S vyznamenáním na zdrávku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3142
18.11.22 11:51
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám dceru v deváté třídě, v osmé třídě měla vyznamenání a teď ho bude mít též. Dcera chce na zdravotnickou střední školu, protože chce být zdravotní sestra. Ale okolí a teda hlavně babička ji to dost rozmlouva, že na zdravku s vyznamenáním je ji škoda. Jaký na to mate pohled vy?

zrovna před týdnem mi mamka, někdejší zdravotní sestra, říkala, že když ona šla na zdrávku, tak to byla výběrová škola pro nadané a chytré žáky
sestra (i mužského pohlaví) nesmí být hloupá, musí umět spočítat koncetrace, chápat zdravotní dokumentaci, zdravotní sestra je odborná práce
tl dr, babička je mimo mísu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
18.11.22 11:56
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám dceru v deváté třídě, v osmé třídě měla vyznamenání a teď ho bude mít též. Dcera chce na zdravotnickou střední školu, protože chce být zdravotní sestra. Ale okolí a teda hlavně babička ji to dost rozmlouva, že na zdravku s vyznamenáním je ji škoda. Jaký na to mate pohled vy?

no jo, to mi říkali už před víc jak třiceti lety, že přece s vyznamenáním nepůjdu utírat starejm dědkům zadky :nevim: a víš co? na zdrávku jsem šla a pracovně jsem spokojená i po letech :palec:

jestli opravdu chce, nechala bych ji jít. konečně, bude mít možnost rozkoukat se po špitále, uvidí, co práce obnáší, a pokud to s tou sesterskou prací myslí vážně, tak při výběru oboru na vysokou bude orientovanější, než holka s gymplem. tím myslím, že bude mít reálnější představu, co obsahuje práce všeobecné sestry, dětské sestry, porodní asistenky, fyzioterapeutky, zdravotnického záchranáře… a pravděpodobněji nešlápne vedle. no a když zjistí, že práce ve špitále pro ni není, tak si prostě vybere nějakou vysokou mimo obor, netřeba to hrotit.

akorát tedy doporučuji věnovat pozornost výběru zdrávky, zjistit si na ně reference. protože jako u jiných oborů, jsou školy lepší a horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9296
18.11.22 12:02

Nechte ji jít na obor, který ji baví. Co si o tom myslí babička, by mi bylo úplně ukradený.
To že má vyznamenání, ale neznamená, že bude přijata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1526
18.11.22 12:06

Můj syn má taktéž vyznamenání a vybral si střední zemědělskou školu. Ne, nemyslím si, že je ho na tuto školu „škoda“, naopak jsem moc ráda, že si vybral obor, ke kterému má vztah a zajímá ho :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.11.22 12:37
@Hecate píše:
Díky za reakci.
Přiznám se, že to řeším trochu proto, že ač mám teď děti na (okresním) víceletém gymnáziu, občas poslouchám, že to byla špatná volba.
Já jsem teda ráda, že se tam dostaly, ale u staršího dítěte vnímám, že to možná bude v budoucnu problém (náročnost, tah na bránu, atd.). Prostě to starší je tam asi trochu na sílu a doufám, že toho jednou nebudeme litovat nebo že nepřijde nějaký neúspěch, který ho zlomí, atd.
Jestli se potom právě něčím uklidňuju, tak tím, že jestli je ta situace taková, jak psali na tom idnes, tak tuplem buďme rádi, že se to povedlo.

Já myslím, že jste chybu neudělali. V rodině se právě dítě nedostalo se samými jedničkami na víceletý a na čtyřletý jen tak tak. Je v prváku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
18.11.22 12:59

Jako ano, dnes je trošku problém, že na zdravku se dostane spousta lidí skoro na propadnutí.
Nicméně dřív to bývala elitní škola, takže myšlení babčiky trošku nechápu.
A faktem je, že díky tomu, že tam je poměrně dost lidí s horšími shopnostmi, tak je problém najít slušné pracovníky do nemocnic, protože to procento do zdravotnictví nepoužitelných lidí, co odtam vyleze, je značné.
Ale být dcerou, tak pokud má psychicky na zdravotnictví, tak bych tam šla, protože ty elitní sestry, co jsou schopné a inteligentní, tak ty se můžou uplatnit na elitních místech, kde 40 tisíc hrubého není žádný vysoký plat a to i v mládí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3817
18.11.22 13:12
@annlady píše:
zrovna před týdnem mi mamka, někdejší zdravotní sestra, říkala, že když ona šla na zdrávku, tak to byla výběrová škola pro nadané a chytré žáky
sestra (i mužského pohlaví) nesmí být hloupá, musí umět spočítat koncetrace, chápat zdravotní dokumentaci, zdravotní sestra je odborná práce
tl dr, babička je mimo mísu

