky jsem se cítila líp po tom přirozeném.
R.
Já hlasuju za přirozený porod.Když jsem viděla holky jak byly po císaři několik dnů zničený tak jsem nezáviděla.Mě se po klasickým porodu hrozně ulevilo a cítila jsem se naprosto báječně. ![]()
Děkuju všem za odpovědi. U nás bez jediné kontrakce pro KP ve 41+3 mě jen řízly a byl na světě, tak proto mě zajímá ten rozdíl. Trochu jsem se cítila ochuzená o normální porod.
taky myslim, ze prirozeny porod je lepsi a to i presto, ze jsem si siti vylecila az po pul roce od porodu
Já jsem první dítko rodila normálně, přirozeně, i když nevím, zda se tomu přirozeně dá říct zcela bez výhrad neboť to byl ze zdravotních důvodů porod vyvolávaný…dítko ztrácelo ozvy na CTG.Ale celkově jsem se po porodu cítila báječně po dvou hoďkách jsem vstala a procházela se jak na promenádě… druhý porod byl bohužel císařem , protože malý byl koncem pánevním a navíc předčasně. Po porodu jsem byla nemožná až jsem byla na sebe zlá, nemohla jsem se bolestí pohnout a to si myslím, že i něco ustojím. První porod nyní vnímám jako krásný,a tak trochu jsem si při druhém porodu připadala o něco ochuzená…
Ahojky,
jak rikam ja-
LEPSI JE CISAR nez DLOUHY PROTAHOVANY NORMALNI POROD,ale ZASE JE LEPSI RYCHLY A PRIROZENY NORMAL POROD NEZ SEBELEPSI CISAR… ![]()
Co se mne tyka,mam skore 1.PRIROZENY 2.SEKCE 3.SEKCE, a ted vynakladam znacne usili na to,aby mne nechali aspon zkusit porodit PRIROZENE ![]()
Normální porod jsem nezažila, ale po císaři jsem ležela 36 hodin na Jipce a nemohla se skoro hnout, pořád na kapačkách a trčely ze mě hadičky. Děcko jsem viděla jen 3× za den, když mi ho na chvilku donesli ukázat…Přijdu si ochuzená o to, že jsem si nemohla po porodu malého pochovat a neměla jsem ho u sebe…nehledě na to, že se člověk nemůže ani hýbat, jak to bolí.
Rozhodně bych byla ráda, kdyby byl další porod přirozenej, jelikož císaře už nechci.
Jenomže,Leníku,já právě takhle ležela po normálním porodu
Tenkrát už jsem ani další dítě neplánovala,i sestry to tenkrát nazývaly masakrem.Pak se mi nikdo nemůže divit,že císaře jsem si doslova užila..a vlastně paradoxně i to miminko jsem si dřív užila..měla jsem ho u sebe už po dvou hodinách,i když s transfůzí v ruce..Dceru jsem viděla až na druhý den a po návštěvách ji zase odnesli..Prostě u mě císař vede..
Ale opačný názor samozřejmě chápu..
Vitecku, také píšeš, že jsi po císaři chodila už po 8 hodinách. Já jsem poprvé vstala po 36 hodinách a to už je rozdíl. Ale zase máš zkušenost s obojím, tak to můžeš porovnat ![]()
Třeba když se mi poštěští a budu podruhé rodit přirozeně, tak pak to budu moci také srovnat a kdoví, třeba se přikloním k císaři. Asi hodně záleží, jestli byl přirozený porod pohodovej a nebo s komplikacemi…
lleennttiillkkaa píše:
nemám sice zkušenosti s přirozeným porodem, jenom s císařem, ale když jsem viděla maminky v porodnici jak byly druhý den po porodu v pohodě, maximálně se jim hůř sedělo a já druhý den málem vypustila duši jen když jsem se chtěla otočit, tak bych radši volila přirozený.
Musím souhlasit s Lentilkou.Císař fakt nic moc.U nás nechavají po sekci až 24 hodin na jipce a pak se jede na šestinedělí.Tam proběhne za pomoci sestry koupání a vyndání cévky.Měla jsem dost velké bolesti hlavně při čůrání asi 14 dní.Než se to tam zase srovnalo.Při sekci ti vyndavají střeva a moč.měchýř,takže na tom není opravdu nic přirozeného.Malou mi přivezli az po 6,5 hod.Tvorba mlíka trvá déle než u normálního porodu.A jak už tady bylo řečeno,mamky po normálním porodu chodili druhý den úplně v pohodě a domů šli do 3 dne.Bohužel si nemohu vybírat,takže když chci ještě jedno mimčo,tak ho budu muset zase podstoupit.
Každopádně zato mimčo stojí ![]()