Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co dělat v situaci kdy školka nesouhlasí s tím, aby mělo každé dítě v MŠ svůj hrneček na pitný režim. U nás je to tak, že pijí děti z erárních skleniček, mají jich ve třídě 5, když se pět dětí napije, paní uklizečka je omyje a můžou v pití pokračovat další děti. Jde mi o to, že paní učitelky nemohou mít přehled jaké dítě pilo, a aby se neroznášely bacily. Ale samostatné hrnečky by byly lepší volba.
@katice to by se mi taky moc nelíbilo. Tady ve školkách to funguje jak píšeš, každý má svůj (plastový) hrníček, označený svým obrázkem (každé dítko má nějaký obrázek a má jím označený i třeba ručník, věšáček v šatně atd.) ![]()
V naší školce si děti musely přinést vlastní plastový hrneček, podepsaný zespodu, každý má s nějakým obrázkem, takže většinou si ho děti poznají. Aby pilo víc děti z jednoho hrnečku, tak to by se mi taky nelíbilo ![]()
U nás mají každý svou skleničku. Mají ji každý položenou na svém obrázku. Ale i tak byl malý věčně nemocný. Ono stačí šahat na stejou hračku, nebo když děti kašlou atd.
To by se mi taky nelíbilo. Když jsem já byla ve školce tak to bylo jak píše Verča. Teď jsem si na to úplně vzpoměla. Kamarádka měla taťku šmoulu, kterého jsem ji záviděla.
Asi jsem divná, ale mě by to nevadilo.
Aspoň posilujou imunitu
a myslim, že i kdyby měl každýý sůj vlastní hrníček, tak se může stát, že se z něj napije někdo jiný nebo ne. ![]()
@Milkiway taky mi to vrátilo vzpomínky
Já jsem často jako malá nosila takovou modro-bílou pruhavanou košili, vypadala jsem jak námořník, tak jsem dostala obrázek plachetnice
![]()
@katice Co to je za hovadinu
Trvej na svém hrníčku, už jen kvůli hygieně.
@Jenver tak i kdyby nešlo o hygienu, tak mi přijde nesmyslné, točit a umývat furt dokola 5 skleniček…nevím, kolik dětí je v té školce ale tady bývá běžně ve tříde třeba 25 dětí, takže to by paní uklízečka pořád jen umývala… ![]()
U nas maji deti pri jidle kazdy svuj hrnicek - a kdyz maji mezi jidly zizen, tak si nalejou vodu - z dzbanku nebo z barelu do plastovych kelimku. Je to neekologicke, ale deti takhle moc nepiji, tak jich zase tolik nespotrebuji. A venku jim udelali na zahrade pitko, takze kdyz je horko, tak se napijou ciste vody tam a zadnou nadobu nepouziji
@Verca1989 píše:
@Jenver tak i kdyby nešlo o hygienu, tak mi přijde nesmyslné, točit a umývat furt dokola 5 skleniček…nevím, kolik dětí je v té školce ale tady bývá běžně ve tříde třeba 25 dětí, takže to by paní uklízečka pořád jen umývala…
To už je druhá věc, hlavně co když bude chtít pít víc dětí na jednou.
Asi se uklizečka nudí,, tak aby měla co celej den dělat, tak myje dokolečka skleničky. ![]()
Ahojky @katice tak syn těď nastoupil do školky a je jich tam asi 8-10 a hrnečků mají snad 2O
protože když jsem si pro něj odpoklo přišla, viděla jsem na stolečkách, že má každý „svůj“ hrneček a Honzík ještě spal tak mi paní učitelka nabídla čaj a vyndala čistý hrneček. Pak mi řekla, že pokud budu chtít tak mu můžu přinést vlastní - ale, že nemusím, že jich je tam dost ale pokud by mi to vadilo tak není problém
Prej to nějakým maminkám vadí, že pijí z erárních hrníčků. Jako ale nepochopila jsem to - stejně i když bude mít svůj hrneček tak ho tam budu nechávat a ne tahat každý den domu ho umýt
![]()
Ale tohle by mi vyloženě vadilo, koupila bych mu vlastní, podepsala a odnesla do školky. A hlavně jako 5.hrnečků pro celou třídu??? A co když bude mít tvůj syn/dcera žízeň ale hrneček bude mít ta „druhá“ skupina? Tak nebude pít??? no po pravdě, napije se ale z „cizího“ hrnečku na kterým je plno virů a bakterií. A učitelky jako nechápu - tak dám třeba na nástěnku, že je nedostatek hrnečů ať si přinese každé dítko svůj oblíbený a snad konec ne? a nebo to rovnou řeknu rodičům - pokud školka (tedy zřizovatel) nemá peníze na hrnečky…
u nás měly dokonce děti společný kartáček na zuby ![]()
(teď už mají své vlastní, paní učitelka byla pohoršená, že se mi to nelíbilo)
U nás mělo každé dítě svůj hrnek podepsaný na boku, aby bylo dobře vidět jméno. Hrnky měly různé barvy, takže dítě našlo podle barvy a pak mezi třeba čtyřmi zelenými už podle jména bylo rychlé najít ten svůj. Krom toho mohli mít děti svoji flašku s pitím z domu, to jsme využívali my.
Ten systém pěti skleniček bych teda nechtěla a donesla vlastní hrnek nebo lahev.
@Žirafátko píše:u nás měly dokonce děti společný kartáček na zuby
(teď už mají své vlastní, paní učitelka byla pohoršená, že se mi to nelíbilo)
Ježiš fuj, to snad ani není možný. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.