Růstový spurt - jak kojit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
12.11.13 17:46
@flipa píše:
No ale čím to je, že mám toho mlíka málo? a jak to zvýšit, protože takhle vyždímam z obou cca 120 a to je pro něj jen tak tak. Jo a zapomněla jsem, že jinak je naprosto klidnej.

Promiň, ale myslím, že hledáš problém tam kde není. Tím se zbytečně stresuješ a to pak může mít sekundárně vliv na laktaci. Dítě je klidné = není hladové. To je to podstatné (spolu s tím, že v rozumné míře přibírá). Jestli se toho docílí kojením z jednoho nebo obou prsou, po dvou nebo po třech hodinách, nakojením 120 nebo 160 ml je jedno.
Pokud Ti to ale nedá, tak na podporu laktace jsou dobré čaje s jestřábinou, hovězí maso a vývary, některá homeopatika. Někomu pomáhají nápoje typu Caro nebo melta, nealko pivo, gravimilk. To je individuální.
Ber taky v potaz, že každého tělo prostě může mít nějaký svůj fyziologický limit. Pochybuje, že tvé tělo bude produkovat více mléka, pokud dospělo k názoru, že už je to pro něj přílišná zátěž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
12.11.13 18:11

Bude to spurt, měly jsme to s malou přesně stejně, jen mně bylo jedno, jestli kojím z jednoho nebo z obou. Navíc kojením z obou si více stimuluješ tvorbu.
A zahoď váhu, zbytečně se stresuješ a mimčo si po nakojení budíš :) (taky jsem tu chybu udělala, vážila, stresovala jak málo Eli vypila a přitom přibírala hezky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
12.11.13 18:29
@Svistice píše:
Ber taky v potaz, že každého tělo prostě může mít nějaký svůj fyziologický limit. Pochybuje, že tvé tělo bude produkovat více mléka, pokud dospělo k názoru, že už je to pro něj přílišná zátěž.

hloupa poznamka ode me – 16denni mimčo se koji relativne velmi malo na objem :)

zakladatelko.. je videt ze o kojeni uz neco vis :lol:, střídaní s prsou je vhodné s citem, ano vrátit na prso k tučnějšímu mléku, ano pokud dele nespalo a je zrale na spanek nechat ho spat, ale pokud je spavější tak naopak nabídni ještě druhé prso a klidně prostřídej vícekrát - prostě s citem - časté střídání podporuje laktaci, držení na jednom naopak utlumuje nadprodukci (i když je fajn že dítěti nabídněš tučnější), kdykoli jsi nejistá - když je horko, stres, večerní kojení - neboj se zkusit nabídnout druhou stranu.
(celý článek na toto téma http://dojcenie.wordpress.com/…ravne-kojit/)
Jseš jistě mnohem zkušenější než já :), ale myslím, že by ses neměla bát trochu si v tom 6ned dáchnout na gauči :), vždyť poporodní rekonvalescence nějakou dobu trvá i když to třeba není znát.
Vyšťavenost může souviset i s nachlazením, málo zeleného ve stravě (třeba petrželka) apod.

Příspěvek upraven 12.11.13 v 18:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
flipa
12.11.13 18:31

Z jednoho 50 z druhého 70 a odsávačka zůstala prázdná :oops: Asi to fakt moc přeháním, ale nechci s kojením skoncovat :(

• Citovat
  • Upravit
flipa
12.11.13 18:36

Máte určitě všechny pravdu, ale já tedy nevím, jestli kojit po 3 hod, když je v klidu, nebo dříve. Akorát mě stresuje, že mám obě prsa jak věšáky a za hodinku jdu kojit :,( Tak jen doufám, že se to brzy uklidní, budem zase pěkně bumbat jako dřív bez odtahování a já dá váhu kamarádce :lol:

• Citovat
  • Upravit
flipa
12.11.13 18:37
@eetkikinka píše:
Bude to spurt, měly jsme to s malou přesně stejně, jen mně bylo jedno, jestli kojím z jednoho nebo z obou. Navíc kojením z obou si více stimuluješ tvorbu.
A zahoď váhu, zbytečně se stresuješ a mimčo si po nakojení budíš :) (taky jsem tu chybu udělala, vážila, stresovala jak málo Eli vypila a přitom přibírala hezky)

Mě je to taky jedno, ale myslela jsem, když ho mám málo, tak v tom druhém nechat radši mlíčko na příště :oops:

• Citovat
  • Upravit
624
12.11.13 18:48

Moc se omlouvam… zamotala jsem se v prispěvcích :oops:… i když flipa možná si přečti výše uvedený odkaz alepson pro zajímavost :)… nevím co ti říct, nevím proč se trápit pitím a karem, když to nejjednodušší je skutečně prsa, zvláště takto večer prostřídat :))… mám takový dojem, že ani já ani maminky kolem mě neměly moc úspěchu s „plánováním“ kojení, tak bych spíše sledovala dítě než představy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
12.11.13 18:55
@flipa píše:
Mě je to taky jedno, ale myslela jsem, když ho mám málo, tak v tom druhém nechat radši mlíčko na příště :oops:

