Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
jela jste některá s dvouletým dítětem autem na dovču? Jedeme do Itálie cca 850km, nějak si neumím představit jak ti zvládneme. ![]()
Určitě budeme vyjíždět v noci, aby co nejvíce času prospal. Ale co když ne? Jak dítě zabavit, jak často zastavovat?
Prosím nějaký tipy co nezapomenout do auta, atd..
Díky. ![]()
Jela jsem - bylo to necelých 1000km do Chorvatska, v autě 13m a téměř 3letá. Vyjeli jsme ve 2h v noci, dokud spali tak jsem jeli nezstavovali, takže do 7h ráno v kuse, to už jsme byli na hranicích slovinsko/chorvatsko. A pak už nespali, takže co 1h zastavovat, proběhnout a pokračovat ve 12h jsme byli na místě.
V autě měli hračky a pytlík křupek. Stačilo to. Máme děti zvyklé na cestování i na dlouhé trasy.
Jeli jsme do Chorvatska. Na noc mit prichystanou deku, piti, drobne svacinky, hracky = vytahovat postupne, ne vsechny naraz. Jednorazove ubrousky na utirani rukou a vseho zapatlaneho. Pocitat s tim, ze se probudi a moc se tim nestresovat.
Jinak taky jsme valili, dokud maly spal. Kdyz byl vzhuru, tak jsme staveli cca kazdou hodinu a pul, aby se deti i my protahli…
A ja prvne myslela ze s autem 2 roky starym ![]()
Nejela jsem na dovolenou tak daleko.Ale urcite to dite zvladne.Je to narocne pro vsechny nejen pro dite. Vetsinu cesty stejne prospí. Hracky nebo dvd prehravac do auta na zabavení. Prestavky delejte urcite casteji, me osobne byva dlouho v aute treba FAKT spatne ![]()
Jinak, zavidim dovolenou ![]()
Loni sme byli v Chorvatsku 750km, vyjeli sme kolem pulnoci, malej spal celou cestu, az rano kolem 7.h se vzbudil, zastavili sme, dostal mliko a pak zase usnul a na misto sme prijeli kolem 8:30 a nazpatek sme vyjeli kolem 18.h a hrali sme si a tak, delali pauzy a malej usnul kolem 20.h a vzbudil az tesne pred barakem coz bylo 2:30 a pak zase spal.
Ahoj, byli jsme v Itálii taky ve 2letech, vyjeli někdy v 4hod. ráno, abychom tam dorazili na 14hod, kdy jsme se mohli ubytovat. A výsledek - já měla strach, jak bude ráno řev při vypravování a syn vstal (spal už polooblíknutý, že ho jen přeneseme do auta a šup k autu s baťůžkem). Manžel ještě lovil něco na netu doma
, nesměla jsem ani ke kontejneru, abychom to stihli. Odmítnul vystoupit na pumpě, a by už byl u moře. Jen snědl venku rohlík a jelo se - žádné procházení se, co jsem s ním chtěla učinit, aby se protáhl. Cestu prospal. Paradoxně to bylo lepší než v 5ti letech jet hodinu někam v ČR.
Jsou DVD do aut, jestli rád pohádky. Měla jsem haldu sušenek a různých dobrůtek připravených, co jsem mu dávala a dudlík.
U nás byla velká motivace, že když bude hodný, budeme tam rychle a půjde v ten den ještě do moře. Což mě měl manžel rád, když musel hned po ubytování se v Itálii do moře a ne si dáchnout
.
Příspěvek upraven 12.03.14 v 14:22
Ahoj, my jeli prvně přes den s dvojčatama 2,5 roku do chorvatska a naprosto pohoda… měla jsem velkej strach z cesty, ale byli zlatí… nakoupila jsme nové hračky, věci na zabavení do auta a ani na to nedošlo… hodně spali, koukali kolem a bylo to fajn…i loni ve 3,5 letoch to taky šlo ale letos ve 4,5 to bude podstatně horší… už se nervově připravuji:-))šťastnou cestu:-))
Taky se letos chystame s dvouletou, mame v planu vyjet po 8, aby usla a kolem te 6 jsme na miste..takze doufam, ze to prespi cele.. jinak nejakou hracku co by ji mohla zabavit sebou, neco dobreho na zub pro umlceni a kdyz tak zastavovat jak bude potreba…
Jeli jsme 1200 km, skoro 15 hodin a v pohode.Meli jsme dvd, palacinky a byl klid ![]()
@NicoleX
skoro 3letý 1000km chorvatsko a teď 6 a 2,5letý 1500km jižní itálie (ve dvou dnech po sobě).
jeli jsme přes den, v noci přespali v hotelu.
naše děti jsou ale extrém. jeli jsme celý den, stavěli jen na benzínkách, a na oběd, to se trochu proběhli. měli auta, plyšáčky, CD s písničkama a jeden druhého. hráli si a povídali si. a večer to rozbalili.. ![]()
od té doby se jim v rodině říká Zikmund a Hanzelka ![]()
do toho chorvatska netuším dodnes, jak to dal, jeli jsme na CD čuníci od nohavici a neměl s kým si vzadu hrát..
@NicoleX Jo, jinak bacha s klimatizaci… zadny extrem, dokud to pujde i bez ni, tak radsi nezapinat. Kdyz uz bude teplo a bude treba, tak nastavit prijatelnou teplotu a tak, aby to na ne nefoukalo.
My byli s dcerkou v Chorvatsku loni, to jí bylo 22 měsíců a znova bych nejela
Vyjeli jsme sice v noci, takže větší část cesty zaspala, ale jinak se jí to vůbec nelíbilo. Měli jsme s sebou tunu hraček, počítač na kreslené pohádky, knížky, spoustu jídla, ovoce…stejně byla nevrlá, v autosedačce vůbec nechtěla být…S druhým počkáme na tak dalekou cestu, až z toho bude mít víc rozum ![]()
Moje tipy: hodně hraček, hodně jídla na umlčení, hodně zastavovat, ať si dítě od auta odpočine co nejvíc. A přeju pevné nervy ![]()
@boball píše:
Ten nadpis je trochu zavádějící
Presne
S dvouletym autem na dovolenou
![]()