Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky.. Dlouho jsem se rozhodlvala, jestli sem napsat. Vsechno zacalo v zari, kdyz jsem po vysazeni HA na poprve otehotnela, vse ale rychle skoncilo v 8tt, kdy jsem zacla potracet a musela na revizi. Doktrori nam doporucili probehnout dva cykly. Ja jsem ale vedela, ze jedinou zaplatou na psychiku je dalsi tehotenstvi. Po prvni porezivni MS se opet hned zadadarilo a na UZ jsem videla dva vacky, byla jsem nejstastnejsi na svete. Od 5tt jsem musela byt s dvojcatky na rizikovem, uz ze zacatku to nebylo lehke do 10tt nas dopravazelo krvaceni a spineni, vsechno ale ustali i screening nam vysel na vybornou. Rikala jsem si, ze to nejhorsi je za nami a ze uz se nic nemuze pokazit. Ale pokazilo… Minuly tyden jsem zaclA mit krece do bricha a v nemocnici mi rekli, ze ze se miminka tlaci ven a ze potracim… SnAzili se to uklidnit magnesiem, ale ja vedela, ze cekam na popravu, a ze vsichni jenom cekaji az zacnu mit poradne kontrakce… Vse se skoncilo vecer kdy jsem porodila sva miminka. Nikdy v zivote jsem nezazila nic horsiho… Jsem psychicky na dne, beru antidepresiva, bojim se vystrcit nos z baraku. Ani na nakup me nikdo nedonuti jit. Prijdu si uplne neschopna jako zenska, ze nedokazu normalne donosit dite a udrzet ho v sobe. Zajima me, jak jste se s tim vyrovnaly vy? Co jste daly pro to, aby se to neopakovalo? V kvetnu jdem s manzelem na imunologicke vys. A trombofilni mutace. Napadlo me cvicit Mojzisovou, ale cetla jsem, ze se nedoporucuje pritom otehotnet?? Chci se zacit snazit zase po dvou mesickach, jak nam doporucil lekar… Omlouvam se z takovyhle sloh, ale potrebovala jsem se vypovidat a slyset od nekoho, kdo zazil podobnou zkusenost, co se s tim da delat, aby se to neopakovalo, jsem vazne zoufala…
nezažila jsem nic podobného, ale říkám si jestli by nebylo vhodné najít si psychologa co ti pomůže psychicky se přes to přenést. Totot je rána na kterou nezapomeneš nikdy, ale asi bych před dalším thěhotenstvím zašla za odborníkem co by tě pomohl dát psychicky do pohody, zjistila bych si veškeré info co se týká trombofilní mutace a těhotenství. Držím palce aby se ti a vám podařilo tuto velkou ztrátu překonat.
Vím že jsem tu kdysi četla deníček na podobné téma
@lenik778 Achjo, zase další, která si to nezasloužila. Moc mě mrzí co se ti stalo. Já už přišla o 2 miminka (snažíme se 2,5 roku, jedno zt a jedno sp). Naštěstí už máme holčičku, takže antidepresiva nebyla potřeba, ale na dně už jsem taky byla. Myslím že po 2 sp bys měla nejprve absolvovat genetiku a imuno a pak teprve znovu zkusit těhotenství. Mě i po sp v 6tt doporučili 3 měsíce pauzu. Bylo to dlouhé čekání, ted už máme i výsledky z car a víme, že předtím to byla jen ošklivá shoda okolností. Na těhotenství jsem dlouho čekala kvůli neléčené štítné žláze. Ty jsi v obou případech hned otěhotněla, to je dobré znamení. Mojžíšová se má cvičit 4 měsíce a pak teprve těhu. Počkej si na výsledky a pak na to v létě zas můžete vlítnout. Moc ti držím palce ![]()
@lenik778
nic si nevyčítej, tohle není v tvých silách, ovlivnit to. Mám za sebou opakované sp i zt, pokaždé jsem měla výčitky, že jsem to nezvládla.. no a po letech, kdy už jsem to považovala za nemožné, tak se povedlo, udrželo a teď řádí
u mne problém nezjištěn, nebylo s čím pracovat
ale třeba se u Tebe povede.. každopádně Ty jsi chybu nikde neudělala ![]()
Delkuju za podporu, bojim se, ze mi pomuze jenom dalsi tehotenstvi. Chci pockat na vyskedky a zacit se snazit, abych aspon mela nejakou nadeji..
Který mamlas ti řekl počkat jen dvoje měsíčky? Po revizi či nepovedeném těhotenství se vždy musí dodržet šestinedělí a doporučuje se čekat nejméně půl roku. Čípek musí zregenerovat, jinak těhotenství neudrží. I děloha se musí zhojit, musíš se srovnat hormonálně. Rozhodně bych do toho tak rychle nešla. ![]()
Já zažila něco podobného…
1. těhu SP 9tt
2. těhu akutní sekce v 32tt, těžká preeklampsie, syn je zdravý
3. těhu ZT v 8tt 11/2014
4. těhu ve 14tt odběr plodové vody, kdy mi zanesli infekci, tím se přestala vyživovaat placenta, vznikl veliký hematom a já v 17tt musela porodit po 8dnech vyvolávání porodu. Byl to nejhorší týden, kdy na mě opravdu nefungovalo nic a já prosila dr, že to chci udělat revizí, ale nešlo to kvůli velikosti. 10/2015
teď jsem po páté těhotná ve 13tt, tak se jen modlím, aby bylo vše v pořádku a máte pravdu, i když mám doma jedno dítě, další těhu pro mě bylo vždy vysvobození z deprese. Je ale fakt, že toto těhu prožívám šíleně, bojím se už úplně každého píchnutí, sleduji břicho atd atd… už aby bylo mimčo na světě, příští týden mám Nt screening tak se nemůžu dočkat, až se dozvím jestli je vše OK.
