Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Včera jsem si přečetla diskuzi paní, která má malé miminko a vzala svoje rodiče na dovolenou. K jejímu problému se vyjadřovat nebudu, jen chci říct, že jsem zůstala paf, jak je šikovná. Vůbec si nedokážu představit s tak malým děckem na podobnou dovolenou jet, natožtak organizovat program rodičům, vozit je po památkách atd. Budu ráda, když to zvládneme týden na chatě. Přemýšlím, jestli jsem tak nemožná. Zvládám tak akorát kojit, přebalovat, vozit, hodit něco do pračky, semtam něco uvařit a poklidit největší bordel. Ani nakupovat moc nechodím, to většinou obstará manžel. Jakmile se pustím do nějakého většího „projektu“, prcek se zaručeně vzbudí a překazí mi to. Jak to máte vy? Co dokážete stihnout s miminkem?
S prvorozeným to bylo dost podobně. S druhou jsem zvládla mimino, bstole a ještě výletování k tomu.
@Cuarentena Protože ty nemáš jen to miminko ![]()
S prvním dítětem - miminko, domácnost, zahrada, práce, studium
S druhým dítětem - miminko, domácnost, zahrada, studium
S třetím dítětem - miminko, domácnost, trochu zahrada, nepatrně začíná práce - ale stejně je občas borčus a hlava mi z toho jde kolem. ![]()
Tak ja mam ke 4tydennimu miminku doma jeste 5ti letou cacorku a 3letou, prvni dva tydny jsem nestihala nic, malinka porad brecela.Ale ted uz normalne uvarim, uklidim, akorad uz nevytiram kazdy den jako to byvalo zvykem, ale zametam i vickrat denne
Horsi je ze kdyz se do neceho vetsiho pustim, vetsinou se vzbudi, tak nakrmim, vemu si ji do lehatka, mam ji u sebe a makam.Ted jsem spokojena, ale ty prvni dva tydny jsem byla rada, ze mi pomahal chlap, jinac bych se ani nenajedla ![]()
Ahoj tak podle mě hodně záleží jak naladěné máš mimčo a hlavně jak moc ti spí
já třeba měla fakt hodně spavé a tak celkem i dost spokojené miminko takže jsem fakt stíhala vše, nejednou jsem se už i nudila
ted má malá 15 měsíců a pořád je to v pohodě, už tak moc nespí, ale umí se hezky zabavit, není to takový ten mamánek který se drží máminy nohy a křičí
takže fakt podle mě záleží na dítěti, ne na matce takže nemožná nejsi, neboj ![]()
Výletování je v pohodě, to je kolikrát lepší děcka někam vyvézt ven, než být doma.
Já jsem teda stíhala víc, když byly holky miminka. V jejich roce jsem dokonce úspěšně dokončila VŠ. Zato teď, když mají dva roky, nestíhám vůbec nic. Celý den mám tak nějak v poklusu a vždy se těším na jejich odpolední hodinku spánku ![]()
Tak ono nejvíc záleží na dítěti. kamarádka může s její holčičkou cokoliv
Jo dodatek, predtim jsem taky varila ty dva tydny ale fakt jen rychlovky, aby bylo neco k jidlu ![]()
Když byl syn ještě hodně malý (asi ty první tři měsíce), taky jsem měla dojem, že nic nestíhám, že mi všechno „překazí“ tím, že se vzbudí v nejméně vhodnou dobu, apod., ale asi to bylo jen o tom, že neměl režim, podle kterého jsem se mohla řídit. Až později, když si vytvořil režim, se dalo všechno stíhat pěkně ![]()
Koukám, že máš 4. dítě, to musíš být spíš přeborník na vytváření systému a zvládání běžného života ![]()
@Cuarentena píše:
Včera jsem si přečetla diskuzi paní, která má malé miminko a vzala svoje rodiče na dovolenou. K jejímu problému se vyjadřovat nebudu, jen chci říct, že jsem zůstala paf, jak je šikovná. Vůbec si nedokážu představit s tak malým děckem na podobnou dovolenou jet, natožtak organizovat program rodičům, vozit je po památkách atd. Budu ráda, když to zvládneme týden na chatě. Přemýšlím, jestli jsem tak nemožná. Zvládám tak akorát kojit, přebalovat, vozit, hodit něco do pračky, semtam něco uvařit a poklidit největší bordel. Ani nakupovat moc nechodím, to většinou obstará manžel. Jakmile se pustím do nějakého většího „projektu“, prcek se zaručeně vzbudí a překazí mi to. Jak to máte vy? Co dokážete stihnout s miminkem?
Jsem na tom s téměř dvoumesíčním stejně jako ty. Krom péče u prcka zvládám vyprat, vyžehlit, umít a uklidit nádobí, uvařit něco ala těstoviny s kečupem. Taky jsem si musela zvyknout, že všechno dělám na etapy (např. věším prádlo na třikrát apod.), neb když s něčím začnu, mimino se obvykle během chvilky probudí.
Na velké cestování nebo nákupy se sama taky necítím. Sice bych to zvládla, když by to bylo nutné, ale nač se zbytečně stresovat, že.
@Cuarentena
ahojky, neboj nejsi v tom sama..:) Mám jedno 5 měsíční dítě a taky toho moc neudělám. Není zrovna moc spavý, takže když usne rychle poklidím ten největší binec, vysaju, prát stíhám, ale vaření jak kdy..První 3 měsíce mne manžel v kuchyni skoro vůbec neviděl, protože malý trpěl dost na prdy a teď když už na ně netrpí, tak stejně tak často nevařím..Jsem ráda, když to stihnu, že se mi malý zrovna hned nevzbudí. Vařím nejvíc v případě, kdy je i manžel doma…Malý se sám moc nezabaví, většinou si chce hrát se mnou nebo ho položím na hrací deku a hold, když zrovna něco akutně potřebuji dodělat a jemu se to nelíbí, tak ho tak nechám chvíli vztekat.. ![]()
Jednak zaleží na dítěti, ale pak i na tobe, stihani je nekolikafaktorova zalezitost a nema cenu se nejak srovnavat s ostatnima.
s dcerou jsem nestihla vubec nic…dodnes nevim co jsem s tim casem delala. Ted s druhym ditetem, ktere je narocnejsi rozjizdim male podnikani
, jsou dny, ktery jsou totalne zabity, ale vetsinu casu se to da. Vtip je v efektivne vyuzitem casu, osobni rychlosti a odolnosti.
Už by jsi měla vědět, že záleží na miminku a jak co řešíš, jestli necháš mimčo klidně vyřvat, vadí ti nepořádek, jíte „hotovky“ z jídelny,… to se takhle nedá, s prvním jsem stíhala míň než s druhým, byl podstatně náročnější, místo třetího dítka máme ještě štěně ![]()
Ahoj, záleží na dítěti. Já si s malou za první dva měsíce stihla akorát vyčistit zuby a občas si zajít na záchod ![]()