Buď ráda, že dcera ví již v osmičce, na co chce jít. Na gympl jdou většinou děti, které se učí celkem dobře, ale nevědí, co by jednou chtěly dělat. Gympl jim dá další čtyři roky, aby si to ujasnily. Jako zdravotní sestra bude mít vždycky uplatnění, vysoku školu, i medicínu si může také udělat. Může se uplatnit i v cizině. Za mě je to nyní jedna z nejlepších škol, kam může holka nastoupit. A protože je tam nyní i dost velký převis podaných žádostí nad počtem přijatých, tak může být ráda, že má to vyznamenání, které ji přidá u přijímaček nějaké body.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3817
18.11.22 13:19
@Sany80s píše:
Jako ano, dnes je trošku problém, že na zdravku se dostane spousta lidí skoro na propadnutí.
Nicméně dřív to bývala elitní škola, takže myšlení babčiky trošku nechápu.
A faktem je, že díky tomu, že tam je poměrně dost lidí s horšími shopnostmi, tak je problém najít slušné pracovníky do nemocnic, protože to procento do zdravotnictví nepoužitelných lidí, co odtam vyleze, je značné.
Ale být dcerou, tak pokud má psychicky na zdravotnictví, tak bych tam šla, protože ty elitní sestry, co jsou schopné a inteligentní, tak ty se můžou uplatnit na elitních místech, kde 40 tisíc hrubého není žádný vysoký plat a to i v mládí.

To bylo tak před pěti, deseti lety. Dneska je zdrávka žádaná škola, kde počet přihlášených vysoce převyšuje počet přijatých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
407
18.11.22 13:20

Nikdy bych jí nebránila, protože se to obrátí i jak proti ní, tak proti Vám v rodině. Může pak jít na VŠ, dokonce je to i dnes skoro nutné, aby z ní byla všeobecná zdr. sestra a nejen praktická, které mají omezené kompetence. Může být nakonec bc, mgr nebo phdr. Ale spíše bych jí doporučila předem jít třeba na brigádu/nějakou praxi/alespoň se podívat do nějakého domova důchodců, soc. ústavu apod, aby měla nějakou reálnou představu, co to obnáší, nejen ty romantické iluze. A taky se předem seznámit s mizernýma platovýma podmínkama sestřiček (za mě z pohledu lékaře jednoznačně ostuda, spousta sestřiček ještě jezdí nějakou domácí péči, chodí uklízet apod, aby se slušně uživily, což je hrůza, protože v nemocnici typicky slouží dvanáctky).
Jinak většina sestřiček, se kterýma já přicházím do styku (urgentní příjem, jipka), jsou nadprůměrně inteligentní dámy. (I když samozřejmě výjimky se najdou, jako všude.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
18.11.22 13:23

Myslím si že zdravka je super volná rozhodně lepší než nějaká soukromá obchodka nebo cestovní ruch která nenaučí nic moc…

• Citovat
  • Upravit
299
18.11.22 13:28

Byla jsem na zdravce, a fakt to není lehká škola. I jedničkářkx šly první rok se známkami hooodně dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4537
18.11.22 13:32

@Kasandra159
Dělala jsem před asi 6 lety přijímačky na všeobecnou sestru a bylo to naprosto primitivní. :nevim: Jen netuším, jak je to teď, ale pochybuju, že se to extra změnilo.
A jelikož jsem je dělala že střední zdravky, tak to bylo mnohem jednodušší než třeba někdo, kdo studoval gympl. Alespoň to je můj pohled na věc. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
18.11.22 13:35

Ať na zdrávku klidně jde. Nebude mít v životě nejspíš problém s uplatněním. No a pokud je šikovná, tak z ní nemusí být řadová sestra. Může si udělat VŠ, dělat vrchní sestru nebo třeba sestru na JIP a když bude chtít jít na medicínu, tak holt od třeťáku zaplatíte doučování chemie a fyziky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.22 13:40

Já byla na gymplu a pak pokračovala na VŠ (Bc. - všeobecná sestra, Mgr. - specializace v intenzivní péči). A za mě toto byla značka ideál. Sice začátky na VŠ jsem měla těžší, ale jen skrz praxi v nemocnici, teorii jsem se doučila. Na druhou stranu holky ze zdravek více bojovaly s učením, jazyky i prací na počítači. Ať si dá přihlášku na obojí a uvidí ;)

• Citovat
  • Upravit
3912
18.11.22 13:53
@Da12 píše:
To bylo tak před pěti, deseti lety. Dneska je zdrávka žádaná škola, kde počet přihlášených vysoce převyšuje počet přijatých.

Taky mám pochybnosti o tom, že by se na zdrávku dostávali slabí studenti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze