Rozpočet pro rodinu - další dítě?

Anonymní
24.10.18 14:28

Rozpořet pro rodinu - další dítě?

Ahoj všem!

Přemýšlím s manželem o čtvrtém dítěti. Manžel se bojí, že bychom to neutáhli finančně, já si to nemyslím. Asi by to bylo více na knop, ale podle mě by se dalo. Kromě této stránky bychom oba dítko chtěli.

Jaká je situace:

• Baráček máme dostatečně velký na rodinu, je náš, ale je starý a neustále se do něj peníze sypou. Ale není to v principu nezbytné, klidně ty opravy počkají a holt budeme mít pár let ještě ošklivou kuchyň a koupelnu. Ale ta dočasná stačí, ne že ne.
  • Bydlíme kus od Prahy a v Praze i manžel pracuje. Já tam s dětmi jezdím, takže čtvrté dítě = větší auto (a tedy ho koupit).
  • Děti jsou malé, nejstaršímu je 6. Takže skutečné výdaje ještě tak úplně nejsou (počítám s kroužky, koníčky, hudebka atd)
  • Rádi cestujeme, takže o jednoho člena navíc bude znát. Jezdíme na lyže (nelyžují zatím všichni), běžky, v létě na hory, letos jsme byli poprvé u moře a to nám na pár dalších let stačí. Pointa je, že lyže, běžky, stan, spacáky, pohorky… to jsou všechno dardy.
  • Naopak nebudeme kupovat na další dítě nic nového, všechno mám po starších, dokonce i nějaké botky (měli je třeba 3× a pak jim poskočila nožička, tak je snad využije případné čtvrté).
  • jsme nízkonákladová rodina, hodně pěstujeme doma, máme dobytek, políčko.

Abych uvedla čísla: Manžel 40 000 (naděje na zvýšení v průběhu 10 let o 10-20 000), já RD + pracuji z domova na ŽL, příjem nárazově - třeba 1× za půl roku 40 000.
Jídlo, drogerie, ošacení atd do 15 000. Auto je 4000 se vším všudy průměr na měsíc. Doprava MHD do 2000. Plavání a drobné výlety 5000. Na dovolené, když se to rozpočítá, vychází měsíčně tak 10 000 (počítám do toho i zmíněnou výbavu). Dům a sipa je 5000. Dohromady na to padne +/- přesně manželova výplata. Rodičák, odměny a vše ostatní šetříme jen tak bokem, investujeme, používáme na opravy atd. Máme velkou rezervu na nehody (v řádech statisíců).
Až se já vrátím do práce, budu mít příjem kolem 25 000 (všechno v čistém) a samozřejmě je také naděje na zvýšení (téměř stejná pozice jako manžel, ale on je tam o x let déle). Ale zase děti budou náročnější, dcera (téměř 5) stále mluví o baletu (ne tanečkách, ale o profesionálním baletu a je hodně vytrvalá a tvrdohlavá, takže jestli jí to vydrží, bude to sakra finančně náročné). Kluka hrozně baví plavání a chtěl by se stále posunovat dále. Prostě oba ambice až za roh :roll:
Do toho kluk začal chodit do školy a to byly částky… A lepší to, počítám, nebude…

Co si o tom myslíte vy, šli/y byste do toho? A co když to náhodou budou dvojčata?! 8o

Anonym z důvodu známých zde a kvůli citlivým informacím.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2202
24.10.18 14:40

Ne, ale já nemám touhu mít víc než 2 děti. Pro mě je to nepraktické, 3 děti se do většího auta nacpou, ale 4? Chci si užívat s odrostlejsimi dětmi, cestovat, ne jen přebalovat, kojit… Ale když máš tu touhu, tak asi peníze stačí… Někomu to nebude stačit ani na dvě děti, jiný z toho uživí 4 :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.18 14:44

Uprimne, 65 tisic mesicni prijem neni nic moc. My mame vyssi, deti dve a vim, ze treti by jsme zvladli financne, ale 4? To uz ne. Pises, ze jezdite na hory, k mori, krouzky a vsechny aktivity, to se, dle me, neda pohodlne zvladnout s timto prijmem.

• Citovat
  • Upravit
26857
24.10.18 14:48

O financich to prece neni. Chod rodiny a jeji aktivity se prizpusobi prijmum. Ale 4 deti v rozmezi 6-7 let? To je docela na masli. To bych psychicky nedala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
24.10.18 14:53

Já bych peníze jako hlavní problem neviděla, spíš si neumím představit pokud by jste oba pracovali, jak budete stíhat se čtyřma dětma objíždět kroužky, připravovat se do školy, pěstovat na poli, starat se o dobytek, opravovat dům a ještě cestovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30945
24.10.18 14:55

Já bych se řídila „srdcem“. Děti mohou klidně sportovat, dcera ať si dělá balet, jen se třeba ztenci rezerva na dovolené. Prostě když se někde přidá, jinde se ubere. Spíš bych koukala na to, jak zvládnu více dětí casove, zvlášť když píšeš, že dojíždíte do Prahy. Zvládnete každé dítě vozit na byť jen jednu aktivitu, kterou si vybere?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.18 15:07

Je pravda, že na ten čas jsem nepomyslela… Zatím je to spíše tak, že kluka vozím na plavání, někdy tam s mladšími zůstaneme a koukáme/plaveme spolu ve vedlejším bazénu. A holka chodí na tanečky tak, že to vychází že vyzvednu kluka a odvedu holku (chodí tady, nevozím nikam, kluk chodí cca 5 km na plavečák). No a pak na základku/střední počítám, že by děti ráno jezdili s námi do Prahy i z Prahy (právě podle koníčků), případně časem busem. A na plavečák jezdí přímý autobus, tak to by se pak taky dalo, až bude kluk větší a pokud mu to zůstane. Teď bych byla stejně pár let doma. A spoustu škol má kroužky přidružené, tak by se tam třeba taky něco našlo.
Případně moje práce je taková, že když tam budu jen polovinu doby a zbytek udělám doma, nikomu to vadit nebude. Takže bych to mohla udělat i tak, ale zase si nerada nosím práci domů k dětem.

Já bych chtěla mít děti hodně u sebe, aby se pak daly dělat věci společně. Nechci kvůli nejmladšímu dítěti omězovat starší. Takže je to tak trochu „buď se do roka rozhodneme, nebo už nebude“…
A děti se taky tváří, že by sourozence chtěli…

• Citovat
  • Upravit
5640
24.10.18 15:07

:think: Tohle je vec, kterou bys mela primarne resit s manzelem :nevim:. Bat se, jestli na to mate je celkem relevantni duvod. Nemate uplne strasne prijmy, ale i na ty 3 deti mi to prijde malo. Je ale pravda, ze kazdy zije jinak…

Nevim no, clovek nikdy nevi co bude, ale dokazala bys pripadne uzivit ty 4 deti sama? Manzel je jen clovek, ne bezporuchovy robot, ty stejne tak. Ono touhama se clovek preci jen nenaji.

Příspěvek upraven 24.10.18 v 15:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
24.10.18 15:09

Ne, nešla bych do toho. Finance mi přijdou na hraně, dům bude zrat peníze porad a nároky děti výrazně porostou. Navíc se čtyřmi dětmi a prací vás obou bude určitě třeba chůva na rozvoz a svoz aspoň zpočátku a to taky neco stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15143
24.10.18 19:37

Nesla bych do toho.finance jsou tak akorat i pro tri deti.a financni naklad jen porostou.deti mas jeste male.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
24.10.18 19:40

Za techto financnich okolnosti bych do toho nesla. Manzel se boji opravnene, je totiz financne gramotny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2067
25.10.18 01:02

Ja bych do toho nesla, pokud mas pochybnosti uz ted. Vis co, je jista skupina obyvatel, kteri nepracuji vůbec, ziji z davek a maji 5,6 i vice deti. Takze asi to jde zit i na davkach od statu. Ale pokud mate nejaky zivotni standard, ze ktereho nechcete slevit, do dalsiho ditete bych nesla, ty finance mate na hrane. My mame celkový prijem vyssi nez vy asi o 10 tisic, deti mame 2 a usetrim tak max. 15 tisic mesicne. Ze zbytku zaplatíme SIPO, sporeni detem, mobily, obedy do skoly, skolky, naftu a zbytek prozereme :? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24796
21.11.18 12:55

Já si tedy vůbec nemyslím, že máte malý příjem,jak se výše dočítám… spíš by mne děsilo skloubení s prací, čas, zajištění všech kroužků a HLAVNĚ KDY A JAK PAK SPOLU TRÁVIT ČAS JAKO RODINA, v klidu, všichni.. toto mi se 4 dětmi a starým domkem a hospodářstvím nevychází… tak leda chodit na houby… a aby 4.dítě jen donášelo věci po starších mi přijde k němu nespravedlivé… osobně já bych nepřemýšlela ani nad třetím, natož nad čtvrtým, ale je to samozřejmě rozhodnutí vaší rodiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
21.11.18 22:53

Já Tě chápu a říkám ano. My máme tři a kdyby manžel souhlasil, máme čtyři. Příjem jsme měli plus minus stejný, ale platime hypo 12tis., jsme bez hospodářství a žijeme si hezky. Sice musím dost vařit, ale 2× do roka dáme týden dovolené v Česku, lyzujeme a pocitově jsme šťastní. Někomu nestačí 100tis, jiný vyjde s pulkou. Finančně gramotna jsi, na všechno nejsou univerzalni tabulky, dej na intuici :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
23.11.18 11:51

Každý to má nastavené inak, je to hlavne na vašom rozhodnutí. S týmto príjmom a starším domom by som do toho nešla. Máte malé detičky, tie náklady sú v porovnaní s veľkými deťmi minimálne. Pre mňa vždy bol rozhodujúci fakt aj to, koľko detí by som zvládla uživiť, keby som na ne zostala sama (keby si z 25 tis. mala utiahnuť, dom, auto a 4 deti :think: :think: :think: ) …ale ako píšem, každý to má nastavené v hlave inak. Takto to mám ja a je to môj subjektívny názor :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný