Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@stín katedrál když se snažím napomínat, tak mi to zakazuje, že je malý, že to snad pro jednou nevadí, že bude ječet…
To je jak s tou ložnicí, já ji zamkla a švagrová mi řekla, ať ji odemknu, že bude ječet, že se mu líbí naše postel.
V tom případě jednat pouze se synovcem a švagrovou ignorovat s tím, že na ni ale teď přece nemluvíš, mluvíš na synovce a chceš se dohodnout s ním. On už je dost starý na to, abyste se s ním domlouvali sami bez maminky, jsi jeho teta, ne cizí paní. V každém případě návštěva nebude rozhodovat o tom, jestli nám bude nebo nebude někdo skákat po posteli.
Projednej to s manželem ještě před návštěvou - co tobě vadí, co jemu vadí, co každý z vás navrhuje, jak průběh těch návštěv zlepšit. Ať on taky řekne, jak to vidí a co navrhuje.
Já úplně nechápu, proč tě manžel a děti ještě seřve… To jako sám nevidí jaké to je nebo po vás požaduje absolutní přetvářku, že je jako všechno ok? Nejdřív bych si to vyřídila s manželem teda. No a pak se švagrovou, nevidím důvod to řešit s dítětem, které nemá žádné hranice a nerespektuje dospělé. S největší pravděpodobností se stejně rozletí k rodičům jako klasický uplakánek. Řekla bych to jednou a důrazně a pak by měli dveře zavřené nebo bych se s dětmi jejich návštěv nezúčastnila. Máme také jedny takové blízké známé, jejich syn je jako neřízená střela. Vše rozbíjí, na děti útočí, křičí a řve, dupe si nožičkou jak chce to a to, neumí ani pozdravit ani poděkovat. První návštěvu jsem jenom čuměla co to jako je. Druhou návštěvu jsem korigovala jeho, protože rodiče očividně neměli žádnou reakci na jeho chování… Což samozřejmě vždy vyústilo ve zlou tetu co je na něj zlá a dokonce přišel s tím, že jsem ho udeřila
což samozřejmě nebyla pravda, jen jsem se snažila postavit v pokoji mezi něj a mou dceru, aby ji nekřičel do obličeje a nestíhal ji. Dcera se s ním absolutně nechtěla bavit ani si hrát a to si jinak pohraje s každým. Třetí návštěvu jsem už dopředu upozorňovala rodiče, že návštěva ano, ale s nějakými pravidly. Opět se nesetkal s úspěchem a tak po půl hodině odcházeli. Teď majinpovoleno, pouze bez dítěte… a co je na t nejvtipnější, že ani neprotestuji. Podle mě ví, neví si s ním rady a tak raději dělají jakoby to neexistovalo. Diagnózu žádnou nemá, už jej vyloučili že dvou školek a jejich reakce je stále ignor ![]()
@Anonymní píše:
Manžel si je pustí.@Lojzísek sestra od manžela.
Spíš mě zajímalo, jestli jsem přecitlivělá a zaujatá (zaujatá jsem), nebo jestli to je přes čáru.
V klidu. Jsi úplně normální…zatim ![]()
@Martha03 protože vidí, že to není OK. Je z toho unavený a tu frustraci a špatnou náladu si vybije na nás.
@Anonymní píše:
@stín katedrál když se snažím napomínat, tak mi to zakazuje, že je malý, že to snad pro jednou nevadí, že bude ječet…
To je jak s tou ložnicí, já ji zamkla a švagrová mi řekla, ať ji odemknu, že bude ječet, že se mu líbí naše postel.
Upřímně, tak za toto bych švagrovou i se synovcem poslala do haje a bylo by mě jedno co na to řekne manžel.
Ložnici bych neodemkla, naopak bych ji nechala zamknutou, protože by mě akorát tak nastvalo, ze mě nikdo cizi nebude nařizovat, co bude v mem bytě přístupné hostům a co ne. ![]()
@smajlik345 píše:
Já bych ji odpověděla, že až si vychová svého syna tak potom dřív ne…
Ale tohle je fakt na zabití i když žijí blízko, tak pouštět je nemusíš příp. jak bylo řečeno zajdi si s dětmi někde do kina apod… a trvej u manžela, že jestli je chce mít doma, takže ale po nich pak uklidí.
Ale já se s lidmi nese*u, takže bych byla rázná anebo ukázala dveře…manžel, nemanžel, ale nebude mi synovec ničit domácnost a švagrová rozhodovat co máš dělat
Přesně tak; ale mít doma takovou desperatorskou návštěvu, nemohla bych jít v klidu do kina ani jinam. Zůstala bych, abych mohla bránit svuj/nas majetek. A jestli by si pak manžel ještě na mě dovolil otevřít hubu, vykopla bych ho rovnou za jeho povedenou sestřičkou.
@Anonymní píše:
@Martha03 protože vidí, že to není OK. Je z toho unavený a tu frustraci a špatnou náladu si vybije na nás.
No promiň, ale to bych ho poslala někam. Není tvoje vina, že je to jak to je. Dala bych mu jasně najevo, že nejsme herci v divadle, abych si hrála na to, že jeho sestra nemá rozmazlenýho spratka… a jestli ho to teda tak moc tankuje, tak ať si chodí k nim sám do tý provizorky. By mě to manžel vyčetl jednou a viděl by, ale on není sebestřednej blb co potřebuje mít dobrý oko u sourozence a doma kvůli tomu rozeštvanou rodinu
@elen-ka ložnici jsem neodemkla a řekla jsem, že mi je jedno, jestli bude ječet, protože ![]()
@Anonymní píše:Šikovná!
@elen-ka ložnici jsem neodemkla a řekla jsem, že mi je jedno, jestli bude ječet, protože
@Martha03 píše:
No promiň, ale to bych ho poslala někam. Není tvoje vina, že je to jak to je. Dala bych mu jasně najevo, že nejsme herci v divadle, abych si hrála na to, že jeho sestra nemá rozmazlenýho spratka… a jestli ho to teda tak moc tankuje, tak ať si chodí k nim sám do tý provizorky. By mě to manžel vyčetl jednou a viděl by, ale on není sebestřednej blb co potřebuje mít dobrý oko u sourozence a doma kvůli tomu rozeštvanou rodinu
On mi nic nevyčítá, ale třeba nadává, že není vytřeno. Děti seřve, že mají ošklivě napsané úkoly.
Vadí mu chování synovce a jeho sestry. Ale on s ní měl vždy velmi blízký vztah. Ona je o rok mladší.
@Anonymní píše:
On mi nic nevyčítá, ale třeba nadává, že není vytřeno. Děti seřve, že mají ošklivě napsané úkoly.
Vadí mu chování synovce a jeho sestry. Ale on s ní měl vždy velmi blízký vztah. Ona je o rok mladší.
Fajn, vadí mu to taky. Co navrhuje? Nevzdychejte spolu nad tím, jak je jejich chování hrozné, ale co vy z vaší strany můžete udělat jinak, aby ty návštěvy probíhaly víc k vaší spokojenosti. Válečná porada celé rodiny před návštěvou.
Děti si uklidí drahé křehké hračky a dají do dosahu něco, co se může dostat do rukou synovce, ložnice se zamkne už dopředu apod. Ty budeš pacifikovat synovce a nebudeš mít kapacitu už ohlídat občerstvení, on se spíš bude věnovat sestře a bude doplňovat občerstvení…
@Anonymní píše:
@elen-ka ložnici jsem neodemkla a řekla jsem, že mi je jedno, jestli bude ječet, protože
@Anonymní píše: Řeším problém. Třeba mi otevřete oči a řekněte mi, že to je můj problém a jsem zaujatá.
Mám pětileteho synovce. Z mého pohledu je rozmazlený. Sama mám dvě děti, ale těm je o 6 a 8 let víc, takže už to vidím asi jinak. Asi už selektivní paměť zapracovala.
Synovec celé dny ječí, když se mu něco nelíbí, je vulgární, plácá rodiče, moje děti, zkusil to i na mě. Rodiče se smějí, jak je roztomilé, že má svůj názor.
Při poslední návštěvě mi neustále lezl do ložnice, skákal po posteli. Když jsem tam zamkla, kopal do dveří. Synovi rozebral Lego.
Líbilo se mu auto a švagrová přesvědčovala syna, že už to auto nepotřebuje a má ho synovci dát. Když nechtěl, byl za špatného syn a i já, že jsem s tím nesouhlasila.
Jak byste se k dané situaci postavili? Myslíte, že to má nějaké řešení?
Nebo to vidím černě a není to tak hrozné, malé děti takové prostě jsou?
Ne, pětileté děti takové obvykle nejsou.
Postavila bych se k tomu tak, že bych požádala rodiče, ať odejdou, že návštěva končí. Nemusíte se s nimi stýkat přece.
@Tofifea jelikož bydlí vedle, tak se asi stýkat budeme. Manžel má sestru rád. Mají hodně blízký vztah.
Já bych ji odpověděla, že až si vychová svého syna tak potom dřív ne…
Ale tohle je fakt na zabití i když žijí blízko, tak pouštět je nemusíš příp. jak bylo řečeno zajdi si s dětmi někde do kina apod… a trvej u manžela, že jestli je chce mít doma, takže ale po nich pak uklidí.
Ale já se s lidmi nese*u, takže bych byla rázná anebo ukázala dveře…manžel, nemanžel, ale nebude mi synovec ničit domácnost a švagrová rozhodovat co máš dělat