Šátek na nošení pro začátečníka?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
93
29.12.23 16:43

Šátek na nošení pro začátečníka?

Dobrý den maminky,
chtěla bych se s vámi poradit o šátku na nošení. Mám doma měsíčního chlapečka, který je hodně kontaktní a hrozně rád se chová. Tak mě napadlo pořídit si šátek a tak bych se chtěla zeptat zda byste mi mohli doporučit, který šátek si pořídit. Děkuji za tipy a rady ohledně nošení. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68816
29.12.23 16:54

Mně se na začátek osvědčil tenký pevný bavlněný, gramáž tak do 260-80. Je snadnoúdržbový, může normálně do pračky, dobře se s ním pracuje a nestojí moc peněz. Vůbec bych se nebála ani z druhé ruky, už bývají hezky zanošené a měkké. Délkově dle tvé konfekční velikosti, pro takovou tu běžnou 38-42 bývá v pohodě velikost 6 (cca 460 cm). U bazarového byses mohla vejít cenově do 1000, max. 1500. klasika pro začátek bývají třeba staré „pruhované“ Vatanai, z levnějších třeba Little Frog, Lenny Lamb, já začínala s Oscha gramáž 199, byť už byl dražší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18498
29.12.23 17:07

@Ajena16 já měla belenku 300g 100% bavlnu. První 4 měsíce jsem nosila na všechny denní spanky plus mezi tím. Nechala jsem si pak z nej usit nositko. A to jsem měla cvrčka. Satek byl nový, ale hned měkký jako zanoseny. Elastik jsem zkusila a dítě bylo proti a nelibilo se ji tam tak jsem jela jen pevne satky. Druhy byl Yaro Anemone a ten proste nezmekl ani intenzivním nošením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
29.12.23 17:36

No, za mě šátkové nosítko. Měla jsem jako první kdysi od Storcha, od té doby jich vzniklo spousta - ergo, ideální pro novorozence a děti do cca půl roku. Jako ano, ofiko v tom můžeš nosit i starší, ale pro mě to byl pokaždý už záhul na záda a hned jak to šlo (cca od pátého měsíce), tak jsem přecházela na klasická ergo nosítka pro starší dětí (já měla Kibi).

Výhodou nosítka je to, že se mnohem snadněji váže a nevyžaduje to skoro žádný cvik, takže to zvládne snadno i partner, babička apod. Taky nemusíš venku courat při vázání dítěte po zemi ty konce šátku. A je to prostě celkově rychlejší, nandáš a zavážeš do tří sekund :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68816
29.12.23 17:47

@Zmatka nosítko je dozajista pohodlnější, ale když tak koukám kolem sebe, nemalá část uživatelek ho nemá správně nastavené. Bederák pořádně nedotažený, umístěný někde na bedrech, zádovka příliš dlouhá, popruhy povolené, zádová spona místo pod lopatkami někde za krkem… jako není to úplně sranda a z blbě seštělovaného můžou bolet záda klidně u čtyřkilového dítěte. Blbě uvázaný šátek prakticky nevídám, čímž nechci říct, že to nejde :lol:, jen je to tak nějak blbuvzdornější a lépe se to dotahuje a přizpůsobuje, i když je s tím na prní pohled více práce. A to jsem na děti používala oboje, šátky i nosítka a určitě je deska moc pěkný výběr kvalitních novorozeneckých nosítek.
Zakladatelko, pokud nosítko, tak určitě vol něco vhodného pro novorozence, ergonomického (zdaleka bych se vyhnula všemu, co prodávají v obchodech s dětskými potřebami, i značkám, co vyrábi cokoliv od kočárků přes jídelní židličky a nosítka k tomu) a ideálně si nechala od někoho zkušeného poradit s nastavením. Nosítko není jenom objednám přes internet, přijde mi to poštou, nacvaknu a jdu".

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
29.12.23 18:20

@ugluk Jo, tak ja jsem taky mozna nosila jak prase kost, kdo vi :D Sice na kurzu vazani jsem byla, ale priznam se, ze jsem tam proste nejak to dite vrzla, pohlidala si, aby kolena byla nad zadkem, a nazdar :D A jak zacalo u starsich kojeni v nositku, tak se sami kolikrat uspali a sesunuli do hodne zajimavych poloh :lol:

Ale hodnekrat me teda napadalo „jeste ze nemam satek, jeste ze nemam satek :lol: “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
29.12.23 18:26

První asi půlrok jsem nosila v elastické Manduce, byl to moc fajn šátek – lehký, skladný, prodyšný, když jsem si ho navázala předem, nijak nepřekážel. Pak už na něj ale malá byla moc těžká, tak jsem ho vyměnila za pevný Yaro Slings. Ten je taky fajn, jen v létě mi v něm bylo víc teplo (ale já jsem horkokrevná). Předvázat se dá taky (to všechny šátky, když uvážeš dvojitý kříž), jen je holt tlustší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68816
30.12.23 00:55

@Zmatka no a právě proto to píšu, že to, aby nosítko splňovalo ergo nošení a zároveň bylo pohodlné i na delší nošení tomu dospělému, nemusí být sranda. A už vůbec ne vzít nosítko a jen ho přendat na někoho jiného, to bylo vždycky přenastavování… až nás to přestalo bavit a koupil si vlastní. Vsledkem ale bylo, že když jsme nahodili na výletě na záda patnáctikilové dítě a ono tam usnulo, nesli jsme dvě hodiny bez bolesti zad či ramen. Šátek… ve výsledku se to člověk naučí a je to šup-šup. Občas se vyválí po zemi… no a, buď se opráší nebo vrzne do pračky. Ale mimino člověk neměl potřebu převazovat a na větší dítě, co už potřebovalo vystupovat, jsem volila předvázaný dvojitý kříž, kdy jsem dítě jenom nandavala nahoru a sundavala dolů. A jako poponášedlo ring sling. Jako pohotovostní jsem nosila krátký šátek na dně batohu ještě dost dlouho poté, co se dítě nosilo jenom výjimečně, uměl posloužit i jako deka na sezení nebo naopak na přikrytí :lol:
Všecko má něco do sebe, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
30.12.23 02:31

@ugluk To je vyhoda toho satkovyho nositka, to neprenastavujes. Pak s tim prenastavovanim klasickyho pro starsi dite, to byla otrava, to je fakt. Manzel mi to vecne rozjizdel :lol:

Taky jsem nosila bezbolestne i sestnact kil, ale az v Kibi. Satkovy proste u obou od nejakych osmi kilo neslo. Ani nevim, jestli jsem je tam teda fakt mela tak blbe… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18498
30.12.23 08:03

@Zmatka @ugluk Já teda pro nejmenší jedine satek. Dítě ze začátku rychle roste a to by bylo furt prenastavovani. Satek je proste vždycky správne velikostne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68816
30.12.23 17:28

@Zmatka šátkové nosítko je nosítko ušité že šátku, to může být klidně i batolecí. Ba dokonce i Kíbí má sázkovou verzi :) Jestli máš na mysli toho Štorcha, ten je polovazaci a jo, ten je na miminka super, ale nepohodlný je dost brzo, protože nemá poradny vyztužený bederak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
30.12.23 17:32

@ugluk Jo, nevim nazev, ale na dite, co jeste nedrzi hlavu, bylo super. A pak hodne rychle ne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68816
30.12.23 17:58

@Zmatka ano, je to ideál novorozenecké nosítko :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
20.1.24 11:04

Ahoj holky,

v nošení deticek jsem neznala, první dcera to ne vyžadovala. Teď máme druhou a ta je hodně kontaktní, ale. Mě by spíš zajímalo, jestli je nějaký „určitý“ věk od kdy se může nosit v šátku? Teď jsou moji holčičce 2 týdny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68816
20.1.24 12:17

@Umboba při dodržení všech zásad správného ergonomického nošení se může s rozumem nosit už od porodnice. S dvoutýdenním miminkem jsem skončila v nemocnici a šátek nám tam všem doslova zachránil zdravý rozum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí