Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chci se vás zeptat jak vytvořit ditku nějaký spací režim. Do teď se nám to dařilo, ale malé je 4,5 měsíce a nějak mi na to už **** víte co
ráno vstává v 8-8'30, ve 12 jde zase spinkat a takhle po třech hodinách. Teď si ale zařadila sama, že chce spat ještě v 18h, což je úplně naprd, protože pak do 10 cumakuje. Chodila mi spát obvykle kolem té 8. Ale teď už ne, díky tomu spánku v 18h. Zatrhnout spaní to nejde, protože pak pláče a chce spát
mohla by mi poradit opravdu nějaká zkušená maminka, jestli se dá ten spánek nějak ovlivnit? Osobně si myslím, že je to klíč ke všemu, protože do teď byla hrozně hodná ale teď když nespí a ukladam dřív, tak dokáže i hodinu brečet…
Jak které dítě, mám tři a ani jednomu se spánek nijak ovlivnit nedal, proste sem nechala spát, když chtěli. Dokud mas jedno, tak je to fuk ne? Nevstavas v 5 ráno do práce, tak proč nemůže koukat v 10 večer?
S prvním synem sem koukala klidne do 1 v noci, protože proste odmítal spát, tak sem si lehla dopol, když spal no. Ale ze usne v 10 večer a vstává po 8 ráno je luxus
když ho naučíš usnou třeba v 8 večer, tak cekej, ze budete vstavat třeba v 6 ![]()
Rezim spani se zacal tak nejak ustalovat kolem 6.-7.mesice a ani tak to nebylo idealni. Mam nespavce a nejedlika v jednom. A to jsou teprve „nervy“. Co bych za to dala, kdyby mi tenkrat dite spalo tak jako tobe…
Ahoj, předem říkám že se nepovažuji za zkušenou mámu
moje dcera od dvou měsíců začala spát celou noc (plně kojená) já se radovala jak je to super
ségra co má tři děti říkala užij si to a počítej s tím že tak to dlouho nebude. Měla pravdu od asi 6 měsíců už nespala celou noc až do teď (dnes 3 roky)
Od toho půl roku jsem se asi rok až rok a půl nervovala a zkoušela kde co… Abych dosáhla nějakého „režimu“ různé blbosti jako „systém bdělých oken“
atd… Prostě jsem dělala psí kusy… Na mojí dceři nic nefungovalo a přibližně každé 3-4 měsíce se jí měnil režim spánku. Vždy když už jsem měla pocit, že se třeba denní spaní, ranní vstávání a večerní ukládání nějak ustálilo tak KONEC a velká změna ![]()
Dnes jsem na tom tak, že jsem si prostě nastavila v hlavě neřešit to. Ona nebrečí že je ospalá, prostě spí kdy ona potřebuje. Já nejsem ve stresu, že nemá „režim“… A jsme obě šťastný ![]()
Samozřejmě každé dítě je jiné a můžeš zkusit jestli vám něco bude fungovat. Mě dnes jen mrzí že jsem se tím tak dlouho trápila. Mít druhé dítě tak asi zkusím dvě tři věci, ale už bych se urputně přes rok nesnažila zbytečně. ![]()
Ve 4 měsících mi dcera běžně usínala na noční spánek ve 23 hodin a stejně víc jak polovinu noci prořvala.
Nikdy jsem dceři, když byla miminko, do spánku nezasahovala a nechala ji spát, jak ona potřebovala.
Kolik spánků má přes den a jak dlouhé? Přijde mi, že má dost dlouhé ty bdělé okna, syn ve 4 měsících měl ješte 4 denní spánky, ale krátké, cca 30 minut. Vzhůru vydržel 2 hodiny. Teď v 7 mesicich vydrzi 2,5-3 hodiny, spánky má tři a jsou delší. Vstává ráno mezi 6 a 7 a usíná na noc mezi 19 a 20. U nás sledování bdělých oken funguje teda perfektně, syn je jak hodinky. Ale změny v režimu má skokově, ze dne na den. Poradit asi neumím, leda ji zkusit dávat spát v kratších intervalech a pak se ti ten poslední spánek posune na dřívejší dobu, pokud ho potřebuje. Ale zas jestli ti dřív usne, kdyz je tak naučená… Syn teda zas spí hrozně v noci, a ráno s ním vždycky bojuju, aby nevstával v pět, ale až v tech 6-7.
Každé mimino má něco ![]()
Mam tri deti a uz ve trech mesicich prvni mi doslo, ze nejvic jsme vsichni spokojeni, kdyz deti spi, jak potrebuji.
Zadny rezim, zadny natlak, zadne nervy s hodinovym uspavanim a panika „jaktoze nespi“.
A jako bonus je urcita volnost, muzes jit na navstevu, na festak, do hospody… Neresis hodinky.
Každé dítě je jiné a každému vyhovuje něco jiného.
Dělej to tak jak to vyhovuje dítěti.
Tak pak kouká do 22 hodin a co? Za pár měsíců to může být zase jinak.
@Kriss Tina nestěžuju si, jen ji chci naučit prostě nějaký režim
tak když to nejde, tak to nebudu lámat přes koleno
Dieta ti zmeni rezim spankov este 100×, to je proste zivot s detmi, zvykaj si
@Belda01 píše:
Ahoj holky, chci se vás zeptat jak vytvořit ditku nějaký spací režim. Do teď se nám to dařilo, ale malé je 4,5 měsíce a nějak mi na to už **** víte coráno vstává v 8-8'30, ve 12 jde zase spinkat a takhle po třech hodinách. Teď si ale zařadila sama, že chce spat ještě v 18h, což je úplně naprd, protože pak do 10 cumakuje. Chodila mi spát obvykle kolem té 8. Ale teď už ne, díky tomu spánku v 18h. Zatrhnout spaní to nejde, protože pak pláče a chce spát
mohla by mi poradit opravdu nějaká zkušená maminka, jestli se dá ten spánek nějak ovlivnit? Osobně si myslím, že je to klíč ke všemu, protože do teď byla hrozně hodná ale teď když nespí a ukladam dřív, tak dokáže i hodinu brečet…
Zatím to tolik neřeším, úprava zatím možná nebyla, takže to ani nijak nehrotím. Syn má 4,5 měsíce a spí cca takto (záleží, kdy ráno vstane, někdy se to různí): Kolem 9h vstaneme, tak po max 1,5h usíná, nebo jde na něj únava. Spí buď tak půl hodinku doma, nebo 2h venku, podle potřeby a počasí. Pak spí odpoledne zase tak 2h, večer chvíli a spát chodíme po půlnoci
Ale spí celou noc zase ![]()