Rozštěp páteře a MRI v těhotenství

Anonymní
18.2.26 14:15

Rozštěp páteře a MRI v těhotenství

Dobry den,

Nema tu prosím někdo zkušenost s rozštěpem páteře u miminka a magnetickou resonanci v těhotenství?

Jsem ve 22tt. Do ted bylo všechno v pořádku ale na 2.screeningu doktor vidi deformitu na obratlích někde dole, chybí nějaký prstýnek ale vypadá to, ze kůže nad tim je uzavřena. Tudíž to vypadá na uzavřeny rozštěp páteře. Ale nemůže mi rict nic vic s jistotou a posila mě na magnetickou rezonanci, kde uvidí vše, a pak by m otekly, jak to presne vypada a jaka je prognóza.

První věc - co by se dělo dál kdyby miminko melo rozštěp? Jsem po IVF s PGT kvůli moji chromozomální vadě a nechci ukončovat těhotenství :,(, to uz jsem jednou zažila.

Druhá věc - jak zvládnout magnetickou rezonanci, když už zed vim, ze začnu zrychleně dýchat a skoro omdlévat jeste, než tam zajedu? Natož pak uvnitř, když musím ležet nehybně a tak dlouho? Bojim se, abych to zvládla. Za další se prý musí ležet na zádech, což už mi ted v těhotenství také dělá problém. Bývá mi po chvíli špatně. Samozřejmě se tam s nimi domluvim a vše jim řeknu. Ale zajímají mě zkušenosti. Mam jít do Motola.

Moc dekuji 🙏🏽

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
77008
18.2.26 16:43
@Anonymní píše: Více

já bych šla na problém obráceně, pokus nesouhlasíš s ukončením těhotenství v žádném případě, ať se zjistí cokoli, tak nemá přece smysl nějakou MR vůbec podstupovat - tohle si nejdřív sama pro sebe ujasni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65305
18.2.26 16:51
@stinga píše: Více

tak zase pokud je to větší problém, může to mít vliv třeba na porod (bude třeba plánovaný císař) a bude třeba hned nějaký lékařský zákrok, na který by měli být lékaři připravení a počítat s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6037
18.2.26 16:52

Z toho co píšeš chápu, že chybí kostní oblouk? Mícha je normálně uvnitř - předpokládám, že ano, to bude to uzavření …? Je nějaký problém s nervy?

Pokud chybí jen ten kostní oblouk, tak je to nejlehčí stupeň rozštěpu a není závažný.
Kostní oblouk chybí i spousta lidem, kteří o tom ani neví.
Na magnetickou rezonanci půjdeš právě proto, aby se zjistilo jaký stupeň to je.
2. Stupeň rozštěpu se dá řešit operativně po porodu a má dobrou prognózu.
3. Stupeň Už je vážný, ikdyž stále se dá řešit, ale tam je velké riziko postižení i úmrtí při operaci.

Dle toho popisu to vypadá na ten lehčí stupeň, takže bych zachovala klid a zkusila zvládnout tu rezonanci, ať se případně můžete připravit na zákrok po porodu.
Držím palce :srdce:

Příspěvek upraven 18.02.26 v 17:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
18.2.26 16:53
@stinga píše: Více

Jistě lze odmítnout jakékoliv vyšetření. Otázkou je, zda by rezonance nebyla přínosná také pro strategii vedení porodu a rane poporodní péče.
Za sebe bych v této situaci šla na jiné pracoviště pro druhý názor, na toto má jistě zakladatelka nárok. V případě Prahy Centrum fetální mediciny Apolinar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.2.26 17:11

@stinga Řekla bych, že má. Řekly mi, že mi po resonanci řeknou, jakou prognóz ubude mít dítě a mohou to řešit hned po porodu a ne až s postupem času. Že prý čím dřív se problém řeší u dítěte, tím může mít lepší prognózu. Což za mě je moc dobře, když o tom již doktoři budou vědět a mlhou vzít dítě třeba hned na operaci, než oak cekat a zjišťovat postupně.

@vokishka
Ano přesně tak, proto chci vědět výsledky tak či tak. Jinak císaře jsem již měla, tak nejspíš bude plánovaný i tak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.2.26 17:14

@Markéta188
Ve zprávě mám napsáno toto - pater v lumbální oblasti v koronární rovině s nápadnou deformitou, nelze vyloučit defekt obratlovych oblouků L4-L5, ale defekt kryt kůži, conus medullaris se zda kaudalne stažen do úrovně defektu.

Takže vlastně ještě mícha je jakoby přitažena a není volně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.2.26 17:16

@Cirrus fibratus Útoční dělali dva doktoři. Bylo mi řečeno, že tohoto si jen tak ani doktor nevšimne, ale tento byl opravdu důkladný a jsem ráda, že si všiml. Na resonanci jsem ještě nebyla a mám jít do Motola, kde mě pak s výsledky pošlou za dětským doktorem, co se zabíva lateri aby mi řekl co a jak. Bylo m otevřeno, že v motole mání největší zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
1150
18.2.26 17:31

Nechte si snímky stáhnout na flešku nebo vypálit na CD, posoudit to pak může víc doktorů i mimo Motol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6037
18.2.26 17:32

Takhle - zatím je tam jen podezření. Mozek má v pořádku? Pohyblivost noh je ok? A močový měchýř také? Samozřejmě dle utz….
MRI opravdu řekne víc. Z toho všeho co píšeš bych to viděla opravdu celkem příznivě. Důležité je, když ta mícha nebude volně :oops:

A výše píšeš, že si toho normálně ani doktor nevšimne - jak jsem psala… 1. Stupeň má hodně lidí a ani o tom neví, právě proto, že na utz si toho jen tak někdo nevšimne a většina lidí s tím pak žije a nemají velké, nebo žádné následky.

Příspěvek upraven 18.02.26 v 17:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.2.26 17:32

@Mosie určitě se poptám jestli mi to dají na flašku. Bylo by to fajn. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.2.26 17:33

@Markéta188
Všechno ostatní je podle doktora pravé v pořádku, mozel, nohy i měchýř.
A mícha by prý správně měla být volně, ale je přitažená jakože přilepena nějak či co. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6037
18.2.26 17:38

Jo ja myslela jako že není mimo. Jinak ano, má být volně. To vše vypadá na ten 1. stupeň a maximálně půjde o nějaký lehčí zákrok po porodu, jestli vůbec…
Já tedy nejsem lékař, ani nic podobného…
Ale měla jsem v 2. těhotenství podezření na rozštěp a dokonce i špatně míchu a mozek, tak jsem to konzultovala, kde jsem mohla.

Snad vám to dobře dopadne :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.2.26 17:59

@Markéta188
Já doufám, že to bude jen ta nějaká lehčí forma. Moc se modlím. A doufám, že mozek zas.. zůstane v pořádku nadále, že se to nemůže třeba ještě změnit nebo něco. 🙏🏽

To mě strašně mrzí 🙁 doufám, že to u vás dopadlo jak nejlépe mohlo 🙏🏽 ❤️.

• Citovat
  • Upravit
106
18.2.26 18:25

Proč se bojíš magnetické rezonance? Je to vyšetření, které nebolí, chvíli si polezis v hluku, to se přece dá vydržet… Nech si podložit nohy, bude se ti ležet pohodlneji. A prostě to vydrž. Jestli ti je nepříjemný uzavřený prostor, zavři oči ještě před vjezdem do tunelu a nech je celou dobu zavřené. Myslí na příjemné věci, prehravej si v hlavě poslední dovolenou, oblíbený film nebo třeba sex s manželem :wink: v hlavě si to dopředu nastav jako příjemnou chvilku jen pro tebe, kde tě nikdo nebude rušit. Čím více budeš sama sebe dopředu děsit, tím horší pro tebe. Ale vážně o nic nejde. Jen chvíli ležíš se zavřenýma očima v hluku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí