Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jasne, ze u ni nemuzes byt porad, ale kdyz uz tam jsi, mela by vedet, ze se ji zastani dostane. A zaroven se tim uci, jak se resi konflikty, nekde to okoukat musi. Dve dospele zenske si nesrovnaji petileteho kluka, ale trileta holka to ma zvladnout?
Jinak, vubec ti nemusi byt blbe houknout na cizi dite. Ona ta decka to od cizich i berou jinak, nez od rodicu, je to prirozeny dusledek chovani - ublizujes jinym? Jini ti to daji sliznout! Pro vychovu je to dulezity moment a rozumny rodic to privita spis, nez vysvetlovat diteti, ze tohle ne, protoze by se mohlo stat to ci ono. Jen at se to doopravdy stane.
@Fjodorka Samozřejmě, že se jí zastanu. Nenechávám ji v tom samotnou.Jen jsem zatím nezakročila nějak razantněji. Jak už jsem psala, před pár dny, si hrály ještě normálně, dcera ho měla i ráda, teď se od něj snaží držet dál. Já jsem také čekala, že hlavně zakročí jeho máma, což bohužel pro něj nebylo efektivní. Hold by asi potřeboval pěkných pár facek, aby mu došlo, že něco přehnal, jinak už fakt nevím.
Po dobrým se s ním řešit nic nedá, spíš mi přijde, že z toho má srandu a nebo to zabere jen na chvíli..
Samozrejme, ze ma zasahovat matka, ale ve chvili, kdy to evidentne nema smysl a nic se nemeni, vubec neni od veci kdyz zasahnes ty. Ja nikdy nepremyslela nad tim, ze by to bylo nejak blbe, neco rict jinemu diteti, zvlast, kdyz se zastavam sebe nebo meho ditete. Vsichni jsme lidi, tvor spolecensky, komunikujeme mezi sebou, tak co?
Jako jasne, clovek to nesmi prehnat (coz se stalo i mne, kdy jsem v herne ve 4. patre vyhrozovala jednomu grazlikovi, ze jestli neprestane mladsi deti shazovat z klouzacky, tak ja ho shodim z okna, protoze tem detem vazne dost ublizoval a shazoval mala batolata z metrove vysky a rodice asi nemel nebo co, byla jsem hrozne nastvana), ale v ramci okriknuti nevidim zadny problem. Oni pak vetsinou jdou za mamou a ta jim normalne dovysvetli, proc se to stalo a ze si za to muzou sami svym chovanim. Oni si to pak lepe zapamatuji.
@Fjodorka Jak jsem psala, okřikuju já, jeho máma, ale na něj to buď platí jen chvíli nebo vůbec. Prostě si z toho nic nedělá.. Když jsem se o tom bavila doma s manželem, řekl, že ho vytáhne do vzduchu za trenky a že bude klid. Mně se to sice moc nezamlouvá, ale zas úplně cizí kluk to není a když jinak srovnat nepůjde..
Spíš bych to viděla jako krajní řešení. Zkusim dceru naučit, aby mu když tak jednu pustila, když jí bude zlobit i přes to, že ho upozorní, že se jí to nelíbí. Když jsem ji tu situaci teď vysvětlovala, tak mi řekla, že mu přeci nemůže dát facku, že by brečel
![]()