Mlíko se tvoří na základě poptávky. Takže právě když mu dáš obě najednou, tak do dalšího kojení se ti zase obě „doplní“. I když u větších dětí tedy se mléko tvoří až při kojení, protože už toho vypijou víc ( a ne každá z nás je Dolly bUster, že :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
flipa
12.11.13 18:58
@Svistice píše:
Mlíko se tvoří na základě poptávky. Takže právě když mu dáš obě najednou, tak do dalšího kojení se ti zase obě „doplní“. I když u větších dětí tedy se mléko tvoří až při kojení, protože už toho vypijou víc ( a ne každá z nás je Dolly bUster, že :mrgreen: )

Takže je to nejspíš, že nechce moc pít, proto je ho málo malá poptávka=malá nabídka.
Děkuji vám, jsem trošku klidnější a opravdu už přestanu vážit. Díky

• Citovat
  • Upravit
674
12.11.13 20:23

V první řadě bych přestala vážit. Zbytečně to stresuje.
Prsa bych nabízela podle malého, jak zrovna chce. Po kojení bych ještě prsa odstříkala, nebo odsála (tak se časem zvýší množství mlíka).
Na zvýšení tvorby mlíka pak ještě pomáhá melta, nebo kojící čaj (dobrý je Dr. Popov - Laktozin).
Myslím, že mlíka máš dost, když je malý spokojený.
Já si stále myslela, že mám málo a když si malá usmyslela, že už má kojení dost, tak jsem se divila, jak se mi prsa nalívají. Měla jsem pak opačný problém, aby se mlíko tvořit přestalo.
Hodně štěstí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
12.11.13 20:46

Po nějakém čase po porodu přestane mlíčko téct tak snadno, jako na začátku a děti se často vztekají, že se musí více snažit, aby něco dostaly. Proto ten pláč.
Pokud se bojíš o mléko, nechej ho vypít, kolik chce a pak zkus odsávačkou odsát, byť jen kvůli stimulaci.
Kdyby chtěl i z druhého, dej mu, přece ho nenecháš hlady, do dalšího kojení se dodělá a podle zvyšujích se požadavků dítěte se zvýší i tvorba (jen to není hned).
Z vlastní zkušenosti doporučím ještě homeopatika Ricinus Communis 5CH - u mě zabraly přímo kouzelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
13.11.13 16:09

Jeste k memu prispevku, citim se hloupe, tu slovenskou LL jsem si mohla aspon pro tentokrat strcit za klobouk. Mate moc pekne rozjete kojeni, ze treba ja muzu jen zavidet :). Ale je pravda, ze rezim je jen pomuckou, nemel by byt zakonem. Kojeni neni homogenni, mm se meni v prubehu dne i behem doby. Kolem 3.-5.mes uz dite kde co vydrzi, ale objevuji se ruzne bojkotiky - nemyslim, ze vam hrozi, vypada ze ti pije moc pekne. Kdyz se dite napije jen 70ml, tak v danou chvili to nic neznamena, ale kdyz pujde na prso az po dlouhem intervalu, muze mu to vyhladnuti uz vadit, pozna se to nevrlosti pri kojeni - pokud se to neopakuje, nic se nedeje… ale dlouhodobe to muze vyustit, nehlede na to ze je tak narusen dobry vztah ke kojeni a mame, narusuje to laktaci. K tomu ber v potaz, ze ty i dite mate ruzne potreby, ktere se v mliku projevi - menstruace, antikoncepce, stres, cestovani - pusobi na hustsi mleko. Ve stresu, v horku muze naopak dite chtit jen napit = predni, mene tucnou ale sladkou na vitaminy bohatou vodu. Te vody neni v danou chvili litr a deti pak radi upiji po chvilkach jak se staci vytvorit - neni duvod je nutit k zadnejsimu tucnejsimu,– a samozrejme ta nezasyti a dite pak by rado slo pod tricko driv jak po 3hod. To ze v dany moment stridas je jen dobre, 3mes spurt trvava i 14dni, a kojeni s obou se bat nemusis, az dite nebude chtit, druhe si neveme, co se tyce intervalu - kazde dite je jine :(. Postupujes-li takto podle citu, myslim, ze nemas ceho se bat, bude-li se vztekani pri kojeni objevovat a zhorsovat, laktaci zvysuj :). Prazdna prsa u starsich deti nic neznamenaji, zvlaste vecer, to je uplne normalni, naopak k ranu odpocate telo ma hodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová