Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A má nebo mívá nějaké problémy, že musíte s kašlem hned na pohotovost. Pokud ne nechala bych to na normální ordinační dobu na zítřek, ale volala bych předem. Když jsme měli neštovice, tak nás ani nechtěli vidět, jen pokud budou komplikace a to máme volat.
Zavolat předem a jet.Nebo vydržet do zítřka a domluvit si prohlídku u doktorky, případně návštěvu doma. Zápal plic není zase tak vzácnou komplikací nestovic.
@jahuhudka píše:
Nejezdit s kaslem na pohotovost
Proč? Myslím, že dovedu posoudit zdravotní stav svého dítěte tak, abych věděla, jestli tam musíme nebo ne. ![]()
Laryngytida, zapal plic treba - kasel a pohotovost.
Pro ty, co se diví. ![]()
Zavolala bych tam předem, případně bych nechala dítě v autě, zašla tam a zeptala se. V čekárně by mohl byt někdo, kdo o neštovice nestojí, navíc to bude člověk oslabený nemoci a tím spíš je může chytit
Kdybych nemusela, nikam nejedu. Opravdu si dovedu představit lepší program na nedělní večer než jet 40 km na pohotovost a 40 km zpátky. Od 6 hodin od rána kašle vlastně nonstop hnusným suchým dusivým kašlem. Největší pauza mezi návaly kašle je 20 vteřin. Po léku nekašle hodinu. Už jsem ho nadopovala vším, co máme doma. Pokud se to nezlepší, tak musíme.
@Talitha píše:
Laryngytida, zapal plic treba - kasel a pohotovost.
Pro ty, co se diví.
S laryng mám u synů bohatou zkušenost a nikdy jsem na pohotovost nejela a pokud by k tomu došlo, tak to nebudu „tušit“ už několik hodin předem…
A neštovice i s následným maroděním mám u všech třech v posledních dvou měsících za sebou, na pohotovosti jsme nebyli ani jednou… Proto se ptám…
![]()
Určitě volat předem, že dítě má neštovice. U nás na pohotovosti je zvláštní vstup do ordinace pro infekční děti a i sólo čekárna.
@Anonymní píše:
Kdybych nemusela, nikam nejedu. Opravdu si dovedu představit lepší program na nedělní večer než jet 40 km na pohotovost a 40 km zpátky. Od 6 hodin od rána kašle vlastně nonstop hnusným suchým dusivým kašlem. Největší pauza mezi návaly kašle je 20 vteřin. Po léku nekašle hodinu. Už jsem ho nadopovala vším, co máme doma. Pokud se to nezlepší, tak musíme.
Pokud to je takhle, tak bych asi nečekala ani na večer a jela dříve, pokud tu možnost máš..
Normálně bych tam zavolala, že povezu dítě s neštovicema, aby byli upozorněni, jelikož by bylo fajn vás vzít dovnitř přednostně…
![]()
@Xiraxinek píše:
S laryng mám u synů bohatou zkušenost a nikdy jsem na pohotovost nejela a pokud by k tomu došlo, tak to nebudu „tušit“ už několik hodin předem…A neštovice i s následným maroděním mám u všech třech v posledních dvou měsících za sebou, na pohotovosti jsme nebyli ani jednou… Proto se ptám…
![]()
![]()
![]()
Každé dítě je jiné. Se starším jsme nikdy nikde s laryngitidou nebyli. S mladším jsme taky nejezdili, ale on má netypický průběh a tímto způsobem kašle klidně týden. Ani 100% nevíme, co to je. Naše doktorka tvrdí, že to laryngitida není, na pohotovosti tvrdí, že je.
Pomáhá jen kombinace léků, co mu dávají na pohotovosti - inhalovat adrenalin, injekčně Prednison (nebo něco podobného) a půl tablety Dithiadenu. Pak se to lehce zlepší a je schopný spát. Hlavně jak si odpočine, tak se to rychleji srovná.
Pojedeme večer, občas se mi to podaří udolat inhalacemi a léky, co máme doma. Ale ptám se s předstihem, abych byla připravená.
Řeším problém. Syn má neštovice. Je to 2 týdny, co se mu objevil první pupínek, poslední se mu objevil přibližně před týdnem, v té době začaly vysychat a tvořily se stroupky. Dodnes ale nejsou všechny zaschlé. Doktorka mě upozornila, že je infekční, dokud má nějaké puchýřky podlité vodou - má jich asi 10 na chodidlech.
Dneska začal kašlat, takže je možné, že večer pojedeme na pohotovost. A teď uvažuju, co dělat? Jet tam normálně? Zavolat předem? Je vůbec reálné, aby byl syn ještě po 2 týdnech infekční?