Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@FraDeu píše:
@sakota Ano, je to tak. Dělám v CK. Máme povinnost vracet peníze dle poslanců do 14 dní (jakože nemožné, čeká se na vyplacení od letecké společnosti) a platí pro: Senioři 65+, matky/otce samoživitele (nutno potvrdit z úřadu), pak pro ty, co vlivem koronaviru ztratili práci (opět nutno doložit z úřadu, např. že jste se registrovali a čerpáte podporu - nebere se v potaz to, že si někdo fiktivně napíše a orazítkuje výpověď).
Lex voucher platí jen na zájezdy, tedy kombinace min. dvou služeb, např. doprava nebo ubytování.
Letecké společnosti bohužel vrací jen ve firmě voucheru, ale je to protiprávní, včera proběhl médii článek o tom, že EU komise chce po ČR vysvětlení, jaktoze neumožňuje lidem dostat zpět své peníze od cestovek.
Zabývám se tím už dlouho, neb mám kovem června zájezd do Řecka a čekám, co bude.
@ousk1 píše:
@FraDeu Prosím, mohu se zeptat ohledně voucheru od CK? případně jestli neví někdo jiný…v červenci máme letět do Řecka, můžeme stornovat za minimální storno poplatek, ale raději bychom voucher na zaplacenou zálohu ( cca 6tis.), nevíte někdo zda je to reálné?
Ja osobně bych okamžitě stornovala, kdyby mi cestovka nenapalila už v březnu, tedy víc než 100 dní před odjezdem, 50% storno (skutečné náklady).
Pokud máš možnost storna od Fischera nebo Eximu za minimum, je to vrabec v hrsti. Voucher je car papíru, kdoví co bude, tedy holub na střeše.
Pokud ti ck zájezd zruší před doplatkem, pak ti dají Lex voucher na zálohu. Pokud ne, budeš muset doplatit nebo stornovat. Některé ck nabízí i jejich voucher, třeba ta naše, ale je dost nevýhodný.
Já teď vyckavam, věřím, že 30.6 se do Řecka nepoletí. Exim a blue style už zájezdy do 30.6 zrušili.
@magratka píše:
@FraDeu Jak chcete aby se prokazovala osoba čerpající rodičovskou dovolenou?
Potvrzením od úřadu práce.
Ahoj, tak my jsme měli letět zrovna zítra s British Airways - hned jak bylo jasné, že se nepoletí tak přímo nabídli, jestli chceme voucher nebo vrátit peníze. Peníze přišli už v dubnu na účet. Takže letec. společnosti se v jednání liší. tak bych možná psala a psala, až by to tam někdo vzdal… I když u Ryanair bych popravdě vstřícnější jednání nečekala, ![]()
@Fazulina píše:
Potvrzením od úřadu práce.
A jsi si jistá? Protože v Lex voucher se píše o čerpání rodičovské dovolené, ale úřad práce může potvrdit pouze čerpání rodičovského příspěvku.
Já mám třeba cestovní smluvu psanou na mne, letím já ségra a děti, obě čerpáme RP, ale já nečerpám RD. Vztahuje se na nás ta možnost odmítnutí ochranné doby nebo ne? (Zákazník jsem já a RD nečerpám, ale papír z ÚP o čerpání RP dodat mohu.)
@Fazulina Moc děkuju za odpověď. Jo, asi to tak dopadne, že to stornujeme. Máme letět až 24.7., původně taky chtěli zaplatit vynaložené náklady, v pátek přišel mail, že je možnost toho minimálního storna. Já jen pořád doufala, že ten voucher by mohl vyjít..příští rok bychom stejně někam rádi a tohle by byli, jakoby, „vložené“ peníze. Ale jak píšeš, je pravda, že nikdo neví co bude.. Jen se ještě zeptám (zítra si do CK ještě zavolám), ale nevíš náhodou..ten minimální doplatek by byl pouze teď? Těsně před doplacením zálohy už pak ne, pak už předpokládám by chtěli zaplatit ty skutečně vynaložené náklady (dle toho, že čím blíž k odletu, tím větší storno)?
@magratka píše:
A jsi si jistá? Protože v Lex voucher se píše o čerpání rodičovské dovolené, ale úřad práce může potvrdit pouze čerpání rodičovského příspěvku.
Já mám třeba cestovní smluvu psanou na mne, letím já ségra a děti, obě čerpáme RP, ale já nečerpám RD. Vztahuje se na nás ta možnost odmítnutí ochranné doby nebo ne? (Zákazník jsem já a RD nečerpám, ale papír z ÚP o čerpání RP dodat mohu.)
No, ve skupině na Facebooku jedna paní primo psala, že dokladala potvrzení od up o přiznání rp. Ten papír musí být aktuální, k datu odjezdu na zájezd. Ale ideální by bylo se zeptat přímo v ck.
@ousk1 píše:
@Fazulina Moc děkuju za odpověď. Jo, asi to tak dopadne, že to stornujeme. Máme letět až 24.7., původně taky chtěli zaplatit vynaložené náklady, v pátek přišel mail, že je možnost toho minimálního storna. Já jen pořád doufala, že ten voucher by mohl vyjít..příští rok bychom stejně někam rádi a tohle by byli, jakoby, „vložené“ peníze. Ale jak píšeš, je pravda, že nikdo neví co bude.. Jen se ještě zeptám (zítra si do CK ještě zavolám), ale nevíš náhodou..ten minimální doplatek by byl pouze teď? Těsně před doplacením zálohy už pak ne, pak už předpokládám by chtěli zaplatit ty skutečně vynaložené náklady (dle toho, že čím blíž k odletu, tím větší storno)?
Tak to nevím, bohužel. To bych se zeptala v ck. Já osobně beru voucher jako poslední řešení. Zrušila bych hned, ale storno máme opravdu vysoké…
@magratka píše:
Ales jasně, vím, jak to myslíš, že RD mají jen matky, co jsou zaměstnané, a opravdu jsou ze zaměstnání na dovolené. Pak mohou být matky, co normálně pracuji a čerpají rp, a ty, které čerpají rp, a nejsou zaměstnané. Řekla bych, že jako většina národa, i ten, kdo tvořil ten paskvil Lex zákon, bere to, že když matka čerpá rp, tak je prostě na rodičovské dovolené ![]()
Pokud by opravdu trvali na rodičovské dovolené, tak to by potvrdil asi zaměstnavatel, ne? Ale myslím, že jde prostě o pobírání rp.
@Zumpa píše:
Já hlavně nechápu, proč s touhle příšernou společností lidi létají?
Chytrej má s Ryanairem slítanou celou Evropu a okolí a hlupák nechápe…
@Fazulina Neva, i tak děkuju. Zítra tam zavolám a uvidím, no. Já to beru tak, že v případě voucheru o ty peníze „nepřijdu“. Hodně mě překvapil ten obrat CK, minulé pondělí tvrdili, že storno cca 80%, a v pátek přijde mail, že by bylo to minimální…si člověk říká, co za tím je.. Jestli už ted vědí, že pokud stornujeme, tak ten náš zájezd pak ještě prodají jako last minute, nebo naopak je jim jasné, že se nepoletí a chtějí urvat aspon to minimální storno. Taky jsem četla, že letos nebudou schopni dodržet all inclusive, což my máme.. Chtěli jsme na výlet lodí, to taky není asi jistota, že to bude možné.. Takže u nás nejde ani tak strach z nákazy, spíš o to, že nechceme na docela drahou dovolenou jet za každou cenu a pak chodit na pláž v „intervalech“ atd.. A nechceme jet a po návratu řešit a zpětně něco po nich vymáhat. Mrzí mě to, hodně jsme se těšili.
@ousk1 píše:
@Fazulina Neva, i tak děkuju. Zítra tam zavolám a uvidím, no. Já to beru tak, že v případě voucheru o ty peníze „nepřijdu“. Hodně mě překvapil ten obrat CK, minulé pondělí tvrdili, že storno cca 80%, a v pátek přijde mail, že by bylo to minimální…si člověk říká, co za tím je.. Jestli už ted vědí, že pokud stornujeme, tak ten náš zájezd pak ještě prodají jako last minute, nebo naopak je jim jasné, že se nepoletí a chtějí urvat aspon to minimální storno. Taky jsem četla, že letos nebudou schopni dodržet all inclusive, což my máme.. Chtěli jsme na výlet lodí, to taky není asi jistota, že to bude možné.. Takže u nás nejde ani tak strach z nákazy, spíš o to, že nechceme na docela drahou dovolenou jet za každou cenu a pak chodit na pláž v „intervalech“ atd.. A nechceme jet a po návratu řešit a zpětně něco po nich vymáhat. Mrzí mě to, hodně jsme se těšili.
Jasan já taky jsem se těšila. Myslím, že si Fischer konečně spočítal, že když lidi stornuji za minimální poplatek, furt na tom budou líp než když na všechno rozdají vouchery. A taky v tom může být tím, že Fischer má nového majitele.
@Fazulina Jj, taky jsem četla o té změně majitele. Můžu se ještě zeptat, proč je pro Tebe voucher poslední volba? Máš obavy z krachu cestovky? Četla jsem, že i pak by jej měli proplatit, vzhledem k pojištění. Manžel teď přišel s tím, že chce právě taky počkat, máme doplácet koncem června a je přesvědčenej, že se nepoletí a dají nám ten voucher. A pokud se poletí, tak že poletíme a pokud tam budou jakékoliv změny, tak po návratu vymáhat „odškodnění“. Prostě sází na to, že se nepoletí nebo cestovka nezajistí co „slíbila“, dostaneme voucher a nepřijdeme o peníze vůbec. A do toho zpětného handrkování se mně právě vůbec nechce. Navíc 100% nám zpět nedají, takže přijít ted o storno cca 6tis nebo pak dostat zpět třeba 10tis…no nevím..
@ousk1 píše:
@Fazulina Jj, taky jsem četla o té změně majitele. Můžu se ještě zeptat, proč je pro Tebe voucher poslední volba? Máš obavy z krachu cestovky? Četla jsem, že i pak by jej měli proplatit, vzhledem k pojištění. Manžel teď přišel s tím, že chce právě taky počkat, máme doplácet koncem června a je přesvědčenej, že se nepoletí a dají nám ten voucher. A pokud se poletí, tak že poletíme a pokud tam budou jakékoliv změny, tak po návratu vymáhat „odškodnění“. Prostě sází na to, že se nepoletí nebo cestovka nezajistí co „slíbila“, dostaneme voucher a nepřijdeme o peníze vůbec. A do toho zpětného handrkování se mně právě vůbec nechce. Navíc 100% nám zpět nedají, takže přijít ted o storno cca 6tis nebo pak dostat zpět třeba 10tis…no nevím..
Voucher mi přijde nejistý, kdoví, co bude za rok. Kdyby bylo nízké storno, tak to ozelim. Z kupování zájezdu dopředu už jsem vyléčená. A nevím, zda budu chtít příští rok na stejné místo, mám ráda možnost volby. Přijde mi to svazujici. Ck nám nyní nabídla jejich voucher, ale prý bychom měli rezervovat stejný hotel, to mi přijde hodně omezující. Doufala jsem, že voucher budu moct využít na cokoliv z jejich nabídky…
Navíc by se mi ty peníze hodily na letošní dovolenou v ČR ![]()
@ousk1
Jinak my máme pobyt bez stravy a čehokoliv, jen ubytování a letenky. Takže na nějaké nesplnění služeb to taky není. ![]()
@Fazulina píše:
Voucher mi přijde nejistý, kdoví, co bude za rok. Kdyby bylo nízké storno, tak to ozelim. Z kupování zájezdu dopředu už jsem vyléčená. A nevím, zda budu chtít příští rok na stejné místo, mám ráda možnost volby. Přijde mi to svazujici. Ck nám nyní nabídla jejich voucher, ale prý bychom měli rezervovat stejný hotel, to mi přijde hodně omezující. Doufala jsem, že voucher budu moct využít na cokoliv z jejich nabídky…Navíc by se mi ty peníze hodily na letošní dovolenou v ČR
No hlavne jejich voucher (aspon to co rozesilali donedavna) je ztrata penez. Nema vubec nic spolecneho s tim co jim stat povolil vydavat. Nicmene s vama nekdo od Fisheru komunikuje nejak vic? Potvrdili vam to vyplaceni?