Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Máte někdo problémy týkající se rozdvojené dělohy? Jsem v 6 měs. těhu. Moje dr. říkala, že to není žádný problém, jenže teď jsem byla na ultrazvuk u jiného dr ohledně zdraví mého mimča a ten říkal, že si myslí, že je ve mě to miminko skrčené a má tam málo místa. Dokonce se mu zdá, že mám málo plodové vody - ale že je to možná tím, že tam má málo toho místa. Před cca 14 dní bylo váhou i mírou v pořádku, dle mé dr., ale bojím se, že tím že je ta rozdvojená děloha a má málo místa, že nebude správně růst.
Ahojky,nevím,zda máme úplně stejnou vývojovou vadu dělohy.Malá vyrůstala v jednom rohu dělohy,vyvíjela se normálně,„jen“ hrozilo riziko potratu a nedokázala se otočit,protože měla málo místa.Byla v tom břiše prazvláštně a hlavně mi rvala hlavu pod žebra.2.měsíce jsem měla dost velké bolesti,ale jinak super-vydržela do 39.tt.Sekci mi naplánovali na čtvrtek(12 dní do termínu) a malá přeci nebude dělat,co si někteří Dr.poručí,tak se sama drala na svět o 2 dny dřív.Jinak s tím růstem,malé průběžně ubírali dny ,pak zase přidávali a na konec byla asi -10dní.Když nepočítám jednu Dr,která nám na konci těhotenství udělala -30 dní.Nedokázala ji vůbec změřit.Držím palečky ![]()
zaplosko já nemám rozdvojenou dělohu, ale mám v děloze přepážku. Bylo to zjištěný na začátku těhu. Malý se sice narodil s nízkou porodní váhou 1940g v 38 týdnu tt, ale jinak je zdravý. Taky jsem se bála nějaký retardace, že třeba bude mít jednu nohu kratší nebo tak něco, ale můj doktor mě ubezpečil, že to se stává málokdy a ta děloha se prostě roztáhne jak potřebuje, že si to to miminko vybojuje to místo.
jj,oni děsně bojujou.Vždycky když se malá v tom břiše rozjela,tak jsem z toho měla radost.Hlavně se pěkně vytáhla pro další mimi. ![]()
Alicia mě malej taky tlačil hlavou do žeber, to bylo hrozný jediný kdy to bylo v pohodě bylo v leže na zádech, ale to jsem taky dlouho nevydržela ![]()
Jojo vytahal pro další mimi, já jenom doufám, že se další mimi nenacpe do tý druhý půlky ![]()
Myslím,že ne.Před malou jsem už jednou těhotná byla a taky byl prcek v pravém rohu jako malá.Asi ten levý roh pro ty vajíčka nebude vhodný k zahnízdění
.
Moje dr. říkala, že to nebude mít žádný vliv. Jenže teď jsem byla na ultrazvuku, jelikož jsem byla týden v nemocnici na antibiotikách a ten dr. říkal, že si myslí, že mám i málo placenty, ale že si není jistý, jestli je to tím, že má malé málo místa. 30. jdu znovu na ultrazvuk tak uvidíme. O riziku potratu mě dr. ubezpečila, že nehrozí. Jenže pokaždé, když jsme na ultrazvuku, tak se mi zdá, že mimi leží pořád stejně a vždycky má nějakou ruku nahoře, jako by si tam dělalo místo. A holky jak jste rodili, já musím jít císařem, že je to bezpečnější - prý…
Jo a navíc se mi zdá, že se to malé mnohem míň hýbe. Tak jsem z toho dost nervozní.
zaplosko rodila jsem sekcí ne kvůli přepážce, ale kvůli poloze koncem pánevním. S tou placentou já tě nechci strašit tím co potkalo nás, takže snad radši mlčím.
Já s placentou nic neměla,takže nevím…Malá šla sekcí,důvod byl konec pánevní a ne moc dobrá funkčnost dělohy.
Zaplosko teda je divný, že ti dr. řekla, že to nemá žádný vliv. Já mám doktora pohodáře a na vše kouká optimisticky, ale na začátku těhu, když zjistiltu přepážku, tak mi okamžitě napsal rizikáč a nakázal odpočívat odpočívat odpočívat, protože hrozí riziko potratu a předčasnýho porodu. Nestrašil mě, ale jenom mě upozornil.
Jo,to bylo děsný,pořád jenom odpočívat.Nejhorší bylo když jsem měla kolem 22.tt kontrakce,chodila jsem max.kolem baráku.Větší štreky jsem si neriskla.Mne docela strašili,taky jsem po každé návštěvě lékaře plakala.
Holky jsem v 23. týdnu. Je fakt, že mi jinak nic není, jsem v pohodě. Teda krom té hospitalizace v nemocnici, ale to byla viroza a zánět horních cest dýchacích. Rizikovku mi vůbec nepsala, až když jsem začala být nachcípaná, tak mi napsala nemoc. až do konce. No uvidíme co se bude dít dál, nejhorší je, že to nijak neovlivním. Navíc s tou rozdvojenou dělohou mi to doktorka zjistila až když jsem byla těhotná. Chodila jsem totiž k jinému doktorovi a když jsem byla na miniinterupci, tak doktor nic neříkal o rozdvojené děloze.Což moji doktorku pobavilo, jelikož mi tu miniinterupci nemusely udělat v tom správném rohu dělohy a plod by rostl dál.
Jo a takdy mám strach, aby nemělo omotanou pup.šňůru kolem krku - teda kvůli tomu, že je tam málo místa. No doufám, že to nemá žádný vliv.