@Anonymní píše:
Já zažila něco podobného…
1. těhu SP 9tt
2. těhu akutní sekce v 32tt, těžká preeklampsie, syn je zdravý
3. těhu ZT v 8tt 11/2014
4. těhu ve 14tt odběr plodové vody, kdy mi zanesli infekci, tím se přestala vyživovaat placenta, vznikl veliký hematom a já v 17tt musela porodit po 8dnech vyvolávání porodu. Byl to nejhorší týden, kdy na mě opravdu nefungovalo nic a já prosila dr, že to chci udělat revizí, ale nešlo to kvůli velikosti. 10/2015
teď jsem po páté těhotná ve 13tt, tak se jen modlím, aby bylo vše v pořádku a máte pravdu, i když mám doma jedno dítě, další těhu pro mě bylo vždy vysvobození z deprese. Je ale fakt, že toto těhu prožívám šíleně, bojím se už úplně každého píchnutí, sleduji břicho atd atd… už aby bylo mimčo na světě, příští týden mám Nt screening tak se nemůžu dočkat, až se dozvím jestli je vše OK.
Ježiš to je hrůza
. Držím palce ať to dobře dopadne. Osobně bych na NT scr. vůbec nešla, vyjdou tam trochu blbě hodnoty a už Tě poženou zase na AMC, zažila jsem si to 2×. Ale tak to musíš vědět Ty, jestli jo nebo ne. Proč jsi byla na AMC?
@sunshinegirl já měla jednu MS po šestinedělí, pak v prosinci a potom se zadařilo omylem, ale zatím jsem 13tt a vše OK, a sami dr v nemocnici mi říkali, že na psychiku je nejlepší otehotnět co nejdříve, ale teda asi tím, že to šlo ven přirozeným porodem, tak to je asi jiné…
@lenik778 píše:
Delkuju za podporu, bojim se, ze mi pomuze jenom dalsi tehotenstvi. Chci pockat na vyskedky a zacit se snazit, abych aspon mela nejakou nadeji..
Držím moc palce aŤ to dobře dopadne. Určitě se z ničeho neobviňuj, za to přece nikdo nemůže. ![]()
@Zabatko právě kvůli výsledkům z NT, ale teď vím, že existují i jiné testy pokud NT nebude v pořádku. takže na amnio mě už nikd nikdy nedostane!!!
Příspěvek upraven 15.03.16 v 08:55
@Zany0213 píše:
@Zabatko právě kvůli výsledkům z NT, ale teď vím, že existují i jiné testy pokud NT nebude v pořádku. takže na amnio mě už nikd nikdy nedostane!!!
No právě, já bych už na to taky nešla, i když mně to dopadlo dobře. Měla jsem po NT scr. riziko na Downa tuším 1:120. Na AMC jsem se nakonec nechala přesvědčit, ale bylo to dost rizikové, protože mám vrozenou vadu dělohy. Naštěstí to dopadlo dobře.
1. Tehu ze mě ex,,vymlatil" v 6tt, nebyla potreba ani revize, nez jsem zacala krvacet, tak jsem ani nevedela, ze jsem tehotna 8/2013
2.tehu pul roku na to skoncilo v 8tt ze stresu, opet nebyla potreba revize, vse odeslo samo sp 2/2014
3. Jsem porodila ve 40+5, syn po 36 hodinach přestal dychat, 10/2015
4. Nyní 9+1, bojím se každého bodnutí a zaspineni, ale nemuzu dovolit strachu, aby me ochromoval, takze se proste musim těšit na miminko a užívat si to, jinak by mi asi hrablo..
Edit: momentálně me ceka genet, milion doktoru, aby bylo jasne, ze nic nezanedbali, doporucuji u gynekologa vyzadat testy, zda jste oba geneticky v poradku a zda to vazne byla jen nahoda, najit pomoc psychologa a drzet se s partnerem jako opora pro druheho a proste doudat a verit ![]()
Příspěvek upraven 15.03.16 v 09:11
@sunshinegirl muj gynekolog i v nemocnici mi rekli pockat 3 mesice - 2MS, ze jim prijde zbytecne cekat dyl. A hlavne neni dano, ze se zadari hned za ty 3 mesice.
@sunshinegirl píše:
Který mamlas ti řekl počkat jen dvoje měsíčky? Po revizi či nepovedeném těhotenství se vždy musí dodržet šestinedělí a doporučuje se čekat nejméně půl roku. Čípek musí zregenerovat, jinak těhotenství neudrží. I děloha se musí zhojit, musíš se srovnat hormonálně. Rozhodně bych do toho tak rychle nešla.
A to ti řekl kdo? V rodině mám troje sourozence do roka a dne, tudiz otehotneni hned po sestinedeli, jedni dokonce jeste v sestinedeli, ja otehotnela hned po prvni ms od porodu, termin mam stejny, jen rok se zvysil i cislovku a mudr nic nezakazoval. Je to nazor od nazoru ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.